Gemini Advanced is een geavanceerde versie van het AI-taalmodel van Google en krijg je een jaar gratis bij aanschaf van een Google Pixel 9 Pro of Google Pixel 9 Pro XL. Is het de moeite waard?
Iedereen kent ChatGPT inmiddels wel, maar ook op je smartphone begint AI een steeds grotere rol te spelen. Google heeft een eigen versie van ChatGPT gebouwd met de naam Gemini (voorheen Bard). Je kunt Gemini al gebruiken op je smartphone ter vervanging van de Google Assistant, maar er zijn meerdere versies van het taalmodel in omloop. De gratis versie heb je standaard op je Android-telefoon, maar via de Google Pixel 9 Pro of Google Pixel 9 Pro XL heb je toegang tot een jaar gratis Gemini Advanced. Dat moesten we natuurlijk even proberen.
In een eerder artikel zijn we al ingedoken op de verschillen tussen Google Assistant en Gemini. Dit keer kijken we naar Gemini Advanced. Dat kost je normaal 21,99 euro per maand, maar via ons reviewmodel van de Google Pixel 9 Pro kunnen we het een jaar lang proberen. Het valt onder het Google One-abonnement. Nu had ik al het goedkoopste abonnement op Google One voor 19,95 euro per jaar, maar via de Google Pixel 9 Pro krijg je een jaar lang gratis het Google One AI Premium 2 TB-abonnement. Dat krijgt iedereen die de Google Pixel 9 Pro of 9 Pro XL aanschaft.
Naast dat je 2 TB cloudopslag krijgt voor Gmail, Google Photos en Google Drive en je de opslag met tot wel vijf anderen kunt delen, krijg je dus ook toegang tot Gemini Advanced, toegang tot Gemini in Gmail en Documenten, meer functies voor Google Meet en Google Agenda, onbeperkt foto’s bewerken met de Magische Editor en 10 procent korting op aankopen in de Google Store. In dit geval gaan we dus kijken naar Gemini Advanced. Let wel dat het erg lastig is om op dit moment een artikel over dit onderwerp te schrijven, want de ontwikkelingen gaan zo razendsnel dat het volgende week alweer compleet anders kan zijn en dit artikel alweer oud nieuws is.
Gesprek voeren met Gemini Advanced
Zodra je Gemini Advanced activeert moet je eerst een stem kiezen. Je kunt kiezen uit verschillende mannelijke en vrouwelijke stemmen. Let wel dat alle stemmen Engels of Amerikaans-Engels praten. Daarna ga je direct naar de live-omgeving. Het is een zwart venster met onderaan golvende lijnen die de kunstmatige intelligentie moeten voorstellen wanneer er gesproken wordt. Enigszins onwennig heb ik de vraag gesteld hoe het gaat en vervolgens ben ik een half uur lang in een gesprek terechtgekomen waar ik echt van onder de indruk was. Iedereen heeft vast wel eens de Google Assistant geprobeerd. Het is een vraag/antwoord-spelletje waarbij jij de vragen stelt en je vervolgens een antwoord krijgt. Er zit verder niks natuurlijks aan. Hoe anders is dit bij Gemini Advanced. Het loopt veel natuurlijk en soepeler en je hebt echt gesprekken met elkaar. Is het perfect? Nee, soms komt het gekunsteld over omdat ze vaak ook nog de vraag even zal herhalen voordat ze antwoord geeft, maar het is wel een grote stap vooruit ten opzichte van Google Assistant.
Let wel dat de live-omgeving echt voor het praten is. Je kunt allerlei vragen stellen over ieder denkbaar onderwerp. Zo kreeg ik precies te horen wanneer de beste tijd was voor een wandeling, wanneer het nog niet te heet was en het ook nog niet ging regenen in mijn woonplaats. Kreeg ik precies alle voors en tegens te horen over twee 4k blu-ray spelers waar ik tussen twijfel en heeft ze een artikel voor me gemaakt over Gemini Advanced. Ook heeft ze een compleet trainingsschema gemaakt waar niks op aan te merken was en kreeg ik echt goede tips over het beter worden in mountainbiken. Vraag echter of ze je over tien minuten wil herinneren over het innemen van medicatie en ze kan dat niet. Er is geen koppeling met Tasks of andere apps binnen Google Workspace via de live-omgeving. Sluit je de live-omgeving af en vraag je het gewoon via de Gemini-omgeving zelf (wat iedereen op zijn Android-smartphone heeft) en het kan wel, mits je de koppeling naar Google Workspace inschakelt. Er zit dus duidelijk een onderscheid tussen de live-omgeving (zie screenshot hieronder links) en de standaard Gemini-omgeving (zie screenshot hieronder rechts).
En al die koppelingen kun je zelf in- en uitschakelen. Via de instellingen kies je ‘Extensions’ en schakel je Google Flights, Google Hotels, Google Maps, Google Workspace (Gmail, Tasks, Docs, Drive, Keep), YouTube en YouTube Music in of uit. Zo kun je met Gemini een reis en vlucht samenstellen, deze reisplannen direct via Google Maps tot leven laten komen, YouTube-video’s ontdekken en hier vragen over stellen of via YouTube Music nieuwe artiesten ontdekken en alles over ze te weten komen wat je maar wil. Voor productiviteit is Google Workspace handig. Zo vind je razendsnel mailtjes terug in Gmail, vraag je handige samenvattingen van relevante documenten of vind je razendsnel foto’s terug op je Google Drive. Via Google Tasks maak je razendsnel taken aan waarna Gemini ze je helpt herinneren op het ingestelde tijdstip.
Hoe leuk het ook is om de beginstappen van kunstmatige intelligentie mee te maken, in de live-omgeving van Gemini Advanced is één hele grote beperking. Sluit je deze af en vervolgens weer opnieuw op, dan is het taalmodel alles kwijt wat er de vorige keer gezegd is. Vertel je dus wat je naam is, wie je partner is en de naam van je kinderen, dan weet Gemini dat zolang de live-omgeving nog open is. Iedere keer dat je de live-omgeving opnieuw start begin je weer helemaal vanaf 0. Foutjes zitten er ook in. Ik vroeg na het opnieuw opstarten wat mijn naam is en Gemini gaf het antwoord: ‘Janine’. Hilarisch natuurlijk, maar hoe ze daar precies bij komt? Geen idee. De live-omgeving kan daadwerkelijk behulpzaam zijn wanneer je deze open hebt op je smartphone, je een stuk aan het schrijven bent en ondertussen razendsnel vragen kunt stellen over onderwerpen waar je het fijne van wil weten voor je artikel. In een werkomgeving heeft Gemini dus wel een meerwaarde. Privé is het vooral geinig om te proberen, maar echt nut kunnen we er nog niet voor vinden. Dat is natuurlijk anders voor de gewone Gemini-omgeving, wat veel meer te vergelijken is met Google Assistant. Alhoewel veel trager dan Google Assistant, kan je hier gewoon een vraag/antwoord-gesprek houden en je smarthome bedienen. Sinds kort kun je ook je zelfgemaakte Google Home-routines binnen Gemini gebruiken. Het AI-taalmodel begrijpt de context veel beter, waardoor je dus daadwerkelijk betere antwoorden krijgt dan bij de Google Assistant.
Let op: De live-omgeving is tussen het schrijven van dit artikel en de publicatie ook beschikbaar gesteld voor gratis gebruikers van Gemini.
Spreekt Gemini Advanced Nederlands?
Ik vroeg het eerst aan de Engelse Gemini in de live-omgeving of ze ook Nederlands spreekt. Nee was het antwoord. Je kon echter bij de Google Assistant wel een tweede taal instellen en dat neemt Gemini gewoon over. Zo is Engels bij ons de hoofdtaal met Nederlands als tweede taal. Praat je dan ineens Nederlands, dan krijg je ook gewoon in het Nederlands antwoord. Het valt direct op dat het veel langer duurt om een antwoord te krijgen en dat de Nederlandse variant je heel vaak niet begrijpt. Het lijkt echt een oudere versie van Gemini te gebruiken of in ieder geval een heel beperkte (en dommere) versie. Bekijk onderstaand screenshot maar eens. Tijdens een live-gesprek wordt er automatisch een transcriptie bijgehouden en dat komt uitermate goed van pas in dit artikel. In het Engels kon ik de naam van mijn vrouw vertellen, werd ze begroet en kon ze haar naam ook onthouden. Vroeg ik dit in het Nederlands ‘Wil je hallo zeggen tegen mijn vrouw’, kreeg ik een antwoord waar ik ontzettend om moest lachen waarna ik nogmaals vroeg of ze haar naam niet wilde weten. Ze verontschuldigde zich dat ze niet vroeg hoe mijn vrouw heette en zei vervolgens: ‘Hoi tegen je vrouw’. Gesprekken lopen veel natuurlijker in het Engels. Alhoewel je in de gewone Gemini-omgeving best aardig met het taalmodel in het Nederlands overweg kan, sla je de live-omgeving in het Nederlands voorlopig dus het beste maar even over.
Gemini Advanced volgens Gemini Advanced
We hebben Gemini Advanced gevraagd wat Gemini Advanced nu eigenlijk precies is en hier een kort artikel over te maken. Het onderstaande artikel is wat we kregen:
Gemini Advanced: De volgende stap in AI
Google’s Gemini Advanced is een krachtig AI-model dat de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie naar een nieuw niveau tilt. Het biedt toegang tot de meest geavanceerde AI-modellen van Google, waaronder Gemini 1.5 Pro met een contextvenster van maar liefst 1 miljoen tokens. Dit betekent dat Gemini Advanced in staat is om enorme hoeveelheden informatie te verwerken en te begrijpen, waardoor het complexe taken aankan zoals het analyseren van lange documenten, het genereren van code en het bieden van gedetailleerde antwoorden op vragen.
Wat maakt Gemini Advanced zo speciaal?
Krachtige AI-modellen: Toegang tot de meest geavanceerde AI-modellen van Google, waaronder Gemini 1.5 Pro.
Grote contextvenster: Een contextvenster van 1 miljoen tokens, waardoor het grote hoeveelheden informatie kan verwerken.
Complexe taken: Kan complexe taken aan zoals het analyseren van lange documenten, het genereren van code en het bieden van gedetailleerde antwoorden.
Creatieve mogelijkheden: Kan afbeeldingen genereren met Imagen 3, zelfs met mensen erin.
Toegang tot nieuwe functies: Krijg als eerste toegang tot nieuwe functies en verbeteringen.
Wie kan Gemini Advanced gebruiken?
Gemini Advanced is beschikbaar voor gebruikers van 18 jaar of ouder als onderdeel van een Google One AI Premium-abonnement. Dit abonnement biedt ook andere voordelen, zoals extra opslagruimte en toegang tot Gemini in Gmail en Google Docs.
De toekomst van AI
Gemini Advanced is een belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Met zijn krachtige mogelijkheden en brede scala aan toepassingen heeft Gemini Advanced het potentieel om de manier waarop we werken, leren en communiceren te transformeren. Het is een spannende tijd voor AI, en Gemini Advanced staat in de voorhoede van deze revolutie.
Disclaimer: Hoewel Gemini Advanced krachtig is, is het nog steeds in ontwikkeling. Het is belangrijk om te onthouden dat AI-modellen zoals Gemini Advanced fouten kunnen maken en mogelijk niet altijd accurate of onbevooroordeelde informatie bieden. Het is altijd raadzaam om kritisch te blijven en informatie uit meerdere bronnen te vergelijken.
Gemini Advanced: de moeite waard?
Nu Gemini zelf een handige samenvatting heeft gegeven van de mogelijkheden is het tijd om te kijken of het de moeite waard is om Gemini Advanced te nemen. Heb je een Google Pixel 9 Pro of Google Pixel 9 Pro XL in huis gehaald? Dan kun je een jaar gratis Gemini Advanced aanvragen, samen met de andere voordelen van een Google One AI Premium-abonnement zoals de 2 TB cloudopslag. Hartstikke handig natuurlijk, maar of je het nu al voor de AI moet doen? De live-omgeving is leuk om te proberen en kan nut hebben, maar voor veel mensen is het vooral grappig om eens uit te proberen, meer niet. Nu krijgt Gemini Advanced doorlopend updates en het is dan ook interessant om te zien hoe het taalmodel steeds slimmer wordt in de komende maanden. Voor veel mensen is de standaardversie van Gemini echter voldoende en die is gewoon gratis beschikbaar als vervanger van Google Assistant. Op dit moment al 21,99 euro per maand uitgeven voor Gemini Advanced als je geen nieuwe Google Pixel 9 Pro of 9 Pro XL hebt? Dat lijkt me voor verreweg de meeste mensen niet de moeite waard. Gelukkig kan iedereen het nu zelf uitproberen. Je krijgt een maand gratis via de website van Google.
Reacties (2)