Ze werden bij de introductie met argusogen bekeken, maar inmiddels is de vouwbare telefoon steeds meer ingeburgerd. Dit is waarom.
Het leek eerst gewoon een gimmick te zijn, en ook nog een heel instabiele, maar inmiddels zijn vouwtelefoons mede dankzij de inspanningen van Samsung een stuk normaler geworden. Of je nu kiest voor een clamshell-model, dat opent als een oester, of voor een soort boek-model: er zijn veel voordelen te halen uit de vouwbare telefoon.
In 2018 verscheen de eerste vouwbare telefoon ter wereld: FlexPai. Niet bepaald een bekende, maar daar kwam in februari 2019 verandering in voor de vouwbare toestellen. Toen verschenen namelijk Samsung Galaxy Fold en Huawei Mate X. Uiteindelijk kwamen Motorola en TCL later dat jaar ook met hun eigen vouwbare smartphones en zijn er inmiddels alweer opvolgers van veel vouwbare toestellen verschenen met als voorlopig hoogtepunt tot nu toe de Oppo Find N die veel dingen goed doet, maar helaas niet in Nederland verkrijgbaar is. Opvouwbare smartphones zijn helaas vaak nog wel wat duur, maar toch is het de moeite om dit bijzondere telefoontype te overwegen.
Het vouwbare scherm: een technisch wonder
Het idee van een vouwbaar telefoonscherm is erg vreemd, omdat we zo gewend zijn aan de ‘harde’, rechte schermen van een gewone smartphone. We kunnen ons wel een vouwbaar toestel voorstellen dat twee schermen heeft met een dik scharnier ertussen, maar hoe zit het met vouwbare telefoons die één lang scherm hebben (wat eigenlijk de enige échte vouwtelefoons zijn)? Het scherm is een technisch wonder, want hij kan vouwen door een speciaal type OLED dat bestaat uit meerdere laagjes. In plaats van glas is er gekozen voor een nieuw materiaal dat wel buigzaam is. Het blijft bijzonder om naar te kijken, zo’n vouw in je scherm en dat kan alleen maar door jarenlange technologische ontwikkelingen.
Het is de ideale hybride tussen smartphone en tablet
Iedereen dacht dat tablets volledig op hun retour waren, totdat de pandemie uitbrak. Telefoons zijn met hun grote schermen steeds dichter tegen tablets gaan aanschurken, maar mensen bleken toch wel behoefte te hebben aan een wat groter scherm voor hun spelletjes, Zoom-meetings en shopsessies. Waarschijnlijk is dat ook een van de redenen dat de vouwbare telefoon populairder werd: het is de perfecte combinatie tussen telefoon en tablet, zodat je er heerlijk op kunt Netflixen in de trein, waarna je hem inklapt en zo in je broekzak schuift. Dat je ineens een groot scherm tot je beschikking hebt is waarschijnlijk de grootste plus aan een vouwbaar toestel.
Je kunt er perfect op multitasken
Een ander groot voordeel van zo’n vouwbaar toestel is dat hij zich goed laat lenen voor multitasken. Zie het dan ook ongeveer zoals werken op twee monitoren. In de ene hoek heb je je Excel waaruit je informatie moet aflezen, terwijl je in de andere hoek een Word-document hebt openstaan waarin je de gegevens verwerkt. Of denk ook aan entertainment: aan de ene kant heb je bijvoorbeeld WhatsApp open, terwijl er aan de andere kant een YouTube-video afspeelt. Een vouwbare telefoon helpt je dus heel goed met multitasken
Meer ruimte voor hardware
We zien het eigenlijk nooit meer omdat smartphones tegenwoordig volledig zijn dichtgetimmerd, maar aan de binnenkant is elk onderdeel perfect op het volgende onderdeel afgestemd. Het is klein, priegelig en elke millimeter wordt gebruikt om het toestel goed functionerend én handzaam te maken. Bij een vouwbaar toestel heb je dubbel de ruimte, waardoor je er bijvoorbeeld een grotere batterij in kwijt kunt of toch wel een krachtigere processor. Allemaal zaken die de telefoon alleen maar beter maken en waar in een gewoon toestel simpelweg geen ruimte voor is.
Meer power voor de camera’s
Waar er bij normale telefoons een camera-eiland aan de achterkant zit én nog weer een aparte selfiecamera aan de voorkant, is dat bij vouwbare telefoons niet nodig. Je kunt hem immers alsnog naar binnen vouwen voor die selfie. Hierdoor hebben fabrikanten de mogelijkheid om nog meer aandacht te besteden aan alleen dat camera-eiland. Dat doen ze helaas zeker niet allemaal, maar technisch gezien hoeven de designers er niet aan te denken wat ze met een selfiecamera doen, waardoor er tijd en ruimte is voor verbetering op de hoofdcamera met zijn sensoren.
Hij valt minder snel aan diggelen
Je hebt het waarschijnlijk wel eens meegemaakt: je laat je telefoon uit je handen vallen, hij valt -natuurlijk- met zijn scherm naar beneden en je hoort het al aan de klap: je scherm is aan gruzelementen. Zowel door het flexibele materiaal waarvan een vouwbaar toestel gemaakt is als ook het feit dat je veel vouwbare toestellen dichtklapt met het scherm aan de binnenkant, is de kans groter dat hij een stootje overleeft.
Meer informatie
Nog steeds zijn vouwbare telefoons wat prijzig, iets zwaarder en zijn ze iets ingewikkelder in gebruik dan de standaard telefoon, maar de vreemde fouten die we zagen in die allereerste Samsung Galaxy Fold? Dit zijn vouwbare telefoons inmiddels ontgroeid. Het zijn nu toestellen geworden die zeker de moeite waard zijn. Ondanks het nog altijd forse prijskaartje zijn er ook goedkopere opvouwbare smartphones te vinden. Zo is inmiddels de Samsung Galaxy Z Flip ook voor een bedrag ver onder de 1.000 euro verkrijgbaar.
Reacties (1)