Monster Hunter: World
Monster Hunter is een serie die al jaren bestaat. Het is erg Japans in de zin van veel voorbereiden, veel dezelfde taken doen en een hoge pay-off daarvoor terugkrijgen. Maar vanwege het vele grinden (constant dezelfde taken uitvoeren) sloeg de serie nooit écht aan in het westen. Daar komt nu verandering in met de release van Monster Hunter: World. Ook in dit spel kruip je in de huid van een jager die de taak krijgt de meest gevreesde monsters in het land te verslaan. Dat doet je met een groot aantal wapens en andere mogelijkheden.
Tijdens je avontuur moet je ook strategisch te werk gaan. Na je voorbereidingen is het helaas niet zo dat je op een monster kunt aflopen en gewoon kunt gaan staan hakken; je moet ook rekening houden met de omgeving en alles wat je daarin vindt. Je kunt een hoop dingen in je voordeel gebruiken, waardoor het de moeite loont de omgevingen te verkennen voordat je aan het gevecht begint. In het begin kan dit concept nogal overweldigend zijn (“Waar moet ik in godsnaam beginnen?”), maar World is wel een stuk toegankelijk dan vorige titels.
De game legt nu veel meer uit dan in voorgaande delen en laat ook zien waar je heen moet, waardoor je dus ook met wat minder ervaring op zak direct kunt beginnen met spelen. Laat het even over je heenkomen en je begeeft je binnen de kortste keren in gevechtssituaties waar je u tegen zegt. Er zijn maar weinig gevoelens zo lekker als het neerhalen van een gigantisch monster dat die je het leven zuur maakt. Een vergelijking met een serie als Dark Souls is te snel gemaakt: het gaat verder dan dat en het voelt ontzettend goed aan.
Houd er wel rekening mee dat het spel gigantisch is en dat je ontzettend veel missies kunt doen. Bovendien zijn er ook heel veel gameplay mechanics waar je rekening mee moet houden en dat kan, zoals gezegd, soms even te veel zijn. Het kost nou eenmaal veel tijd om aan alle systemen te wennen en ze onder de knie te krijgen. Maar door de nadruk te leggen op de grote gevechten, en die ook meteen vanaf het begin aan te bieden, weet Monster Hunter: World vooral nieuwe spelers te overtuigen. Oude spelers keren terug in een warm nest.
Lost Sphear
In de game Lost Sphear, van dezelfde makers als I am Setsuna, komen we in een wereld terecht waar een oude kracht het leven zoals we kennen dreigt te vernietigen. Een jongeman krijgt de taak om dit probleem op te lossen. Jij kruipt als speler in de huid van de hoofdrolspeler, terwijl je wordt ondergedompeld in de mooie wereld. Het spel is uitgebracht op PlayStation 4 en Nintendo Switch, dus je kunt hem zowel thuis als onderweg spelen. Grafisch verschillen de spellen niet, dus laat dat geen factor zijn in je afweging.
Lost Sphear is een Japanse role playing game uit het boekje. De titel bevat veel elementen die je in andere Japanse rpg’s tegenkomt, maar dat betekent niet dat je het spel maar moet overslaan. Lost Sphear biedt namelijk een wereld aan waarin je jezelf kunt verliezen, ondanks alle cliché’s die je tegenkomt. Daarnaast is er een diep gevechtssysteem en kun je onderdelen ook opnieuw spelen, waar fans van het genre ongetwijfeld blij van worden. Wij speelden de game op de Nintendo Switch en dat is een ideale match.
De ontwikkelaar heeft met Lost Sphear bewezen dat het kan leren van zijn fouten, maar dat betekent niet dat het een perfecte game is. Zo is er nog ruimte voor verbetering, vooral op het gebied van de dungeons. De game heeft dus nog z’n mindere kanten, maar dat betekent niet dat het verder een fijne, traditionele en doch frisse ervaring aanbiedt binnen het jrpg-genre. Mocht je nooit van Japanse role playing games hebben gehouden (denk aan oudere Final Fantasy’s, Dragon Quests, et cetera), dan zal Lost Sphear dat ook niet veranderen.
Dragon Quest Builders
Mocht je bekend zijn met de Dragon Quest-serie, dan weet je dat er vaak een ontwikkeling heeft plaatsgevonden die de wereld dreigt te vernietigen en jij krijgt dan de taak om iedereen te redden. Voor Dragon Quest Builders is het verhaal wat milder gemaakt, maar het probleem is nog steeds heel groot. Generaties geleden werden mensen ontdaan van de mogelijkheid zelf dingen te kunnen bouwen, waardoor ze worden gedwongen te leven in de ruïnes van een ooit zo mooie samenleving. Ja, totdat jij om de hoek komt kijken, natuurlijk.
Dragon Quest Builders is in feite een combinatie van lichte role playing game-elementen (van Dragon Quest) en moderne gameplay van Minecraft. Jij krijgt de taak om de kracht van creatie, uiteraard gegeven door de godin zelf, terug te brengen naar het volk. Met jouw bouwwerken moet je de wonderen van verbeelding laten zien. En dat doe je in een mooi vormgegeven en ontworpen, maar vooral ook charmante wereld. Je hebt een zware taak te volbrengen, maar het spel voelt vrijwel geen moment heel zwaar aan.
Het spel is een fijne port van de PlayStation 4-versie die in 2016 werd uitgebracht. Vanwege de aard van de game willen we zelfs claimen dat dit de beste versie is die je kunt spelen; het spel leent zich voor korte potjes en dat kan altijd, en waar je maar wil, op de Nintendo Switch. Dragon Quest Builders is een verrukkelijke, maar ook lichte rpg met een hoop bouwelementen en heeft een art style waar je jezelf in kunt verliezen. Vind je Minecraft heel leuk, maar speel je liever zonder de multiplayer en met een verhaal? Dan is Builders wat voor jou.
Dragon Ball FighterZ
Dragon Ball is helemaal terug van weggeweest. We genieten alweer jaren van de nieuwe Dragon Ball Super-serie (en kunnen niet wachten op de aankomende film) en hebben in de afgelopen maanden ook veel met recent uitgebrachte Dragon Ball-spellen gespeeld. XenoVerse 2 is een goed spel te noemen, maar was vooral een herhaling van zetten. Dragon Ball FighterZ (uit te spreken als fighters) gooit het daarom over een andere boeg en introduceert een 2d-gevechtsveld met handgetekende personages en werkelijk waar wonderschone animaties.
De vechtgame is ontwikkeld door Arc System Works, de developer die al jaren furore maakt met de Guilty Gear- en BlazBlue-series, en laat zien wat die kan doen met de Dragon Ball-franchise. Niet alleen krijgen we razendsnelle actie en gevechten die tot het laatste moment spannend zijn voorgeschoteld, ook krijgen we een aantal modi waarin we ons kunnen uitleven. Er is een verhaalmodus, bestaande uit meerdere verhalen, een arcademodus en natuurlijk een online mode. Wil je toch liever eerst oefenen? Geen probleem.
Voor het eerst in de serie krijg je in gevechten toegang tot drie vechters tegelijkertijd. Je kunt ook wisselen tussen de personages wanneer je maar wil, waardoor je in feite een diep gevechtssysteem overhoudt. Desondanks bevat Dragon Ball FighterZ geen belachelijke knoppencombinaties voor het uitvoeren van gave aanvallen en kunnen ook de minder snelle vechtgameliefhebbers uit de voeten met deze titel. Het oogt hartstikke mooi en soepel en de gameplay is diep en toegankelijk: dit is de beste Dragon Ball-vechtgame tot nu toe.
Kingdom Come: Deliverance
Kingdom Come: Deliverance is een openwereldgame binnen het role playing game- en action-adventure-genre. Je kruipt in de huid van Henry, een simpele smid die moet leven met het feit dat z’n familie op brute wijze is vermoord. Hij besluit wraak te nemen op de persoon die hier verantwoordelijk voor is: keizer Sigismund. Ondertussen speelt zich nog een ander dilemma af. De oude koning is dood en de erfgenaam is niet sterk genoeg de kroon te kunnen verdedigen. Dezelfde keizer ontvoert de koning en plundert de landen van de onderdanen.
Dat is alleen nog maar het beging van Kingdom Come: Deliverance. Naarmate je verder komt komen de dingen in beeld die je misschien zou hebben zien aankomen — maar omdat de uitwerking van hoge kwaliteit en behoorlijk volwassen is, vinden we dat iets minder erg. Dat gezegd hebbende moeten we er ook bij vermelden dat dit geen game voor elke rpg-liefhebber is. De besturing voelt ontzettend stroef doch realistisch aan. Zo kan het letterlijk uren duren voordat je je eigen zwaard onder controle hebt, maar dat is onderdeel van de charme.
De game blijft je er ook constant aan herinneren dat je nog een hoop te leren hebt. Je bent slechts een klein onderdeel binnen deze middeleeuwse machine en dat zul je weten ook. De wereld is hard, voor iedereen. Dat neemt niet weg dat je jezelf kunt verliezen in Kingdom Come: Deliverance, mede dankzij de mooie graphics en typische omgevingen. Dit spel heeft wat weg van een Elder Scrolls-game, maar dan zonder fantasie en een stuk moeilijker. Er zijn nog wel wat bugs te bespeuren helaas, die hopelijk snel worden aangepakt.
Secret of Mana
We zouden hier niet hebben gezeten zonder de Super Nintendo. Die console heeft ontzettend veel goede games op z’n naam staan. Aan platformers, zoals Super Mario, en rpg’s, zoals Final Fantasy, geen gebrek. Uitgever Square Enix, toen nog simpelweg Square genoemd, bracht destijds ook de hit Secret of Mana uit. Een revolutionaire rpg, die middels kleine, haast nietszeggende dingen met tijdreiselementen zaken kon laten escaleren. Maar dat niet alleen: de graphics waren van hoog niveau en het gevechtssysteem was – toen nog – uniek.
Het is dan ook niet gek dat menig gamer van weleer, of rpg-liefhebbers van alle leeftijden, reikhalzend uitkeken naar de heruitgave van het spel, dat vanaf de grond af aan opnieuw is opgebouwd voor de PlayStation 4. Dit keer is het spel volledig 3d, maar kun je nog steeds genieten van hetzelfde verhaal, met zijn zelfde twists en spannende elementen. Voor oude gamers zijn er daardoor mogelijk minder verrassingen aanwezig (je bent ongetwijfeld iets vergeten), maar niet spelers wacht een avontuur dat hen lang bij zal blijven.
Dat gezegd hebbende moeten we natuurlijk wel eerlijk blijven. Er zijn wat problemen met de game die niet zijn opgelost. Bovendien is het zo dat problemen die wel zijn opgelost plaats hebben gemaakt voor nieuwe eigenaardigheden. Zo werkt de AI niet altijd mee en kan de moeilijkheidsgraad ineens frustrerend hoog liggen (maar misschien zijn we niets meer gewend tegenwoordig). Ondanks die minpunten is dit nog steeds het spel dat je als kind hebt gespeeld, maar dan met de charme van een moderne titel en in een kleurrijk jasje.
Bayonetta en Bayonetta 2
De games Bayonetta en Bayonetta 2 zijn alles behalve nieuw. Het eerste deel verscheen eerder al op de Xbox 360 en PlayStation 3, terwijl deel twee en een heruitgave van deel één werden uitgebracht voor de Nintendo Wii U. Dat betekent dat anderhalve man en een paardekop die releases bewust heeft meegemaakt — dus is het tijd voor een nieuwe heruitgave van deel één en de eerste heruitgave van deel twee, maar dan natuurlijk op de Nintendo Switch. Bayonetta spelen in de trein of in de auto; er zijn maar weinig dingen zo tof als dat.
Bayonetta en Bayonetta 2 zijn twee van de beste actiespellen ooit gemaakt. De games vallen binnen het hack and slash-genre, een genre waarin je razendsnel op knoppen ramt en zo veel mogelijk schade toebrengt aan de vijanden in beeld. Vergis je echter niet, met simpelweg button bashen (heel snel op willekeurige knoppen drukken) kom je er niet; je moet te allen tijde opletten wat je doet en tegen wie je vecht. Ondertussen geniet je van de razendsnelle gameplay in zestig frames per seconde (en helaas ook een resolutie van 720p, maar soit).
Omdat de games al goed waren en destijds ook al goed werden beoordeeld, kunnen we ook nu niet anders dan deze games van harte aanbevelen (tenzij je echt niet van hack and slash houdt). Bayonetta en Bayonetta 2 onderweg spelen is een ongelooflijke ervaring; we zijn inmiddels gewend aan het feit dat we consolespellen onderweg kunnen spelen, maar deze titels zorgen gewoon opnieuw voor verwondering. Bayonetta 3 is inmiddels ook al aangekondigd, dus nu is dit hét moment om te zien waarom iedereen zo enthousiast is.
Shadow of the Colossus
In Shadow of the Colossus, de tweede heruitgave van de PlayStation 2-titel, betreed je een wereld vol Colossi (zestien om precies te zijn). Je krijgt de taak deze wezens neer te halen, zodat je je geliefde opnieuw tot leven kunt wekken – ongeacht het offer dat je moet maken. In gameplaytermen betekent dit dat je op grote beesten moet klimmen en hun zwakke plekken moet opsporen. Je moet hen raken waar het pijn doet om ze neer te halen. Meestal zit de grootste zwakke plek op een plaats waar je moeilijk bij komt; dat is dan de uitdaging.
Op papier klinkt het spel niet als een bijster interessante titel; maar dat verandert tijdens het spelen. Dan ontdek je namelijk veel meer over de neerslachtige ruïnes en de imposante Colossi die er wonen en misschien leer je ook wel iets over jezelf. Hoewel de game gaat over het tot leven brengen van iemand waar je van houdt, gaat het ook over de dood, geloof, je verlangen en in feite het vernietigende egoïsme van verdriet. Dat klinkt best heftig, maar wanneer je zo’n Colossus neerhaalt dan heeft dat behoorlijk veel impact.
Dat maakt een game als Shadow of the Colossus ontzettend uniek, ook bij zijn derde uitgave. Ondersteuning voor hoge resoluties en high dynamic range dragen daar zeker aan bij. Mocht je de game nog nooit gespeeld hebben, dan is dit zeker de versie die je in huis moet halen. Dat gezegd hebbende kan het zijn dat de besturing, en dus de gameplay, stroef aanvoelt, maar dat is nou eenmaal hoe deze game werkt. Je kunt er aan wennen en je kunt je eraan storen, maar we geloven er niet in dat dit de reden is om deze titel niet te spelen.
Metal Gear Survive
Je kunt Metal Gear Survive zien als een alternatieve verhaallijn na Metal Gear Solid V. Dan heb je misschien wat moeite met de opzet van het spel en kun je het niet waarderen voor wat het is. Wanneer je naar Metal Gear Survive kijkt als een zelfstandige titel waar de naam Metal Gear aan is gehangen, met zijn complete geschiedenis, dan is het ineens een heel ander verhaal. Konami maakt hier slim gebruik van een geliefde gameserie, maar dat kan het spel nu ook de kop gaan kosten — fans van de serie lijken deze zet niet te accepteren.
En dat is best jammer. Hoe je het beestje ook wil noemen, Metal Gear Survive is een boeiende survival game waarin je een aantal dingen moet doen. Je moet in leven blijven door bijvoorbeeld te eten en je energie te conserveren, je moet een basis bouwen en onderhouden en je moet hordes vijanden, alleen of met je vrienden in een co-op modus, verslaan om jezelf en je basis te beschermen. Uiteraard moet je ook op pad om spullen te verzamelen waar je van kunt eten en leven en mee kunt bouwen en dat is wat het spel spannend maakt.
Het spel kan bij vlagen best pittig zijn; je energie is snel leeg, je hebt snel honger en de spullen gaan nooit lang mee. Dat kun je als een nadeel zien, maar wanneer alles lukt en goed gaat, kan het ook een bevredigend gevoel geven. Nee, het is geen Metal Gear-titel, ook al ziet die er wel zo uit, maar het is wel een sterke spin-off. Los van de bestaande kritiek is het verder jammer dat de enige van de game gericht is op sluipen, terwijl dat gameplay-onderdeel hier niet helemaal tot z’n recht komt. En er zitten ook helaas wat rare microtransacties in.
Meer informatie
Voor meer informatie, tips en adviezen voor de zoektocht naar een nieuwe tv kun je terecht in de homecinema informatiegids of je kunt direct verder lezen via onderstaande links.
De beste tv’s van 2017 voor het spelen van games: hier moet je op letten
Input lag op televisies: Wat is het en waarom is het belangrijk?
Wat heb je nodig voor Dolby Vision HDR? Een compatibele tv en speler
Gamen op en games streamen naar je tv: dit zijn de mogelijkheden
Lees ook onze recensies van gameconsoles
Sony PlayStation 4 Pro
Nvidia Shield met Android TV
Nintendo Switch
Microsoft Xbox One X
Reacties (0)