De beste Android tablets en phablets van dit moment (zomer 2017)

21 juni 2017 + 10 minuten 2 Reacties
samsung-galaxy-tab-s3-foto-1

De zomer van 2017 is nog maar net begonnen. Tijd om de balans op te maken door te kijken naar de beste Android tablets en phablets van dit moment.

Qua Android-tablets zijn er de laatste jaren geen grote veranderingen zichtbaar. Toch is deze markt nog springlevend en verschillende fabrikanten hebben de afgelopen maanden nieuwe modellen uitgebracht. Nu de zomer is aangebroken betekent het dat het tijd is om een overzicht te maken van de beste tablets en phablets met Android van dit moment.

Dat doen we elk seizoen, door onder andere te kijken naar de prijsontwikkelingen, onze eigen reviews, de ervaringen van consumenten die ze hebben achtergelaten in onze tablet database en de ontwikkelingen in de markt. In dit artikel ligt de focus op Android. Mocht je voorkeur uitgaan naar Windows van Microsoft of iOS van Apple, dan verwijzen we je graag naar onze artikelen met de beste Windows 10 tablets en de beste tablets algemeen. De meest recente overzichten van de beste tablets vind je in ons beste tablets archief.

De trend

De Android-tabletmarkt is op moment van schrijven niet bijster interessant. Er gebeuren geen opvallende dingen meer en de nieuwe tablets die we zien beschikken niet over bijzondere features. Het tegenovergestelde geldt voor de markt van Android-phablets. We zien steeds meer grote smartphones met Android verschijnen, uitgerust met nieuwe technieken en features. Belangrijke trends zijn nieuwe beeldtechnieken (oled), hogere resolutie, meer werkgeheugen en snellere processors. Android-apparaten die je ook als een 2-in-1-apparaat kunt gebruiken komen steeds minder voor. Daarvoor kun je tegenwoordig terecht bij het Chrome OS, dat ook steeds vaker Android-apps ondersteunt.

Wensen, verwachtingen en voorkeuren

Ondanks het feit dat de Android-markt wat verzadigd is en fabrikanten steeds minder tablets uitbrengen, is het nog steeds niet gemakkelijk een goede tablet uit te kiezen. Welke tablet of phablet voor jou geschikt is, is afhankelijk van een aantal dingen. Zo moet je voor jezelf bepalen wat je er aan kwijt wil zijn, wat je verwacht op het gebied van prestaties, wat je ermee wil gaan doen en op welke momenten en locaties je het toestel wil gebruiken. Om deze redenen raden we je aan om onze artikelen met waar je op moet letten bij het kopen van een tablet en zes fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tablet door te nemen. Ook kun je terecht in ons review-archief om per tablet de belangrijkste pluspunten en minpunten te bekijken.

Alles over Android

Ten opzichte van de lente van 2017 is er weinig veranderd op het gebied van Android, maar komen er wel veranderingen aan. De meeste toestellen die je momenteel in de winkels vindt draaien op Android 6.0 Marshmallow of, wanneer je mazzel hebt, op Android 7.0 Nougat. Nougat is de meest recente versie van Android, al heeft Google tijdens Google I/O 2017 meer informatie vrijgegeven over Android O. Deze versie van het besturingssysteem verwachten we echter pas in het najaar op de markt en maakt Android sneller, veiliger en slimmer. Inmiddels is ook bekendgemaakt dat Android O door het leven gaat als Android 8.0.

Android 7.1.1 Nougat is voor nu in elk geval de meest recente versie van het besturingssysteem. Deze versie voegt een aantal handige features toe, zoals naadloze updates, ondersteuning voor Daydream VR en nog veel meer. Je leest er in ons achtergrondartikel alles over. Lees ook ons artikel met negen verborgen features van Android 7.0 Nougat.

Een nieuwe versie van Android is leuk maar de meeste tablets en phablets die je nu in de winkels vindt draaien nog op een oudere versie van Android, bijvoorbeeld Android 6.0 Marshmallow of een versie van Android Lollipop. Wil je de nieuwste versie van Android dan moet je echt voor de allernieuwste toestellen gaan, en smartphones worden eerder met een nieuwe Android-versie uitgebracht dan tablets. Het is dus belangrijk om even te letten op welke versie jouw Android tablet draait en of deze fabrikant een goede reputatie heeft voor wat betreft het up-to-date houden van tablets en smartphones. De apparaten van Google hebben altijd de meest recente Android-versie.

De beste Android tablets van dit moment

Als je zeker weet dat je voor Android wilt gaan dan kun je aan de slag met ons overzicht van de beste Android tablets en phablets van dit moment. Deze toestellen hebben ons het meest weten te bekoren in reviews, worden door bezoekers het beste beoordeeld en zijn met een goede prijs-kwaliteitverhouding in de markt gezet. We kijken naar de meest algemene wensen en zetten daardoor zowel premium als betaalbare tablets en phablets in het overzicht. Ook houden we rekening met de ondersteuning van fabrikanten, de prijsveranderingen en de beschikbaarheid van de specifieke modellen. Onthoud wel: de tablets staan niet in een speciale volgorde, dus het feit dat een bepaalde tablet eerder wordt genoemd dan een andere betekent in dit geval niets. Zoals je zult zien komen er verschillende tablets en phablets in voor die al een tijdje geleden gelanceerd zijn maar die nog altijd goed mee kunnen, aantrekkelijk geprijsd zijn en simpelweg nog niet overtroffen zijn.

Lenovo Tab3 10 Business

Lenovo blijft ook nog vol inzetten op tablets en heeft eind 2016 de Tab3 10 Business op de markt gebracht. Deze tablet is met een prijs vanaf 299 euro iets goedkoper dan de andere tablets uit dit overzicht maar komt dan ook met iets minder werkgeheugen en opslaggeheugen. Desondanks weet de tablet ons te overtuigen door zijn veelzijdigheid, zijn scherm met de hoge resolutie en de meer dan prima prestaties. De tablet heeft een lange accuduur, en dat is altijd welkom, en is eigenlijk gewoon een zeer goede en betaalbare all-rounder, als je het ons vraagt.

De Lenovo Tab3 10 Business laat weinig te wensen over. Het is een fijn en snel apparaat, dat ook nog eens ondersteund kan worden door muizen, toetsenborden en meer. Je kunt er meer dan prima op werken en met de quadcore-processor kun je erop rekenen dat multitasking ook moeiteloos zal gaan. Verder geldt: mooi en strak design, uitstekende prestaties en meer dan prima speakers.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Lenovo Tab3 10 Business of lees onze Lenovo Tab3 10 Business review.

Samsung Galaxy Tab S3

Het heeft even geduurd maar in februari van dit jaar heeft Samsung eindelijk een opvolger voor de Galaxy Tab S2 uitgebracht. De nieuwe Galaxy Tab S3 is voorzien van veel van de features die we van de tweede generatie kennen maar komt daarnaast met een nieuw audiosysteem, ondersteuning voor de S-Pen stylus, een krachtigere processor en ondersteuning voor high dynamic range. Nog steeds is dit een premium tablet met alles wat je zoekt voor een ultieme tablet- en (met toetsenbord) zelfs laptop-ervaring. Je betaalt er met een prijs van ruim 660 euro echter wel voor.

Het reflecterende scherm gooit misschien een beetje roet in het eten, maar voor de rest wijst alles erop dat Samsung met de Galaxy Tab S3 een fantastische tablet heeft uitgebracht. De tablet ondersteunt HDR-materiaal (dat helaas nog niet breed verkrijgbaar is, maar waar wel steeds meer van wordt uitgebracht), is inzetbaar als een 2-in-1-tablet (maar je moet daarvoor nog wel even een los toetsenbord kopen van 130 euro) en heeft vier speakers die ervoor zorgen dat je altijd goed geluid hebt, hoe je de tablet ook op dat moment vasthoudt.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Samsung Galaxy Tab S3 of lees onze Samsung Galaxy Tab S3 review.

Asus ZenPad 3S 10 (Z500M)

Voor de helft van het bedrag van een Galaxy Tab S3 hoef je niet per se te veel in te leveren op het gebied van prestaties, beeldscherm, design en gebruiksgemak. De Asus ZenPad 3S 10 is nog steeds één van de beste Android tablets van dit moment. Deze tablet scoort op nagenoeg alle vlakken een ruime voldoende en is met een prijs van 379 euro een stuk betaalbaarder dan het topmodel van Samsung. De tablet biedt onder meer een 9.7-inch hoge resolutie display, 4 GB aan werkgeheugen en 64 GB aan opslaggeheugen.

De Asus ZenPad 3S 10 is één van de beste Android-tablets van dit moment. Het biedt gebruikers een fantastisch mooi scherm aan met een hoge resolutie en specificaties waar we van onder de indruk zijn. Een mooie processor met zes kernen en 4GB aan werkgeheugen zorgen ervoor dat je nog lang kunt genieten van het apparaat, dat echt gericht is op gebruik voor langere tijd, voordat je hem wíl vervangen. Onderdelen als de indrukwekkende stereospeakers en de vingerafdruklezer, voor betere veiligheid, zorgen daar ook voor.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Asus ZenPad 3S 10 of lees onze Asus ZenPad 3S 10 (Z500M) review.

LG G6

De LG G6 is een mooi toestel. Het beschikt over prima specificaties, maar biedt die voor dezelfde prijs als een Samsung Galaxy S8 aan. De reden dat we het apparaat toch meenemen in ons overzicht, heeft te maken met het fijne scherm en het formaat van de phablet. Omdat de schermranden niet helemaal doorlopen, kun je het toestel wellicht comfortabeler vasthouden dan zijn grootste concurrent. Ook is het zo dat er een minimaal aangepaste versie van Android aanwezig is en dat de camera in staat is prachtige foto’s te maken.

Wat LG met de G6 heeft laten zien, is dat het bedrijf nog steeds in staat is een smartphone te maken die voldoet aan hedendaagse eisen. Ook de bouwkwaliteit laat echt weinig te wensen over. De softwareskin is niet vervelend en maakt het toestel ook niet log. Het grootste probleem van de LG G6 is echter de prijs. Die is simpelweg te hoog. Niet per se omdat er oudere hardware in zit, maar omdat een smartphone als de Galaxy S8, die stukken moderner is, slechts vijftig tot honderd euro duurder is — dát zal LG uiteindelijk in de weg gaan zitten.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de LG G6 of lees onze LG G6 review.

Samsung Galaxy S8

Mocht je op zoek zijn naar hét toptoestel van dit moment, dan kom je al gauw uit bij de Samsung Galaxy S8. Dit vlaggenschip beschikt over de nieuwste processor en een fantastische camera, en biedt genoeg werkgeheugen aan voor de meeste activiteiten op je smartphone. Met extra accessoires is het tevens mogelijk je Samsung-toestel om te toveren tot een computer, waar je prima documenten op kunt bewerken. Het punt waarop de S8 het sterkst is, is natuurlijk het fenomenale scherm, waar de kleuren bijna letterlijk vanaf spatten.

De Samsung Galaxy S8 is een ontzettend mooi ontworpen smartphone en zet een nieuwe standaard neer voor phablets. De fabrikant laat zien dat die apparaten echt niet grof en log hoeven te zijn, terwijl er aan de andere kant niets wordt ingeleverd op kracht en schermgrootte. Wel zijn er natuurlijk enkele nadelen aan het design: zo kunnen mensen met grote handen mogelijk kramp ervaren doordat het toestel dus helemaal niet breed is. Ook is er een ietwat tegenvallende accu aan boord, maar wel eentje die de dag vol moet kunnen maken.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Samsung Galaxy S8 of lees onze Samsung Galaxy S8 review.

Sony Xperia XZ Premium

Over mooie schermen gesproken: Sony’s nieuwste kan er ook wat van. Dit toestel beschikt over een 4K-scherm waar het telt en presenteert de rest van de content in full hd (om de accu toch nog een beetje te sparen). De specs aan boord zijn ook meer dan prima: de 4 GB aan werkgeheugen wordt vergezeld door niets minder dan de Qualcomm Snapdragon 835-processor, evenals 64 GB aan interne opslagruimte. Het design kan wat grof zijn, maar gelukkig voelt het toestel stevig en solide aan en gaat de accu een volle dag mee.

Al met al is de Sony Xperia XZ Premium een fantastische telefoon die zich meer dan prima kan meten met een Galaxy S8 of LG G6. Dan hebben we het met name over de prestaties, de gebruikservaring met de software en de camera. Het design gooit veel roet in het eten. Het toestel is net te groot en net te log om verticaal comfortabel vast te houden, maar wanneer je hem horizontaal vasthoudt is dat weer niet het geval. De plastic randen en achterkant geven het toestel een onnodig goedkope uitstraling en dat is hartstikke zonde.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Sony Xperia XZ Premium of lees onze Sony Xperia XZ Premium review.

Speciale vermelding: de Lenovo Yoga Book

Eén van de verrassingen van vorig jaar is nog altijd de Lenovo Yoga Book. Het is een opvallende tablet: een convertible, maar misschien niet zoals je gewend bent. Er is wel een toetsenbord aanwezig, maar in een andere vorm. Er zijn geen fysieke knoppen aanwezig, maar wel digitale varianten. Ook kun je aantekeningen en tekeningen maken op het zwarte oppervlak van de tablet (waar je het toetsenbord zou verwachten), die meteen worden gedigitaliseerd op het touchscreen erboven. Zo kun je je krabbels (of wat ook mag doorgaan voor je handschrift) direct digitaal opslaan en uploaden naar de cloud. Onder de motorkap zit een Intel Atom x5-Z8550-processor, samen met 4 GB aan werkgeheugen. Naast een Android-versie is er ook een Windows-versie beschikbaar die beschikt over dezelfde specificaties.

Al met al zijn we behoorlijk positief over de Lenovo Yoga Book. Het ligt er echter helemaal aan hoe je de tablet gebruikt. Ben je een student of iemand die vaak aantekeningen of tekeningen maakt? En wil je die dingen snel en naadloos digitaliseren? Dan doe je er goed aan dit apparaat in huis te halen, omdat het voornamelijk een heel gemakkelijk in gebruik te nemen tablet is. De tablet wordt geleverd met de benodigde software om alles uit het apparaat te halen. Android loopt heel soepel en zorgt ervoor dat het toestel ook via het touchscreen goed te bedienen is.

Bekijk alle specificaties en de laagste prijzen op de productpagina van de Lenovo Yoga Book of lees onze Lenovo Yoga Book review.

Overige tablets en phablets

Er zijn natuurlijk veel meer interessante Android tablets en phablets te vinden in de winkels en we kunnen in dit overzicht niet alles dat we ook maar een beetje interessant vonden noemen. Elk seizoen lichten we dan ook een aantal extra toestellen uit, die op één of meerdere vlakken uitblinken. Zo zien we op het gebied van phablets veel interessante modellen voorbij komen voor niet veel geld. Neem bijvoorbeeld de Asus Zenfone 3 en de ietwat duurdere Huawei P10 Plus, twee phablets die ons wisten te bekoren in de reviews. Op het gebied van ‘kleine’ en goedkope tablets zijn de Asus ZenPad S 8.0 en de Samsung Galaxy Tab A-modellen interessant. Voor ervaringen met alle Android tablets verwijzen we je naar onze tablet reviews.

Eerder hebben we ook een aantal artikelen met de beste tablets voor een specifiek doel geschreven. Mocht je specifiek op zoek zijn naar een tablet voor kinderen, dan kun je terecht in ons artikel met de drie beste tablets voor kinderen. Ook schreven we al een artikel over de beste goedkope tablets voor minder dan 150 euro en de vier beste en duurste tablets.

De verwachtingen

Aan het einde van het jaar zal Google haar nieuwe Pixel-smartphones gaan presenteren. Eén van die twee modellen zal ongetwijfeld wederom een phablet gaan worden, waardoor we iets hebben om naar uit te kijken. Verder lanceert Nokia in juli zijn eerste phablet sinds jaren, maar dan eentje die op Android draait. Alcatel zal binnenkort ook een tablet gaan presenteren. Verder kunnen we natuurlijk uitkijken naar nieuwe toestellen van LG (LG V30) en Samsung (Samsung Galaxy Note 8). Om nog maar te zwijgen over de OnePlus 5.

Tablets vergelijken

Een overzicht van alle tablets die reeds in Nederland te koop zijn en de komende weken verschijnen vind je in de tablet database. Hier kun je alle tablets vergelijken aan de hand van onder meer specificaties, prijzen, features en software. Wanneer je voor jezelf een aantal modellen onder elkaar gezet hebt die aan jouw voorkeuren voldoen dan kun je een tablet kopen.

Voor de meest recente overzichten van de beste tablets kun je terecht in ons beste tablets archief.

Reacties (2)