Android tablet of smartphone traag? Zo maak je hem weer sneller

26 september 2016 8 Minuten 1 Reacties
asus-zenpad-3s-10-groot-1

Wanneer je elke dag je Android gebruikt, dan kan die tablet of smartphone traag worden. Met deze tips maak je je Android wederom snel. Ook kan het zijn dat je accu sneller leegraakt wanneer het toestel constant aan het werk is. Merk je dat, check dan ook deze tips.

Verwijder applicaties

We hebben het er eerder op Tablets Magazine over gehad: het onderhouden van je interne opslagruimte op je Android-smartphone en -tablet. En hoewel dat helpt bij het vrijmaken van ruimte (vooral handig voor de tablets met weinig opslagruimte), kan het zeker ook helpen bij het sneller maken van je Android-apparaat. Sommige applicaties kunnen namelijk meer dan alleen interne opslagruimte opvreten, ook het werkgeheugen moet eraan geloven. Wees dus altijd kritisch over de applicatie op je Android-smartphone of -tablet.

Apps die het een telefoon of tablet zwaar maken kun je opzoeken door naar Instellingen > Batterij te gaan. Daar staat een lijstje met apps en systeemonderdelen die energie hebben verbruikt. Meestal staat Android OS of de display (de tijd dat het scherm aan staat) bovenaan. Is dat niet het geval, dan weet je zeker dat een bepaalde app veel energie verbruikt en dus het systeem logger maakt. Let vooral goed op of je er apps ziet staan die je normaliter weinig gebruikt. Gebruik je YouTube heel de dag, dan is het logisch dat die bovenaan staat.

Dat zijn dan ook niet de apps waar je naar op zoek bent, je zoekt de apps die je niet gebruikt, maar wel druk uitoefenen op het systeem. Mocht de pagina van de accu binnen de instellingen niet weergeven wat je zoekt, dan kun je altijd nog de apps individueel bekijken onder Instellingen > Apps. Daar tap je de apps aan die je verdenkt (of gewoon eens allemaal), waarna je kunt checken wat ze verbruiken. Zowel qua werk- als het opslaggeheugen. Probeer ook altijd de standaard-apps te verwijderen of uit te schakelen.

Advertentie

Bekijk de synchronisatie-instellingen

Je kunt er gevoegelijk van uitgaan dat je Android-smartphone of -tablet heel de dag informatie aan het synchroniseren is met één of andere server. Je contacten, je foto’s, notificaties of juist de systeeminstellingen — sommige aspecten worden constant gesynchroniseerd, om ervoor te zorgen dat je niets kwijtraakt wanneer er iets misgaat. Gelukkig kun je zelf instellen wat er precies gesynchroniseerd moet worden en hoe vaak, waardoor het systeem niet constant bezig is, en dat scheelt ook weer voor je accu. Ga naar Instellingen > Accounts.

Daar tref je alle accounts aan die Android constant synchroniseert. De kans is heel groot dat je accounts van onder meer Google, Microsoft en Facebook aantreft, om maar wat voorbeelden te geven, die allemaal zo hun druk uitoefenen. In dit menu kun je aangeven welke apps moeten stoppen met synchroniseren. Ook kun je hier accounts verwijderen, voor wanneer je de app of het profiel niet meer gebruikt. Per app kan vaak binnen de instellingen van de applicatie zelf worden aangegeven hoe vaak de synchronisatie plaatsvindt op een dag.

Kijk of er updates zijn

Merk je dat een app ineens veel meer werkgeheugen gebruikt of van je accu vraagt, dan kan het zijn dat er een fout is geslopen in de software. Het kan daarom nooit kwaad te kijken of er (al) updates beschikbaar zijn voor de app in kwestie. Daarvoor zoek je de app op in Google Play of je doorzoekt de website van bijvoorbeeld APK Mirror. Daar kun je de app opzoeken die je nodig hebt en zien of je een update gemist hebt. Je kunt ook kijken of er wellicht een update voor het Android-besturingssysteem beschikbaar is binnen de instellingen.

Daarvoor ga je naar Instellingen > Over de tablet / smartphone > Systeemupdates. In beeld staat een knopje (vaak rechts onderin) waarmee je kunt checken of er updates zijn. Android checkt zelf heel de dag voor nieuwe updates zijn, maar het kan natuurlijk zijn dat er net iets is vrijgegeven waar je op zat te wachten. Als er een update beschikbaar is, betekent dat vaak dat er een hoop verbeteringen zijn. Is die update er, dan zul je daar een notificatie van ontvangen, waarna je ervoor kunt kiezen het systeem te updaten. Dat kost wel wat tijd.

Zet de animaties uit

Dit soort adviezen hoor je meestal voor oudere Windows-systemen, maar bij Android werkt het ook. In tegenstelling tot Windows, kun je de instellingen bij je Android echter niet zo snel aanpassen. Daarvoor dien je eerst de Ontwikkelaarsopties te hebben geactiveerd binnen de instellingen. Geen nood, dit kan geen kwaad en zal ook geen extra druk op het systeem zetten. De opties activeren doe je door een keer of acht op Build-nummer. Doe je dat, dan verschijnt er een bericht in beeld dat het je gelukt is en kun je verdergaan.

Open vervolgens de opties voor ontwikkelaars door ze op te zoeken onder de Instellingen. Je vindt ze onder het kopje Systeem, waar je ook Over de tablet / smartphone hebt gevonden. Zoek vervolgens het kopje Tekeningen op. Daar zie je drie kopjes staan met betrekking tot de animaties: vensteranimatieschaal, overgangsanimatieschaal en duur van animatieschaal. Die staan nu allemaal op 1x. Je kunt die aanpassen naar 0,5x, waardoor de animatie een halve seconde duurt. Of je zet ze hier helemaal uit, voor het beste resultaat.

Verder raden we aan niet al te veel instellingen hier te veranderen, omdat die dus niet voor iedereen bedoeld zijn. Weet je wat je doet, ga dan vooral je gang. Maar voor de rest raden we aan de Ontwikkelaarsopties weer uit te zetten. Dat doe je door naar Instellingen > Apps te gaan. Zoek daar het icoontje van de instellingen op en geef vervolgens aan dat je de data wil wissen. Ook dit kan geen kwaad. Het enige dat er gebeurt, is dat het instellingenscherm wordt afgesloten en de opties voor ontwikkelaars weer worden weggehaald.

Let op: Het aanpassen van systeeminstellingen kan sommige apps vreemd laten reageren.

Andere rom installeren

Een optie voor de wat gevorderde Android-gebruikers onder ons is het installeren van een eigen rom. Met een andere rom (een ander besturingssysteem als het ware) kun je kiezen voor een lichte(re) variant van Android, wat de snelheid ten goede komt. Maar wat is een rom precies, en wat zijn de nadelen? Daarover hebben we al een artikel geschreven. In het artikel Een custom ROM op je tablet: Wat is het en waarom zou je het doen? legt collega Martijn uit wat de termen inhouden en hoe het precies werkt.

Let op: Het installeren van een custom rom is altijd voor eigen risico. Mocht er iets fout gaan ben je aangewezen op je eigen kennis en die van de community.

Advertentie

Terug naar de fabrieksintellingen

Mocht echt helemaal niets meer werken, dan kun je het altijd overwegen om terug te gaan naar de fabrieksinstellingen. Maar doet dat alleen wanneer je Android-tablet of smartphone traag genoeg is tot het punt dat je er niet meer mee kunt leven. Zie teruggaan naar de fabrieksinstellingen als een laatste redmiddel, omdat je alles op het apparaat kwijtraakt. Je verwijdert hiermee alle apps die je eerder installeerde, verliest al je foto’s en contacten en zult dus met alles opnieuw moeten beginnen. Maar het kan uiteindelijk wel helpen.

Ga hiervoor naar Back-up maken en resetten binnen Instellingen. Daar vind je helemaal onderaan de optie de fabrieksinstellingen te herstellen. Nogmaals: zie dit als een laatste redmiddel. Zorg er tevens voor dat je alles dat je wel wil bewaren, veilig hebt opgeslagen. Dit kun je op de computer doen door de bestanden over te zetten, maar kun je ook doen door alles te uploaden naar de cloud. Met je Google-account kun je bijvoorbeeld je foto’s en contacten back-uppen, maar voor andere onderdelen moet je zelf even kijken hoe en wat.

De screenshots zijn gemaakt op een Android-apparaat dat al beschikt over Android 7.0 Nougat. Het kan zijn dat de genoemde onderdelen binnen Android anders genoemd zijn binnen Marshmallow of Lollipop, maar over het algemeen komen de namen nog steeds overeen.

Meer tips

Wil je meer tips lezen? Neem dan ons uitgebreide archief met tips eens door. Voor meer informatie over de verschillende Android-tablets, raden we je aan onze tabletdatabase eens door te nemen.

Reacties (1)