Je Android tablet resetten: Hoe werkt het?

10 juni 2013 6 Minuten 84 Reacties
resetten-Android-tablet

Hoewel we het allemaal liever niet zien gebeuren kan het voorkomen dat je tablet vastloopt, niet meer reageert of mogelijk zelfs niet meer opstart. Het resetten van de tablet is dan vaak de enige oplossing.

Daarnaast is het verstandig je tablet terug te zetten naar de fabrieksinstellingen wanneer je het toestel wilt verkopen. In dit artikel leggen we kort uit hoe je een Android tablet kunt resetten in de hierboven genoemde situaties.

Update september 2016: we hebben een compleet nieuw artikel over het resetten van je Android tablet en smartphone online gezet. Met meer informatie en mogelijkheden.

Je tablet soft of hard resetten?

Je kunt een tablet op verschillende manieren resetten en terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Zo is er een soft reset waarmee je niet alle data die op je tablet staat verwijdert maar je tablet middels de software of een reset-knop opnieuw opstart. Daarnaast is er een hard reset waarmee je de tablet compleet terugzet naar de fabrieksinstellingen. Deze laatstgenoemde optie is vaak alleen nodig wanneer je een tablet wilt verkopen en al je data wilt verwijderen, of wanneer je er met een soft reset niet meer uitkomt.

Soft reset

Zoals gezegd verlies je bij een soft reset geen data die je op je tablet hebt staan maar wel is het mogelijk dat bijvoorbeeld de voortgang in een game die je aan het spelen was niet opgeslagen wordt. Over het algemeen is een soft reset zonder risico en wordt met name gebruikt wanneer er iets vastloopt of het systeem niet optimaal meer presteert. Een soft reset is op verschillende manieren te doen.

Advertentie

Resetten middels knoppen op je tablet

Zo kun je de standby-knop ingedrukt houden totdat de tablet zichzelf opnieuw opstart. Als dat niet werkt beschikken veel tablets over een speciale reset-knop, een klein gaatje in de behuizing dat je met bijvoorbeeld een paperclip kunt indrukken. Ook deze knop, welke soms even ingedrukt moet blijven, zorgt ervoor dat de tablet opnieuw opgestart wordt. Maar, ook dat is niet alles want fabrikanten gebruiken verschillende manieren om een tablet ‘gedwongen’ opnieuw op te starten. Zo is het bijvoorbeeld bij de Google Nexus 7 mogelijk om zowel de standby-knop en de volumeknoppen tegelijkertijd in te drukken en zo de tablet geforceerd te laten opstarten wanneer dit niet met een simpele druk op de standby-knop lukt. Het is dus aan te raden even in de handleiding van je tablet te zoeken naar deze extra manier, of te Googlen naar ervaringen van anderen. Bij alle methoden is het echter aan te raden je tablet aan de lader te leggen wanneer je aan de slag gaat.

Hard reset

Ook een hard reset kan op verschillende manieren gedaan worden maar hierbij moet wel duidelijk gemaakt worden dat je al je gegevens die op je Android tablet staan kwijt bent, waaronder ook contacten, documenten en applicaties. Je zet je tablet namelijk terug naar de fabrieksinstellingen, de instellingen die op de tablet stonden toen je deze kocht. Echter geldt hier wel een uitzondering voor want wanneer je een Android-update, bijvoorbeeld van Android 4.1 Jelly Bean naar Android 4.2 Jelly Bean, doorvoert dan wordt altijd de meest recente versie gebruikt om op te starten, ook wanneer je een Custom ROM geïnstalleerd hebt. Je gaat dan dus niet terug naar de Android-versie waarmee de tablet geleverd werd. Wat betreft de applicaties heb je overigens altijd nog de mogelijkheid deze opnieuw uit de Google Play Store te downloaden, zonder weer voor bepaalde apps te hoeven betalen.

Maak een back-up!

Belangrijk; Mocht je er met een soft reset niet meer uitkomen en dus een hard reset willen uitvoeren; maak dan een back-up van je tablet, inclusief onder meer bestanden, documenten en contacten.

Resetten via de instellingen

De meest eenvoudige manier om een harde reset door te voeren en je tablet terug te zetten naar de fabrieksinstellingen is via de instellingenmenu’s van je tablet. Afhankelijk van de Android-versie die je gebruikt kun je onder het kopje ‘Persoonlijk’ en dan ‘Back-up maken en opnieuw instellen’ de mogelijkheid vinden op je tablet terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Wanneer je deze optie selecteert krijg je te zien welke accounts, bestanden en gegevens er verwijderd worden. Ook kun je hier kiezen om ook de SD kaart te laten wissen. Pas hier mee op wanneer je dit niet wilt.

Resetten met de knoppen op je tablet

Hoewel de hierboven genoemde manier om een hard reset uit te voeren het meest gebruikt wordt kan het voorkomen dat je tablet helemaal niet meer reageert en je dus via een andere weg alles naar de fabrieksinstellingen terug wilt zetten. Dit is echter lastig te omschrijven aangezien de combinatie van knoppen die hiervoor gebruikt moet worden per tablet, merk of model verschilt. Meestal is het een combinatie van de standby-knop inhouden en vervolgens één van de volume-knoppen of beide volume-knoppen ingedrukt houden. Vervolgens kom je in een herstelmenu (Recovery mode) waar je de tablet mee terug kunt zetten naar de fabrieksinstellingen. Deze oplossing staat vaak in de handleiding van je tablet beschreven maar via Google en fora kom je de juiste manier meestal snel tegen. Onderstaand voorbeeld van de Nexus 7 komt voor vele Android tablets grotendeels overeen.

De Google Nexus 7 biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om wanneer de tablet uitstaat de stand-by knop in te drukken en ingedrukt te houden, daarna wanneer de tablet aangaat meteen (terwijl je de standby-knop inhoudt) de volumen ‘down’ knop in te drukken en ingedrukt te houden. Vervolgens zie je het woord ‘Start’ en druk je tweemaal op de volume ‘down’ knop om naar de Recovery (herstel) modus te gaan. Druk nu de standby-knop in om in deze modus te herstarten. Vervolgens zie je het Android-logo met een uitroepteken. Terwijl je de standby-knop inhoudt druk je de volume ‘up’ knop in en gebruik je de volume-knoppen om de ‘wipe data/factory reset’ optie te kiezen. Gebruik de standby-knop weer om de optie te selecteren. Scroll met de volume-knoppen naar beneden en kies met de standby-knop de optie ‘Yes – erase all user data’.

Zodra er een hard reset uitgevoerd wordt kan het even duren voordat de tablet opnieuw opstart. Wanneer dit gebeurt zul je zien dat de tablet met hetzelfde beginscherm opstart als wanneer je de tablet voor het eerst opstartte. Vervolgens kan de tablet opnieuw naar eigen wens ingesteld of verkocht worden.

Suggesties en andere tips

Heb je zelf nog suggesties voor het resetten van je Android tablet? Laat ze achter in de reacties onder dit artikel. Voor meer tips en adviezen kun je terecht in ons tips archief.

Reacties (84)