Verborgen video kan accu Android-telefoon legen en adverteerders voor de gek houden

22 maart 2019 1 Minuut 3 Reacties
andy-android

Er is een nieuwe vorm van oplichting ontdekt in de vorm van een verborgen video, die accu's van Android-telefoons leegmaakt en ondertussen geld in het laatje van adverteerders brengt. En dat terwijl de video in kwestie dus door niemand wordt gezien.

Verborgen video schadelijk voor Android-telefoons

Eerder kwam in het nieuws dat webpagina’s en applicaties in staat waren de processor van een telefoon te gebruiken voor het mijnen van cryptocurrency. Daardoor gingen accu’s sneller leeg en gingen mensen veel sneller door hun data heen — zonder dat ze wisten dat dit gebeurde op hun telefoon. Buzzfeed schrijft nu dat advertentienetwerken een soortgelijke methode gebruiken voor het binnenharken van geld. Ze gebruiken verborgen video’s – die niemand dus te zien krijgt – die achter reclamebanners worden geplaatst.

Volgens Buzzfeed is het zo dat app-makers niet de schuldigen zijn, maar zij krijgen soms wel veel klachten binnen met de vraag waarom hun app ineens zoveel energie en data verbruikt. Vervolgens wordt er gesuggereerd dat de advertentienetwerken dat ook niet zijn en zijn gekaapt door fraudeurs vanuit de grotere advertentie-industrie. Dit gaat niet alleen ten koste van gebruikers, maar ook advertentienetwerken: de fraudeurs kopen goedkopere bannerplekken op en plaatsen daar video’s, waar normaliteit meer voor moet worden betaald.

Deze techniek heeft zelf al een naam gekregen en wordt ‘in-banner video ads’ genoemd. Bedrijven die hiermee zaken doen hebben hun omzet zien stijgen de afgelopen tijd, dus het is niet gek dat dit soort praktijken mogelijk in de toekomst vaker voor kunnen gaan komen.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (3)

Siego

Siego
23 maart 2019 om 10:00

En wat kunnen wij hier aan doen? Hoe kunnen wij dit probleem voorkomen of oplossen als je denkt dat je telefoon de laatste tijd wel erg snel leeg loopt.

Inloggen
Johan

Johan
27 maart 2019 om 10:19

En wat kunnen wij er aan doen om dit te voorkomen? Is daar app voor of zo?

Inloggen
Wesley Akkerman

Wesley Akkerman
29 maart 2019 om 09:11

Vooralsnog kun je hier niets aan doen. Blijf echter wel altijd kritisch. Merk je dat een app zorgt voor extra batterijverbruik, dan moet je die mogelijk verwijderen of vervangen.

Inloggen