Tip 1: stream en download muziek in de hoogst mogelijke kwaliteit
Het gros van de liedjes die worden gestreamed of gedownload op je smartphone, zullen van het formaat mp3 of m4a zijn. De kwaliteit per seconde is van groot belang voor de muziekkwaliteit. Dit wordt uitgedrukt in kilobytes per second (kbps). Hoe hoger de kbps, hoe beter de kwaliteit, en hoe groter het formaat van het liedje. Er zijn drie veel gebruikte aanduidingen: 128, 256 en 320 kbps.
Een liedje van 128 kbps van ongeveer 5 minuten zal de grootte van 4 tot 5 mb hebben. In deze kwaliteit streamt Spotify als je een gratis abonnement hebt. Ook liedjes die van YouTube gehaald worden, zitten rond deze relatief slechte kwaliteit. Hetzelfde liedje met een kbps van 256 is ongeveer 9 mb. Een liedje van 320 kbps is algauw 11 tot 12 mb groot. Deze kwaliteit wordt onder andere gestreamed bij het Premium-abonnement van Spotify bij de instelling “extreme kwaliteit.” Bij All Access van Google Play Music wordt 320 kbps automatisch geselecteerd. De grootte van het muziekbestand is belangrijk, want hoe groter het liedje, hoe meer details deze zal bevatten, en hoe intenser de luisterervaring zal zijn.
Naast mp3 en m4a is er ook nog muziek in hoge resolutie, waaronder het flac-formaat. Deze kwaliteit muziek is nog beter dan mp3 of m4a. Dit komt omdat flac lossless is, en met geen enkele vorm van kwaliteitsverlies maken heeft, iets wat mp3 wel heeft. Een flac-bestand is over het algemeen van 16 bit tot 24 bit en van 88khz tot 192khz. Ter vergelijking: het bovenstaande liedje van ongeveer 5 minuten heeft in flac-formaat algauw een grootte van 30 mb. Dat is ruim 2x zo groot dan het beste mp3 formaat! Het nadeel van flac is dat online aanbod beperkt is, zowel qua streaming als te downloaden. Onder andere Tidal is een dienst die in flac streamt. Voor de rest blijft vaak 320 kbps over als beste keuze.
Overigens moet hierbij wel gezegd worden dat een slechte opname of een mps-bestand ook verpakt kan worden in een hoge resolutie audiobestand (bijvoorbeeld flac) maar dit is natuurlijk geen betere kwaliteit. Een hoge resolutie audiobestand moet dan ook echt een hoge resolutie (betere kwaliteit) bron hebben, bijvoorbeeld de originele studio-opname als master. Naast flac zijn er nog andere formaten voor hoge resolutie audio en het is verstandig om te kijken wat het apparaat dat je voor ogen hebt (of hebt) precies ondersteunt. Niet alle smartphones en tablets kunnen hoge resolutie muziek afspelen. Wil je hier meer over lezen, neem dan ons artikel over hoge resolutie audio door.
Tip 2: let op een goede dac
Simpel gezegd wordt de muziek die je luistert digitaal via de interne chip naar de dac (digitaal-analoog-converter) geleidt, om vervolgens deze muziek weer terug te sturen in hoorbare analoge vorm, richting je speakers of hoofdtelefoon. Hoe beter je dac, hoe beter de kwaliteit van je muziek. De precieze invulling van alle toonhoogtes worden bepaald door de dac. Goede dac’s halen het meeste uit het bestandsformaat en een betere dac ondersteunt ook vaak de betere bestandsformaten.
Wil je dus er zeker van zijn dat je huidige of volgende smartphone of tablet goede muziekkwaliteit aflevert aan je koptelefoon, let dan even op de dac die wordt gebruikt. Dit kan je doen door verschillende fora af te gaan en te kijken wat echte audiofielen vinden van de gebruikte dac. Smartphones zoals de HTC 10, Oneplus 3 en LG V10 spelen in op hoge muziekkwaliteit door een hoogwaarde dac te gebruiken. Bij sommige koptelefoons zit de dac in de hoofdtelefoon verwerkt, wat meestal ook een hoogwaardig component is. Om hiervan gebruik te maken moet de hoofdtelefoon wel digitaal met de smartphone of tablet gekoppeld worden, fysiek of met bluetooth.
Tip 3: let op je muziek-app
Er zijn talloze apps beschikbaar om muziek mee te luisteren, en veel van deze apps komen met verschillende instellingen. Laat je niet te veel afleiden door diverse bas-versterkende trucjes, want dit haalt de algehele muziekkwaliteit naar beneden.
Wil je de meeste pure ervaring, blijf dan af van dergelijke instellingen. Gebruik de app die standaard op je telefoon zit, of een app als Google Play Music zonder equalizer. Het blijft echter een kwestie van smaak en je kunt altijd aan de hand van de soort muziek die je luistert een preset kiezen. Deze presets vind je vaak onder de namen Jazz, Pop, Rock, Klassiek, etc.
Tip 4: gebruik een goede koptelefoon
Logisch: heb je eenmaal goede kwaliteit muziek vanaf de bron (bestand en dac), gebruik dan een goede koptelefoon. Hier zijn diverse video’s op YouTube of andere artikelen over te vinden. Ook op onze website Homecinemamagazine hebben we enkele reviews van koptelefoons staan.
Een goede koptelefoon zorgt ervoor dat je details in de muziek hoort, die je hiervoor niet opmerkte. Van nooit gehoorde instrumenten, tot de tekst die je ineens veel beter zult verstaan: een goede koptelefoon kan wonderen doen. Een koptelefoon is over het algemeen een betere optie dan oortjes, vanwege de grotere driver(s) die een koptelefoon bevat en vanwege de complete bedekking van het oor. Kies je voor de betere audiobestanden (bijvoorbeeld hoge resolutie audio) dan zul je hier pas echt het maximale uithalen wanneer je de audio ook met die hogere resolutie (meer details en een groter bereik) kunt weergeven. Een goedkope koptelefoon van mindere kwaliteit kan dit niet zo goed als een wat duurdere koptelefoon met betere specs.
Tip 5: check de instellingen van het programma waarmee je de muziek op je telefoon zet
Ten slotte is het van belang niet de kwaliteit van je muziek te laten verlagen door het programma dat je gebruikt om de muziek over te zetten naar je smartphone of tablet.
Zo is in iTunes een optie om de muziek te laten omzetten naar een kwaliteit van 256 kbps of lager om ruimte te besparen op je smartphone of tablet. Als je dus 320 kbps liedjes hebt en deze optie aan hebt staan, dan gaat er kwaliteit verloren. Dat is dat zonde. Door zowel voor als na het overzetten het bestandsformaat te checken, kan je snel zien of er kwaliteit verloren is gegaan. Zijn de liedjes even groot, dan is alles goed gegaan, en kan je beginnen met het heerlijk genieten van je muziek!
Meer informatie
Wil je weten waarom de 3.5 mm audio-aansluiting van smartphones en tablets verdwijnt, lees dan onze analyse hierover. Stream je veel muziek, dan is het artikel over tablets en mobiel internet zeker een aanrader. Houd ten slotte onze tablet tips sectie in de gaten voor de meest actuele achtergrondartikelen.
Reacties (0)