Het versterker gedeelte in je receiver zorgt ervoor dat het audio signaal wat uit je componenten (Blu-ray speler, mediaspeler e.d.) komt versterkt wordt en verstuurd wordt naar je luidsprekers. Ook zitten er nog meerdere “filters” en chips in welke het geluid aanpassen of verbeteren, maar het belangrijkste is dat de versterker er gewoon voor zorgt dat je goed versterkt geluid uit je luidsprekers krijgt.
Aandachtspunten versterker
Wat zijn de aandachtspunten bij de aanschaf van een geschikte versterker (en dus receiver)? Allereerst is het van belang dat de versterker alle luidsprekers kan aansturen op het niveau dat jij wilt. Levert de versterker genoeg vermogen en, vooral, kan de versterker dit vermogen op hetzelfde moment aan alle aangesloten luidsprekers leveren? Als je klein woont zullen je wensen op het gebied van vermogen minimaal zijn. Anderen willen wellicht de grond voelen trillen in hun grote kamer en hiervoor is meer vermogen nodig.
Het is lastig om in te schatten wat het vermogen precies moet zijn voor bepaalde wensen of ruimtes. Veel fabrikanten hebben namelijk hun eigen methode voor het specificeren van het vermogen. Het vergelijken van specificaties is hierdoor erg moeilijk.
Wanneer je meer wilt weten over de specificaties van speakers in relatie tot een receiver, zoals Wattages, Ohm, THD, etc, verwijzen we je graag naar onderstaand artikel.
Wel kunnen we een aantal aanwijzingen geven;
- ‘RMS’ en ‘piekvermogen’: RMS staat voor Root Mean Square. Het is een technische term die we niet verder zullen uitleggen. Het wil simpel gezegd zeggen gemiddeld, continu vermogen.
- Aantal uitgestuurde kanalen: Sommige fabrikanten geven vermogens op terwijl slechts twee kanalen in bedrijf zijn. Op die manier zijn de cijfers geflatteerd. Wanneer je betaalt voor een meerkanaals versterker dient deze het vermogen te leveren met alle kanalen in werking. Let hier op wanneer je naar een receiver op zoek bent.
- Frequentiebereik: Het gebied waarover de versterker het opgegeven vermogen kan leveren. Sommige fabrikanten geven het vermogen alleen op als bv. 100 W bij 1 kHz, een toon in het middengebied die elke versterker goed aan kan. Waar het echt om gaat is wat de versterker aan de uiteinden van het hoorbare gebied doet. Het zou ideaal zijn wanneer een versterker een bandbreedte zou hebben van 20 Hz (lage bas) tot 20 kHz (hoogste hoog). Het is algemeen geaccepteerd dat het menselijk gehoor van 20 Hz tot 20 kHz loopt, vandaar.
- Impedantie: Gemeten in Ohm, geeft dit getal simpelweg de weerstand van de luidspreker tegen het signaal van de versterker. Belangrijk is dat een andere impedantie ook een ander vermogen oplevert en sommige fabrikanten maken daar gebruik van om hun vermogenscijfers op te krikken. Zo kan een versterker van 75 watt per kanaal aan 8 ohm eenvoudig worden “opgewaardeerd” tot een van 100 watt per kanaal door de impedantie te verlagen naar 6 ohm.
Als een speaker minder weerstand heeft dan dat de uitgang van je reciever/versterker aankan, dan is de receiver/versterker “verrast” dat de stroom zo makkelijk weggaat. Meer stroom dan de receiver volgens het boekje kan leveren, de reciever wordt dus warmer.
Heeft een speaker een hogere weerstand dan de versterker dan is het voor die receiver moeilijker de stroom door de speaker heen te sturen, er gaat meer verloren. Je moet dus de volumeknop omhoog bijstellen voor dezelfde geluidsdruk. Je kunt dus speakers of je receiver afstemmen, maar meestal moet een speaker zonder problemen op een versterker passen.
Ben voorzichtig met het vergelijken van de specificaties van versterkers. Laat je vooral door een gespecialiseerde Hifi winkel adviseren over je receiver/versterker en de combinatie met luidsprekers. Er zijn goedkope receivers/versterkers te vinden van tussen de 300 en 400 euro, maar het is absoluut aan te raden om in ieder geval minimaal 150 tot 200 euro meer te investeren. Dit hoor je gegarandeerd terug in de kwaliteit van je geluid en dit zie je ook terug in de mogelijkheden van de receiver. Let wel dat je geen receiver van lage kwaliteit combineert met speakers van hoge kwaliteit. Zorg dat beide producten qua kwaliteit op één lijn zitten.
Meer informatie
Meer informatie, verkoopadviezen en tips over home cinema systemen, lcd tv’s, plasma tv’s, receivers, luidsprekers, Smart tv’s, oled tv’s, digitale televisie en streaming technieken vind je in onze uitgebreide tips en advies-sectie.