Xbox Series X en PlayStation 5: helaas nog veel onduidelijkheid over hdr

28 oktober 2020 2 Minuten 1 Reacties
playstation-5-xbox-series-x

Zowel de Xbox Series X als de PlayStation 5 ondersteunen HDR10 in brede zin: dat geldt voor streamingapps, games en uhd blu-ray.

Onduidelijk over hdr op Xbox Series X en PS5

Dat beide spelcomputers dit als basis hebben, is niet vreemd: HDR10 is immers de basis die elke televisie met hdr-ondersteuning aanbiedt. Als we kijken naar de afwijkende formaten, zoals HDR10+ en Dolby Vision, dan heerst er nog veel onduidelijkheid. Wat ondersteunen de nieuwe spelcomputers nou wel of niet?

Microsoft heeft inmiddels bevestigd dat de Xbox Series X ondersteuning aanbiedt voor Dolby Vision in apps van streamingdienst en in videogames (maar wel pas vanaf 2021). Ook is er support voor HDR10+ in een bepaalde mate, maar helaas is daar vooralsnog niets over bekend. Echter, de Series X biedt op dit moment geen Dolby Vision aan wanneer je uhd blu-rays in het apparaat stopt. Dat meldt Digital Foundry’s John Linneman op Twitter, evenals meerdere mensen die al in het bezit zijn van een exemplaar (meestal leden van de pers). Het kan natuurlijk zijn dat Dolby Vision voor blu-rays op een later moment toegevoegd wordt.

De situatie van de PlayStation 5 is er niet duidelijker op. Sony heeft namelijk helemaal niets bekendgemaakt aangaande Dolby Vision-ondersteuning. Ook niet dat dergelijke support nog op een later moment toegevoegd kan worden. Dus kijk er ook niet vreemd van op wanneer je straks geen Dolby Vision-beeld te zien krijgt wanneer je een uhd blu-ray-disc in de duurdere versie van de spelcomputer stopt. Dit strookt niet helemaal met het beleid dat Sony voert voor zijn televisies, waarvan de meeste wel ondersteuning aanbieden voor de hdr-standaard van Dolby.

Advertentie

Het kan natuurlijk zijn dat Sony dergelijke ondersteuning op een later moment toevoegt, maar daar is simpelweg nog niets over bekendgemaakt. Of de PS5 straks ondersteuning aanbiedt voor HDR10+ lijkt helemaal onzeker, omdat Sony liever niets van zijn concurrenten in zijn eigen hardware stopt.

Het feit dat deze krachtige spelcomputers geen ondersteuning aanbieden voor Dolby Vision wanneer je een uhd blu-ray kijkt, is wellicht niet het allergrootste probleem van dit moment. Want met het normale hdr-formaat krijg je nog steeds mooie beelden te zien. Maar het is op z’n minst wel vreemd, aangezien goedkopere blu-ray-spelers wel dergelijke ondersteuning kunnen aanbieden.

Reacties (1)