Hopelijk wordt 2017 het jaar waarin de overstap van Blu-ray naar Ultra HD Blu-ray eindelijk gerechtvaardigd wordt. Er gaan sowieso zeker 250 nieuwe Ultra HD Blu-rays uitgebracht worden, waarbij de releases van bijvoorbeeld Harry Potter en Planet Earth II al concreet werden aangekondigd. Met het verschijnen van meer fysieke schijfjes gaan er een aantal nieuwe Ultra HD Blu-ray spelers bijkomen. We zetten de al verkrijgbare apparaten op een rij en blikken vooruit op de modellen die binnenkort verschijnen.
Ultra HD Blu-ray spelers
Via je digitale tv-decoder, bijvoorbeeld van UPC of Ziggo, wordt voorlopig nog geen 4K-content aangeboden, hoewel streamingdiensten als Netflix en Amazon sommige films en series al wel in 4K aanbieden, soms zelfs in combinatie met high dynamic range. Toch bieden de fysieke schijfjes nog altijd de beste audio- en beeldkwaliteit. Om optimaal van de discs te kunnen genieten heb je, naast een televisie die 4K Ultra HD en high dynamic range ondersteunt, uiteraard ook een Ultra HD Blu-ray speler nodig.
Deze nieuwe spelers kunnen Ultra HD Blu-ray discs lezen, ondersteunen 4K Ultra HD-weergave, kunnen HDR-materiaal weergeven en beschikken over ondersteuning voor een groter kleurbereik. Samsung en Panasonic waren de eerste fabrikanten die de nieuwe spelers op de markt brachten, maar inmiddels staan er meer fabrikanten (Sony, LG, etc) klaar om zich in de strijd te mengen.
Panasonic DMP-UB900
Vorig jaar april was Panasonic de eerste fabrikant die een Ultra HD Blu-ray speler uitbracht in Nederland. De DMP-UB900 kostte bij de lancering 799 euro, maar inmiddels kun je hem op sommige plekken vinden voor een prijs tussen de 650 en 700 euro. Wat betreft het uiterlijk is het apparaat wat aan de grote en zware kant en ook de interface doet, voor state of the art Ultra HD Blu-ray speler, wat ouderwets aan. Toch biedt de DMP-UB900 uitstekende kwaliteit, wanneer het aankomt op video en audio.
Naast het afspelen en streamen van 4K-content, ondersteunt de speler tevens het rec.2020-kleurbereik en een high dynamic range (HDR)-output. De DMP-UB900 is daarnaast voorzien van het THX-certificaat en kan ook – mits je beschikt over de juiste televisie – overweg met het bijna uitgestorven 3D-format. Zoals we van Panasonic gewend zijn, is ook de upscaling-technologie weer dik in orde; het beeld van de reguliere Blu-rays uit je collectie worden op fraaie wijze geoptimaliseeerd tot 4K, wanneer je beeldscherm dit ondersteunt.
De DMP-UB900 ondersteunt niet alleen HDR van fysieke schijfjes, het apparaat kan door middel van een software update ook overweg met de HDR van streamingdiensten als Netflix, YouTube en het eerder dit jaar ook in Nederland geïntroduceerde Amazon Prime.
Lees ook onze volledige recensie van de Panasonic DMP-UB900.
Panasonic DMP-UB700
Niet lang na het verschijnen van DMP-UB900 introduceerde Panasonic het goedkopere broertje in de vorm van de DMP-UB700. De prijs van 500 euro is sinds de introductie door sommige aanbieders zelfs nog wat omlaag gehaald. De specificaties zijn nagenoeg gelijk, alleen moet de DMP-UB700 het doen zonder de analoge 2-kanaals en 7.1-kanaals uitgangen en de d/a-converter. Daarnaast ontbreekt ook het THX-certificaat en zijn de afwerking en afstandbediening wat minder goed verzorgd. Let wel; vanaf het voorjaar zal de DMP-UB700 in Nederland door het leven gaan als de DMP-UB704. De specificaties blijven onveranderd.
Lees ook onze volledige recensie van de Panasonic DMP-UB700.
Samsung UBD-K8500
Naast Panasonic was ook Samsung er al heel vroeg bij wat betreft Ultra HD Blu-ray-spelers. De prijs van hun Samsung UBD-K8500 model was met een adviesprijs van 499 euro een stuk goedkoper dan de DMP-UB900 van Panasonic en is dus beter te vergelijken met de eveneens voor 500 euro geïntroduceerde DMP-UB700 van Panasonic. Op het moment van schrijven wordt de Samsung UBD-K8500 op sommige plekken inmiddels aangeboden voor rond de 300 euro.
De Samsung UBD-K8500 heeft een gebogen design, waardoor hij beter bij de curved tv’s van de Koreaanse fabrikant past. Door middel van digital brigde kun je Blu-rays en dvd’s ook afspelen op je andere apparaten en er is ondersteuning voor onder meer high dynamic range. De in dit geval iets mindere uitgebreide Smart Hub van Samsung geeft weer toegang tot apps als Netflix, waar sommige content al te bekijken is in 4K met HDR. Wel laat de upscaling van een lagere resolutie iets meer ruis zien, zeker in vergelijking met de spelers van Panasonic, en is de afstandsbediening wat aan de kleine kant.
Desondanks is de Samsung UBD-K8500 een prima keuze voor het kijken naar 4K Ultra HD-content met een groter kleurbereik en high dynamic range. De wat duurdere Panasonic DMP-UB900 presteert over het algemeen natuurlijk wat beter, maar al met al doet de Samsung UBD-K8500 precies wat je mag verwachten van een Ultra HD Blu-ray speler voor deze prijs.
Lees ook onze volledige recensie van de Samsung UBD-K8500.
Oppo UDP-203
Op de valreep van 2016 kregen Panasonic en Samsung er op het gebied van Ultra HD Blu-ray spelers nog een concurrent bij in de vorm van Oppo. De UDP-203 van Oppo ondersteunt niet alleen een groter kleurenbereik en high dynamic range, maar moet straks na een update ook uit de voeten kunnen met Dolby Vision; een nieuwe HDR-standaard die het komend jaar door meer tv’s ondersteund zal gaan worden.
De Oppo UDP-203 is daarnaast voorzien van een audio-only HDMI 1.4-uitgang om te zorgen voor compatibiliteit met oudere (AV) apparatuur. De speler ondersteunt ook Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio, Dolby Atmos en DTS: X voor een betere geluidservaring. De exacte specificaties van het apparaat lees je terug op de website van Oppo.
In Nederland is de UDP-203 van Oppo vanaf eind deze maand weer te verkrijgen. Je kunt daarbij ook kiezen tussen een reguliere speler voor een adviesprijs van 849 euro, of een multi-regio-speler voor een adviesprijs van 969 euro. Ultra HD Blu-rays zijn weliswaar regiovrij, maar voor mensen met een kast vol met regio 1 schijfjes kan een muli-regio Ultra HD Blu-ray speler natuurlijk nog altijd handig zijn.
Panasonic DMP-UB404/314/304
In 2017 blijven de DMP-UB900 en de DMP-UB700 van Panasonic verkrijgbaar. Wel wordt in Nederland (in België blijft de naam gewoon hetzelfde) de naam van de DMP-UB700 binnenkort verandert in de DMP-UB704. De specificaties blijven echter gewoon hetzelfde. In 2017 brengt Panasonic wat betreft Blu-ray spelers drie nieuwe modellen op de markt: de DMP-UB314, de DMP-UB404 en de DMP-UB314. Ze lijken allemaal enigszins op de DMP-UB700, alleen wel met een aantal subtiele verschillen.
De Panasonic DMP-UB404 is een iets kleiner model met een chassis dat niet verstevigd is en moet het doen zonder sd-kaartlezer. In vergelijking met de DMP-UB404 zijn de DMP-UB314 en DMP-UB304 voorzien van maar 1 hdmi-utgang en ook de High Clarity Sound- en Digital Tube Sound-features ontbreken op deze modellen. De DMP-UB314 beschikt dan wel weer over WiFi, dat ontbreekt op de DMP-304.
De aankomende Panasonic DMP-UB404, in België gaat het model DMP-UB400 heten, wordt binnenkort geleverd voor een adviesprijs van 349 euro. De Panasonic DMP-UB314, of DMP-UB310 in België, gaat straks 330 euro kosten. Tot slot wordt de DMP-UB304, of DMP-UB300 in België, met een adviesprijs van 300 euro straks het goedkoopste model.
Alle specificaties en features van deze modellen vind je in het 2017 Panasonic Blu-ray overzicht.
Samsung UBD-M9500/M8500
Samsung heeft voor 2017 twee nieuwe Ultra HD Blu-ray spelers aangekondigd: de Samsung UBD-M9500 en de Samsung UBD-M8500. De UBD-M9500 lijkt enigszins op de al verkrijgbare UBD-K8500, inclusief het gebogen design, maar beschikt nu over een display aan de voorzijde, draadloze streaming via Bluetooth en ondersteuning voor de Samsung Smart Remote om compatible devices te bedienen. Er is een Private Cinema Mode, zodat je audio ook naar een bluetooth-koptelefoon kunt sturen. En je kunt je Blu-ray films op een smartphone of tablet bekijken, waarbij er ondersteuning is voor de weergave van 360-graden video’s.
De Samsung UBD-M9500 verschijnt dit voorjaar voor een adviesprijs van 499 euro. Tegelijkertijd brengt Samsung ook de UBD-M8500 uit. Dit model lijkt sterk op de UBD-M9500, maar met twee grote verschillen. Er is geen mogelijkheid om je Blu-ray schijfjes te bekijken op je smartphone of tablet en er is geen ondersteuning voor de weergave van 360-graden video’s. Wel is de speler 100 euro goedkoper, want de UBD-M8500 krijg een adviesprijs van 399 euro.
Alle specificaties en features van deze modellen vind je in het 2017 Samsung Blu-ray overzicht.
Sony UBP-X800
De eerste Ultra HD Blu-ray speler van Sony verschijnt half maart in Nederland. De speler zal een adviesprijs van 399 euro mee gaan krijgen. De UBP X800 speelt bijna alles af; van 4K Ultra HD Blu-rays tot CD’s. De codec aan boord kan uit de voeten met 4K HDR-content van streamingdiensten als Netflix en Amazon en moet lagere resoluties tevens kunnen upscalen naar 4K. Er is ondersteuning voor HDR, maar dan wel alleen HDR10. Sony heeft wel een eigen algoritme ontwikkeld waarmee SDR-content omgezet kan worden naar HDR.
Er is geen ondersteuning voor Dolby Vision, hoewel Sony liet weten dat daar, afhankelijk van hoe de markt zich ontwikkelt, misschien nog een firmware update voor gaat komen. Op het gebied van geluidsweergave is er ondersteuning voor voor hoge resolutie bestanden tot 192 kHz / 24-bit en DSD tot 11,2MHz. Sony’s eigen DSEE HX-technologie moet daarbij ook het geluid waar nodig gaan ‘upscalen’ naar iets dat in de buurt komt van hoge resolutie audio.
Een overzicht van alle specificaties en features vind je in het Sony 2017 Blu-ray speler overzicht.
LG UP970
Volgende maand lanceert ook LG zijn eerste Ultra HD Blu-ray speler op de Nederlandse markt. Helaas is er momenteel nog geen prijs bekend. We weten enkel dat de LG UP970 uit de voeten kan met cd’s, dvd’s, Blu-ray discs en Ultra HD Blu-ray discs en ondersteuning biedt voor zowel Wide Color-kleurbereik als content met HDR. Een meerwaarde ten opzichte van de Ultra HD Blu-ray spelers van Samsung en Panasonic is de ondersteuning voor Dolby Vision.
Verder komt de speler met een ethernetpoort, twee hdmi 2.0a-uitgangen voor het scheiden van audio en video en ondersteuning voor HDCP 2.2. Ook is WiFi aanwezig voor een draadloze verbinding met het thuisnetwerk en krijg je toegang tot diverse apps, waaronder de streamingdiensten van Netflix en Amazon.
Oppo UDP-205
Oppo heeft voor 2017 een opvolger voor de Oppo UDP-203 klaarstaan in de vorm van de Oppo UDP-205. De UDP-203 was al een premium model en de UDP-205 wordt nog meer high-end. De exacte specificaties zijn nog niet bekend, maar naar verluidt richt de speler zich vooral op audiofielen, door de toevoeging van een betere DAC en een focus op analoge audio. De prijs van de UDP-205 is momenteel nog niet bekend.
Loewe en Philips
We sluiten af met een nog onbekende Ultra HD Blu-ray speler van Loewe en de BDP7501 van Philips. De speler van Loewe werd in de zomer van 2016 aangekondigd, tegelijkertijd met de presentatie van de eerste OLED-tv van de Duitse fabrikant. De speler moet dit jaar op de markt verschijnen, maar dat is momenteel dan ook het enige wat we weten van het apparaat. Tot slot heeft ook Philips een eigen Ultra HD Blu-ray speler in de vorm van de BDP7501, maar deze is momenteel enkel verkrijgbaar in Amerika en het lijkt onwaarschijnlijk dat hij nog naar Nederland gaat komen.
Xbox One S
Voor de volledigheid moeten we ook nog vermelden dat de Xbox One S van Microsoft – in tegenstelling tot de nieuwe PlayStation van Sony – eveneens is uitgerust met een Ultra HD Blu-ray speler. Toch lijkt dat meer een extraatje op een gameconsole, want volgens verschillende bronnen haalt de beeld- en audiokwaliteit niet het niveau van bijvoorbeeld de spelers van o.a. Samsung en Panasonic. Wel liet Microsoft weten dat men nog steeds gelooft in de meerwaarde van fysieke 4K-schijfjes in verhouding tot 4K-streaming. Hun volgende console, die momenteel de werknaam Scorpio heeft, verschijnt rond de kerst en wordt eveneens uitgerust met een Ultra HD Blu-ray speler.
Meer informatie
Wil je meer weten over de hogere resolutie, het grotere dynamische bereik, het bredere kleurbereik, de content en de hardware? Neem dan ons artikel over Ultra HD en HDR door. In onze home cinema informatiegids vind je meer tips en adviezen voor de aankoop, de installatie en het gebruik van home cinema-apparatuur.
Reacties (11)