The Walt Disney Company sluit megadeal voor overname Fox

14 december 2017 2 Minuten 1 Reacties
X-Men

Het zat er al een tijdje aan te komen en nu is het definitief. The Walt Disney Company heeft 21st Century Fox overgenomen. Voor 52,4 miljard dollar aan aandelen neemt The Mousehouse onder meer 20th Centrury Fox, Fox Searchlight Pictures, 20th Century Fox Television en een hele reeks televisiezenders en kabelnetwerken over.

Overname Fox door Disney

De overname zat er al een hele tijd aan te komen. Enkele weken geleden hoorden we voor het eerst dat er gesprekken gevoerd werden tussen Fox en Disney, maar die leken toen te klappen. In de tussentijd voerde ook Comcast gesprekken met Fox. Maar nu is er dus een deal gesloten tussen Fox en Disney. De gevolgen daarvan zijn gigantisch, vooral voor de film- en televisiewereld.

Met de overname komen een heleboel populaire films en televisieseries in handen van Disney te liggen. Het bedrijf krijgt bijvoorbeeld de X-Men-franchise, Avatar, Fantastic Four, Deadpool en ook kleinschaligere films als The Martian en The Shape of Water in handen. Dankzij de overname van de televisiedivisies van Fox krijgt Disney ook de rechten op onder meer de langstlopende animatieserie van de wereld, The Simpsons, maar ook andere series als Modern Family, The Americans en This is Us.

Eigen streamingdienst

Disney schijnt al een tijd achter Fox aan te zitten, in een poging zijn nog te lanceren streamingdienst goed te laten concurreren met Netflix. Begin augustus liet het bedrijf namelijk nog weten dat het zijn deal met Netflix stop zou zetten en alle eigen films en series naar een nog te lanceren streamingdienst zou overzetten.

Nu ligt het in lijn der verwachtingen dat al die films en series ook naar de Disney-dienst komen. Daarmee blijft er een stuk minder over voor Netflix, dat toch al zwaar beconcurreerd wordt door andere grote bedrijven met diepere zakken.

De gevolgen

Als de deal doorgaat – en dat moet uiteraard nog bepaald worden door mededingingsautoriteiten – blijft er weinig over van 21th Century Fox zoals we dat nu kennen. Fox Broadcasting en netwerken als Fox News Channel, Fox Business Network, FS1, FS2 en Big Ten Network komen terecht in een nieuwe divisie die onderdeel wordt van het flink uitgeklede bedrijf.

Voor Disney-fans is de overname verder een mooi feit. Hierdoor krijgt filmstudio Marvel – sinds enige jaren ook onderdeel van de Disney-familie – de rechten op franchises als de X-Men en Fantastic Four terug. De gedachte is dat die franchises samengevoegd kunnen worden met het Marvel Cinematic Universe, waar de studio sinds 2008 al vele miljarden dollars mee heeft verdiend.

Of het goed nieuws is voor de filmliefhebber valt nog even te bezien. Het houdt immers ook in dat er straks minder diversiteit is op de filmmarkt. Disney kennen we als een filmstudio die enkel familievriendelijke producties maakt en de kans is aanwezig dat de studio de Fox-franchises ook leuker voor de kinderen wil maken.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

Frans

Frans
14 december 2017 om 15:33

Zal de zender van Fox op de kabel ook wel een Disney kanaal gaan worden was al een HD zenders bij Ziggo hoop wel dat het geluid meer kanalen word was nu stereo. Doe maar gelijk Dolby atmos voor geluid. Vind het toch een afgang dat stereo bij veel zenders nog nu in 2017 het kan best beter het geluid.

Inloggen