Streamingdiensten: de tussenstand in streamingland

02 januari 2021 4 Minuten 0 Reacties
Streaming Disney Mandalorian 1

2020 is qua kijkuren natuurlijk een positief jaar geweest voor de streamingdiensten, maar door de pandemie was het wel een stuk lastiger om series en films te maken. Waar hebben de streamingdiensten in 2020 vooral op gefocust en wat kunnen we in 2021 verwachten?

Netflix

Netflix bleef dit jaar onverminderd productief, waarschijnlijk ook omdat ze heel veel opgenomen series en films al op de planken hadden liggen. Het enige echte gemis in 2020 was het ontbreken van hun grote vlaggenschip Stranger Things, dat volgend jaar pas terugkeert met een vierde seizoen. Toch bleef de vod-dienst niet helemaal vrij van de effecten van de pandemie: door de onzekerheid die deze vreemde tijd met zich meebrengt zag Netflix zich genoodzaakt om een aantal al verlengde series alsnog te cancelen. Vooral het plotse wegvallen van het vierde en tevens laatste seizoen van GLOW kwam als een grote verrassing. Toch waren er andere successeries die wel opnieuw verlengd werden (Sex Education, Ozark, The Umbrella Academy), terwijl ook de makers van Game of Thrones hun eerste Netflix-serie, een tv-bewerking van het boek The Three-Body Problem, aankondigden.

Disney

Disney hoopte dit jaar twee Marvel-series op Disney+ te lanceren: WandaVision en The Falcon and the Winter Soldier. Beide titels werden door de pandemie alsnog uitgesteld tot volgend jaar, hoewel WandaVision in ieder geval al een releasedatum heeft: 15 januari. Paul Bettany en Elizabeth Olsen keren in de door Jac Schaeffer (scenarist van de uitgestelde Black Widow-film) geschreven serie terug als Scarlet Witch en Vision. Daarnaast zat er tevens wat beweging in de Marvel-series omtrent Moon Knight (mogelijk gespeeld door Oscar Isaac), She-Hulk (mogelijk gespeeld door Tatiana Maslany) en Ms. Marvel (dat mede wordt geregisseerd door het Belgische duo Adil & Bilal). Disney kwam dit jaar ook met nieuwe afleveringen van hun grote vlaggenschip: The Mandalorian. De Star Wars-serie van Jon Favreau is al zeker van nog een derde seizoen en er zou ook een spin-off voorbereid worden.

Amazon

Amazon Prime Video lanceerde dit jaar een aantal aangekochte titels die verbonden zijn aan andere succesvolle tv-franchises (Star Trek: Picard, The Walking Dead: World Beyond), maar uit de eigen stal is er eigenlijk maar één titel die gezien wordt als hun grote paradepaardje: het op de strip van Garth Ennis gebaseerde The Boys. De serie over de ontmanteling van een groot bedrijf dat schandalen van corrupte superhelden onder het tapijt veegt was, samen met de nieuwe Borat-film, overal te zien in reclamespots en keert volgend jaar terug met een derde seizoen. Van de echt grote trekpleister waar Amazon straks abonnees mee wil aantrekken hebben we echter nog niets gezien: hun nieuwe Lord of the Rings-serie, die zich afspeelt vóór de films, belooft de duurste tv-productie aller tijden te worden. De opnamen lagen het hele jaar stil door de pandemie, maar men mikt wel op een release in 2021.

Apple

Het in Nederland beschikbare Apple TV+ zette vooral in op The Morning Show met Jennifer Aniston en Reese Witherspoon, maar door de pandemie lagen de opnamen van het tweede seizoen bijna het hele jaar stil. Apple hoopt volgend jaar in maart te starten met de productie van Masters of the Air, de opvolger van Band of Brothers en The Pacific, van producenten Steven Spielberg en Tom Hanks.

HBO

Dit jaar lanceerde in Amerika de nieuwe streamingdienst HBO Max, maar helaas duiken hun series in Nederland nog bijna nergens op, zelfs niet bij HBO-aanbieder Ziggo. Enkel het komische Love Life met Anna Kendrick stroomde hier door naar Videoland, terwijl verder de animatieserie Close Enough nog naar Netflix kwam. Waar Disney+ uitbreidt met verfilmingen van Marvel, wil HBO Max hetzelfde gaan doen met tv-bewerkingen van DC Comics: zo wordt er nu door de streamingdienst gewerkt aan een serie die zich afspeelt in het Gotham dat we gaan zien in de Batman-film van Matt Reeves en krijgt de nieuwe Suicide Squad-film van James Gunn (Guardians of the Galaxy) een spin-off rond de door John Cena gespeelde Peacemaker. En er komt een vier uur durende versie van de film Justice League aan.

Meer films en series

Wil je meer weten over de nieuwste releases van video-on-demand diensten? Houd dan ons Entertainment Channel in de gaten. Bekijk onze tips en advies-sectie voor achtergronden over streamen, games en films.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)