Mocht je in de markt zijn voor een nieuwe gamingheadset en valt je oog op de RIG 800 Pro? Houd dan rekening met het volgende: er zijn verschillende versies omloop. Op winkelpagina’s en in winkels wordt er vaak wel goed mee geadverteerd, maar de versies zijn bedoeld voor specifieke platformen. De RIG 800 Pro HX, die wij testen, is bedoeld voor Xbox. Dan hebben we nog de 800 Pro HS en HD; die zijn respectievelijk te koppelen aan PlayStation en pc. We vertellen het er even bij, want het zou jammer zijn wanneer je de verkeerde versie van deze headset in huis haalt.
De RIG 800 Pro HX is een draadloze headset voor gaming, met een adviesprijs van 199,99 euro. Wat haal je voor dat bedrag allemaal in huis?
Niet moeders mooiste
Wanneer we het over draadloze headsets voor Xbox hebben, dan maken we nog geregeld gebruik van de Xbox draadloze headset. De audiokwaliteit is goed, het draagcomfort is subliem en de bediening optimaal. Natuurlijk is dit niet dé perfecte headset, maar voor een prijs van iets minder dan 100 euro kom je niet beter tegen. Als je niet meer dan dat uit wil of kan geven, dan zit je goed. Maar heb je wel wat meer geld te besteden, dan opent zich een markt aan mogelijkheden. Voor 199,99 euro haal je bijvoorbeeld de RIG 800 Pro HX in huis. Is die zijn prijs waard?
Nou, het oog wil ook wat. We moeten meteen bekennen: de RIG 800 Pro is niet moeders mooiste. Fabrikant Nacon heeft hem best grof vormgegeven. En dat de verschillende onderdelen van kunststof gemaakt zijn, helpt niet mee. Dat geeft de RIG 800 Pro een beetje een goedkoop karakter mee, en dat is echt zonde. Want op de onderdelen die er echt toe doen, scoort de headset veel beter. Het is maar net hoeveel waarde je hieraan hecht.
Het kan echter wel voor een probleem zorgen, aangezien Nacon de headset levert met een oplaadstand. Dat is best cool: zo heb je dus altijd een plek voor je gaming gear én weet je dat de accu (die overigens 24 uur meegaat!) altijd opgeladen is. Qua functionaliteit kom je hier dus niets tekort, maar daar staat tegenover dat je er waarschijnlijk wel constant tegenaan kijkt (of dat die op z’n minst in het zicht staat).
Bediening en comfort
De RIG 800 Pro zit gelukkig ontzettend comfortabel. De oorkussen zijn lekker zacht en ademend en de hoofdband zit nooit te strak; ook niet na wat uurtjes gamen. Waarschijnlijk speelt het plastic karakter hier een rol in, aangezien niet de band maar de breedte van het hoofd dus bepalend is voor hoe strak de band zit. De microfoon is met een simpele handeling zo naar achteren te klappen, waardoor die snel gedempt wordt.
Achterop de linker oorschelp zitten overigens een aantal knopjes. Het oogt als een drukke bedoening, maar dit heeft een duidelijk doel: ze zijn zonder te kijken goed voelbaar en ook heel snel te onderscheiden. Zo zijn er twee analoge draaiwieltjes (dank de goden): een zorgt voor het volume en de ander voor het balans tussen game- en chataudio. De draaiwieltjes voelen allebei anders, waardoor je niet snel aan de verkeerde draait. Datzelfde geldt voor de paar knoppen die erop zitten. Die hebben allebei een andere vorm en mate van gladheid.
Je sluit deze versie van de headset overigens op twee manieren aan: via een losse usb-dongle of via de oplaadstand. Dan stop je de dongle in de stand. Mocht je de stand niet willen gebruiken, dan gebruik je dus alleen de stand en kun je de koptelefoon opladen via micro-usb. Het is jammer om te zien dat Nacon voor een extra dongle kiest, terwijl juist Xbox een eigen protocol heeft voor het aansluiten van een headset. Dat maakt het aansluiten van headsets juist toegankelijker en gemakkelijker; de eigen Xbox-headset sluit je namelijk met een druk op de connectknop aan. Raak je de usb-dongle kwijt, dan kun je de RIG 800 Pro HX dus ook niet meer gebruiken.
Brede audio-ervaring mist soms wat balans
Op het gebied van audio scoort de RIG 800 Pro ontzettend goed. Over het algemeen levert de headset een kraakhelder geluid af, met diepe bassen en een brede beleving. Dat komt onder meer omdat die goed om kan gaan met 3d-audio, dankzij de levenslange licentie op Dolby Atmos. Ondersteunen de games die je speelt deze audiostandaard, dan kun je dus volop genieten van het sounddesign. Voetstappen, gesprekken of kogels: je hoort precies waar alles vandaan komt.
Daardoor kun je ook beter of sneller missies voltooien. Zoek je iemand in-game die via gesprekken met een ander laat weten waar die staat, dan hoef je alleen maar op het geluid van diegene z’n stem af te lopen. Vuurt er iemand een kogel op je af? Dan kun je best snel achterhalen waar diegene is (of was) door je camera razendsnel om te draaien op basis van het geluid. Dit werkt echt heel fijn en heel secuur. Je hoeft hier geen 499 euro aan uit te geven, in elk geval.
Het kan wel gebeuren dat je soms een beetje overladen wordt met geluiden. De headset kan niet altijd onderscheid maken tussen wat er op de achtergrond of voorgrond gebeurt. In vergelijking met de eerdergenoemde Xbox-koptelefoon, klinkt de RIG 800 Pro wel echt veel beter. De diepe tonen overweldigen niet, terwijl hogere tonen niet afgemeten worden. De audio klinkt vol en warm, en nergens schel of hol. Daar zit wel echt de meerwaarde in ten opzichte van Microsofts aanbod.
We hebben nog wel een tip: check ook even de individuele geluidsinstellingen van het spel dat je speelt. Zo speelden we onder meer Gotham Knights tijdens het testen en die biedt een koptelefoonmodus aan. Daardoor klinken de geluiden helderder, zijn stemmen beter verstaanbaar en lijkt niet alles uit een soort vissenkom te komen. De standaard geluidsinstellingen zijn bedoeld voor speakers of soundbars, maar die werken niet altijd even goed op koptelefoons.
RIG 800 Pro - conclusie
Maar is de RIG 800 Pro nou je geld waard? Voor 199,99 euro haal je een fantastische headset in huis. Nacon heeft vooral gelet op de punten die ertoe doen: audio, comfort en bediening. De audiokwaliteit is van hoog niveau. Bovendien is de bediening heel fijn door hoe verschillend de knopjes aanvoelen en is het zo dat de koptelefoon lang lekker zit. De oplader is supernice. Maar er zijn ook dingen die minder bevallen. Denk dan aan de micro usb-aansluiting, de verplichte dongle en de goedkope uitstraling. Maar dankzij de prijs positioneert Nacon zich goed op de markt, precies tussen headsets als die van Xbox en Bang & Olufsen in.
Beoordeling
Nacon RIG 800 Pro
- Audiokwaliteit
- Comfort
- Bediening
- Oplaadstand
- Design
- Bouwkwaliteit
- Dongle
Beoordeling Nacon RIG 800 Pro
Maar is de RIG 800 Pro nou je geld waard? Voor 199,99 euro haal je een fantastische headset in huis. Nacon heeft vooral gelet op de punten die ertoe doen: audio, comfort en bediening. De audiokwaliteit is van hoog niveau. Bovendien is de bediening heel fijn door hoe verschillend de knopjes aanvoelen en is het zo dat de koptelefoon lang lekker zit. De oplader is supernice. Maar er zijn ook dingen die minder bevallen. Denk dan aan de micro usb-aansluiting, de verplichte dongle en de goedkope uitstraling. Maar dankzij de prijs positioneert Nacon zich goed op de markt, precies tussen headsets als die van Xbox en Bang & Olufsen in.
Reacties (2)