We hebben geen gebrek aan muziekstreamingdiensten. Spotify, Google Play Music, Xbox Music, SoundCloud, Beats – het houdt haast niet op. Elke muziekstreamingdienst heeft zo zijn voor- en nadelen en vandaag nemen we MixRadio onder de loep, de muziekstreamingdienst van de berichtendienst LINE.
MixRadio – Wat is het?
MixRadio is een muziekstreamingdienst van de berichtendienst LINE. De dienst werd voor het eerst opgericht in 1999 door zanger Peter Gabriel (van de band Genesis) en werd al snel opgekocht door een ander bedrijf. Dat bedrijf fuseerde later met Nokia, waardoor MixRadio in handen kwam van de Finse techgigant. Daar werd de basis gelegd voor de MixRadio zoals we hem nu kennen.
Aanvankelijk was MixRadio een eclusieve Windows Phone-applicatie, aangezien Nokia toestellen maakt met daarop Windows (Phone). Niet lang daarna kocht Microsoft, de eigenaar van de mobieletelefoonafdeling van Nokia, de rechten op van MixRadio en verkocht ze vervolgens door aan de berichtendienst LINE, die op zoek was naar uitbreiding van het portfolio. LINE verdient voornamelijk geld aan de verkoop van chatplaatjes.
Door die verkoop werd MixRadio uiteindelijk een applicatie die je nu ook op Android en iOS vindt, die je gratis kunt gebruiken. Het is geen standaard muziekstreamingdienst zoals Spotify, Google Play of Xbox Music, maar concentreert zich eigenlijk op één aspect van die diensten: radio. En dan niet radio in de traditionele zin, maar in de moderne: je laat aan de app weten waar je graag naast luistert en de app zoekt daarbij verwante nummers.
MixRadio – Wat kun je ermee?
Wanneer je al over het algemeen bekend bent met een muziekstreamingdienst, dan zul je zonder moeite MixRadio in gebruik kunnen nemen. Verwacht echter geen uitgebreide mogelijkheden, want dan zit je simpelweg aan het verkeerde adres. De radiofunctie is waar MixRadio om draait: je kiest een mix uit en de app begint met spelen. Je kunt zelf geen nummers uitkiezen, maar moet het doen met de muziek die je voorgeschoteld krijgt.
Is dat erg? Nee, want bij een normale radio heb je ook geen invloed op de muziek en kies je ook duidelijk voor een bepaalde zender (mix, in het geval van MixRadio) die het meeste aansluit op je stemming of voorkeur. Wat zo fijn is aan MixRadio is dat je een mix aanzet en ondertussen nieuwe muziek kunt tegenkomen – muziek, nummers en artiesten die je nog helemaal niet kende – tenminste, dat was in mijn geval. Een aangename verrassing.
Hoe weet MixRadio waar je naar wil luisteren? Dat kun je op drie manieren aangeven. Je kunt, net zoals bij Spotify en soortgelijke diensten, een mix selecteren (Party time!, Chill out, et cetera) en meteen beginnen met luisteren. Maar wanneer je MixRadio voor het eerst opstart, vraagt de app wat je voorkeuren zijn en kan op basis van je favorieten genres en artiesten specifieke mixen aanbevelen. Of je tapt op het hartje tijdens het luisteren.
MixRadio – In gebruik
MixRadio is prima te gebruiken tijdens een feestje en je je smartphone met een audiokabel koppelt aan je installatie of wanneer je gewoon ergens in het park chillt en een Bluetooth-speaker hebt meegenomen. Het fijne aan de muziekstreamingdienst is dat hij volledig gratis te gebruiken is. Je hoort geen reclames tussen de nummers door en de enige advertenties die je ziet, zijn de banners onderin beeld. En daar heb je geen last van.
Helaas beschikt MixRadio niet over een Cast-functie, waardoor je de nummers niet kunt streamen over je netwerk. Ook is er geen desktopapplicatie beschikbaar en zul je het dus altijd moeten doen met de mobiele variant. Dat laatste is geen groot probleem, want die mobiele app werkt heel fijn en is heel overzichtelijk. Je hebt vier tabs: direct beginnen met streamen, mixen uitkiezen, zelfs mixen maken en mixen downloaden.
De tabs spreken voor zich en je zult binnen no-time door de app navigeren alsof je hem altijd al gebruikt hebt. Wanneer je zelf een mix maakt, kies je wat artiesten uit en speelt MixRadio direct de nummers af. En mix downloaden is ook altijd handig wanneer je niet te snel door je databundel heen wil gaan of gewoon altijd een bepaalde mix op zak wil hebben. Houd er wel rekening mee dat ze flink wat ruimte kunnen innemen.
MixRadio – De moeite waard?
Is MixRadio de moeite waard om te downloaden? Wij vinden van wel. Het geeft een bepaald gevoel van rust niet de regie te hebben over de nummers die je luistert, maar voor de control freaks onder ons is er wel de mogelijkheid de app flink te sturen in hetgeen je te horen krijgt. Daarnaast speelt het feit dat je de dienst volledig gratis kunt gebruiken en geen reclameonderbrekingen hebt, ook een belangrijke rol in de gebruiksvriendelijkheid.
Het design van de applicatie is ook erg fijn en overzichtelijk en de kwaliteit van de muziek is ook meer dan prima te noemen. Desondanks willen we er toch bij vermelden dat dit meer een dienst is die je erbij kunt nemen. Dat ligt niet aan het aanbod van de muziek – je vindt er een breed scala aan artiesten en nummers – maar meer in het idee dat je enkel de radiofunctie tot je beschikking hebt en voor de rest niets kunt met de streamingdienst.
Vind je het bijvoorbeeld vervelend dat je toch je creditcardgegevens moet afgeven bij Google Play of reclames tussen de nummers op Spotify hoort en vind je het niet erg om de regie een beetje te los te laten als het om specifieke nummers gaat? Dan kunnen we je MixRadio van harte aanbevelen. We hopen dat er in de toekomst nog een Cast-integratie komt, maar met een goede Bluetooth-speaker haal je ook al het meeste uit de ervaring.
Reacties (0)