Opslagruimte PS5 niet vanaf release uit te breiden met extra ssd’s

06 november 2020 3 Minuten 0 Reacties
playstation-5-console

De PS5 mag games dan wel supersnel laden door de ingebouwde ssd, helaas is het niet mogelijk de opslagruimte uit te breiden vanaf release.

PS5 moet het voorlopig doen met z’n eigen ssd

En dat is behoorlijk jammer, omdat 1 TB aan opslagruimte vandaag de dag – met name voor videogames – niet meer zo veel ruimte is als het ooit was. En het nieuws is extra zuur vanwege het feit dat de PS5 gewoon intern een sleuf heeft waar je een ssd in kunt schijven (mits die de vorm van een stick hebben). Die slot is echter uitgeschakeld op het moment dat je de PlayStation 5 installeert. Die functionaliteit is gereserveerd voor een toekomstige update, aldus een vertegenwoordiger tegenover de redactie van The Verge.

Het nieuws komt niet geheel uit de lucht vallen, zo is het ook wel weer. In maart gaf Sony een technische presentatie over de hardware van de PS5. Hardware-architect Mark Cerny vertelde zo’n beetje alles dat je wilde weten over de spelcomputer en liet ook heel even de slot zien voor de externe ssd. Daarbij maakte de beste man de opmerking dat die sleuf niet meteen bij lancering gebruikt gaat worden en dat je nog even moet wachten met het kopen van de m.2-ssd’s die erin passen tot je een groen licht krijgt van Sony.

Advertentie

De reden hiervoor heeft met de ssd’s te maken. Niet elke m.2-schijf past in de PS5, niet elke schijf is snel genoeg en niet elke schijf werkt goed met de aan-uit-instellingen van de PS5. Later dit jaar volgt er nog een test vanuit Sony, waardoor we daarna zeker weten welke ssd’s wel en niet gebruikt kunnen worden.

Ondertussen ben je dus aangewezen op de interne ssd, die 825 GB aan ruimte aanbiedt. Er gaat al veel ruimte naar zaken als het besturingssysteem, waardoor je waarschijnlijk toegang krijgt tot ongeveer 667 GB aan interne opslagruimte. Als je dat naast enkele releasegames legt, dan houd je maar weinig ruimte over na het installeren van vijf titels.

  • SackBoy: A Big Adventure: 32 GB
  • Spider-Man: Miles Morales: 50 GB
  • Spider-Man: Miles Morales Ultimate Launch Edition (met Spider-Man Remastered): 105 GB
  • Demon’s Souls: 66 GB
  • Call of Duty: Black Ops Cold War: 133 GB

Het is nou ook weer niet zo dat dit probleem alleen bij de console van Sony aanwezig is. Microsoft biedt met de Xbox Series X toegang tot een 1 TB-ssd, die ongeveer 800 GB aan ruimte aanbiedt. De Xbox Series S houdt na het besturingssysteem 364 GB aan ruimte over op de ssd van 500 GB. Beide consoles zijn vanaf lancering wel uit te breiden met ssd-sticks van 1 TB. Mogelijk komt Sony ook met een dergelijke oplossing aan: het kan natuurlijk dat het bedrijf zelf een ssd-stick uitbrengt van 1 TB of meer, maar dat het bedrijf nog even wacht met lancering tot de kritiek is verdwenen op de prijs van de 1 TB-ssd voor de nieuwe Xbox. Die stick kost namelijk 250 euro — bijna net zoveel als een Series S dus.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)