Een losse Chromecast of liever een ingebouwde? In dit artikel bespreken we de verschillen en de voor- en nadelen van een fysieke dongel of een ingebouwde variant.
We zien het de laatste tijd steeds vaker: een Chromecast die is ingebouwd in een televisie. Hierdoor hoef je geen aparte Chromecast aan je televisie te hangen, maar is het kastje als het ware ingebouwd in je toestel. Hierdoor kun je streamen vanaf je telefoon, tablet, laptop of computer.
Ingebouwde Chromecast
Chromecast is de mediastreamtechnologie van Google. Je kunt Chromecast als los apparaatje kopen, waarbij je hem in je televisie plugt en dan vanaf bijvoorbeeld je telefoon een serie van Netflix kunt streamen op een televisie. Het voordeel hiervan is dat je een domme televisie hiermee slim kunt maken. Er zijn echter ook veel televisies die al vanuit zichzelf slim zijn en die zijn vaak -maar zeker niet altijd- voorzien van een ingebouwde Chromecast.
Chromecast built-in
Dat is de korte uitleg over Chromecast built-in, maar er is natuurlijk meer te vertellen over deze technologie. Ten eerste is Chromecast een manier om draadloos media van een laptop of smartphone naar een televisie te streamen. Denk daarbij aan foto’s, maar ook films en series (eventueel via streamingdiensten) of zelfs alleen audio (bijvoorbeeld via Spotify). Vervolgens kun je ofwel via je smartphone content op pauze zetten of stoppen, ofwel via de afstandsbediening van je televisie. Spraakbesturing is ook een optie. Je herkent Chromecast aan het icoontje van een vierkant met in de linkeronderhoek de drie wifi-golfjes.
Zie je dat icoontje niet, let dan eerst op of je apparaat met ingebouwde Chromecast op hetzelfde netwerk zit als de smartphone, laptop of tablet waar je vanaf wil streamen. Vaak is dit de wifi-verbinding in huis. Zorg dat beide apparaten op hetzelfde wifi-kanaal zitten om van de Chromecast-functie gebruik te kunnen maken. In veel apps zit een Chromecast-optie ingebakken, waaronder YouTube, Videoland, Amazon Prime Video, Deezer, Tidal, Disney+, Spotify en Netflix. Dat is echter slechts een druppel op de gloeiende plaat: er zijn honderden, zo niet duizenden applicaties die van Chromecast-mogelijkheden zijn voorzien.
Casten vanaf je smartphone, laptop of tablet
Je weet dat een apparaat een ingebouwde Chromecast heeft als je kijkt op de doos: ‘Chromecast Built-In’ of ‘Google Cast’ zijn vaak de termen die aangeven dat je er geen aparte Chromecast voor nodig hebt om toch te casten op het toestel. Voorbeelden van merken die zulke apparaten maken zijn de televisies van Philips, LG, Sharp en Sony. Google’s speakers ondersteunen het -uiteraard- ook, naast slimme speakers van Harman Kardon en slimme luidsprekers van LG en JBL.
Hoewel de focus bij Chromecast vaak ligt op het casten van content, heeft het twee extra functies die erg handig zijn voor mensen met een smarthome. Je kunt dankzij Chromecast je televisie opnemen in je smarthome. Dat betekent dat je hem bijvoorbeeld in de Google Home-app kunt toevoegen en Google vervolgens kunt vragen om Stranger Things af te spelen op Netflix, waarna het dat ook echt uitvoert. En daar komt al meteen de tweede bijkomstigheid: je kunt door Chromecast ook gebruikmaken van spraakbesturing.
Van dom naar slim
Het is dus niet alleen handig voor direct content streamen: je kunt je televisie door deze technologie toevoegen aan je slimme huis en daarmee ook meenemen in routines. Wil jij altijd als je uit je werk komt dat de televisie aanspringt, dan kun je dat mede regelen dankzij zo’n ingebouwde Chromecast (maar ook een niet-ingebouwde Chromecast). Naast deze grote plussen is de werking van een ingebouwde Chromecast echter volledig hetzelfde als die van een losse Chromecast. Het enige nadeel is dat je een ingebouwde Chromecast niet voor een nieuwe kunt vervangen en dat kan met een losse wel. Naast dat een losse Chromecast bijvoorbeeld handig kan zijn om mee te nemen naar een vakantieadres, waar je misschien te maken krijgt met een ‘domme’ televisie.
Samenvattend begonnen we dit artikel met de vragen: wat is de ingebouwde Chromecast en wat kun je ermee? Eigenlijk kun je er alles mee wat je ook met een losse Chromecast kunt en dat betekent vooral: content streamen. Het handige is dat hierbij niet zowel de televisie als de smartphone waar vanaf je streamt energie vreten. De batterij van je telefoon zal bij het casten nagenoeg niet achteruitgaan. Dat komt omdat er direct vanuit de cloud wordt gecast en je smartphone slechts een doorgeefluik is. Het specifieke voordeel van een ingebouwde Chromecast is bovendien dat je een HDMI-poort overhoudt en niet ergens een raar kastje hebt hangen. Het is dus ook esthetisch gezien een betere oplossing om een apparaat met de Chromecast built-in te hebben.
Reacties (0)