De meest opvallende Ultra HD Blu-ray releases van 2018

06 januari 2019 3 Minuten 1 Reacties
Totaal

Veel bioscoopfilms verschijnen uiteindelijk op Ultra HD Blu-ray en steeds meer oudere titels krijgen een 4K-update. Een aantal opvallende releases uit het afgelopen jaar op een rij.

Jack Ryan

De door Tom Clancy bedachte Jack Ryan maakte dit jaar een comeback met een televisieserie en Universal maakte van de gelegenheid gebruik om de films met het personage uit te brengen op Ultra HD Blu-ray. In The Hunt for Red October onderzoekt de CIA-analist (Alec Baldwin) de mogelijke desertie van een Russische duikbootcommandant, in Patriot Games krijgt Ryan (nu Harrison Ford) het aan de stok met een Ierse terrorist en Clear and Present Danger (weer met Ford) draait om de toevoer van drugs vanuit Zuid-Amerika. In The Sum of All Fears moet Ryan (nu Ben Affleck) een kernoorlog afwenden en in Shadow Recruit (met Chris Pine als een jonge Ryan) probeert Rusland de Amerikaanse economie te beïnvloeden. Geen nieuwe extra’s op UHD, maar alle Jack Ryan-films werden wel voorzien van High Dynamic Range.

Tom Cruise

Fans van Tom Cruise hadden dankzij 4K-releases als American Made en Jack Reacher wat betreft Ultra HD Blu-ray releases dit jaar niets te klagen. Maar we zaten natuurlijk vooral te wachten op de Mission: Impossible-reeks, want de halsbrekende toeren die Cruise als spion Ethan Hunt keer op keer uit blijft halen, lenen zich natuurlijk bij uitstek voor een kijkbeurt in UHD. Het recente zesde deel Fallout oogt het fraaist, maar ook de sequels die van een wat mindere bron komen (deel drie en deel vijf) zien er prima uit. De sprong in kwaliteit is echter vooral merkbaar bij het eerste deel uit 1996, dat er in Ultra HD met HDR stukken beter uitziet dan de Blu-ray release uit 2007, die destijds toch een wat teleurstellende indruk achterliet.

Ant-Man

Als film sneeuwde het luchtige Ant-Man and the Wasp dit jaar toch enigszins onder door de veel succesvollere Marvel-titels Black Panther en Avengers: Infinity War. En toch heeft het vervolg op Ant-Man een primeur te pakken op home video. Fox debuteerde zoals we van hen verwachtten Deadpool 2 ook op UHD Blu-ray, maar Disney bracht Black Panther en Infinity War hier in Nederland helaas weer enkel uit als reguliere Blu-ray releases. Het huis van de muis belooft echter beterschap: vanaf Ant-Man and the Wasp gaan ze naar eigen zeggen hun aankomende 4K-titels ook in de Benelux uitbrengen, inclusief Nederlandse ondertiteling.

Advertentie

Kubrick in 4K

In Nederland is al aardig wat van Stanley Kubrick verkrijgbaar op Blu-ray, hoewel sommige oudere titels (Paths of Glory, The Killing) nog altijd ontbreken. Dit jaar verscheen er ook voor het eerst een Kubrick-film op Ultra HD Blu-ray. Die eer viel bijna vanzelfsprekend ten beurt aan de psychedelische ruimtereis 2001: A Space Oddysey. Er bestonden vooraf wat twijfels over de kwaliteit: men was bang dat Warner Bros de door Christopher Nolan gerestaureerde versie op het 4K-schijfje zou gaan persen, maar volgens de eerste recensies betreft het een ongekend fraaie UHD-master die werd overzien door Kubricks goede vriend Leon Vitali.

HBO op UHD

Er verschijnen amper tv-series op Ultra HD Blu-ray, maar Warner Bros doet gelukkig zo nu en dan nog een duit in het zakje. Het Amerikaanse betaalkanaal HBO brengt hun series altijd uit via Warner en de uitgever kwam ook in Nederland op de proppen met een mooie Ultra HD-uitgave van het eerste seizoen van Game of Thrones, het grote vlaggenschip van HBO. De eerste reeks was op Blu-ray al voorzien van Dolby Atmos, maar op de 4K-schijfjes werd ook High Dynamic Range en Dolby Vision toegevoegd. Hopelijk zijn de andere seizoenen ook snel aan de beurt, maar ondertussen kun je nog kijken naar de HBO-serie Westworld, waarvan inmiddels ook beide seizoenen verkrijgbaar zijn op Ultra HD Blu-ray.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

Frans

Frans
06 januari 2019 om 18:20

Niet alle films zijn in 4 k of hoger geschoten. Er is een site real or fake 4 k.
Ik heb zelf wat uhd films niet alles is beter dan hd. 4 k moet je wel zien.
Ik heb starwars en solo op uhd verder goed beeld geluid alleen geen nederlandse ondertitels. Maar dat is dan Disney geen ene film van disney is nederlands ondertiteld.
Jammer gemiste kans voor Disney.

Inloggen