De beste Nederlandse content die je nu op streamingdiensten kunt kijken

25 juni 2022 6 Minuten 0 Reacties
Nederlandse content

Streamingdiensten bulken van de Engelstalige content en het is soms even zoeken naar iets in onze eigen taal. Toch is er genoeg te vinden: dit zijn enkele voorbeelden van goede Nederlandstalige films en series op Netflix, Videoland en co.

Nog lang niet iedereen heeft de kabel doorgeknipt: hoe populair streamingdiensten ook zijn. Eén van de drijfveren om dit nog even niet te doen, is het gebrek aan Nederlandse content op streamingdiensten. Dit zijn je beste opties.

Nederlandse content

Nederlandstalig is er genoeg: er zijn veel kinderprogramma’s die Nederlands zijn ingesproken, maar als het gaat om echte Originals die je alleen op die streamingdienst kunt vinden, dan blijken we toch maar een klein landje te zijn. Original of niet, er staat alsnog meer Nederlandse content op streamingdiensten dan je denkt. Ook voor volwassenen.

Dirty Lines (Netflix)

Eén van de eerste en nieuwste Netflix Originals is Dirty Lines, een intrigerend verhaal over sekslijnen in de jaren ‘80. Hoe zijn die lijnen opgekomen? Het leuke aan deze serie is dat er wordt teruggegrepen naar waargebeurde feiten én dat het tijdsbeeld erg vermakelijk is. De hoofdrol is voor Joy Delima. Hoewel we soms missen waarom personages ineens ‘het licht’ zien en een keuze maken, is dat maker Pieter Bart Korthuis te vergeven. Uiteindelijk heeft hij een kwalitatief goede Netflix Original voor kaaskoppen neergezet.

Achtste Groepers Huilen Niet (Netflix)

Het is geen Netflix Original, maar het is wel een van de leukste Nederlandse kinderfilms van de laatste tijd. In dit verhaal, met onder meer Hanna Obbeek in de hoofdrol, volgen we Akkie. Het meisje is dol op voetbal, maar dat wordt door veel anderen geen meidensport gevonden. Met veel humor pest ze hem keihard terug en zelfs als ze geveld wordt door leukemie, blijft ze positief en bezig met het schoolvoetbaltoernooi. Hoe kunnen ze zorgen dat Akkie toch kan meedoen? Je ziet het in deze film van Dennis Bots.

Undercover (Netflix)

De eerste grote Nederlandse Original van Netflix is Undercover. Inmiddels zijn er meerdere seizoenen en zelfs een spin-off in de vorm van Ferry, die mensen allemaal met veel plezier achter elkaar door bingen. Undercover gaat over een paar agenten die undercover gaan bij een drugsbaron in Brabant, gespeeld door Frank Lammers, en zijn liefje, gespeeld door Elise Schaap. Deze serie zit goed in elkaar, bevat heerlijke Brabantse accenten en genoeg spanning om het onmogelijk te maken te stoppen met kijken.

Zwartboek (Disney+)

Zwartboek is de meest genoemde film als het gaat om grote Nederlandse films. Helaas is dat op zich slecht nieuws: de film is inmiddels al erg oud. Toch, als je hem nog niet hebt gezien: kijken. Het is een film over de Tweede Wereldoorlog, het heftigste moment in de Nederlandse historie. Daar bestaan ook veel Nederlandse producties over, maar Zwartboek weet het verhaal goed op te tekenen, mede dankzij Carice van Houten en regisseur Paul Verhoeven.

Bloed, Zweet en Tranen (Disney+)

Martijn Fischer is André Hazes, sinds hij Bloed, Zweet en Tranen heeft gedaan. De film, onder leiding van Guido F.G. Jeurissen, draait om de opkomst van de volkszanger. Het draait allemaal om het Maaspopfestival, dat bijna zorgde dat de Van Rij-broers het niet gingen halen. Maar uiteindelijk zorgde André ervoor dat bedrijf juist een succes werd, en hijzelf ook. 

De Heineken Ontvoering (Disney+)

Er mogen dan weinig originele Nederlandse films en series op streamingdiensten staan, dat wat er wel is, is wel een goede representatie van ons land. Grote gebeurtenissen uit onze geschiedenis komen voorbij, waaronder de spannende Heineken-ontvoering. De film is mede zo goed omdat Neerlands beste film-expertproduct Rutger Hauer er de hoofdrol in heeft. Deze film is gemaakt door Maarten Treurniet en neemt je mee in de spannende ontvoering van het hoofd van een van de grootste Nederlandse merken die we toen en nu rijk zijn. 

De Oost (Amazon Prime Video)

Deze film scoort niet op alle vlakken even goed, maar moet zeker worden gekeken. Waar Nederlandse films over de oorlog eigenlijk altijd over de Tweede Wereldoorlog gaan en zich in Nederland afspelen, gaat De Oost over de periode na die tijd en wel in Indonesië. Daar woedde namelijk ook een flinke strijd, waarin een jonge soldaat moet kiezen tussen twee kwaden. Die soldaat wordt gespeeld door Martijn Lakemeijer, in deze film die helaas een noodzakelijk kwaad is: regisseur Jim Taihuttu wilde dit verhaal vertellen omdat we dit in klaslokalen niet horen. Het is geen briljant stukje cinema geworden, maar zeker een film die het kijken waard is vanwege de educatieve waarde.

Mocro Maffia (Videoland)

Ben je op zoek naar Nederlandse content op streamingdiensten, dan kom je al gauw uit bij Videoland. De streamingdienst heeft verreweg de meeste Nederlandse content: het is zelfs eerder moeilijk om Engelstalige content te vinden dan andersom. Grotendeels is dat overigens omdat de shows en series van RTL op het platform te vinden zijn. Toch zijn er ook enkele Videoland Originals die je zeker moet hebben gezien. Met stip op 1? Mocro Maffia, dat draait om criminele bendes in Amsterdam. Het is gebaseerd op waargebeurde misdrijven en schuurt vaak akelig dicht tegen de huidige actualiteiten aan. Een gedurfde serie met een cast vol sterren, waaronder Nasrdin Dchar en Achmed Akabi.

Judas (Videoland)

Hebben we het over criminaliteit in Nederland, dan moet Holleeder aan bod komen. In het boek Judas van de zus van De Neus, Astrid, werd een boekje opengedaan over de familie. Judas is een serie die je op het puntje van je stoel laat zitten, laat nagelbijten en vooral flink laat bingen. Rifka Lodeizen speelt een fantastische Astrid Holleeder en Gijs Naber mag er zeker zijn in de rol van haar beruchte broer Willem. Je kunt zo opgaan in deze serie, dat je zelf op straat ook meer achteruit kijkt. 

Meisje van Plezier (Videoland)

Eén van de meest succesvolle Nederlandse actrices is Angela Schijf. Ze doet het enorm goed in Flikken en ‘haar’ serie Meisje van Plezier speelt ze op verleidelijke en realistische wijze een madame die haar eigen escortservice opzet. Hoe reageert haar familie hierop? En zitten andere madames hierop te wachten? Het Meisje van Plezier heeft het niet altijd makkelijk in deze serie die van begin tot een kwartier voor het einde dik de moeite waard is. Plus, je kunt hem in één ruk uitkijken, want hij is inmiddels afgelopen.

Meer informatie

Wil je lezen wat er elke week aan interessante content (Nederlands en anderstalig) op streamingdiensten verschijnt? Check dan elke vrijdagmiddag de streamingtips.

Reacties (0)