De 5 beste games van 2019
Sinds 2017 houden we op Homecinema Magazine ook om de twee, drie maanden gamereleases bij. We spelen zo veel games als mogelijk en proberen van alles uit allerlei genres mee te nemen, maar je kunt je voorstellen dat we niet letterlijk alles kunnen spelen. De top vijf zoals die hieronder gepresenteerd staat is dan ook op basis van onze eigen bevindingen en ervaringen met de spellen. Staat jouw favoriet er niet tussen? Dat kan gebeuren. Onderaan dit artikel kun je reageren met de toppers die je zelf gespeeld hebt in 2019.
Red Dead Redemption 2
Red Dead Redemption is bij ons dé game van het jaar geworden. Het is duidelijk dat de ontwikkelaars veel aandacht hebben geschonken aan de details van dit cowboyavontuur. Dat is niet alleen te zien aan de ontzettend levendige wereld, de fijne geluidseffecten en de grote hoeveelheid activiteiten die je kunt doen. Ook het verhaal is ontzettend sterk en zijn de graphics van ontzettend hoog niveau. Zelden komen animaties zo natuurlijk en realistisch over; deze game gaat voor totale onderdompeling van de cowboyervaring.
Op technisch vlak en qua verhaal hebben we dus vrijwel geen op- of aanmerken. Maar dat betekent niet dat deze totale overgave aan het cowboyleven zonder gebreken is. Omdat er overal prachtige animaties aan zijn gekoppeld, kan het zijn dat je je soms zit te ergeren aan de hoeveelheid tijd die je kwijt bent om simpele handelingen te verrichten. In kaartspelen of andere minigames kun je sommige van die animaties nog overslaan, maar bij het verkennen van een boshut duurt het te lang om elk laatje even te controleren.
Bovendien is het erg wennen dat het speelbare personage, in de vorm van Arthur Morgan, aanvankelijk stroef lijkt te reageren op je input. Morgan is daadwerkelijk zwaar en dat merk je vooral in het begin. Het helpt ook niet dat de besturing hier en daar omslachtig is, waardoor je soms een kogel afvuurt (en iemand raakt), terwijl je eigenlijk gewoon met iemand wilde praten. Dit zijn situaties die zich vooral in het begin voordoen, later zul je hier minder last van hebben en kun je helemaal opgaan in het verhaal en de vele activiteiten.
Het semi-realistische karakter van Red Dead Redemption 2 heeft z’n voor- en nadelen. Enerzijds zorgt het ervoor dat we een technisch formidabel spel kunnen spelen met een sfeer waar je helemaal in op kunt gaan; anderzijds kan het zijn dat het je te lang duurt voordat het spel echt leuk begint te worden. De aanvankelijk houterige besturing werkt daar helaas niet aan mee, waardoor het spel aanvankelijk ietwat ontoegankelijk is. Maar wat ons betreft is het het waard om de investering te maken en door te zetten. Wát een game.
Resident Evil 2 Remake
Voor de remake van Resident Evil 2 combineert uitgever Capcom de basis en graphics van Resident Evil 7 en de klassieke actie, spannende exploratie en uitgebreide puzzels van de oudere Resident Evil-spellen. Net zoals de eerste keer dat dit verhaal verteld werd (op de eerste PlayStation) spelen we met de nu nog beginnende agent Leon S. Kennedy. Samen met de studente Claire Redfield moeten de personages zien te overleven in Raccoon City, een bekende stad in de serie waar een bepaald virus ervoor zorgt dat mensen veranderen in zombies.
Beide personages hebben overigens ook hun eigen campagnes, waardoor je het verhaal dus na afloop van twee kanten hebt kunnen bekijken. De gameplay kenmerkt zich niet alleen door de ingewikkelde puzzels en het schieten op zombies. Ondertussen word je ook achtervolgd door een groot, mysterieus wezen. Je kunt op dat moment twee dingen doen: of je leegt je magazijn op hem of je maakt dat je wegkomt. Als je wil overleven dan is er eigenlijk maar één optie. Iedere keer wanneer deze man in beeld komt, dan spannen je bilspieren flink aan.
Er zijn dus maar weinig momenten dat je echt rustig op de bank kunt zitten tijdens het spelen van Resident Evil 2 Remake, omdat je geen idee hebt wanneer die vent weer de hoek om komt kijken (of dwars door een deur loopt). Al met al is de remake van Resident Evil 2 de perfecte Resident Evil-game: het is spannend en soms eng, maar bovenal vermakelijk en volgestopt met geheimen om te ontdekken. Daarnaast is dit spel ook erg tekenend voor 2019, omdat we dit soort games eigenlijk niet meer zo vaak tegenkomen…
Sekiro: Shadows Die Twice
Vergeet alles wat je weet van Dark Souls of Bloodborne. Deze nieuwste game van From Software test je vechtkunst op een geheel andere manier. Als persoonlijke lijfwacht en shinobi (ninja) moet Sekiro een Japanse troonopvolger beschermen. De prins wordt namelijk belaagd vanwege zijn magische bloed, waarmee onsterfelijkheid gerealiseerd kan worden. Vanaf het moment dat Sekiro door de prins weer tot leven werd gewekt na een dodelijk gevecht, heeft de ninja de kracht om één keer opnieuw uit de dood te herrijzen.
Als speler zul je deze kracht vaak nodig hebben. Het vechtsysteem is namelijk helemaal op de schop gegaan. In games als Dark Souls moet je vertrouwen op een snelle rol om aanvallen te ontwijken. In Sekiro: Shadows Die Twice moet je juist tegen aanvallen van vijanden in gaan. Pareer en blok zoveel mogelijk aanvallen en je vult een speciale meter van een vijand. Wanneer deze vol is, is de vijand vatbaar voor een dodelijke counter. Omdat je als speler eenzelfde meter hebt, kun je niet eindeloos aanvallen blijven afslaan.
Hierdoor ontstaat een gevechtsdynamiek die geweldig werkt en niet eerder in games vertoond is. Het zorgt voor hectische gevechten waar soms letterlijk de vonken vanaf spatten. Je zult vanaf het begin bezig zijn dit systeem onder de knie te krijgen. Dit is hard nodig, want de vijanden zijn genadeloos. Even op adem komen is er bijna niet bij. De compleet verschillende bazen testen de speler op allerlei manieren. Gelukkig zijn er voldoende checkpoints aanwezig, waardoor je ook de kans krijgt de prachtige Japanse omgevingen te verkennen.
Dit loont, want achter elk hoekje kan een handig voorwerp verstopt zijn. Soms vind je speciale prothesen. Omdat Sekiro zijn linker arm verloren is in een eerder gevecht, heeft hij een mechanische arm waaraan allerlei wapens gekoppeld kunnen worden. Zo kun je een bijl of een werpster bevestigen en zijn er ook opties die verdedigen iets makkelijker maken. Het verslaan van een grote vijand is misschien nog wel bevredigender dan ooit. Bovendien zijn er nauwelijks games waarin zwaardvechten zo goed is uitgewerkt als in Sekiro.
Dragon Quest XI S: Echoes Of An Elusive Age
Aan role playing games (rpg’s) tegenwoordig geen gebrek, helemaal op de Nintendo Switch. Dragon Quest XI S: Echoes Of An Elusive Age is er ook zo één, die zowel fans van de serie of het genre en nieuwkomers moet kunnen bekoren. De gameplaysystemen binnen deze titel kunnen namelijk erg diep gaan, maar lang niet alles is verplicht. Als je ergens geen zin in hebt is dat niet heel erg en is het vaak nog mogelijk bepaalde items op een andere manier te verkrijgen. Maar hoe dieper je gaat in dit spel, hoe leuker het uiteindelijk wordt.
De XI in de titel staat uiteraard voor het cijfer elf, dit is dan ook het elfde deel in een videogameserie die begon op de NES. Sindsdien heeft uitgever en ontwikkelaar Square Enix weinig aan de basis, maar juist veel aan veel dingen eromheen verandert. Dragon Quest is zo’n serie die niet vergeet waar die vandaan gekomen is, terwijl er toch moderne elementen geïntroduceerd kunnen worden. Dat houdt de serie als geheel fris en toegankelijk, terwijl spelers vanaf het eerste uur nog steeds het avontuur kunnen beginnen waar ze mee zijn opgegroeid.
Ook leuk voor spelers vanaf het eerste uur, is de retromodus. Je kunt het spel volledig in 3d spelen, zoals op de pc en PlayStation 4, maar je kunt er ook voor kiezen het spel met ouderwetse graphics te spelen, alsof je op een Super Nintendo speelt. Daarnaast heeft de game een veel betere soundtrack op de Switch, lopen je teamgenoten nu achter je aan en is er een snellere modus voor het vechten. Dit is daadwerkelijk de Definitive Edition van de game, ook al merk je dat niet in de graphics: die hebben namelijk wel een klap opgelopen in de port.
Dat dit het elfde deel in de serie is, betekent gelukkig niet dat je de voorgaande games gespeeld moet hebben om het verhaal te begrijpen. De game staat geheel op zichzelf en presenteert gloednieuwe personages, uiterst plezierige verhaallijnen en prachtig vormgegeven locaties. Er is bijna geen saai moment zichtbaar in deze videogame, die kan worden samengevat als één van de beste rpg’s ooit gemaakt. Aan werkelijk waar alle elementen is zichtbaar dat hier veel liefde en aandacht aan is besteed. Dragon Quest XI verdient het om gespeeld te worden.
Devil May Cry 5
Devil May Cry 5 is met recht één van de beste games van dit moment. De stijl van de ongekende actie in deze videogame kent zijn weerga niet. Vanaf het eerste moment word je in de actie gegooid en houdt het pas op wanneer je de game hebt uitgespeeld. Het verhaal is net zo tof: jaren nadat de legioenen van de hel op aarde zijn aangekomen, doet zich een nieuw, demonisch gevaar aan. Het lot van de mensheid ligt in de handen van drie demon hunters, die allemaal een andere vechtstijl hebben (dat is goed voor de nodige variatie in de game).
Van een afstand lijken games als Devil May Cry oppervlakkige button bashers te zijn, maar niets is minder waar. Sterker nog, vanaf het moment dat je de controller oppakt krijg je meteen te maken met een diepgang die je alleen kunt zien aankomen als fan van de serie of het genre in het algemeen bent. Alle drie de personages kennen zo veel diepte dat ze allemaal hun eigen game zouden kunnen vullen. Bovendien zit het verhaal ook nog eens vol plottwists: je ziet ze misschien aankomen, maar dat maakt het uiteindelijk niet minder tof.
Net zoals bij de andere delen binnen deze serie kunnen spelers ook rekenen op nieuwe moeilijkheidsgraden. Dat is hard nodig, aangezien je het verhaal met vijftien tot twintig uur kunt uitspelen. Dit soort spellen leunen heftig op het opnieuw kunnen (uit)spelen; voor een nog snellere tijd, nog hogere score en nog hogere en meer combo’s. De hogere moeilijkheidsgraden zorgen ervoor dat nieuwe speelsessies fris kunnen aanvoelen, omdat het je steeds moeilijker wordt gemaakt — dit zit soms op het randje van pure krankzinnigheid.
Wij denken dat Capcom, de ontwikkelaar van Devil May Cry 5, best weg had kunnen komen met een veel simpeler vervolg in deze serie. Het had niet vreemd geweest als dit vijfde deel het wat veiliger zou aanpakken door bekende gameplay in een moderner jasje te stoppen. In plaats daarvan krijgen we niet alleen de vertrouwde gameplay van Nero en Dante, maar ook de nieuwe manier van spelen die het personage V met zich meebrengt. Kortom: houd je van hack ’n slash-spellen, de Devil May Cry-serie of games in het algemeen? Check deze game.
3 games om naar uit te kijken in 2020
n de afgelopen twaalf maanden hebben we meer dan genoeg plezier kunnen beleven aan onder meer de bovenstaande games. Eén van de leukste dingen aan videogames, en vooral schrijven over videogames, is vooruitkijken. Wat staat er nog allemaal op de planning? Dat is echt te veel om op te noemen, maar we weten zeker dat ook 2020 een mooi gamejaar wordt. We lichten hieronder drie games uit die ongetwijfeld goed gaan vallen bij zowel pers als publiek. Dus staan ze nog niet op je lijstje, dan raden we dat aan zeker te doen.
Final Fantasy 7 Remake
Eén van de meest geliefde games van de eerste PlayStation is de game Final Fantasy 7. Het spel combineerde 3d-graphics met statische achtergrond wat destijds een ongekend tof effect had. Bovendien is er een diepgaand en emotioneel verhaal aanwezig en bevat de role playing game meer dan genoeg te doen om rpg-liefhebbers veel uren zoet te houden. Het is daarom niet vreemd dat uitgever Square Enix besloten heeft juist deze game van de grond af aan opnieuw op te bouwen. Het enige nadeel: het spel wordt in losse delen uitgebracht.
Cyberpunk 2077
Cyberpunk 2077 is van CD Projekt Red, de Poolse studio die eerder verantwoordelijk was voor het succes van de gigantisch vette game The Witcher 3: Wild Hunt. Dit is een futuristische role playing game met meer dan genoeg sciencefictionelementen om de grootste liefhebber van sci-fi te kunnen bekoren. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de rol van acteur Keanu Reeves; die man kan ook weinig slecht doen in het leven. Cyberpunk 2077 belooft één van de grootste, diepste en meest intense sci-fi-ervaringen te worden van 2020.
The Last of Us: Part II
De eerste The Last of Us wordt gezien als één van de beste spellen van dit decennium. De verwachtingen zijn dus hooggespannen voor het tweede deel, dat mogelijk – zelfs aan het begin van een nieuw decennium – dezelfde titel in de wacht kan slepen. Het eerste deel overtuigde voornamelijk met het verhaal en we zijn blij om te zien dat ontwikkelaar Naughty Dog dat verhaal nu een vervolg geeft. The Last of Us: Part II speelt zich jaren na het eerste deel af en zet het verhaal van het eens kleine meisje – nu volwassen vrouw – Ellie voort.
Overzichten: de beste games van heel 2019
- Beste games van dit moment – deel 10 (voorjaar 2019)
- Beste games van dit moment – deel 11 (zomer 2019)
- Beste games van dit moment – deel 12 (herfst 2019)
- Beste games van dit moment – deel 13 (winter 2019)
Lees ook onze recensies van gameconsoles
Sony PlayStation 4 Pro
Nvidia Shield met Android TV
Nintendo Switch
Microsoft Xbox One X
Reacties (0)