Beste games van dit moment – deel 14 (lente 2020)

29 maart 2020 + 10 minuten 0 Reacties
beste-games-lente-2020-nioh-2

In dit overzicht bespreken we de beste games die je deze winter kunt spelen op je Xbox One (X), PlayStation 4 (Pro) en Nintendo Switch. In dit overzicht vind je onder meer Ori and the Will of the Wisps, Doom Eternal en Nioh 2.

Nioh 2

Om de honger naar samoerai en zwaardvechten te stillen konden we vorig jaar goed uit de voeten met Sekiro: Shadows Die Twice. Komende zomer verschijnt Ghost of Tsushima, dat zich ook in deze tijdsperiode afspeelt. Er is echter ook zeker plek voor Nioh 2, de langverwachte opvolger van de Oosterse actiegame uit 2017. In die game speelde je als William, een Ierse krijger die zijn stempel probeerde te drukken op de Japanse geschiedenis. Een Westerse samoerai – dat oogde toch enigszins vreemd. Gelukkig kan je in Nioh 2 flink uit de voeten met het aanpassen van je eigen strijder, zodat die er authentiek en geloofwaardig uit ziet. Naast de bekende wapens als hakbijlen, speren, zwaarden en de kusarigama, een spectaculaire sikkel aan een ketting, breidt Nioh 2 zijn wapenarsenaal uit met de switchglaive. Dit brute gevaarte kan in verschillende standen ontvouwen worden, waardoor het wat doet denken aan de wapens uit Bloodborne. Van een opgevouwen mes tot een grote zeis ploegt dit wapen zich door alle vijanden. Dat wil niet zeggen dat het daarmee makkelijk wordt. Zoals het eerste deel is het begin weer ouderwets pittig, waarbij regelmatig het onderspit gedolven wordt tegen ogenschijnlijk simpele tegenstanders. Zodra je scherpte verliest of de vijand onderschat, gaat het mis. Frustrerend, soms, maar vrijwel altijd je eigen fout.

Gelukkig laten sommige vijanden een bepaald item vallen, waardoor je één van hun aanvallen kunt overnemen. Naast een groot aantal aardigheden zijn ook veel bekende en nieuwe magische versterkingen in te roepen. Hierdoor heb je meer troeven om de Yokai te lijf te gaan in om de nieuwe, duistere, gevaarlijke gebieden aan te kunnen. Het valt wel op dat veel vijanden uit deel 1 terugkeren, waardoor het soms wat ongeïnspireerd overkomt. Nioh 2 borduurt heel erg voort op zijn voorganger. Maar gezien de diepgang en mogelijkheden om je eigen vechtstijl te kiezen verdient het meer dan een eigen plaats tussen de actiegames van 2020.

Persona 5 Royal

Normaal doen we het niet snel: een spel bespreken dat officieel nog niet uit is op het moment dat dit artikel online gaat. Maar voor Persona 5: Royal maken we de tot nu toe enige uitzondering. Dit is namelijk een fantastische Japanse role playing game die door elke zichzelf respecterende rpg-speler gespeeld moet worden. Ja, ook wanneer je de eerste versie al jaren geleden gehaald en uitgespeeld hebt. Want Persona 5 Royal heeft namelijk unieke onderdelen die we niet in het vorige spel tegenkwamen. De basis staat nog steeds als een huis. Je bent een nieuwe student op een middelbare school en moet jezelf een weg zien te vinden in een omgeving die je niet kent. Je bent daarheen gestuurd nadat je onterecht voor een misdaad opgepakt bent. Je kunt dan bij de pakken neerzitten of je maakt er wat van. Terwijl je op weg bent met het maken van vrienden, het volgen van lessen en het doen van toffe en spannende activiteiten (dit zijn allemaal gameplayopties), verken je ook kerkers en handel je met volwassen af die zich misdragen.

Het spel heeft er geen moeite mee volwassen thema’s aan te snijden. We gaan die thema’s hier niet allemaal bespreken, want dan is de verrassing er een beetje van af. Het verhaal is namelijk belangrijk voor de ervaring van Persona 5 Royal, aangezien die moeiteloos de totaal verschillende kerkers en afwijkende met elkaar verbindt. Heb je Persona 5 al eerder uitgespeeld? Dan kun je nu uitkijken naar een nieuw hoofdpersonage (een vrouw dit keer), andere relaties, nieuwe onderdelen binnen bestaande kerkers en nog veel meer.

Doom Eternal

Als je in 2016 de Doom gespeeld hebt op PlayStation 4 en Xbox One, dan ben je het jezelf eigenlijk verplicht nu door te gaan met Doom Eternal. Doom uit 2016 was namelijk een voorproefje van wat Doom Eternal uiteindelijk geworden is, maar alsnog voelen we ons ontzettend onvoorbereid. Dit is één van de meest wilde achtbaanritten die je dit voorjaar op je PlayStation of Xbox speelt (een Switch-versie volgt later). Tussen het schieten en scheuren door los je ook nog puzzels op, terwijl je je razendsnel door de levels beweegt. Doom Eternal gebruikt de Doom-game uit 2016 als basis en gooit daar ontzettend veel nieuwe en toffe gameplayelementen bovenop. Je krijgt wederom de taak demonen te verslaan op de meest uiteenlopende locaties. Je schiet ze natuurlijk neer, maar het spel houdt niet op wanneer je geen kogels meer hebt. Je kunt die hell spawns namelijk ook gewoon met een zwaard bewerken, of met hun eigen armen. Juist. Als je lekker snel wil spelen en in een prima flow zit, dan scheur je ledemaat voor ledemaat af terwijl de demonen zich op je storten.

Verder ligt de nadruk veel op puzzels voltooien en platforming (als in: door de levels lopen, rennen en springen), op zoek naar waardevolle items en spullen waarmee je je kogels of gezondheid aanvult. Nieuw in dit spel is de meathook (een vleeshaak die aan een shotgun zit) waarmee je razendsnel door levels vliegt en waarmee je demonen naar je toetrekt. De nieuwe voorwerpen voelen daadwerkelijk aan als een aanvulling en dat is helemaal prima, want die lekkere gameplayflow is nog perfect intact gebleven.

Ori and the Will of the Wisps

Een paar jaar geleden verblijdde Moon Studios de wereld met Ori and the Blind Forest. De game was een grote hit. Nu komt de developer met het vervolg op the Blind forest, Ori and the Will of the Wisps. Is de game even goed als zijn voorganger? Het verhaal begint meteen waar de eerste game stopte. Maar deze keer help je meer dan alleen een bos te herstellen. Het land van Niwen is in duisternis en verval geraakt en dat geeft onze geliefde Ori voldoende reden om een ​​nieuwe wereld te verkennen en deze opnieuw te redden. Na zo’n grote hit zou je natuurlijk eenzelfde game met een nieuw verhaal kunnen maken, maar de studio heeft toch wat veranderingen aangebracht. Waar de eerste game vooral een platformer annex metroidvania was, is er in het vervolg een verhoogde focus op gevechten. In Will of the Wisps stop je echter vaker om vijanden te doden. Niet alleen omdat er meer zijn (er zijn meer vijanden, maar niet overweldigend), maar omdat je het Spirit Light die ze laten vallen nodig hebt om kaarten, wapens en upgrades te kopen. Daarnaast zal je ook meer baas gevechten tegen komen dan in de eerste game.

Die voelden in het begin nog een beetje onwennig aan, maar naarmate je meer platform mechanieken gebruikte om de baas te verslaan ging dat steeds beter. De combinaties tussen platform en gevechten werkt heel goed. De beelden zijn ook weer ronduit verbluffend. Net als in Blind Forest, zijn de omgevingen van Will of the Wisps allemaal nauwgezet gecreëerd om ons een wereld te brengen die we kunnen doorkruisen en voelen alsof het een levend, ademend ding is. Daarnaast zijn de achtergronden veel levendiger dan in de eerste game. Ori and the Will of the Wisps is een hele goede game en misschien zelfs wel beter dan zijn voorganger. De game heeft alles in zich om weer een hit te worden.

Dreams

Op de Nintendo Switch heb je Super Mario Maker 2 en op de PlayStation 4 heb je sinds medio februari het spel Dreams. In de basis kun je hetzelfde met beide ervaringen: je maakt je eigen levels. Voor andere spelers of gewoon voor jezelf. Dreams is echter veel uitgebreider en gecompliceerder dan de Mario Maker-spellen die we tot nu toe gezien hebben. Naast eigen levels kun je namelijk ook eigen games, mechanics, assets, sculpturen, muziek, art en meer maken binnen de engine van deze creation tool. Dream bevat verschillende gamemodi, namelijk Dream Surfing, Dream Shaping, Home Space Editor en Community Jam. Ook is er nog een verhaalmodus waar je heel veel inspiratie kunt uithalen voor je eigen creaties, genaamd Art’s Dream. Niet alleen kun je hier je eigen digitale dingen maken, ook kun je dingen van andere spelers downloaden, gebruiken en aanpassen (mocht je dat willen). Daardoor hoef je bijvoorbeeld zelf een hoop dingen niet te bouwen: is het object dat je maken wil online beschikbaar? Dan kun je dat gebruiken.

Houd er wel rekening mee dat de instapdrempel voor sommige spelers misschien wat hoog is, terwijl je bijvoorbeeld in Super Mario Maker 2 zo aan de slag kunt en veel sneller levels maakt. Wanneer je eenmaal over die drempel heen bent en een beetje weet wat je doet – en belangrijker nog: wat je kunt doen – dan open zich een droomwereld aan mogelijkheden voor de meest creatieve spelers onder ons. Maar dat betekent wel dat je uren zult moeten investeren. Heb je er écht interesse in, dan moet je eigenlijk helemaal geen probleem zijn.

Dragon Ball Z Kakarot

Als je fan bent van Dragon Ball Z, dan zul je menig spel binnen het universum gespeeld hebben. Het gros van de games houdt zich aan het verhaal van de Z-saga, het verhaal van Goku, zijn zoon Gohan en al hun sterke vrienden en familieleden. Heb je Dragon Ball Z Kakarot op het oog, houdt er dan rekening mee dat je weinig nieuwe verhaalelementen tegenkomt in de videogame. In Kakarot begin je namelijk bij het gevecht met broer Raditz, waarna je het opneemt tegen Vegeta, Frieza, de Androids, Cell en natuurlijk Buu. Tussendoor kun je wel kleine zijmissies doen in deze action RPG. Zo kom je personages tegen uit verschillende delen van het Dragon Ball-verhaal, personages die je heel misschien nog wel kent uit de serie voor de Z-saga. Dit is een leuke knipoog naar de rijke geschiedenis van de franchise en een mooie manier om de gameplay wat op te vullen. We noemen het spel een RPG, maar echt heel diepgaand is het systeem niet. Er zijn weinig dingen waar je invloed op hebt en grinden hoeft ook niet; je hebt altijd genoeg ervaringspunten tot je beschikking.

Hoewel Dragon Ball Z: Kakarot uniek in zijn soort is voor een Dragon Ball-game, kunnen we ons toch niet aan de indruk onttrekken dat het wat beter had gekund. De werelden (allemaal gebaseerd op toffe locaties) zijn best leeg, de zijmissies zijn repetitief en het verhaal kent geen verrassingen. Desondanks hebben we ons toch flink vermaakt met Dragon Ball Z: Kakarot. Juist omdat het spel zo oppervlakkig is en het je nergens écht moeilijk gemaakt wordt, kun je dit spel prima tussendoor en lekker op een laag pitje spelen als je andere spellen zat bent.

Darksiders Genesis

Na het derde deel in de Darksiders-saga krijgen we nu een een prequel voorgeschoteld in de vorm van Darksiders Genesis. En het feit dat de game een prequel is, is niet het enige nieuwe aan deze Darksiders-game. Genesis is namelijk een top-down hack and slash action RPG net zoals Diablo, maar met genoeg eigen elementen om het een leuke afwisseling te maken. Darksiders Genesis vertelt het verhaal van twee van de Horseman of the Apocalypse: War en Strife. Mensen die de eerdere games hebben gespeeld zullen War herinneren als het speelbare personage in de eerste Darksiders. Strife, die met coole geweren de vijand te lijf gaat, is voor het eerst speelbaar en is een leuke toevoeging aan de Horsemen. Het verhaal speelt zich dus af vóór de gebeurtenissen van Darksiders 1 en wordt vertelt door middel van leuke dialogen tijdens het spelen en mooie getekende cutscenes. De demonenkoning, Lucifer, heeft ‘een plan gemaakt om de balans te verstoren door macht te verlenen aan de demonen in de hel’ en de twee ruiters hebben de taak om ze te stoppen.

Een van de meest opvallende veranderingen in Genesis is het bovengenoemde top-down perspectief, hoewel de structuur van de gameplay zelf grotendeels bekend blijft. Nog steeds heb je intense gevechten, verkenning, leuke puzzels die je moet oplossen om verder te komen en epische eindbaasgevechten. Kijk alleen wel uit bij deze gevechten, want je kunt van de map geslagen worden. Je kunt in Genesis het gevecht met de demonen nu ook met z’n tweeën aangaan. De tweede speler krijgt dan de controle over de andere broer. Ben je meer een melee speler, kies dan voor War en als je liever van veraf aanvalt, kies dan voor Strife. Als je liever de game alleen speelt kun je ook nog heel snel van broer wisselen, om zo verschillende aanvallen te combineren en de vijanden op de beste manieren te verslaan. Dit werkt heel goed. Het uitstapje van Daksiders Genesis naar de top-down ARPG bevalt goed en smaakt naar meer.

Zombie Army 4

De nazi-zombies zijn terug van weg geweest met Zombie Army 4: Dead War, maar moet we daar blij mee zijn? Waar de eerder uitgebrachte trilogie nog een verzameling van uitbreidingen van de populaire Sniper Elite V2 was, is Zombie Army 4 zijn eigen game, met een volwaardig verhaal. De missies voelen goed en coherent aan en hebben een goede balans als het gaat om de lengte van de opdrachten. In de voorgaande drie delen hebben we de zombie-Hitler verslagen, maar in deel 4 is de besnorde man helaas terug om de wereld te veroveren. De cult van zombie-Hitler probeert hem tot leven te wekken, zodat hij de hel naar aarde kan brengen. En daar ga jij een stokje voor steken. Ook in dit vierde deel heb je een arsenaal aan wapens tot je beschikking waar de zombies bang van worden. Omdat de serie van Sniper Elite komt, zal je natuurlijk veelal met snipers schieten, maar je kunt ook van verschillende shotguns, smg’s en pistolen gebruik maken. In de levels zijn daarnaast upgrade kits te vinden, waarmee je de wapens op leuke wijze kunt upgraden.

Denk aan een Vampir-scope, waardoor elk kritieke schots je wat leven terug geeft, of explosieve kogels die vijanden die dicht bij elkaar staan wegblaast. Het verslaan van de zombie army is in je eentje al leuk, maar met vrienden nog leuker. Zo kun je ook wederom met vier spelers de hordes zombies tegemoet gaan in de verhaalmodus en ook in hordemodus. Het multiplayersysteem werkt goed en het is makkelijk om een lobby op te zetten. Elk personage heeft andere goede en slechte kwaliteiten en vullen elkaar goed aan. Iedereen zal blij worden van het spelen van Zombie Army 4: Dead War, al is het maar door letterlijk zombie Hitler weer de grond in te stampen.

Snack World: The Dungeon Crawl – Gold

Snack World is een videogame die je waarschijnlijk niet zo heel veel zegt. Het is in Japan wel een populaire franchise met onder meer een eigen anime, manga en verschillende videogames. Zo op het eerste gezicht hoeft de game Snack World: The Dungeon Crawl je helemaal niet te trekken, maar vertrouw ons en wees gewaarschuwd: als je er eenmaal aan begint, kun je jezelf een beetje verliezen in de gameplayloop van het spel. Je moet dan wel tegen een beetje repetitieve gameplay kunnen, maar dat hoort bij dungeon crawlers. Snack World wordt omschreven als een ‘casual fantasy’-franchise. De traditionele fantasiewereld wordt in dit geval gecombineerd met allerlei moderne elementen als smartphones en supermarkten, zodat je avontuur niet te saai wordt. In Snack World: The Dungeon Crawl voor de Nintendo Switch (oorspronkelijk een Nintendo 3DS-game) is dit niet anders. Het spel heeft zo zijn charme en redelijk wat unieke eigenschappen. Verder is het een coöperatief spel: je kunt met drie andere vrienden – online en offline – spelen.

Ben je een fan van de typische dungeon crawler (waarbij je keer op keer op pad gaat) en heb je het niet zo op spannende verhalen die gameplayonderdelen aan elkaar knopen? Dan voel je je al snel thuis in Snack World. Het spel biedt spelers heel wat lol aan, inclusief veel variatie, heel wat humor en natuurlijk genoeg om te ontdekken. Zeker mensen die van digitale dingen verzamelen houden kunnen hier uren mee aan de slag. Spreken dergelijke onderdelen je helaas niet zo aan, dan is Snack World: The Dungeon Crawl geen spel voor jou.

Meer informatie

Voor meer informatie, tips en adviezen voor de zoektocht naar een nieuwe tv kun je terecht in de homecinema informatiegids of je kunt direct verder lezen via onderstaande links. De beste tv’s van 2017 voor het spelen van games: hier moet je op letten Input lag op televisies: Wat is het en waarom is het belangrijk? Wat heb je nodig voor Dolby Vision HDR? Een compatibele tv en speler Gamen op en games streamen naar je tv: dit zijn de mogelijkheden

Lees ook onze recensies van gameconsoles

Sony PlayStation 4 Pro Nvidia Shield met Android TV Nintendo Switch Microsoft Xbox One X

Reacties (0)