Tijdens WWDC 2023 heeft Apple eindelijk de Apple Vision Pro aangekondigd. Dit is een headset voor mixed reality, die jarenlang in ontwikkeling is geweest.
De Apple Vision Pro is een mixedrealityheadset die volgens Apple naadloos de digitale en echte wereld met elkaar mengt. Hoewel de bril voornamelijk als een augmentedrealitybril wordt neergezet, kun je er ook ervaringen in virtualreality mee beleven. Dat is ook waarom dit een headset voor mixed reality is: je kunt er veel meer mee dan een traditionele VR-bril. Je bedient de bril zonder externe hulpmiddelen en navigeert, produceert en handelt op basis van oogbewegingen, handbewegingen en je stem. Maar als je wil kun je ook een toetsenbord en muis aansluiten.
Denk dan aan de Magic Keyboard en Magic Trackpad, die volledig draadloos via bluetooth werken. Bovendien is het mogelijk je Mac aan te sluiten op de Apple Vision Pro en is het zo dat honderdduizenden bekende iPhone- en iPad-apps gewoon meteen werken. Door je vingers omhoog of omlaag te bewegen, te knijpen of te knippen kun je de apps bedienen, zoals je dat ook (ongeveer) op een iPhone of iPad zou doen. Tijdens het gebruik van de bril kun je altijd je handen in beeld zien staan, aangezien er camera’s aanwezig zijn die naar beneden gericht zijn.
Apple Vision Pro met gepolijst glas en aluminium frame
De voorkant van de Apple Vision Pro bestaat uit gepolijst glas, dat overgaat in een aluminium frame. De bril beschikt over vijf sensoren, twaalf camera’s en twee schermen die allebei beelden presenteren in de 4k-resolutie. Ook is er een computer aanwezig die koel gehouden wordt met een ventilator. Net zoals bij de PlayStation VR2 is de band om het hoofd ontzettend flexibel. Door allerlei (modulaire) elementen kun je waarschijnlijk de beste fit voor je hoofd vinden. Mocht dat toch niet het geval zijn, dan kun je zelfs van Head Band (zoals dat mooi heet) wisselen.
Mocht je zelf al een bril dragen en de Apple Vision Pro willen uitproberen, dan dien je gebruik te maken van magnetische inzetstukken van Zeiss. De accu van de headset gaat tot twee uur mee. Dat is helemaal niet lang (soms niet eens genoeg om een film te kunnen kijken), maar je kunt het apparaat ook gebruiken wanneer je een stekker gebruikt. Dan kun je de Vision Pro zo lang gebruiken als je wil. Verder is het goed om te weten dat je altijd door de glazen van de bril heen kunt kijken (voor de AR-effecten), maar dat het ook mogelijk is je volledig te laten onderdompelen in virtual reality.
De mensen om je heen kunnen altijd zien wat je ongeveer aan het doen bent. Wanneer je de mixed of augmented reality activeert, dan kunnen de mensen je ogen nog zien. Maar wanneer je een ervaring in virtual reality beleeft, dan zal het scherm je ogen afschermen. Dat gebeurt middels een systeem dat Apple EyeSight noemt. Verder kan het systeem een persona maken; een digitaal evenbeeld van je gezicht, dat je vervolgens kunt gebruiken tijdens vergaderingen. Apps die je gebruikt kun je, in hun vensters, overal om je heen plaatsen, aangezien de interface volledig 3d is.
Apple Vision Pro draait op visionOS
Die interface noemt Apple visionOS. Dit is tevens het besturingssysteem waar de Apple Vision Pro op draait. Wanneer je de bril opzet, dan zie je bijvoorbeeld iconen voor je gezicht verschijnen (dat is het hoofdmenu). En als je iets activeert, dan opent de bril een venster. Dat venster kun je overal om je heen plaatsen waar je wil. Wanneer je je ogen richt op een tekstveld en je begint met praten, dan vult de bril dat veld automatisch in. Maar je kunt ook je vingers gebruiken voor het selecteren van apps en opties (door te knijpen) of scrollen door de content (door ze op en neer te bewegen).
Tijdens de demo van de Apple Vision Pro-presentatie liet Apple een voorbeeld van een gebruikersscenario zien. In beeld staat een artikel dat iemand leest via Safari, terwijl daarnaast vensters staan met Berichten. Ondertussen zie je ook de omgeving om je heen, zoals een tafel. Je bent dus niet altijd volledig afgesloten met de headset op (tenzij je dat expliciet wil). Hoewel de bril en visionOS voornamelijk ingezet gaan worden als productiviteitstools, is entertainment ook van belang. Zo kun je films kijken, op een scherm zo groot als je hem kunt maken.
En als je wil kun je zelfs de achtergrond verwisselen. Dit kan dan de echte wereld zijn, of misschien wel een rustgevende berg. Je kunt films in 2d, maar ook in 3d bekijken. Onder meer Disney werkt aan allerlei content voor het apparaat, natuurlijk op basis van al zijn merken. Denk dan aan Star Wars, Marvel en National Geograpic. Disney+ zal ook meteen beschikbaar zijn voor de mensen die besluiten de Apple Vision Pro te kopen, zodat je in elk geval niet om content verlegen zit. Verder kun je lekker gamen. Je kunt meer dan honderd Apple Arcade-games spelen en externe controllers aansluiten.
3d-foto’s maken en de eigen App Store
Aangezien de Apple Vision Pro 3d-camera’s heeft, kun je zelf ook 3d-foto’s en -video’s maken. Uiteraard kun je die vervolgens gewoon bekijken met de headset op. De bril mag daarnaast rekeken op een eigen App Store, waarin allerlei apps staan die speciaal zijn ontwikkeld voor het nieuwe platform. Denk dan vooral aan apps die kunnen helpen met je werk (zoals Microsoft Office), maar ook aan entertainment. We zullen nog even moeten afwachten waar ontwikkelaars mee op de proppen komen. Maar één ding is zeker: er komen spannende tijden aan vol creativiteit en fantasie.
Het is de bedoeling dat de Apple Vision Pro vroeg in 2024 verschijnt. Vooralsnog komt de bril, samen met visionOS, alleen uit in de Verenigde Staten. Maar mettertijd komen andere landen aan de beurt. Op moment van schrijven is nog niet duidelijk wanneer Nederland en België de bril kunnen ontvangen. Wel weten we al wat de headset moet gaan kosten, namelijk 3.499 dollar. Dat is omgerekend iets meer dan 3.200 euro momenteel. Maar dat bedrag is exclusief btw. Tellen we er die bij op, dan komen we uit op een bedrag van afgerond 4.000 euro. Heb jij dat er voor over?
Reacties (0)