Aankomende lente op iOS: Xbox cloud gaming via de browser

09 december 2020 2 Minuten 0 Reacties
project-xcloud

Het was eigenlijk het plan om de cloud gaming dienst van Microsoft Xbox naar de App Store te brengen, maar door Apple's beleid kiest Microsoft toch voor de browser.

Microsoft heeft aangekondigd dat het Xbox cloud gaming platform naar Apple’s mobiele besturingssysteem komt in de lente van 2021. Cloud gaming maakt deel uit van Microsofts Xbox Game Pass Ultimate dat enkele maanden geleden werd gelanceerd. Op Apple-producten werkt het via de webbrowser.

Apple’s App Store

Nadat we in oktober al schreven dat Apple en Microsoft steeds meer de samenwerking opzoeken, terwijl de twee grootmachten tegelijkertijd nog altijd overhoop liggen over details. Zo wilde Microsoft de dienst eigenlijk lanceren binnen de App Store, maar door de regelgeving van de App Store heeft het besloten dat niet te doen. In eerste instantie liet Apple helemaal geen andere gamestreamingdiensten toe binnen zijn App Store.

Inmiddels is dat weliswaar gewijzigd, maar Apple verplicht bedrijven die zo’n streamdienst willen aanbieden om van elke game een aparte pagina binnen de App Store te maken. Daarnaast zijn er nog meer problemen waar Microsoft tegenaan loopt, waardoor het heeft besloten om de App Store in zijn geheel links te laten liggen. Het kiest voor de browser, waardoor de applicatiewinkel van Apple wordt vermeden. Zo kunnen Apple-gebruikers gamen op de cloud met hun iPhone of iPad.

Xbox cloud gaming

Microsoft schrijft: “De uitbreiding van Xbox naar nieuwe spelers staat centraal in onze ambitie om games en ontwikkelaars een gemakkelijke weg te geven naar de 3 miljard gamers ter wereld. We doen dit door meerdere apparaten te omarmen en een consistente Xbox-ervaring te bieden, waar je ook inlogt. Of dat nu op je Xbox Series X of S, pc, Xbox One, Android-apparaat is of – vanaf lente 2021 – je Windows-pc en iOS-apparaat vanuit de cloud.”

Niet dat het in de lente van 2021 meteen een volledige launch is, want Microsoft zegt dat het een beta is. Sowieso is de dienst op iOS iets anders ingestoken, omdat je niet zoals in de Xbox app ook games direct vanaf je console kunt streamen. Microsoft pakt het daarmee ongeveer zo aan als Amazon, dat zijn streamdienst Luna ook via het web aanbiedt aan Apple-gebruikers. Ook Google Stadia heeft deze plannen.

Kortom, ondanks dat Apple zijn beleid omtrent streamingdiensten heeft aangepast, heeft dat er niet per se voor gezorgd dat streamingdiensten de App Store weten te vinden. Het is alleen de vraag of gamers straks de streamingdiensten wel weten te vinden, als deze niet -zoals standaard- in een appwinkel staan, maar juist vanuit de browser werken.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)