Muziek luisteren via Spotify is erg makkelijk (en gratis, als je reclames geen probleem vindt), maar misschien is het iets te makkelijk. Veel mensen hebben geen idee hoeveel handige snufjes er zijn binnen de muziekstreamingdienst.
Veel mensen gebruiken Spotify inmiddels al jaren: het is zelfs de meest populaire muziekstreamingdienst. Of het nu is om feestjes op te leuken (al dan niet in combinatie met een Bluetooth-speaker) of om de playlist van hun leven aan te leggen: de app is over het algemeen zeer gebruiksvriendelijk. Misschien wel iets te gebruiksvriendelijk, want in zijn simpelheid vergeet je soms verder te kijken. Spotify heeft namelijk heel veel handige functies.
Spotify-tips
We nemen je mee in 7 handige Spotify-tips.
1. Nummers in elkaar over laten lopen
Houd je van een goede mixtape? Dan is het het mooiste als de nummers niet een harde stop hebben, maar juist langzaam uitfaden en de muziek naadloos overgaat in het volgende nummer. Dat kun je aanzetten. Ga hiervoor naar de instellingen. Dat is altijd even zoeken binnen Spotify, maar als je in de app rechtsonder op Bibliotheek tikt, vervolgens linksboven op je avatar, dan kom je terecht in de Instellingen. Scroll iets naar beneden en je vindt ‘Crossfade’. Je kunt hiermee nummers in elkaar laten overlopen en zelfs aangeven hoeveel seconde dat mag duren (tussen de 0 en 12 seconden). Als je daarnaast ook nog ‘automix’ en ‘continu afspelen’ aanzet, dan kom je het dichtst bij een dj-gevoel.
2. Stop je playlists in mapjes
In de mobiele app kan het gek genoeg niet, maar als je de desktop-app van Spotify gebruikt, dan kun je naar ‘File’ gaan en dan naar ‘New Playlist Folder’. Hierbij kun je de mappen voor je playlists eigen namen geven, zodat je bijvoorbeeld playlists die geschikt zijn om te luisteren met je kinderen in een mapje kunt zetten en kun je playlists met wat expliciete taal veilig opbergen in een andere map. Het is jammer dat dit in de app niet mogelijk is, want het zou Spotify aanzienlijk overzichtelijker maken. Zeker hoe de verdeling nu is, want nu kun je alleen sorteren op playlists, artiesten, albums, podcasts en gedownload.
3 Je eigen muziek importeren
Een bijzondere functie binnen Spotify is die om je eigen muziek te importeren. Wil je af en toe nog luisteren naar de muziek die je maakte met je vrienden toen jullie nog in een bandje zaten? De kans is klein dat dat op Spotify staat, maar als je zelf een mp3 hebt, dan is het mogelijk de muziek te importeren. Zorg dat je binnen de app bij Instellingen helemaal naar beneden scrollt, want vlak boven ‘Informatie’ staat Importeren en dan ‘lokale audiobestanden weergeven’. Zo zie je je eigen muziek terug binnen de Spotify-app.
4. Hardloopplaylists gebruiken
Over het algemeen gebruiken veel mensen Spotify om muziek te luisteren of podcasts, maar er zijn ook speciale playlists voor bijvoorbeeld sporten. Zoek in Spotify op ‘Hardlopen’ en je komt een aantal playlists tegen gebaseerd op een bepaald aantal beats per minute. Denk aan Born to Run (150 BPM) en Run ‘n’ Bass (170-175 BPM). Het kan ook helpen om te zoeken op ‘bpm’, waarbij er ook playlists van particulieren voorbij komen om een fijne workout op te doen. Het heeft wel iets: hardlopen waarbij elke keer dat je de grond raakt een beat klinkt. In ieder geval kan het helpen eenzelfde ritme te houden, waardoor het rennen makkelijker is om vol te houden.
5. Red je verwijderde playlists
Spotify is typisch een app die vaak door meerdere mensen wordt gebruikt en hierbij zit een ongelukje in een klein hoekje. Gelukkig zijn er Spotify-tips om je te helpen. Heeft je peuter vrolijk je favoriete playlists verwijderd? Geen reden tot paniek, want er zit in Spotify een functie om die weer terug te halen. Wederom is dit een functie die niet beschikbaar is in de app, waardoor veel mensen niet weten van zijn bestaan. Je gaat hiervoor in Spotify in de webbrowser naar je account en daar kun je vanzelf ‘Playlists herstellen’ kiezen. Je ziet vervolgens een lijstje met de playlists die zijn verwijderd en je kunt dan per stuk aangeven welke er weer teruggezet moeten worden in je account.
6. Gebruik Spotify tijdens het gamen
We raden het af bij Halo, omdat die soundtrack van zichzelf al geniaal is, maar als je én wil gamen, én het nieuwe album van Offset wil luisteren, dan kan dat door de Spotify-app op je PlayStation 4 of 5 te downloaden. Vervolgens kun je de PlayStation Music-modus inschakelen om Spotify-muziek te luisteren over je televisiespeakers (of je soundbar), tijdens het gamen. Ook goed om te weten: het is in veel games mogelijk om de geluidseffecten harder te zetten dan de soundtrack, wil je dus Spotify gebruiken, dan is het aan te raden om de geluidseffecten (zoals motoren, schietgeluiden en gesprekken tussen personages) hard te zetten en de soundtrack (de muziek) juist zacht. Mocht je Discord gebruiken, dan kun je je vrienden laten zien wat je luistert, waarop zij het ook kunnen luisteren en je de dj kunt uithangen.
7. Laat IFTTT voor je werken
Binnen de app If This Then That zijn er ook verschillende Spotify-lifehacks te vinden, waaronder de mogelijkheid om automatisch een archief aan te leggen van je Spotify Discover Weekly-playlists. Elke week komt Spotify op basis van de nieuwe releases met een persoonlijk lijstje vol nieuwe muziek en via IFTTT kunnen de 30 Discover Weekly-nummers automatisch aan de Discover Weekly Archive-playlist worden toegevoegd, zodat je niks mist als je even een week vergeet je Discover Weekly te raadplegen. Je hoeft hiervoor alleen in IFTTT te zoeken naar Spotify Discover Weekly en de connectie te maken met Spotify.
Meer informatie
Hoewel er veel mogelijk is met Spotify, kan het altijd beter. Zo missen we nog de optie om volledige muziekvideo’s af te spelen zoals in Apple Music, in plaats van de snippets die je nu kunt zien wanneer een nummer afspeelt. Ook zou het leuk zijn om Spotify niet alleen qua muziek te personaliseren, maar ook in uiterlijk van de app. Nu heeft iedereen dezelfde zwart-groene Spotify, want zelfs daarin is geen verschil te maken. Aan de andere kant zijn we erg tevreden over Spotify. De muziek-app heeft een belangrijke bijdrage geleverd in het stoppen van het illegaal downloaden van muziek en mede dankzij de optie om gratis te luisteren worden miljoenen artiesten bereikbaar voor een veel groter publiek dan ooit tevoren. En daar kun je mede dankzij de bovenstaande tips nu nog beter van genieten. Nu alleen nog even de hifi-kwaliteit gaan regelen.
Wil je meer lezen over Spotify? Ga dan naar onze Spotify-pagina.
Reacties (0)