Wat is CFexpress en wanneer heb je deze kaarten nodig?

06 januari 2023 3 Minuten 0 Reacties
Kuala,Lumpur,,Malaysia,-,19,January,2020,:,512gb,Cfexpress
FWD award

De bitrates worden telkens weer sneller en opslagformaten voor video groter. Dat stelt steeds hogere eisen aan de geheugenkaarten. Standaard SDHC UHS II/III SD voldoet vaak al niet meer en dan komt CFexpress om de opslaghoek kijken. Deze wat dikkere supersnelle geheugenkaart biedt ruim voldoende capaciteit voor 4, 6 en 8K video.

De ultieme opslag voor Hires videoformaten is en blijft de externe SSD drive. Daar gaan met gemak 4-8K in 10 bits YUV 4:2:2 en zeer hoge bitrates op. Dergelijke SSD-drives zijn helaas niet goedkoop en er zit alweer een extra accessoire met bijbehorend gewicht op het camerahuis. Een supersnelle CFexpress-card van 256 GB kost tegenwoordig al minder dan

€ 200 en de bijbehorende kaartlezer rond de € 55. Dan ben je meteen goed voorzien voor de grotere Hires formaat videoklussen. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat de desbetreffende systeemcamera of camcorder ook over een compatibel kaartslot voor CFexpress beschikt. Deze geheugenslots vindt je tegenwoordig al standaard op de nieuwere systeemcamera’s voor gevorderden.

Wat is CFexpress?

In de praktijk een kleine familie van geheugenkaarten. Momenteel in de uitvoeringen A, B (vooral bij foto en video) en C (gebeurt nog niet veel mee). De typen CFexpress-kaarten kaarten zijn niet onderling uitwisselbaar.

  • Type A is de minst snelle variant. Eigenlijk alleen in gebruik bij Sony hybridecamera’s zoals de Alpha 7S III.
  • Type B is de meest voorkomende CFexpress-kaart en past in tal van systeemcamera’s met XQD-slot. N.B.: niet elk XQD-slot is geschikt voor CFexpress type B. Dit altijd goed in de manual van camera’s en geheugenkaarten nalezen! Deze kaart is duidelijk groter en dikker dan een standaard SD-kaart. De fysieke afmetingen zijn 38,5 x 29,8 x 3.8 mm. Ze zijn wel kleiner dan de CompactFlash- en CFast-kaarten. Ook hier een robuuste geheugenkaart die beduidend meer kan hebben dan een standaard SD-model. Type B CFexpress heeft een maximale schrijfsnelheid van 2 Gigabit per seconde, in praktijk veelal 1,7 GBs.
  • Type C heeft hetzelfde formaat als Compact Flash, 54 x 74 x 4.8 mm. Deze CFexpress-card heeft een maximale snelheid van 4 GBs. Gezien de omvang en specificaties mikt type C vooral op de zwaardere systeemcamera’s en grotere cinemodellen.

Toepassingen

Voor de standaard fotografie zijn CFexpress-kaarten al gauw net te veel van het goede. Bij hoogwaardig RAW en burst schieten valt er toch veel voor de extra investering te zeggen.

Bij video is dat echter andere koek. Ongecomprimeerd opslaan, veeleisende ProRes en RAW-videoformaten, YUV 4;2:2 op 8-10 bits, de CFexpress-card heeft daar geen enkel probleem mee. De gangbare opslagcapaciteiten van 256 tot 512 GB bieden ruim voldoende opnamecapaciteit. Overal waar grote bestanden snel gelezen en geschreven moeten worden klopt CFexpress SD met glans.

Firmware update

Daar CFexpress type B een relatief nieuw opslagmedium betreft kan een update van de firmware nodig zijn. Een recent model zoals de Panasonic Lumix GH6 slikt gewoon al de meeste CFexpress B-kaarten.

CFexpress kaarten zijn in principe compatible voor meerdere XQD-camera’s. Hier heb je dan inderdaad de nieuwste firmware nodig. Zo zijn CFxpress kaarten compatible met de Panasonic Lumix S1 en de Panasonic Lumix S1R. De firmware update hiervoor wordt in november verwacht. Ook voor de Canon EOS C500 Mark II is een CFexpress kaart compatible, de firmware wordt eind december verwacht. De firmware-update van Nikon zit er ook aan te komen, waarna je CFexpress kaarten kunt gebruiken voor de Nikon Z6, Nikon Z7, Nikon D5, Nikon D500 en Nikon D850. Verder zal er een firmware-update komen voor de Phase One IQ4.

Samenvattend

De CFexpress-card is een goede keuze voor hybridecamera’s en camcorders die grote bitrates en formaten gebruiken. De prijzen zijn ten opzichte van SD nog aan de hoge kant maar die gaat wel dalen. Helemaal mooi is een camera met zowel een SD- als CFexpress geheugenslot.

Reacties (0)