Review: Canon EOS R7 systeemcamera – een snelle opnamerakker

15 februari 2023 8 Minuten 0 Reacties
Canon EOS R7_f6ae
FWD award

Met de EOS R7 introduceert Canon een indrukwekkend snelle 32,5 Megapixel APS-C systeemcamera. Met een beeldstabilisatie tot 7 stops, een uitstekende AutoFocus en 30 beelden per seconde is menig fotograaf in de wolken. Met de meegeleverde adapter passen alle EF-objectieven op de body. En de videofilmer krijgt vloeiende volledig 4K videobeelden gehaald uit 7K oversampled opnamen. Is deze hybride systeemcamera nu ook een teken aan de wand bij de teloorgang van de spiegelreflex?

Vele Canon-fans keken reikhalzend uit naar de opvolger van de EOS 7D model II. Het is echter de EOS R7 die nu de handschoen opneemt tegen de al eerder op de markt gebrachte camera’s van Panasonic, Sony en Fujifilm. De nieuwe EOS R7 gooit meteen hoge ogen met 32,5 Megapixel, hoogwaardige multitasking DIGIC-X beeldprocessor, Dual Pixel CMOS AF-technologie, goed presterend ISO-bereik van 100 tot 32.000, 15 / 30 fps en RAW-burst met 0,5 seconde vooropname.

De videograaf wordt goed bediend met UHD-4K 60p interne video met volledig gebruik van de sensorbreedte en 10-bits sampling met Canon Log 3. Het 7K-opnamegebied voorziet in oversampling van 4K-opnamen met 30fps voor verbeterde scherpte, minder moiré en minder ruis. Fraai zijn ook de mogelijkheden om slow motion-beelden te schieten met 120fps in Full HD. Een aantrekkelijke camera in het middensegment voor de veeleisende hobbyfotograaf en geavanceerde videofilmer die de spiegelreflex verder naar de achtergrond verdringt. De tijd zal het leren.

Concept en body

De EOS R7 is van het fraai en modern stilistisch vormgeven RF-concept. De weersbestendige body ligt lekker in de hand, is relatief compact en licht, heeft een goede grip en een ergonomische bediening. Canon-gebruikers zullen zich vrijwel direct thuis voelen bij de bedieningsfuncties op de body en instelmenu’s.

Het hart van de Canon EOS R7 vormt de 1,6 maal vergrotende (door cropping) APS-C CMOS-sensor. Met 32,5 Megapixel krijg je prima scherpe en fijn gedetailleerde opnamen met een aangename kleurstelling en breed dynamisch bereik. Daar print je zo fraaie A2 foto’s mee uit. De bezitters van een collectie EF-objectieven voor de spiegelreflex behoeven zich geen zorgen te maken. Via de (voorlopig) gratis meegeleverde EF-OS vattingsadapter passen ze gewoon op de R7 body. De OLED elektronische beeldzoeker (EVF) staat voor deze prijsklasse op hoog niveau. Een vergroting van 1.15x met vrijwel geen vertraging en een verversingssnelheid van 120fps. Achterop de body zit een kantelbaar en draaibaar 3 inch touchscreen met 1,62 miljoen dots.

Beeldstabilisatie

Het gebruik van de RF-vatting biedt belangrijke voordelen bij het compact met bovenop de sensor bouwen van objectieven en de interne beeldstabilisatie. Wat die maximale 8 stops betreft werken de mechanische Image Stabilizers in de body en de optische lens optimaal samen. Dat geeft een hoog resultaat met tot 7 stops bij het RF-S 18-150mm F3.5-6.3 objectief. Bij Canon-objectieven zonder eigen optische beeldstabilisatie zoals primes heeft de EOS R7 nog altijd ruimvoldoende capaciteit voor beeldstabilisatie aan boord.

In de Panorama-modus gebruikt de camera de IS in de body om de draaibeweging te compenseren die tijdens het pannen met de camera naar links, rechts, omhoog of omlaag ontstaat. Het resultaat: panorama’s van een hogere kwaliteit met minder verkeerde uitlijningen die het gevolg zijn beweging. Bij video claimt Canon vloeiende bewegingen zoals bij het toepassen van een gimbal en een statief is veelal niet meer nodig. Tevens goede slow motion op 120 beelden per seconde in Full HD.

Autofocus en AI

Het valt bijna niet meer weg te denken bij de moderne scherpstel-technologie voor hybride camera’s: anticiperende intelligente AF. De accurate en razendsnelle Canon Dual Pixel CMOS AF II-technologie is op zichzelf al een hoogstandje. Die gebruikt elke pixel op de beeldsensor om te focussen, met een dekking van ongeveer 100% met maximaal 651 gebieden. Daar komt dan ook nog eens deep learning AI bij. De kunstmatige intelligentie is getraind en geprogrammeerd met duizenden foto’s uit de real life fotografische praktijk. Hierdoor kan de EOS R7 onderwerpen in 100% van het frame betrouwbaar te herkennen en volgen.

Bij het fotograferen van mensen stelt de camera altijd scherp op de ogen als deze zichtbaar zijn. Indien niet zichtbaar zijn (omdat iemand een zonnebril of helm draagt, of bijvoorbeeld van de camera afdraait), geeft de EOS R7 eerst prioriteit aan het hoofd en vervolgens aan het lichaam. Op deze manier worden mensen continu gevolgd, zelfs als ze even wegdraaien van de camera en eveneens als iemand een masker draagt. Zelfs geen probleem met onderwerpen die ondersteboven staan en atleten die een helm dragen.

Bestandsformaten

Met behulp van de DIGIC-X beeldprocessor haalt de EOS R7 maximaal 42 RAW-bestanden en 126 JPEG’s in één burst van 30 fps. Bij de bestandsformaten is er naast JPEG en RAW keuze uit HEIF-bestanden (High Efficiency Image File) met true HDR. HEIF biedt naast een hoge doelmatigheid bij de opslag ook 10-bits kleur, waarmee het dynamisch bereik en de kleurgradatie worden verbeterd.

Wanneer kwaliteit de hoogste prioriteit heeft, schakel je over naar RAW. De EOS R7 biedt een aantal opties, zoals 14-bits CR3 RAW-bestanden, C-RAW-bestanden die minder ruimte innemen met minimaal kwaliteitsverlies en RAW-burst

De geavanceerde videofilmer is blij  met Canon Log 3. Dat is een bewust ‘vlak’ kleurprofiel waarmee niet alleen details in de helderste en donkerste delen van de scène behouden blijven, maar waardoor je ook eenvoudiger kleurgradaties in het beeldmateriaal kunt aanpassen in de bewerkingsfase, een onmisbare functie voor professionele videoproductie. Ook de BT709-, BT2020- en Cinema Gamut-kleurruimten worden ondersteund.

Interessante videospecificaties

Bij video speelt de Canon Eos R7 in de middenklasse van de videofilmende systeemcamera en camcorder. Voor menig videomaker zal het opnemen in UHD 4K tot 60P met behoud van de volledige breedte van de APS-C-sensor van de camera al meer dan voldoendezijn. Dat geeft in de praktijk vloeiende beweging bij objecten in motion en mogelijkheden voor slow motion bij verdere bewerking.

Voor de ultieme beeldkwaliteit kun je de 4K Fine-modus van de EOS R7 proberen. In deze modus worden 7K-gegevens van de sensor van de camera oversampeld om uiterst gedetailleerd 4K/30p-beeldmateriaal te creëren. Zulks ziet er afgespeeld op  4K-displays heel spetterend en gelikt uit. Je kunt de beelden zelfs bijsnijden tijdens de bewerkingsfase wanneer je voor Full HD-uitvoer kiest. Er is ook een speciale 4K UHD-crop-modus, voor extra telefotobereik en Full HD-opnamen bij framerates tot 120p. De prima beeldstabilisatie van de camera is heel geschikt en effectief bij de zogenaamde run-and-gun opnametechniek. Gewoon uit de hand achter het onderwerp in de documentaire aanlopen. De Auto Level-functie van de camera, die wordt aangestuurd door de ingebouwde In-Body Image Stabilizer, zorgt ervoor dat de horizon recht blijft en dat het beeldmateriaal ook echt professioneel oogt. De opnameduur van videoclips is gelukkig niet meer beperkt tot 30 minuten.

De EOS R7 is natuurlijk voorzien van een aansluiting voor microfoon- en hoofdtelefoon om de audio tijdens de opname te controleren. Het geluid mag gehoord worden. Vanzelfsprekend ontbreekt HDMI-uit voor het aansluiten van externe recorders en monitoren niet. Het kunnen schieten van verticale opnamen is heel welkom voor wie professionele content voor sociale media maakt zoals reels en verhalen. Wat betreft streaming  ondersteuning voor rechtstreekse WLAN livestreaming naar YouTube en naadloze draadloze verbinding met je smartphone. Het uploaden van videoclips gemaakt in het veld is relatief eenvoudig. Verder USB type C voor de connectiviteit en tweemaal UHS-II SD voor de recording.

Conclusie

Zoals bijvoorbeeld Fujifilm al heeft aangetoond vormt de APS-C-sensor een meer dan goede keuze bij systeemcamera’s voor foto en video. De Canon EOS R7 is in deze een relatief snelle opnamerakker die voor het segment middenklasse echt hoge ogen gooit. Natuurlijk is dit model niet de verwachte Canon spiegelreflex als opvolger van de 7D waarvan het zeer de vraag is of deze ooit nog komt. Of dit echter bij Canon het einde van het spiegelreflextijdperk betekent valt nog te bezien. Zo ja dan niet getreurd. In de praktijk kan de Canon-fan zich geheel uitleven op de relatief hoge prestaties bij beeld en geluid plus een zeer ruime keuze uit objectieven.

Prijzen & Info

Canon EOS R7 body: € 1.499,-
www.canon.nl

Reacties (0)