Review: BenQ ScreenBar Halo – onmisbare accessoire voor de desktop

18 maart 2023 + 10 minuten 0 Reacties
BenQ ScreenBar Halo review 8
FWD award

In deze review bekijken we de BenQ ScreenBar Halo, een ledlamp speciaal voor op een monitor die het werken, spelen of lezen een stuk comfortabeler maakt.

We kennen het allemaal wel; tijdens donkere dagen of gedurende avonden zit je in het donker achter je computer, starend naar een fel scherm. Dat is verre van comfortabel en ook niet goed voor je ogen. Zogenaamde readinglights voor op je monitor zijn dan ook al een tijdje op de markt, maar BenQ heeft er een ontwikkeld die in alles uit moet blinken, zodat je comfortabel kunt werken, geconcentreerd kunt lezen en zonder vermoeide ogen achter de computer vandaan stapt.

Wat is de BenQ ScreenBar Halo?

BenQ heeft drie ScreenBar-modellen in het assortiment, waarvan de Halo het meest geavanceerde model is. Deze ledlamp voor op je monitor komt met een draadloze touch-afstandsbediening, is geschikt voor zowel rechte als gebogen monitoren, is voorzien van een sensor die het omgevingslicht meet en kan qua helderheid en kleurtemperatuur naar eigen wens aangepast worden. Daarnaast beschikt deze lamp niet alleen over een ledstrip aan de voorzijde van je monitor; ook is er een lamp aan de achterzijde geplaatst voor optimaal omgevingslicht en dus rust voor de ogen.

Het doel van een leeslamp bovenop je monitor is het creëren van en rustige omgeving voor je ogen, en uiteindelijk dus ook je brein. De BenQ ScreenBar Halo doet dit door licht te schijnen, zowel achter de monitor als op je bureaublad. En dit zonder reflecties te veroorzaken op je scherm. De lamp heeft een automatische stand waarmee altijd voor 500 lux aan helderheid op je bureau wordt geprojecteerd, wat volgens Amerikaanse standaarden de meest optimale hoeveelheid licht is om goed en gezond te kunnen werken. Echter, je kunt ook zelf aan de slag met de draadloze remote, om juist warmer, meer of minder licht te tonen.

De BenQ ScreenBar Halo is geen goedkope leeslamp. Je betaalt 169 euro voor dit model.

Design en installatie

Ik heb al eens een C-versie leeslamp uit China gehad, die prima werkte en redelijk goed in elkaar stak, maar de BenQ ScreenBar Halo is toch van een andere orde van grootte. In alles straalt dit product kwaliteit, luxe en flexibiliteit uit. Zo wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen, is het design luxe met de metalen look en voelt het product stevig en premium aan. Ook de meegeleverde remote is daar onderdeel van. De accessoire heeft een goed gewicht (wat altijd al een hoop doet voor het gevoel), is voorzien van een draaibare aluminium rand en komt met een fraai touch display. Alle onderdelen zijn goed doordacht, netjes afgewerkt en precies wat je bij een prijs van 170 euro mag verwachten.

In de doos zien we alles terug wat je nodig hebt voor de installatie en montage. Je kunt de lamp plaatsen op zowel rechte als gebogen (curved) monitoren. Voor de laatste categorie worden er twee kleine accessoires meegeleverd zodat de lamp stevig op de monitor geklemd kan worden. Wij hebben een rechte monitor, het Apple Studio Display. De plaatsing van de BenQ ScreenBar Halo is bijzonder eenvoudig; bovenop het scherm met het contragewicht leunend op de achterzijde voor de stabiliteit. Echter, Apple zou Apple niet zijn als er niet een klein dingetje in de weg zat; de webcam. Deze zit bovenin het scherm gebouwd en de steun van de lamp valt net iets voor de camera. Nu is dat geen groot probleem. Je kunt de lamp immers een paar centimeter uit het midden van het scherm schuiven, al kan mijn autistische brein zich daar niet in vinden. Je kunt ook een kleine verhoging bovenop de monitor plaatsen – bijvoorbeeld met plakviltjes – waar je de lamp op plaatst. Zorg er in ieder geval voor dat de lamp stevig op zijn plek blijft zitten. En mocht je een losse webcam bovenop je monitor hebben staan, dan heeft BenQ daar een los verkrijgbare accessoire voor zodat zowel lamp als webcam gemonteerd kunnen worden.

Als de BenQ ScreenBar Halo eenmaal stevig op je scherm geplaatst is, is het een kwestie van de usb-kabel in de usb-poort steken om de lamp aan te zetten. BenQ heeft voor usb-a gekozen, waar we vandaag de dag eigenlijk toch wel usb-c zouden mogen verwachten. Voor het Apple Studio Display met alleen usb-c-poorten betekent dit een adaptertje aanschaffen. Vervolgens kun je de lamp zelf tilten (draaien) om de juiste afstraling op het bureau te bepalen. In principe hoort de rechte (open) zijde van de lamp uitgelijnd te zijn met de rechte bovenzijde van je monitor. Zo zorg je ervoor dat er nooit licht op het scherm valt en het bureau goed verlicht is. Tot slot het natuurlijk ook een positief punt dat deze lamp geen extra ruimte op het bureau inneemt, wat een normale lamp wel doet.

Remote en modi

De BenQ ScreenBar Halo komt met een draadloze afstandsbediening waarmee het licht geheel naar eigen wens afgesteld kan worden. De remote wordt geleverd met drie AAA-batterijen waarmee je lange tijd vooruit moet kunnen. Om de afstandsbediening te activeren moet je met je hand boven het display zweven, waarna de knoppen oplichten en bediend kunnen worden. Meteen ergens op drukken werkt niet dus het is even wennen om eerst twee seconden boven het scherm te zweven voordat je iets kunt doen. Als er een minpuntje gevonden moet worden dan is het dit. Voor mij had directe bediening de voorkeur gehad.

Dat gezegd hebbende is het verdere gebruik van de remote zeer gebruiksvriendelijk. Je tikt op één van de touch-knoppen op het scherm om een modus te activeren en met de aluminium rand draai je om de helderheid en temperatuur van het licht aan te passen. Rondom het scherm tonen kleine indicators wat de sterkte van het licht of de kleurtemperatuur is. Het draaien van de rand voelt heel soepel en stevig aan en doordat de remote flink wat gewicht heeft blijft deze tijdens de bediening ook goed op zijn plek.

Op het display van de remote zijn dus vijf knoppen te vinden: Temperatuur (bedienen met de draaibare rand), helderheid (bedienen met de draaibare rand), de auto-modus, een eigen favoriete modus en een modus voor het schakelen tussen de lamp aan de voorzijde en de achterzijde of beiden. In het midden van het display bevindt zich de knop voor aan en uit. Op het gebruik van de modi gaan we verderop dieper in.

Gebruik

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat de ScreenBar Halo zijn beloften over een gezonde en stimulerende werkomgeving waar moet maken, zeker gezien de premium prijs die BenQ ervoor vraagt. En zonder er veel omheen te draaien: die beloften worden absoluut ingelost en het is dan ook veruit de beste monitorlamp die we gezien hebben.

Met de modi voor temperatuur en helderheid is voor iedereen wel een favoriete stand te vinden. Veranderen gaat bijna traploos, heel soepel en je hebt tientallen standen. De maximale helderheid is 800 lux, wat voor een bureau echt meer dan genoeg is. De minimale helderheid is nog altijd veel licht, zeker wanneer je in het donker werkt. Een exact aantal lux kan ik er niet aanhangen, maar het zou nog wel een stapje minder mogen voor mij persoonlijk. Maar, de gedachte achter dit product is het omgevingslicht optimaliseren voor de ogen en met nog minder helderheid wordt het waarschijnlijk meer sfeerlicht dan functioneel omgevingslicht.

De auto-modus is een modus die door BenQ ingesteld is voor de best mogelijke omgeving om in te werken. Deze modus zorgt er dankzij de sensor in de lamp voor dat het licht dat op je bureau valt altijd 500 lux is, een standaard die volgens Amerikaans onderzoek optimaal is. Wordt het buiten donkerder, dan stelt deze modus het licht bij om 500 lux te halen. Wordt het juist lichter in de omgeving, dan wordt de lamp gedimd. De kleurtemperatuur is echter altijd hetzelfde en niet aan te passen. Deze zit tussen warm en wit in. Van mij had deze iets warmer gemogen, zeker in de avond, maar dat is puur persoonlijk en druist waarschijnlijk tegen het optimale in.

Dat gezegd hebbende kun je ook een eigen favoriete stand aanmaken. Dit doe je door de helderheid en de temperatuur in te stellen en lang op de toets met het hartje te drukken. De instellingen worden onder die toets opgeslagen en zijn dus snel op te roepen. Ideaal, zo kun je bijvoorbeeld overdag met de auto-modus van BenQ werken en in de avond overschakelen naar een persoonlijke instelling.

In gebruik kan ik niet anders dan concluderen dat dit een onmisbare accessoire voor bij je desktop is. Het extra licht dat op je bureau valt zorgt voor minder vermoeide ogen, laat je beter concentreren en dus ook langer werken. En wanneer je klaar bent heb je simpelweg minder dat vermoeide gevoel. Daarnaast is het ook fijn om een goed, breed verlicht bureaublad te hebben. Hoe verder naar buiten je kijkt, hoe dimmer het licht wordt, met een hele subtiele overgang. De lamp aan de achterzijde maakt het totaalplaatje nog iets comfortabeler aangezien het meer ‘lucht’ en licht geeft rondom de monitor. Het is als het ware alsof je een kleine cocon creëert waarin je werkt. Het geeft meer rust, zeker voor diegenen die vaak in een donkere omgeving werken.

Het licht van de ScreenBar Halo schijnt niet op het scherm en zorgt dus ook niet voor hinderlijke reflecties of kleurinstellingen die door het scherm automatisch aangepast worden. Het systeem is door BenQ dermate goed ontworpen dat je alleen de voordelen van een lamp ervaart, niet de nadelen. Ook zijn individuele leds niet te zien op je bureau, is het licht absoluut fel genoeg en mag het, zoals gezegd, in de laagste stand misschien zelfs nog wat minder fel. De ScreenBar Halo geeft het juiste licht, in de juiste hoek, op de juiste plek en in de juiste hoeveelheid. Overigens is het goed om te weten dat de lamp alleen uitgaat wanneer je de monitor uitzet (of deze door de laptop uitgezet wordt) of met de remote uitschakelt.

Conclusie

Werk je vaak in donkere of slecht verlichte omgevingen en spendeer je uren voor je scherm, dan is de BenQ screenBar Halo een must-have. Het is de perfecte leeslamp voor op je monitor, waar we vrijwel niets op aan te merken hebben. Persoonlijke voorkeuren zijn echter het direct kunnen bedienen van de remote en de optie voor nog wat minder helderheid. De ScreenBar Halo neemt geen extra ruimte in, is van premium kwaliteit, is eenvoudig in het gebruik en is eenvoudig en snel te monteren. De lamp is echter prijzig, maar het is ook een eenmalige uitgave waar je jarenlang plezier van hebt en waar je jouw ogen en brein ook zeker een plezier mee doet. Het is de accessoire waarvan je niet wist dat je hem nodig had, maar als je hem eenmaal hebt, niet meer zonder kan.

9.5
BenQ ScreenBar Halo review
FWD award

Beoordeling
BenQ ScreenBar Halo

Pluspunten
  • Onmisbaar voor de desktop
  • Naar eigen wens af te stellen
  • Premium design
  • Luxe remote
  • Gebruiksvriendelijk
  • Eenvoudige plaatsing
  • Perfecte verlichting voor optimaal comfort
Minpunten
  • Niet goedkoop
  • Let op ingebouwde webcams
  • Zwevend activeren remote niet optimaal

Beoordeling BenQ ScreenBar Halo

Werk je vaak in donkere of slecht verlichte omgevingen en spendeer je uren voor je scherm, dan is de BenQ screenBar Halo een must-have. Het is de perfecte leeslamp voor op je monitor, waar we vrijwel niets op aan te merken hebben. Persoonlijke voorkeuren zijn echter het direct kunnen bedienen van de remote en de optie voor nog wat minder helderheid. De ScreenBar Halo neemt geen extra ruimte in, is van premium kwaliteit, is eenvoudig in het gebruik en is eenvoudig en snel te monteren. De lamp is echter prijzig, maar het is ook een eenmalige uitgave waar je jarenlang plezier van hebt en waar je jouw ogen en brein ook zeker een plezier mee doet. Het is de accessoire waarvan je niet wist dat je hem nodig had, maar als je hem eenmaal hebt, niet meer zonder kan.

Prijsvergelijker BenQ ScreenBar Halo

Reacties (0)