FUJIFILM X-S20: 4K op 60P, prima foto’s en uitgebreid vloggen

20 september 2023 + 10 minuten 0 Reacties
Fujifilm X-S2_6

De FUJIFILM X-S20 mikt op de compact reizende, video- en fotograaf, vlogger en ook de mojo. Een lekker compacte en lichte APS-C hybride systeemcamera met een sterke beeldsensor en processor-chip-combinatie. Behoorlijk gebruiksvriendelijk. Hoogwaardige video tot 4K 60P en maximaal 6.2K, een uitgebreid vlogmenu en direct streaming het netwerk op. Dit aangevuld met een uitgelezen reeks FUJINON-objectieven waaronder nu ook een sterke F 3.5 8mm ultragroothoek.

FUJIFILM lanceerde binnen een half jaar al drie grote knallers in het APS-C-segment, de X-H2, X-H2S en X-T5. Hierin domineren de ijzersterke combinatie van de X-Trans CMOS 5 beeldsensor en de X-Processor 5 voor een uitstekende beeldkwaliteit bij foto en 4-6K video en zelfs 40MPs bij de X-H2 en X-T5. Tevens een slimme razendsnelle hoog accurate en intelligente AutoFocus. Professioneel spatwater- en stofdicht, twee geheugenslots waaronder een CFexpress. Uiteraard dan wel wat grotere en zwaardere body’s met veel instelmogelijkheden en hoger prijskaartje.

Traditiegetrouw laat FUJIFILM de minder veeleisende gebruikers in de middenklasse met een kleiner budget niet in de kou staan. Er was al een lekker compacte gebruiksvriendelijke X-S10. Daarbij bleven echter nog een aantal gebruikerswensen over. FUJIFILM heeft daar goed naar geluisterd en nu de opvolger X-S20 uitgebracht. Daarop treffen wij nu onder meer aan: extra processorkracht met de X-Processor 5, de slimme AI AF van de drie grotere broers, een krachtiger NP-W235 accu en een 5-assige beeldstabilisatie tot 7 stops. Nieuw zijn de uitgebreide vlogfunctie en meteen zonder extra randapparatuur draadloos het internet en netwerk op.

De body

Als je de body van de FUJIFILM X-S20 vastpakt valt meteen op hoe lekker deze in de hand ligt. Heerlijk compact. Een comfortabel voelende handgreep, de overzichtelijke en gebruiksvriendelijke bedieningsknoppen, mooie afwerking en robuuste bouw. Met slechts 491 gram en de afmetingen 127,7 x 85,1 x 65,4 mm behoort de FUJIFILM X-S20 tot een van de kleinste APS-C-camera’s. Echt een fijne reismetgezel. De bediening is logisch en functioneel. Er zijn twee grote instelknoppen: rechts de PSAM-schakelknop met als extra functiestanden Auto, Video, Vlog, 4 extra keuze/programmeerbare knopen en Filter. Links een grote draaiknop voor onder andere de filmsimulaties met de ontgrendelaar voor de kleine interne flitser. Er zijn twee instelwielen voor menufuncties zoals de belichtingscompensatie aangevuld met de ISO-knop. Een slimme joystick en de beide menuknoppen (standaard en quick) regelen de menuopties. Verder de toetsen voor de AEL, AF on, drive en DisplayBack en vuilnisbak.

Voor het starten van de video kan je kiezen uit de stand video met start/stop-knop of een kleine rode videotoets. Uiteraard ontbreekt een uitklapbaar en kantelbaar viewerscherm niet.

De zwaardere (meer capaciteit) NP-W235 LithiumIon-accu zit in de handgreep en is toegankelijk via de bodemplaat. Goed voor 750 foto’s, 800 foto’s in economie modus en meer dan 1 uur video. Onder het accuklepje  bevindt zich tevens het slot voor de SD-geheugenkaart. Minimaal UHSI, UHSII klasse 3 of hoger aanbevolen. De body van een metaallegering is stevig gebouwd. Echter niet spatwater- en stofdicht. Tot de aansluitingen behoren USB-C, HDMI-mini, 3.5mm microfoon en 3.5mm hoofdtelefoon. Er is geen aparte audioadapter meer nodig. De Bluetooth-versie is 4.2.

Beeldsensor en -processor

De beeldsensor is een back-illuminated 26,1MP X-Trans CMOS -type. Niet de modernste 5-versie uit de hogere FUJIFILM-regionen doch wel een gerenommeerde presteerder op het gebied van 26 MP foto en 4-6,2K video. Dat heeft deze van achter aangelichte 26,1 MP X-Trans CMOS al in bijvoorbeeld de X-T4 bewezen. En het prijskaartje van de FUJIFILM X-S20 kan daardoor wel een stuk lager gehouden worden.

Wel zit er nu het topmodel beeldprocessor, de X Processor 5, in de body. Deze werkt optimaal samen met de beeldsensor en verzorgt de hoogwaardige AF en verdere 4-6.2K videobewerking met 4K op 60P. Ook de interne buffer is behoorlijk toegenomen. Al met al kan je van een soort mini-X-H2S spreken.

AF en OIS

De snelle en zeer accurate fasedetectie AF- heeft de AI intelligente algoritmen van zijn grote broers overgenomen. Prima herkenning van verschillende typen onderwerpen (treinen, automobiel, vliegtuig, dier vogel, insect en drone), mensen en gezichten. De keuze gaat comfortabel deels automatisch (automatische scene detectie) in plaats van het selecteren uit menu’s. De tracking van en anticipatie op komende AF-gebeurtenissen is uit de kunst. Bij het vloggen kan je in het gezichtsveld van de camera gewoon rondlopen. En bij de productprioriteit focust de FUJIFILM X-S20 zich geheel op het gedemonstreerde product.

De 5-assige IBIS geeft een maximale winst van 7 diafragmastops. In de praktijk zo stabiel als een rots op de lagere sluitertijden en bij video.

Video

Opmerkelijk voor een middenklasser APS-C systeemcamera is dat de FUJIFILM X-S20 kan opnemen in 6.2K/30P 4:2:2 10-bit video. Daar rollen briljante en scherpe videoclips uit. Natuurlijk ook 4K standaard en DCI op 30 en 60P. De extra 6.2K maken oversampling tot de hoogst mogelijke 4K kwaliteit en cropping naar andere formaten mogelijk. De beeldsensor biedt 6.2K 3:2 open gate-opname in ALL-Intra, 4:2:2 10bit intern, inclusief F-Log2.

Bij Full HD is er de keuze uit 17:9 en 16:9 beeldformaat. De framerate varieert naar keuze van 24, 25, 30, 50, 60P tot high speed 10, 120 en 240P. De maximale bitrate bedraagt 360 Mbps. Bij de Compressie keuze uit HEVC/H.256 of AVC/H.264, All-Intra of Long-GOP, met bitrates tot 360Mbps.

Het geluid is zoals wij van FUJIFILM gewend zijn meer dan goed. Er zijn twee interne relatief best presterende mics aan boord. Ook geschikt voor Vloggen. Maar voor de echte hoge audiokwaliteit raden wij een externe (opzet-)microfoon of Lavalier (Vlog en Mojo) aan. Het volume is manueel regelbaar. Wij waarderen de opname-indicatie bij video rond het LCD-scherm: Een rood kader voor standaard en groen voor hoge snelheid.

Overige specificaties

Heel geliefd bij camera’s van FUJIFILM zijn de filmsimulaties. Maar liefst 19 waaronder: PROVIA/Standard, Velvia/Vivid, ASTIA/SOFT, Pro Neg.Hi en .Std, Classic Chrome, Eterna Cinema en Bleach, Classic, Black & White, Sepia en ACROS. Verder een gladde huid, Color Chrome en een instelbare Dynamic Range. De X-S20 kan desgewenst ook automatisch het best bij het onderwerp passend ‘filmtype’ uitzoeken. De FUJIFILM X-S20 is behoorlijk snel bij fotografie. Met de mechanische sluiter haal je een burst van acht beelden per seconde. Bij de elektronische 20 fps en met enige cropping zelfs 30 fps.

 

De 2,36 MDot OLED-zoeker is van hoge kwaliteit maar met 0,62 x wel iets aan de kleine kant. Het 3 inch 1,84 Mdot variangle touchscreen werd verder geoptimaliseerd met een enigszins hogere resolutie dan de voorganger. Verder noemen wij een verbeterde ruisonderdrukking, 20% minder energieverbruik en nu ook opslag in het HEIF-formaat.

Vloggen en Mojo

Recentelijk verschijnen er steeds meer topmodellen van Vlog-camera’s. Tevens geschikt voor de mobiele journalist (mojo) in het veld. Dat betreft dan speciale instellingen en direct draadloos contact met internet of lokale netwerken. Behalve voor de Vlogger zelf ook een speciale productmodus.

Om te beginnen zit er bij de FUJIFILM X-S20 op het PSAM-wiel al een aparte Vlog-modus-stand met 6 snelle touchknoppen. Deze modus optimaliseert met een eigen menu de gezichtsherkenning, AI-tracking (camera volgt de Vlogger), stabilisatie, zelfontspanner, opnameschakelaar, highspeed en de achtergrondonscherpte. Opmerkelijk is dat deze camera de achtergrondonscherpte via een fraaie speciale diafragma-instelling, de Background Defocus Mode, regelt in plaats van lelijke elektronische filters.

Met de speciale handgreep TG-BT1 regel je de start/stop, een aantal Vlog-opnamefuncties en, indien aanwezig, motorisch in/uitzoomen. Dat laatste kan uitstekend met het elektrische zoom FUJINON XC15-45mm objectief. Een belangrijk voordeel in het veld vormt de ingebouwde transmitter met IEEE802.11a/b/g/n/ac standaard draadloos protocol. Je hebt dan geen extra randapparatuur meer nodig om draadloos online te gaan. De versluiting gaat via de WPA/WPA2 mixed mode en WPA3. Daarnaast ook USB-C live streaming onder andere via de UVC/UAC-standaard op maximaal 4K 60P. Er is geen extra webcam-software meer nodig.

Kortom een droom voor veeleisende Vloggers.

Accessoires

Eerst een aantal aanbevelingen voor de objectieven. Fijn compact blijft de X-S20 met het FUJINON XC15-45mm F3.5-5.6 OIS PZ objectief. Een elektrische motorzoom met flink wat groothoekbereik heel geschikt voor het Vloggen met de optionele handgreep TG-BT1. Voor standaard zoombereik en toch compact de FUJIFILM X-S20 met XF18-55mm F2.8-4 R LM OIS. En wie echt midden in het (Vlog-)beeld wil staan de FUJINON XF8mmF3.5 R WR. Besproken in een apart kader. De al eerder genoemde TG-BT1 handgreep voor het Vloggen. Deze is tevens bruikbaar als ministatiefje. Bij opnamen in 6.2K kan de camera na enige tijd warmlopen. Wie ongestoord wil blijven doorfilmen kan daar tegen de cooling-fan, de FAN-001, achterop de body plaatsen.

Nieuwe FUJIFILM XApp

De gratis nieuwe FUJIFILM XApp is een flinke en welkome verbetering ten opzichte van de eerdere Remote-versie, Belangrijke specificaties zijn: sneller en het nu volledig vanaf de smartphone kunnen uitvoeren van de camerabediening. De camera draadloos aan te sturen, waarbij gemaakte opnames automatisch kunnen worden overgezet van de camera naar een telefoon of tablet. Beter gestabiliseerd en de bediening geoptimaliseerd. Bij fotosessies een live weergave op smartphone of tablet. Met de nieuwe Backup/Restore-functie kunnen gebruikers camera-instellingen, zoals het opnamemenu en/of het instelmenu, in de app opslaan en deze razendsnel terugzetten naar de camera. Zo kunnen bijvoorbeeld ook favoriete camerainstellingen voor verschillende soorten onderwerpen of opname-situaties in de app worden beheerd. Tevens het instellen van meerdere camera’s tegelijk voor multicam-toepassingen

De nieuwe Timeline (tijdlijn) verzamelt opname-informatie zoals de gebruikte camera, het gebruikte objectief, het aantal genomen afbeeldingen, de opnamelocatie e.d. en geeft deze voor de fotograaf weer. Uiteraard kunnen de beelden automatisch worden overgezet. Dit kan nu ook in de stijl van een fotodagboek. Daarnaast is er de zogenoemde Activity (activiteiten)- functie, die automatisch opname-informatie op cumulatieve basis verzamelt en weergeeft. Zo blijft de fotograaf altijd optimaal geïnformeerd.

FUJINON XF 8mm F3.5 WR prime objectief

In de praktijk legt de beeldhoek voor dit UWA 8mm objectief informatie vast van een gebied dat ongeveer twee keer zo groot is als het effectieve visuele zichtveld van de mens. Je wordt als het ware in de totale ruimte opgenomen c.q. geheel omringd. Behalve geschikt voor indrukwekkende foto- en videoshots tevens heel interessant voor vlogging en mojo-werk.

In de optische praktijk laten UWA-objectieven vaak een forse vertekening, lichtafval en scherpteverlies naar de randen zien. Dat is bij deze FUJINON XF8mm F3.5 WR beslist niet het geval. Zo fraai nauwelijks vervormd weergegeven zie je hoogst zelden. Behalve de enorme groothoek is er tevens sprake van een zeer hoge detailweergave. Echt geschikt voor 40Mps en 8K-resolutie. Het objectief is opvallend licht en compact. De XF8mm F3.5 R WR is 52.8mm lang, weegt slechts 215 gram en maakt gebruik van de populaire filtermaat 62mm. Beslist geen glasklomp op de body of in de hobbytas. Een echte walkaround. Dat maak je wel eens anders mee. F3.5 is behoorlijk lichtsterk. Het objectief bestaat uit 12 lenselementen geplaatst in negen groepen. Dit inclusief drie asferische elementen en twee ED-elementen. Het objectief is spatwater- en stofdicht (W). En er is een diafragmaring aan boord.

Praktijk en conclusie

De FUJIFILM X-S20 laat de voorganger X-S10 ver achter zich. Prima video- en foto in deze prijsklasse en de camera overtroeft hierbij menig concurrent. Hoogwaardige video tot zelfs 4K op 60P met 10 bits, F-Log2 en desgewenst ook RAW op een externe drive. En de geschoten foto’s mogen zeker gezien worden. Wij waren heel tevreden over de praktijkopnamen in Burgers Zoo in Arnhem en het Trammuseum in Rotterdam. De gebruiksvriendelijkheid maakt deze camera geschikt voor beginnende video- en fotografen. Al met al in de praktijk een soort lekker compacte en lichte mini-X-H2S tegen een aantrekkelijke prijs.

Prijs & Info

FUJIFILM X-S20 (body) € 1.399,-

www.fujifilm-x.com

Reacties (0)