De beste actioncams van dit moment – zomer 2023

20 augustus 2023 7 Minuten 0 Reacties
DJI Osmo Action 4

Een stevige en compacte camera die je voornamelijk zal gebruiken voor het filmen van activiteiten waarbij een goed stabilisatiesysteem van groot belang is. Zo kunnen we de actioncam wellicht als beste omschrijven. Je neemt de actioncam mee op de mountainbike, op de motor, bij het snowboarden, bij het kitesurfen of bij een andere activiteit. Middels diverse accessoires plaats je de camera op je helm, op je borst, op je fiets of met een zuignap gewoon aan je auto. Sommige modellen neem je gewoon mee onder water om je avonturen daar vast te leggen. Wat zijn nu de beste modellen?

Bij een actioncam, wat staat voor Action Camera, oftewel actiecamera, denk je waarschijnlijk meteen aan een GoPro. In 2002 begon Nick Woodman met het bedrijf om actie tijdens het surfen beter vast te leggen. De eerste camera in 2005 maakte gebruik van 35mm-film. De eerste digitale camera’s werden in 2006 gelanceerd en in 2010 begon het bedrijf met de Hero-serie, zoals we die vandaag de dag ook nog kennen met de GoPro Hero 11 als het nieuwste model. De GoPro Hero 12 verwachten we over niet al te lange tijd en zal waarschijnlijk de lat van actioncams opnieuw hoger leggen, maar vergeet zeker de concurrentie niet. Ook merken als DJI en Insta360 hebben kwalitatief goede actioncams in het assortiment.

De actioncam werd ontworpen om dichter bij de actie te komen. Tijdens het surfen was het namelijk onmogelijk voor de professionele fotografen om dichtbij genoeg te komen. Nick Woodman kwam dus met het idee om zelf een camera te dragen tijdens het surfen. Deze moest tegen een stootje kunnen (en tegen het water) en tegelijk compact genoeg om mee te kunnen nemen zonder dat je er last van had. Nick wilde zelf een professionele surfer worden. GoPro staat dan ook voor ‘Going Pro’. De naam ‘Hero’ voor de camera’s duidt op jezelf als sporter. Jij bent je eigen held tijdens je avonturen.

De beste actiecamera's van dit moment

Naast GoPro zijn er inmiddels natuurlijk nog veel meer merken actief in de wereld van de Action Cams. Opnames in 4K, 10-bits kleuren, grotere camerasensoren, fantastische stabilisatiesystemen, directe verbinding met wifi en je smartphone, waterdichtheid en tientallen accessoires om jouw eigen activiteiten optimaal vast te leggen zijn inmiddels bij zowel professionele sporters als amateurs gemeengoed geworden. Ga een middagje mountainbiken in Nederland en je ziet regelmatig mensen met een actioncam op de helm, op de fiets of op de borst. Vandaag de dag zijn er zelfs actiecamera’s die het beeld in 360 graden tegelijkertijd op kunnen nemen.

Ben jij een fanatieke sporter en ben je benieuwd wat nu een goede actioncam is? In dit artikel zetten we de drie beste modellen van dit moment voor je op een rijtje.

GoPro Hero 11

Terwijl we nog even wachten op de GoPro Hero 12 nemen we de GoPro Hero 11 mee. Dit model komt met beelden in een 5.3k-resolutie met maximaal 60 beeldjes per seconde of de meer gangbare 4k-resolutie met maximaal 120 beeldjes per seconde. Foto’s maken kan ook met 27 megapixel en de camera ondersteunt 10-bits kleuren voor meer detail en realisme. Er is ook een speciale Slo-Mo modus. De GoPro Hero 11 maakt gebruik van een nieuwe en grotere camerasensor om meer licht op te vangen. Het HyperSmooth 5.0 Stabilization-systeem zorgt ervoor dat je beelden altijd stabiel zijn, hoe groot de actie ook is. De nieuwe Enduro Battery gaat langer mee, ook in koude temperaturen.

GoPro is het meest bekende merk en daarom vind je tientallen accessoires voor deze camera om het maximale eruit te halen. Van bevestigingen op je fietshelm tot speciale cases om dieper onder water te kunnen duiken (de camera is zonder case bestand tot ongeveer 10 meter onderwater) tot aan kleine selfiesticks om de camera in je hand mee te kunnen nemen. Via de GoPro Quick-app op je smartphone kun je beelden direct bewerken en delen. De GoPro Hero 11 is het beste wat GoPro te bieden heeft.

DJI Osmo Action 4

DJI ken je waarschijnlijk wel van de drones. De fabrikant heeft natuurlijk al ruimschoots ervaring in dronecamera’s, maar ook op het gebied van de Action Cam is DJI actief. De DJI Osmo Action 4 is het nieuwste model van de fabrikant en is onlangs gelanceerd. De beeldkwaliteit wordt geleverd door een 1/1.3 beeldsensor met een breed f/2.8 diafragma en 2.4μm-equivalent pixelgrootte. Hiermee zijn beelden mogelijk tot een resolutie van 4K met 120 beeldjes per seconde en een brede kijkhoek van 155°.

Stabiliteit tijdens het hiken, mountainbiken of welke andere avontuurlijke activiteit dan ook is uiteraard erg belangrijk. 360° HorizonSteady stabilisatie, waaronder RockSteady 3.0/3.0+ voor First Person View (FPV) opnamen en HorizonBalancing/HorizonSteady moeten zorgen voor stabiele beelden in hoge kwaliteit in alle scenario’s. De 10-bit D-Log M-kleurmodus biedt meer dan één miljard kleuren en een groot dynamisch bereik.

Uniek aan de DJI Osmo Action 4 is echter de lange batterijduur. De Extreme Battery gaat namelijk onder normale omstandigheden 2,5 uur mee zonder opladen en dat is onder de actioncams echt uniek. Opladen gaat ook razendsnel. Binnen 18 minuten is de batterij alweer voor 80 procent vol en je kunt zelfs gaan filmen bij -20 graden Celsius. Beelden bewerken kan snel via wifi en een verbinding tussen camera en smartphone is zo gelegd. Via de LightCut-app kun je beelden bewerken en delen. Ook bij DJI zijn diverse accessoires beschikbaar voor de camera’s om ze bij elke activiteit te kunnen gebruiken.

Insta360 X3

De Insta360 X3 is ook een actioncam, net als van GoPro en DJI, maar dan met een unieke twist. Dit model legt namelijk in 360 graden alles om je heen vast. Je filmt ook echt in 360 graden (eigenlijk twee keer 180 graden, maar die overgang zie je niet). Tijdens het nabewerken van de beelden kun je het daadwerkelijke kader selecteren en kun je dus continue wisselen naar het uitzicht naar voren, naar jezelf, en alles daar tussenin. Met de Insta360 X3 mis je helemaal niets van de actie, want alles wordt opgenomen. De camera heeft een zesassige gyroscoop en FlowState-stabilisatie voor stabiele video’s. Ook kun je deze Action Cam meenemen onder water (tot 10 meter).

De Insta 360 X3 beschikt over een nieuwe 1/2″-sensor en 2,29″-touchscreen. Je kunt 5.7K 360 video met Active HDR en het Invisible Selfie Stick-effect opnemen, of 72 megapixel foto’s maken. De Invisible Selfie Stick wil zeggen dat je namelijk de bevestiging niet ziet zitten. Of je nu een selfie stick vast hebt of de camera op je mountainbike of motor hebt bevestigd. De Insta360 X3 is ook te gebruiken als standaard Action Cam met de modus Single-Lens, die geüpgraded is naar ultra-breed 4K beeld. Voor het bewerken van je opnamen is er de Insta360-app. De mobiele app maakt gebruik van AI-technologie om het bewerken van de beelden makkelijker te maken voor de gebruiker. De Insta360 X3 biedt net even een twist ten opzichte van de reguliere actioncam en biedt echt iets unieks door alles in 360 graden om je heen vast te leggen.

Goedkoop is duurkoop

GoPro, DJI en Insta360. Zijn er niet meer merken beschikbaar? Jazeker wel, maar we kijken hier met name naar de modellen die echt tegen een stootje kunnen, goed stabiliseren en een goede beeldkwaliteit hebben. Er zijn diverse merken die goedkopere modellen aanbieden, maar het is altijd een compromis en dus mis je iets wat de grote drie gewoon beter doen. Bespaar niet op een actioncam, want de camera’s krijgen tijdens de actie veel te verduren. Goedkoop is bij een actiecamera meestal duurkoop. Reken op 400 a 500 euro voor een nieuwe actioncam van de bekende merken. Is je dat teveel geld? Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Kijk in dat geval eens naar een model van een jaar eerder. De GoPro Hero 8, 9 of 10 bijvoorbeeld. Of waarom niet even kijken naar de DJI Osmo Action 3 van vorig jaar? Misschien heb je dan niet het nieuwste van het nieuwste, maar voor de meeste mensen voldoen ook deze eerdere modellen meer dan prima.

Reacties (0)