Achtergrond: Met 4 audiokanalen opnemen bij video

20 januari 2023 4 Minuten 0 Reacties
Audiokanalen opnemen
FWD award

We kijken naar het met vier audiokanalen opnemen bij video. Panasonic Lumix GH6 met de DMW-XLR1, Tascam CA-XLR2D-C met de Canon XF605 en de Fujifilm XT4.

Doorgaans gebruikt de videofilmer twee stereo geluidskanalen. Dat kan via de interne stereomicrofoon van de systeemcamera of camcorder en de externe microfoonaansluitingen op de camerabody. In geval van geen XLR-connector kan je een audio/microfoon-adapter in de accessoireschoen zetten.

Maar als je nu op meer dan twee audiokanalen wilt opnemen, wat dan? Een oplossing vormt een audiomengpaneel doch dat geeft na de mix alleen twee stereokanalen door naar de camera. Voor het opnemen van bijvoorbeeld vier audiokanalen met de hybride systeemcamera of camcorder zijn andere voorzieningen nodig.

Waarom eigenlijk het geluid op vier (afzonderlijke) kanalen registreren? Daar zijn meerdere redenen en toepassingen voor. Bijvoorbeeld het zowel met de beide interne microfoons als twee externe stereomicrofoons opnemen. Het toevoegen van een extra microfoonkanaal (commentaar) aan de stereo-opname. En het mixen met de zaalinstallatie.

Helaas laat niet elke camcorder of systeemcamera het registeren van geluid op meer dan twee audiokanalen tegelijk toe. Er zijn echter wel praktische oplossingen voor. Wij bespreken er enkele die gebruik maken van XLR-adapter die analoog microfoongeluid in digitale audio voor de camera omzetten.

De Panasonic GH6

De hybride Lumix GH6 systeemcamera is speciaal bedoeld voor de filmmaker en cineast. Behalve de talrijke videoformaten aan boord biedt de Panasonic GH6 ook het met vier kanalen tegelijk audio opnemen. Bovendien kan je het geluid tevens nog eens per kanaal afzonderlijk monitoren via de hoofdtelefoon of oortjes.

De GH6-body beschikt over twee ingebouwde stereomicrofoons en een 3.5 mm ingang (minijack) voor externe microfoons. In deze minijack audio-in prikken wij de eigen Panasonic XLR-adapter, de DMW-XLR1. Die geeft meteen twee XLR- en/of andere audio-ingangen extra. Deze zijn via schakelaartjes te selecteren. Je kunt hierbij tevens het volume handmatig bijregelen en mixen.

Ga vervolgens naar het audiomenu en kies met welke kanalen je wilt opnemen en welke je wilt monitoren. Dat kan afzonderlijk, in combinaties of alle vier tegelijk. Handig is de aparte microfoonknop rechtsboven op de camerabody waarmee je direct de audio-info per spoor kunt weergeven op het monitorscherm.

In de praktijk een prima oplossing voor het registreren van vierkanaals audio.

Tascam CA-XLR2D-C met Canon XF605

Nu hebben de Canon camcorders in hun prijsklasse bij het geluid altijd al een streepje voor gehad. Zo ook bij de audiokwaliteit gerenommeerde XF-605. Die is in principe tweekanaals stereo. Dat verandert echter met de Tascam CA-XLR2d-C (Die C staat voor Canon) XLR-adapter in de multifunctionele accessoireschoen. Meteen twee XLR-ingangen er bij en de keuze uit drie audio-inputs, waarvan 1/3 gecombineerd. Op 3 staat een 3.5 mm microfooningang. 1 en 2 zijn XLR-in.

Net als bij de Panasonic DMW-XLR1 kan je het volume handmatig instellen, de gewenste inputs selecteren en de kanalen onderling mixen. Bij de audio-setup van de XF-605 kies je voor de input-aansluitingen kanaal 1 en 2 en vanuit de multifunctionele accessoireschoen voor kanaal 3 en 4.

Bij gebruik op 48V Fantoom voeding neemt het stroomverbruik vanuit de accu toe. Tascam ondervangt dit middels een extra batterijhouder voor twee AA-cellen. Behalve bij de X-605 voorziet deze Tascam XLR-adapter eveneens in vier sporen audio op de hybride camera Canon EOS R5 C.

Fujifilm XT4

Ook bij de Fujifilm XT4 is het mogelijk om in het desbetreffende setupmenu voor vierkanaalaudio (Fuji spreekt van quadraphonic) te kiezen. Tevens is er een 4-kanaals audiomonitoring beschikbaar. Verder biedt de body via HDMI ook 4-kanaals audio-output. Opname is alleen in .MOV H.264 en H.265 mogelijk.

Met behulp van een additionele XLR-adapter plaats je twee audiokanalen meer op de XT4-body. De bij Canon besproken Tascam XLR-adapter wordt na de zomer in de speciale F-versie voor Fujifilm leverbaar.

Tot slot

Het opnemen met vier audiokanalen tegelijk is met behulp van een XLR-adapter bij meerdere camera’s mogelijk. Behalve bij Panasonic, Canon en Fuji ook voor de Nikon Z6 en 7 (Tascam-N) plus enkele Sony-modellen. Deze toepassing verrijkt de audiobeleving bij video aanzienlijk.

Reacties (0)