Wat is een NFT op televisie en wat heb je eraan?

30 januari 2022 4 Minuten 0 Reacties
FWD SLP Samsung the Frame

Tijdens CES 2022 zijn er meerdere televisies aangekondigd met een bijzondere mogelijkheid: NFT-ondersteuning. Kortom: de mogelijkheid om iets te doen met non-fungible tokens. Wat dat ‘iets’ is, maar ook wat NFT’s zijn leggen we uit in dit artikel.

Wat zijn NFT's

Voordat we in de televisies duiken is het goed om eerst in grote lijnen te begrijpen wat NFT’s zijn. Het gaat om een non-fungible token, een uniek stukje data dat wordt opgeslagen in de blockchain (een soort digitale ketting van computers). Een cryptovaluta als Bitcoin is bijvoorbeeld ook opgeslagen in de blockchain, maar het verschil met een NFT is dat die laatste uniek is. Verkoop je een Bitcoin en koop je er een Bitcoin voor terug, dan heb je in principe hetzelfde item. 

Koop je een NFT, dan ben jij -en alleen jij- eigenaar van een digitaal object. Dat kan bijvoorbeeld het YouTube-filmpje Charlie Bit My Finger zijn (dat als NFT voor 620.000 euro over de digitale toonbank ging), maar ook één van de apenplaatjes van de Bored Ape Yacht Club, wat nu heel populair is. Iedereen heeft zijn eigen apenplaatje en kan online laten zien dat hij of zij eigenaar is van dit digitale kunststuk. 

En dat is ook de beste manier om NFT’s te bekijken: het is de manier om digitaal kunst te kopen. Hierbij is vooral de toe-eigening belangrijk, want in principe kan iedereen op het plaatje van je aap klikken met de rechtermuisknop en het opslaan op zijn computer en zelf gebruiken. Het gaat erom dat je online representeert dat jij zoveel geld hebt neergeteld voor deze NFT. Zo worden de apen veel gezien als profielfoto’s op social media. Twitter heeft er zelfs een heel nieuw profielplaatje voor ontwikkeld dat zeskantig is en waarmee je zelfs kunt aantonen dat jij de rechtmatige eigenaar bent.

NFT's op de televisie

NFT’s zijn enorm aan het groeien in populariteit: het ene na het andere grote bedrijf doet er iets mee. Hoewel NFT’s en cryptocurrency wel eens door elkaar worden gehaald, zijn ze niet hetzelfde. Wel hebben ze veel met elkaar te maken, want je koopt NFT’s met cryptovaluta. Deze tokens zijn zeker in een tijd waarin veel lockdowns plaatsvinden een enorm goed medium voor artiesten om hun kunst toch nog aan de man te brengen. Veel kunstenaars zijn dan ook NFT’s gaan maken in de afgelopen periode om zo (extra) geld te verdienen.

De link met cryptovaluta is duidelijk, maar wat heeft een NFT te maken met een TV? Sinds CES 2022 veel. Tijdens deze consumentenelektronicabeurs werd namelijk het eerste televisiegebaseerde NFT-platform aangekondigd door Samsung. Dit betekent dat de NFT-technologie wordt toegevoegd aan de televisies van Samsung. Het gaat dus niet om een speciaal toestel dat je koopt, maar het wordt toegevoegd aan de toekomstige televisies van het Zuid-Koreaanse merk.

Het idee om een televisie te gebruiken voor NFT’s is omdat je de virtuele kunstwerken misschien op meerdere wijzen wil bekijken dan slechts als profielplaatje op een social medium. Misschien wil je je televisie als een soort groot digitaal fotolijstje gebruiken met daarop je NFT als het ‘schilderij’. Toch is er meer. Het NFT-platform is in het geval van Samsung een app dat een platform biedt voor zowel het kopen als het handelen in digitale kunstwerken. Dat kan in toekomstige Micro-LED-, Neo QLED- en The Frame-toestellen van het merk. 

 

Samsung en LG

Het is nog onbekend of Samsung er zelf geld aan wil verdienen, of dat het alle opbrengsten via de app naar de kunstenaars laat gaan. De app is vrij uitgebreid met uitleg over de historie van NFT’s, plus de aankoopgeschiedenis van het account. Dankzij de app worden de scherm-instellingen automatisch aangepast aan de NFT. 

Tegen TheVerge zegt Samsung: “Nu de vraag naar NFT’s toeneemt, is de behoefte aan een oplossing voor het kijk- en kooplandschap groter dan ooit. In 2022 introduceert Samsung ’s werelds eerste op tv-schermen gebaseerde NFT-verkenner en marktplaatsaggregator. Het is een baanbrekend platform waarmee je je favoriete kunst kunt bekijken, kopen en weergeven – allemaal op één plek.” Samsung werkt hiervoor samen met Nifty Gateway, waar meer dan 6.000 kunststukken van meer dan 400 artiesten te vinden zijn.

Er gaat heel veel geld om in de NFT-markt, dus het is geen wonder dat grote bedrijven hiervan willen profiteren. Sommige NFT-projecten zijn meer dan een miljard euro waard en sommige losse NFT’s zelfs al meerdere miljoenen. Naast Samsung is het ook LG opgevallen dat het momenteel een enorme hype is en daarom springt het ook op die trein met een eigen NFT-platform voor zijn OLED-tv’s. Verdere details zijn nog niet bekend, maar het zou ons niets verbazen als het niet bij Samsung en LG blijft.

Reacties (0)