Wanneer heb je een High Speed HDMI kabel nodig?

29 januari 2010 1 Minuut 0 Reacties
hdmithumb

In een poging om de verwarring rond HDMI 1.4 wat te verminderen heeft de HDMI Licensing LLC een tijdje terug vier categorieën gecreëerd die de HDMI versie nummers gaan vervangen. Deze nieuwe labels moeten het duidelijker maken wat een kabel allemaal kan en voor welke doeleinden hij geschikt is. Voorheen waren er in principe maar twee soorten HDMI kabels; Standaard HDMI kabel: Deze kabel kan tot 1080i en 720p video te verwerken, wat vooral van toepassing is op digitale decoders en DVD spelers met een HDMI aansluiting (upscalers). High Speed HDMI kabel: Deze kabel kan 1080p resolutie en hoger verwerken, inclusief 4K, 3D, en Deep Colour. Voor een Blu-ray speler is dit dus de aangewezen kabel.

Maar met de introductie van HDMI 1.4 zijn er twee soorten bijgekomen; Standaard HDMI kabel met Ethernet: Deze kabel kan tot 1080i en 720p video te verwerken, maar heeft een extra datakanaal voor netwerken, HDMI Ethernet Channel (HEC) genoemd. High speed HDMI kabel met Ethernet: Deze kabel kan 1080p resolutie en hoger verwerken, maar heeft een extra datakanaal voor netwerken, HDMI Ethernet Channel (HEC) genoemd.

Alleen home cinema systemen met een internet verbinding hebben een HDMI kabel met ethernet nodig. Alle andere kabels ondersteunen de andere features van HDMI 1.4. Een nieuwe HDMI kabel voor bijvoorbeeld 3D is dus niet vanzelfsprekend, want die kun je al goed thuis hebben liggen. Wanneer je Full HD op je TV bekijkt heb je een HDMI 1.4 kabel, want de 1080p resolutie wordt ondersteund.

Hieronder vind je een schema met alle features die HDMI biedt en de daarbij behorende kabel. Wanneer je bijvoorbeeld TV kijkt in een formaat lager dan 1080p zijn er maar twee gevallen dat je een High Speed HDMI kabel nodig hebt; Deep Color en 120Hz vanuit de bron. In beide gevallen is deze kabel nodig omdat die twee features bijna het dubbele van de bandbreedte gebruiken van SD (standaard definitie). Let wel; 120Hz van de bron (bijv. een Blu-ray speler) is een ander verhaal dan 120Hz of 240Hz door upscaling in de TV. Alle fabrikanten upscalen tegenwoordig het signaal in de TV. Het hebben van een High Speed kabel zal in dit geval geen toegevoegde waarde hebben.

Meer informatie: HDMI versies en logo’s

Reacties (0)