Vijf tips voor het kopen van een soundbar

21 februari 2024 8 Minuten 0 Reacties
JBL Bar 9

In dit artikel zetten we vijf tips onder elkaar voor het kopen van een soundbar, waaronder de plaatsing van de luidspreker en de surround-mogelijkheden van de soundbar.

De feestdagen komen er weer aan en dat betekent dat velen weer op zoek gaan naar nieuwe homecinema-apparatuur. De soundbar is nog steeds mateloos populair, met name omdat deze lange speaker weinig ruimte inneemt. Maar, toch is het verstandig je goed te laten informeren voordat je een soundbar koopt. In dit artikel zetten we vijf tips onder elkaar voor het kopen van een soundbar.

Wat is een soundbar?

Een soundbar is een smalle en brede speaker die kan zorgen voor een breed geluidsveld middels de integratie van diverse kleine drivers in de behuizing. De soundbar wordt over het algemeen ontwikkeld voor en gebruikt in combinatie met een tv. Fabrikanten stellen het design ervan dan ook vaak af op het design van de eigen tv’s. De soundbar kan onder of voor de tv geplaatst worden maar kan ook aan de muur bevestigd worden met de juiste accessoires. Een soundbar is vooral de ideale oplossing voor diegenen die weinig ruimte hebben of gewoon weinig speakers in het zicht willen hebben staan.

Twijfel je nog of een soundbar de juiste keuze is? Lees dan ons artikel met de voordelen en nadelen van een soundbar door.

Tip 1: Waar plaats je de soundbar?

Zoals hierboven al aangegeven kun je een soundbar op diverse manieren plaatsen. Denk hier van te voren goed over na, want niet alles is altijd mogelijk. Hangt jouw tv aan de muur en wil je de soundbar hieronder hangen? Zorg dan voor voldoende ruimte en houd rekening met de bekabeling die waarschijnlijk over de muur moet lopen. Wil je de soundbar voor de televisie plaatsen, op een kast? Houd dan rekening met voldoende ruimte voor de televisie, houd rekening met de voet van de televisie en zorg ervoor dat de soundbar niet te hoog is waardoor deze in het beeld kan vallen. Mocht de soundbar de infrarood-ontvanger van de televisie bedekken, dan kun je altijd nog een infrarood-verlenger aanschaffen.

Er is overigens ook nog een categorie soundbars die als basis kunnen dienen, waarop de tv geplaatst kan worden. Fabrikanten geven er echter allemaal een eigen naam aan; een soundbase, een soundplate, een sounddeck, etc. Het principe is bij al deze systemen echter hetzelfde. De luidspreker is een grote basis waarop een tv geplaatst kan worden. In de basis zitten speakers verwerkt zoals in een soundbar maar daarbij is ook vaak een subwoofer geïntegreerd. Het is een alles-in-één systeem waarop je tv dus geplaatst moet worden.

Tip 2: Hoe belangrijk zijn de lage tonen?

Niet alle soundbars die je kunt kopen gaan hetzelfde om met de lage tonen, de bas. Sommige soundbars beschikken namelijk over een ingebouwde subwoofer, andere soundbars komen met een bekabelde passieve subwoofer en weer andere soundbars zijn voorzien van een draadloze actieve subwoofer. De vraag die je jezelf hierbij moet stellen is hoe belangrijk je die lage tonen vindt. Heb je er niet zoveel mee en mis je het tijdens het normale tv kijken ook niet zo? Dan is een soundbar met ingebouwde subwoofer waarschijnlijk goed genoeg. Wil je toch wat meer impact tijdens het kijken van een film of het luisteren naar muziek? Dan is een externe subwoofer aan te raden. De beste oplossing is een actieve subwoofer, die in de meeste gevallen ook draadloos is. Deze kan je overal in de ruimte plaatsen, voor een optimale audio-weergave en bovendien zodat hij ook esthetisch in de ruimte past. Een actieve subwoofer kun je in veel gevallen ook nog verder afstellen voor een weergave die bij jouw smaak past.

Tip 3: Hoe belangrijk is surround-geluid?

Een soundbar is in de basis maar één apparaat dat op één positie geplaatst wordt. Het apparaat kan uitgerust zijn met diverse drivers (speakers) maar in de basis zijn er geen losse luidsprekers die elders in de ruimte geplaatst worden. Dit zorgt ervoor dat de gemiddelde soundbar niet kan voorzien in surround-geluid. Het geluid komt recht van voren en het geluidsveld is hoogstens wat breder door de plaatsing van de drivers in de soundbar en weerkaatsingen via muren en plafonds. Veel soundbars komen met een feature genaamd ‘virtueel surround’, wat eigenlijk een DSP-functie is. Simpel gezegd betekent dit dat de soundbar middels softwarematige aanpassingen aan het geluid een (soort van) surround-geluid kan produceren. In de praktijk levert dit vaak echter alleen een iets breder en dieper geluidsveld op; van surround is eigenlijk nooit sprake.

Echter, vandaag de dag zien we steeds meer (premium) soundbars die voorzien zijn van ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X, en hiervoor ook uitgerust zijn met extra drivers die naar de zijkanten en het plafond gericht zijn. Middels de DSP en weerkaatsingen kan hierdoor een surround-effect gecreëerd worden dat weer iets dichterbij het echte surround ligt. Mocht ook dat niet voldoende zijn dan kun je bij diverse premium modellen tegenwoordig ook kiezen voor draadloze luidsprekers die je achterin de kamer kunt plaatsen. Onder meer Samsung, Denon (Heos), Sonos en Sony bieden de mogelijkheid om draadloze en bijpassende luidsprekers aan te schaffen en deze achterin de kamer in het stopcontact te steken voor een semi-draadloze surround-ervaring.

Tip 4: Wat wil je aansluiten op de soundbar?

Een belangrijk punt als je een soundbar gaat kopen is hoe je deze wilt gaan gebruiken. Wil je alleen televisie kijken en sluit je de soundbar daar dus op aan, dan is dit niet zo belangrijk. Zorg er dan in ieder geval voor dat je een soundbar met HDMI eARC koopt, want dat zorgt ervoor dat je maar één kabel hoeft te koppelen waardoor het geluid richting en vanuit de tv kan lopen. Maar, wil je er andere apparatuur op aansluiten dan heb je meerdere aansluitingsmogelijkheden nodig. Denk aan een Blu-ray-speler, een cd-speler, een gameconsole of een digitale decoder van Ziggo of KPN. De beste manier om deze apparaten aan je soundbar te koppelen is de HDMI-aansluiting, dus een soundbar met meerdere HDMI-ingangen heeft dan de voorkeur. Als HDMI geen optie is kom je uit op audio-aansluitingen als optisch, digitaal coaxiaal en RCA (tulp). Zorg er dus voor dat je goed bekijkt wat je wilt aansluiten op de soundbar. Echter, tegenwoordig is het makkelijker om de televisie als hub te gebruiken, waarop de hiervoor genoemde apparaten aangesloten worden. De soundbar (mits voorzien van HDMI eARC) kan dan alle op de tv aangesloten bronnen via de hdmi-kabel weergeven.

Meer informatie over het aansluiten van een soundbar op andere apparatuur en je tv lees je in ons artikel over het aansluiten van een soundbar.

Tip 5: Hoe wil je de soundbar bedienen?

Nagenoeg alle soundbars worden vandaag de dag met een eigen afstandsbediening geleverd, maar we willen natuurlijk zo min mogelijk van die afstandsbedieningen op de salontafel hebben liggen. Wat hoger in de line-ups van fabrikanten zien we dan ook soundbars terug die middels een app op je smartphone bediend kunnen worden. Naast het bedienen van de soundbar bieden deze apps vaak de mogelijkheid om snel en eenvoudig muziekstreamingdiensten te gebruiken of eigen media weer te geven. Als je een soundbar met HDMI-CEC koopt dan is het ook mogelijk de soundbar te bedienen met de afstandsbediening van de tv. Die laatste optie is tegenwoordig eigenlijk standaard aanwezig, waardoor in principe het volume altijd met de afstandsbediening van de tv bediend kan worden. Standaarden als Chromecast en AirPlay maken het daarnaast mogelijk zonder specifieke app of afstandsbediening muziek via de soundbar weer te geven.

Bonustip: Lees de reviews voor het kopen

Het mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje waneer je een soundbar gaat kopen; de audiokwaliteit. Dit is echter een lastige want de meeste soundbars zijn bij de gemiddelde winkel niet (goed) te beluisteren. Je komt er dus thuis pas achter hoe iets echt klinkt. Daarom verwijzen we je graag naar onze soundbar reviews, waarin wij een expert-oordeel vellen over zowel de geluidskwaliteit als het gebruiksgemak en de features van de nieuwste soundbars.

Meer informatie

Wil je meer weten over het aansluiten van apparatuur in je home cinema-systeem, het kopen van televisies of luidsprekers, of het optimaal instellen van je apparatuur? Neem dan onze uitgebreide tips en advies-sectie door.

Samsung HW-Q950T 3
Lees ook

De beste soundbars van dit moment – 2024 / 2025

Reacties (0)