Spotify naar je receiver of home cinema set streamen: hoe werkt het?

16 maart 2014 5 Minuten 8 Reacties
Spotify-streaming

In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden om muziek van Spotify naar je receiver of home cinema systeem te streamen.

Spotify integratie

De meest eenvoudige manier om muziek van Spotify over de speakers in je home cinema systeem weer te geven is natuurlijk wanneer de apparatuur beschikt over integratie van de dienst. Sommige home cinema systemen en veel van de middenklasse en high-end receivers beschikken over standaard integratie met Spotify. Dit houdt in dat je via dit apparaat kunt inloggen op je Spotify-account en direct muziek kunt weergeven. Nieuwere receivers zijn ook vaak uitgerust met Spotify Connect, een feature waardoor je eenvoudig de muziek kunt bedienen met je smartphone of tablet. Lees meer over Spotify Connect.

Spotify Smart tv-app

Mocht je geen toegang hebben tot Spotify op je receiver of home cinema systeem dan is er nog een andere optie wanneer je over een Smart tv beschikt. De Smart tv’s van de grotere fabrikanten bieden allemaal inmiddels toegang tot een speciale Spotify-app. Deze app biedt toegang tot het complete aanbod en wanneer je tv aangesloten is op je home cinema installatie kun je dus eenvoudig muziek over de luidsprekers weergeven. Houd er wel rekening mee dat je de weergave dan middels je tv moet bedienen.

Bluetooth

Wanneer je receiver of home cinema systeem over Bluetooth beschikt (of je sluit een Bluetooth adapter aan) dan kun je muziek van Spotify naar je systeem streamen middels een smartphone, tablet of pc. Voorwaarde is wel dat ook deze apparaten over Bluetooth beschikken. Het enige wat je hoeft te doen is Spotify installeren op je smartphone, tablet of pc en deze koppelen met de receiver of het home cinema systeem dat over Bluetooth beschikt. Het koppelen is eenvoudig en snel maar Bluetooth heeft als nadeel dat het niet altijd even stabiel is en over een beperkte afstand werkt.

Advertentie

AirPlay

Een WiFi-verbinding heeft altijd de voorkeur en als je een iOS- of OSX-apparaat van Apple hebt kun je op verschillende manieren eenvoudig muziek richting je luidsprekers streamen. Als de set of de receiver beschikt over AirPlay kun je direct een verbinding tussen je Mac/iPad/iPhone en je home cinema systeem leggen. Muziek uit de Spotify app kan dan direct gestreamd worden. Mocht je geen AirPlay-compatibel apparaat hebben dan kun je middels een Apple TV mediaspeler of een AirPort Express accessoire alsnog muziek eenvoudig streamen. In dit geval wordt de muziek gestreamd naar de Apple TV of AirPort Express, welke dan weer in directe verbinding staat met de receiver of het home cinema systeem.

Zet een ontvanger in

Je kunt middels een software-programma op je Windows-computer, Mac-computer, tablet of smartphone muziek van de bron naar een ontvanger laten streamen. Deze ontvanger sluit je vervolgens aan op je receiver of home cinema systeem. Een populair programma is AirFoil. Dit installeer je op zowel je computer, tablet of smartphone waarop je Spotify gebruikt als op de ontvanger die in verbinding staat met je receiver of home cinema systeem. Vervolgens kun je eenvoudig audio van het ene apparaat naar het andere apparaat streamen en dus over je speakers weergeven. Op de website van AirFoil wordt precies uitgelegd welke apparaten compatibel zijn. Voor onder meer de Apple TV en AirPort Express hoeft geen software geïnstalleerd te worden. Deze apparaten worden direct ondersteund.

Streamer accessoires

Er zijn ook verschillende systemen te koop met een zender en een ontvanger, bijvoorbeeld de Sitecom Wirless Music Streamer. Dit systeem bestaat uit een zender die je aansluit op je computer en een ontvanger die je aansluit op een receiver of home cinema systeem. Vervolgens kun je muziek van Spotify laten streamen naar de ontvanger en laten weergeven over de speakers van je home cinema systeem. 

Smartphone of tablet als afstandsbediening

Wanneer je een smartphone of tablet niet direct met je receiver of home cinema systeem kunt koppelen en dus muziek van Spotify van je pc of laptop streamt dan is het natuurlijk makkelijk als je een tablet of smartphone wel als afstandsbediening kunt gebruiken. Hiervoor zijn verschillende apps beschikbaar, waaronder Remoteless. Deze app maakt een afstandsbediening van je smartphone of tablet waarmee je Spotify op je pc of Mac kunt bedienen. Wel moet je ook op je pc of Mac een klein programmaatje installeren. Op de website van Remoteless vind je alle beschikbare apps en bestanden.

Meer informatie

Voor meer informatie over streaming binnen je thuisnetwerk, luidsprekers en andere home cinema apparaten en producten kun je terecht in onze home cinema informatiegids. Ook kun je direct meer lezen via onderstaande links.

Muziek van je smartphone of tablet via je home cinema systeem weergeven
Draadloze luidsprekers in een home cinema systeem: Alles dat je moet weten
Speakers draadloos aansluiten op een receiver: hoe werkt het?
Alles over streaming in je thuisnetwerk

Reacties (8)