Smart tv kopen: alles dat je moet weten en waar je op moet letten

07 februari 2014 + 10 minuten 4 Reacties
Samsung-Smart-tv-2014-bewegingen

De term Smart tv zien we inmiddels dagelijks voorbij komen en ook in de winkel, wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe tv, kom je bijna niet onder een Smart tv uit. Maar, waar moet je nu precies op letten wanneer je een Smart tv wilt kopen? Welke 'slimme' functies zijn belangrijk en wat kunnen we in de nabije toekomst verwachten?

Wat is Smart tv?

Over wat een Smart tv precies is hebben we al eens uitgebreid geschreven, maar simpel gezegd is een Smart tv eigenlijk gewoon een tv die je kunt verbinden met het internet en die je hierdoor toegang geeft tot interactie met de tv en online content. Zo beschikt een Smart tv over een ‘Smart portal’ die je toegang geeft tot applicaties als YouTube Facebook en Netflix. Ook kun je een Smart tv vaak bedienen middels een applicatie op je smartphone, kun je datgene dat op tv verschijnt streamen naar een mobiel apparaat, kun je muziek en video vanaf je mobiele apparaat op tv weergeven en kun je de tv soms bedienen middels gebaren of spraak. De definitie van een Smart tv is dus heel breed en niet elke Smart tv biedt hetzelfde.

Een Smart tv kopen

Aangezien elke Smart tv anders is, fabrikanten hun eigen platformen ontwikkelen en fabrikanten ook eigen slimme functies introduceren kunnen we niet alle Smart tv’s over één kam scheren. Wel zijn er een aantal functies en features die we op veel modellen tegenkomen en aan de hand waarvan we kunnen aangeven waar je op moet letten bij het kopen van een Smart tv.

Bediening

Eén van de belangrijkste onderdelen van een Smart tv is de manier waarop deze bediend kan worden. Fabrikanten bieden tegenwoordig verschillende mogelijkheden om de tv te bedienen, bijvoorbeeld middels spraak en gebaren. Ook worden de afstandsbedieningen steeds geavanceerder, met onder meer een touchpad en een aanwijsfunctie (cursor). Daarnaast ontwikkelen fabrikanten hun eigen apps waarmee een tv middels een smartphone of tablet bediend kan worden. Deze virtuele afstandsbediening bevat vaak alle functies van de normale afstandsbediening maar verschijnt dus op je smartphone of tablet. Een groot voordeel is dat het invoeren van teksten een stuk eenvoudiger is op je mobiele apparaat dan met een afstandsbediening.

Het is lastig om dieper in te gaan op de verschillende mogelijkheden van de afstandsbedieningen, apps en bedieningsmogelijkheden omdat elke fabrikant zijn eigen oplossingen introduceert. Zo heeft LG de Magic Remote afstandsbediening met aanwijsfunctie, levert Panasonic een afstandsbediening met touchpad mee met de tv’s, maakt Samsung het mogelijk je tv middels simpele vingergebaren te bedienen en beschikt de afstandsbediening van Philips zelfs over een volledig toetsenbord. Het is belangrijk dat je voordat je een Smart tv koopt goed weet welke bedieningsmogelijkheden er zijn en of deze ook voor jou werken. Is je telefoon of tablet bijvoorbeeld compatibel met de apps die de fabrikant biedt? En beschikt het model dat jij uitgekozen hebt wel over die nieuwe afstandsbediening?

Interface

Zoals in de inleiding al aangegeven hebben de meeste fabrikanten op dit moment nog een eigen Smart tv platform, een portal waarmee je toegang krijgt tot apps en functies. Ze maken gebruik van zelf ontwikkelde software en dus is de gebruiksvriendelijkheid van elk platform anders en worden andere functies aangeboden. Zo werkt Samsung bijvoorbeeld met de Smart Hub, heeft Panasonic Smart Viera ontwikkeld en rust LG de tv’s uit met webOS.

Hoewel het grootste deel van de functies overeenkomen en alle fabrikanten zich focussen op het tonen van voor de gebruiker interessante content zijn de designs en is de werking verschillend. Lees voordat je een Smart tv koopt goed over de verschillende Smart tv platformen, bijvoorbeeld door reviews door te nemen. In de winkel heb je ook de mogelijkheid om een eerste indruk van de verschillende Smart tv platformen te krijgen en op de website van elke fabrikant wordt het Smart tv platform uitgebreid uitgelicht.

Apps

Een zeer belangrijk onderdeel van alle Smart tv platformen is het aanbod van applicaties. Er wordt vaak een aantal applicaties standaard meegeleverd met Smart tv’s, waaronder Facebook, YouTube en Twitter. Er is echter een veel groter aanbod, maar dit verschilt per fabrikant. Elke tv-fabrikant heeft zijn eigen app store waar gratis en betaalde apps gedownload kunnen worden. Samsung heeft op het moment van schrijven het grootste aanbod, gevolgd door LG. Apps worden in categorieën als games, entertainment, video on demand en nieuws onderverdeeld en kunnen via de interface op de tv gedownload worden.

Voordat je een Smart tv koopt is het belangrijk om te weten welke apps er aangeboden worden. Is bijvoorbeeld Netflix, de dienst waar je een abonnement op hebt, beschikbaar op de Smart tv? Kun je Uitzending Gemist kijken op de tv die je voor ogen hebt? De website van de betreffende fabrikant biedt vaak duidelijkheid over de beschikbare apps maar als je specifieke diensten of apps zoekt is het vaak verstandiger om via de website van de ontwikkelaar of aanbieder van de app of dienst meer informatie te zoeken.

Tweede scherm

De term ‘tweede scherm’ staat voor het gebruik van je smartphone of tablet waarop extra informatie verschijnt, informatie die gekoppeld is aan de content die je op tv bekijkt. Dit kan op verschillende manieren plaatsvinden maar in alle gevallen heb je een speciale app op je smartphone of tablet nodig waarmee die extra informatie getoond wordt. Dit kan zijn in de vorm van een app die door de fabrikant zelf ontwikkeld is maar ook in de vorm van een app die door een tv-zender of specifiek programma ontwikkeld is. Deze apps kunnen informatie over een film tonen, een tv-gids weergeven of zelfs video’s tonen die gerelateerd zijn aan de content die je bekijkt.

Daarnaast bieden sommige fabrikanten de mogelijkheid om content die op tv verschijnt te streamen naar je smartphone of tablet. Ook dit is weer afhankelijk van het model en merk, en welke smartphone of tablet je gebruikt. Als zowel de tv als het mobiele apparaat ondersteund wordt kun je een programma dat op tv verschijnt verder kijken op je tablet of smartphone doordat de audio en video richting je mobiele apparaat gestreamd wordt via je thuisnetwerk. Sommige tv’s beschikken over twee tuners waardoor het mogelijk is op je tablet of smartphone een ander kanaal of een andere bron te bekijken dan dat op tv getoond wordt. Lees de kenmerken en specificaties van de Smart tv die je overweegt goed door om te achterhalen welke opties voor het tweede scherm exact geboden worden en of de tablet/smartphone die jij hebt ondersteund wordt. Zo is het bijvoorbeeld bij Samsung Smart tv’s alleen mogelijk om de content te streamen naar een Samsung tablet of smartphone.

Streaming

De mogelijkheid om content naar je tv of andere apparaten in je home cinema systeem te streamen is tegenwoordig standaard maar over welke mogelijkheden beschikt de Smart tv die je voor ogen hebt? Er zijn verschillende opties voor het streamen van audio en/of video. Zo beschikken sommige tv’s over Bluetooth waardoor je audio direct naar je tv kunt streamen, en zijn sommige modellen voorzien van Wifi met Miracast waardoor je het beeld van je smartphone of tablet op tv kunt weergeven.

Daarbij beschikken veel tv’s over DLNA, de mogelijkheid om verbinding te maken met een pc of NAS in huis en zo audio en video richting de tv te streamen. Alsof dat nog niet genoeg is hebben veel fabrikanten ook de mogelijkheid toegevoegd om middels een speciale app (of de afstandsbedieningsapp) content van je tablet of smartphone naar de tv te streamen. Zo kun je bijvoorbeeld foto’s van je smartphone op groot scherm weergeven of een film die op je tablet staat op tv bekijken. Ook hier geldt weer dat je voordat je een Smart tv koopt goed moet weten welke draadloze streamingmogelijkheden je krijgt en of de andere apparaten in huis hier compatibel mee zijn.

Ingebouwde camera

Je zult ze vast wel gezien hebben; tv’s met een ingebouwde camera. Maar, wat heb je er nu eigenlijk aan? Ten eerste is de camera geschikt voor het voeren van videogesprekken, bijvoorbeeld via Skype. Deze applicatie is te vinden binnen het Smart tv platform en maakt gebruik van de ingebouwde camera. Als videogesprekken voeren niks voor je is dan is er nog een andere handige functie. Tv’s van onder meer Panasonic en Samsung beschikken over gezichtsherkenning waardoor het mogelijk is de gebruiker die voor de tv zit te identificeren (aan de hand van een eerder opgesteld profiel) en aan de hand hiervan weer de instellingen en voorkeuren van deze gebruiker te laden. Zo kunnen bijvoorbeeld jouw favoriete apps, kanalen en programma’s getoond worden wanneer je de tv aanzet.

Web browser

Hoewel een tv nog steeds niet echt ideaal is voor het surfen op het internet beschikken veel Smart tv’s tegenwoordig over een ingebouwde web browser. Dit is een (licht) aangepaste versie van een web browser die je ook op je pc gebruikt en maakt het dus mogelijk om websites te bezoeken. Een belangrijk nadeel van een web browser op tv is echter de lastige bediening middels de afstandsbediening. Het invoeren van adressen en het bewegen van de cursor middels de afstandsbediening maakt een web browser vaak onbruikbaar. Gelukkig kunnen steeds meer browsers op tv ook middels de afstandsbedieningsapplicatie gebruikt worden en krijgen afstandsbedieningen ingebouwde toetsenborden en touchpads. Is de browser belangrijk voor je dan is het verstandig te zoeken naar een tv waarbij een geavanceerde afstandsbediening met toetsenbord en touchpad (of aanwijsfunctie) geleverd wordt, of waarbij een virtuele afstandsbediening op je smartphone of tablet te gebruiken is. Houd er echter wel rekening mee dat veel web browsers op Smart tv’s nog niet optimaal werken, of in ieder geval niet zo snel zijn als een browser op je pc. Ook worden niet alle plugins en scripts altijd ondersteund.

Updaten of upgraden

Aangezien Smart tv’s met het internet verbonden kunnen worden (middels wifi of een kabel) is er voor fabrikanten de mogelijkheid om de software via het internet bij te werken. Je kunt voor je Smart tv dan ook regelmatig updates verwachten die bijvoorbeeld functies en apps toevoegen en kleine problemen oplossen. Het is echter afhankelijk van de fabrikant of en wanneer deze updates uitgerold worden. Lees meer over firmware-updates voor je tv.

Samsung is de enige fabrikant die naast kleine firmware-updates ook grote updates/upgrades aanbiedt welke ook de hardware van de Smart tv verbeteren. Hiervoor heeft Samsung de Smart Evolution Kit in het leven geroepen. Deze maakt het mogelijk om bijvoorbeeld een tv die in 2012 gekocht is in 2013 te voorzien van de nieuwste software en de nieuwste hardware (o.a. de processor). Deze kit wordt als add-on uitgebracht, wat inhoudt dat het een fysieke kit is die je achterop je tv plaatst. De kit wordt elk jaar uitgebracht, is compatibel met tv’s van twee jaar terug en kost (op het moment van schrijven) 299 euro.

Andere ‘Smart’ apparatuur

We hebben het in dit artikel over Smart tv’s maar niet alleen tv’s worden steeds slimmer. Ook andere apparaten als Blu-ray spelers, mediaspelers, home cinema sets en receivers worden steeds vaker voorzien van de hierboven gesproken Smart tv mogelijkheden. Wel zijn deze in de meeste gevallen beperkter dan de mogelijkheden op een Smart tv. Maar, toch loont het om te kijken naar wat de andere apparatuur die je reeds hebt staan of wilt aanschaffen voor Smart tv mogelijkheden biedt. Het is zelfs mogelijk om een Blu-ray speler met Smart tv platform te kopen en een ‘domme’ tv te aan te schaffen wanneer puur het aanbod van apps interessant is voor je. Oriënteer je dus ook op de andere apparaten in het home cinema systeem.

Meer informatie over Smart tv’s

Aangezien de Smart tv platformen en functies zeer snel evolueren en veranderen zijn we in dit artikel niet te diep ingegaan op de verschillende interfaces, toepassingen en mogelijkheden per fabrikant. Wil je meer weten over het Smart tv platform van onder meer Panasonic, Samsung, LG, Sony en Philips? Neem dan ons 2016 home cinema overzicht door. Hier vind je links naar artikelen waarin de nieuwste functies binnen deze Smart tv platformen besproken worden en links naar de tv-series die in 2014 geïntroduceerd worden. Ook kun je terecht in ons Smart tv archief. Hier vind je de laatste nieuwtjes op het gebied van Smart tv software en hardware. Ben je op zoek naar tips om meer uit je tv te halen? Neem dan onze homecinema informatiegids door.

Reacties (4)