Samsung Smart Hub 2024 (Tizen 8): alles dat je moet weten

22 mei 2024 + 10 minuten 1 Reacties
2024_Home_assets (EU)_CP2

Sinds de overstap in 2022 naar een smart tv-interface die het volledige scherm vult, heeft Samsung de layout al een paar keer aangepast om het gebruiksgemak te verbeteren. Heeft de Smart Hub met deze versie eindelijk een zekere maturiteit bereikt?

Installatie

Installatie met behulp van een smartphone is in 2024 ondertussen bijna standaard geworden, al blijft de optie om de tv te installeren met de afstandsbediening beschikbaar. De SmartThings-app vindt je tv vaak automatisch zodra je hem aanzet, maar is dat niet het geval dan volstaat het om de QR-code te scannen die op het scherm verschijnt. De installatie via SmartThings geniet onze voorkeur, ze werkt prima en is gewoon handiger.

De SmartThings-app is bovendien een relatief goede afstandsbediening. Er is een klassieke virtuele remote met alle toetsen, die je zelfs gedeeltelijk kunt personaliseren.

Maar je kan ook heel wat aantal zaken rechtstreeks in deze moderne smartphone-app bedienen. Een streaming-app starten of ingang kiezen, Ambient Mode instellen, de app als gamepad gebruiken of de camera van je smartphone delen met de tv, en zelfs een aantal instellingen rechtstreeks via de app aanpassen, het kan allemaal

Foto’s en video’s rechtstreeks van je smartphone naar de tv casten lukte ons enkel met de Smart View functie in de app, waarbij je het volledige scherm van je smartphone doorstuurt.

Samsung-QSE55S95D-lifestyle
Lees ook

Review: Samsung QE55S95D (S95D-serie) oled tv

Software updaten

Deze gids is gebaseerd op de QE55S95D (met softwareversie 1066, mei 2024), maar is van toepassing op nagenoeg alle 2024 Samsung tv’s.

Wil je nakijken of je de meest recente software hebt, ga dan naar “Alle Instellingen”, “Ondersteuning”, “Software-update” en klik op “Nu bijwerken”. Je vindt er ook de laatste versie, en de optie om updates automatisch te laten uitvoeren.

Helaas maakt Samsung nieuwe versies niet beschikbaar op oudere toestellen. Het is op dat vlak een van de weinige fabrikanten waarbij dat niet gebeurt.

Het Home-scherm

De eerste versies van deze nieuwe aanpak vonden we maar erg matig. Niet alleen was hij soms wat traag, de organisatie van alle functies (en dat zijn er wel wat) was erg onoverzichtelijk. Daar is nu gelukkig verandering in gekomen.

Op het Home-scherm aan de linkerzijde vind je een aantal pictogrammen, die met een klik naar links uitklappen. Je vindt er de volgende secties:

  • Profiel: De ingelogde account, je kan er ook van account wisselen.
  • Zoeken: met deze zoekfunctie kan je apps en content zoeken. Wie hoopt content-resultaten te zien uit verschillende streaming-apps moeten we teleurstellen, we vonden enkel YouTube-content.
  • Ambient: in deze sectie stel je allerlei opties in voor de Ambient mode.
  • Daily+: een nieuwe sectie waar Samsung een heel deel functies groepeert die niet rechtstreeks met tv-kijken te maken hebben.
  • Start: de belangrijkste sectie, hier vind je alle smart tv-apps en externe aansluitingen. Het is ook deze sectie die standaard geselecteerd is als je op de Home-toets drukt.
  • Game: deze sectie is voorlopig nog niet beschikbaar in België en Nederland, maar zou er wel komen. Ze zal cloud gaming-apps bevatten. Die apps (zoals Xbox en Geforce Now) zijn nu al beschikbaar in de appstore. De Game hub zal al die apps groeperen, samen met eventueel aangesloten gameconsoles. Je zal er ook gaming gerelateerde content van YouTube en Twitch vinden.
  • Verbonden apparaten: een overzicht van alle aangesloten apparaten.
  • Instellingen: in deze sectie vind je kan je snel een aantal instellingen aanpassen of het volledige instellingen-menu openen.
  • Privacyvoorkeuren: Hier lees je de privacy-instellingen na. Je kan ze ook aanpassen.

Start hub

Het Start-scherm bevat alles wat je nodig hebt om snel content te ontdekken en apps te vinden. Sinds deze versie zijn er bovendien drie verschillende tabs op dit scherm, te zien net onder de bovenste reclamebanier: Ontdekken, Live en Apps.

Start, Ontdekken

Of je nu Netflix wil streamen, live tv kijken of een HDMI-bron bekijken, al deze zaken vind je terug in de Ontdekken tab. We blijven maar matig enthousiast over de indeling van de ruimte op dit scherm. De bovenste helft bevat voorlopig niets, maar kan mogelijk wel content-gerelateerde reclame krijgen zoals dat op andere smart tv-systemen ook het geval is.

Net daaronder vind je een rij ‘Aanbevolen voor u’, met als eerste tegel links de meest recent gebruikte bron. De aanbevelingen lijken enkel uit de Samsung TV Plus-app te komen, wat het nut toch beperkt. Samsung TV Plus is een gratis streamingdienst die een hele reeks internet tv-kanalen aanbiedt. De app integreert zich ook volledig in de live tv-omgeving.

Pas daaronder vind je je rij met favoriete apps. Deze rij kan je zelf aanpassen, maar dat is dan ook het enige wat je in de hele interface kunt personaliseren. De Een nuttige tip: je kan ook HDMI-ingangen en live tv in deze rij plaatsen. Vermits de afstandsbediening geen knop heeft voor externe ingangen is dat de beste oplossing.

De Ontdekken tab gaat verder wanneer je naar beneden scrollt, maar de enige zaken die je er vindt zijn aanbevelingen uit verschillende streamingdiensten (Netflix, Prime Video, Disney+, Rakuten TV, YouTube, Apple TV). De volgorde waarin deze rijen verschijnen wordt bepaald door de volgorde van de rij van je favoriete apps. Wanneer je een app verwijdert uit die favoriete rij, verdwijnt ook de rij met aanbevelingen van die app.

Start, Live

De tweede tab op het start-scherm is specifiek voor live tv. Je vindt er de elektronische programmagids (EPG), die zowel info van je live tv-kanalen bevat als van de Samsung TV Plus-kanalen. Voorlopig zagen we naast het pictogram van de EPG enkel wat Samsung TV plus kanalen, maar geen zenders van de live tv-tuner, wat net als bij de aanbevelingen het nut beperkt.

Start, Apps

De laatste tab op het Start-scherm is de appstore. Die hoef je dus niet meer als een aparte app tussen je favorieten te zetten. Het aanbod van Samsung is zeer uitgebreid. Wat videostreaming betreft kunnen we zelfs stellen dat je bij Samsung bijna alles vindt. Een greep uit het aanbod: YouTube, Netflix, Disney+, Prime Video, Apple TV, HBO Max, Viaplay (Formule 1), NPO Start (komt eraan), Pathé Thuis, Videoland, KIJK, NLziet, KPN Smart TV, VRT Max, Streamz, VTM Go.

Een groot deel van die apps is bovendien geïnstalleerd zo uit de doos. De selectie is wel afhankelijk van het land, maar dat is natuurlijk vooral voor de lokale apps. Wie andere apps wil installeren vindt die in deze tab. Je moet daarvoor wel inloggen met een Samsung-account. Heb je de installatie doorlopen via de SmartThings-app dan is dat vermoedelijk al gebeurd. Maar wie genoeg heeft aan de geïnstalleerde apps hoeft dus niet in te loggen. Vreemd genoeg kan je hier niet naar een bepaalde app zoeken, dat moet je in de algemene zoekfunctie doen.

 

Casting

Samsung tv’s ondersteunen Airplay 2. Je kan ook YouTube en Netflix casten vanop je smartphone. Andere functies zoals je volledige smartphonescherm delen, hangen af van welke smartphone je hebt en gebruik je best via de SmartThings-app. De tv biedt geen volledige Chromecast-functionaliteit.

Daily+ hub

De eerste versies van deze Smart Hub hadden een erg verwarrende organisatie. Maar met de toevoeging van de Daily+ hub heeft Samsung dat veel verbeterd. Deze plaats is waar je een aantal zaken terugvindt die niet echt met tv-kijken te maken hebben. SmartThings bijvoorbeeld, de ingebouwde IoT-hub waar je slimme apparaten in huis mee beheert. Of Workspace waarmee je verbinding maakt met een PC, Mac of Samsung Dex smartphone of zelfs rechtstreeks met Microsoft 365, zo kan je thuiswerken op het grote scherm. Ook de Philips Hue-app staat in deze sectie.

Via de SmartThings-app kan je eventueel een kaart aanmaken van je huis, en alle apparaten in de juiste kamer plaatsen. Je kan er routines maken om bepaalde zaken in een keer te activeren. Dankzij de ingebouwde hub ondersteunt de tv WiFi, Matter en Zigbee.

Ambient hub

Wie de tv een decoratieve functie wil geven wanneer je geen tv kijkt, kan terecht in de Ambient hub. Je vindt er allerlei kunstbeelden, rustgevende scènes, sfeervideo’s en andere decoratieve beelden. Samsung heeft de NFT-winkel gelukkig verwijderd, wie dat toch wil gebruiken kan dat via een app installeren.

Helemaal onderaan kan je de automatische helderheid activeren, of aangeven na hoeveel uur de tv in standby moet gaan. Wie Ambient mode in routines wil gebruiken doet dat via de SmartThings-app op de smartphone.

De beeldinstellingen van de Ambient-mode en de opties van het gekozen beeld kan je aanpassen wanneer die op het scherm staat. Zo kan je helderheid, kleurtint en kleurverzadiging bijstellen. Dat kan je ook in de SmartThings-app op je smartphone, dat is handiger.

Verbonden apparaten

Onderaan links vind je de sectie voor de verbonden apparaten. Daar groepeert Samsung alle externe apparaten, maar ook SmartThings en Samsung TV Plus kregen een plaats (vooraan in de rij). Hier vind je bijvoorbeeld de HDMI-ingangen (indien aangesloten). Je kan hier ook het type van de aansluitingen veranderen, bijvoorbeeld naar PC of spelconsole. Ook alle toestellen die de tv op je thuisnetwerk vindt, of een eventueel aangesloten USB-camera vind je hier.

Instellingen

Tot slot is er nog de instellingen sectie. Daar groepeert Samsung de instellingen, maar ook een aantal extra functies.

Als eerste vind je “Alle Instellingen”, die je naar het algemene tv-menu brengt. Maar daarnaast verschijnen in een lint instellingen die je kan aanpassen zonder door het volledige menu te gaan. Scroll helemaal naar het einde, daar vind je de optie om dit menu te herorganiseren. Je kan dit lint ook rechtstreeks bereiken met de afstandsbediening, met de toets linksboven net onder de aan/uit-toets.

Ergens midden in de rij instellingen vind je “Multi View”. Met deze functie kan je twee schermen naast elkaar bekijken, of een Picture-in-Picture mode gebruiken. Live TV en HDMI-ingangen kan je combineren met YouTube, de internetbrowser, een smartphonescherm, pc of mac-scherm of een camera. Gebruik je deze functie regelmatig, verschuif ze dan naar voor in de rij. Deze functie lijkt ons ook meer thuis te horen bij de Verbonden Apparaten-sectie.

Conclusie

De 2022-versie van de Tizen Smart Hub vonden we maar een matig succes. Alhoewel zowat elke fabrikant overschakelde naar een schermvullende layout, was het vooral de organisatie van de vele functies die bij Samsung wat mank liep. Maar dat is ondertussen wel veranderd. Deze laatste versie werkt vlot, heeft op wat kleine details na een prima organisatie en biedt enorm veel functionaliteit. Door de extra functies in een eigen sectie te zetten, blijft de focus op tv-kijken en dat is uiteindelijk toch het primaire doel van een tv. Reclame op het Home-scherm is iets dat we ondertussen bij alle fabrikanten voor lief moeten nemen. Zolang dat enkel content-gerelateerde reclame is, vinden we dat aanvaardbaar.

Bekijk ook het 2024 home cinema-overzicht met onder meer de 2024 Samsung tv line-up.

Reacties (1)