‘Samsung en LG komen in 2021 met miniled-televisies’

05 november 2020 2 Minuten 2 Reacties
TCL X10 miniled

Het woord miniled is in de afgelopen jaren al diverse malen gevallen, maar wat het nu precies betekent hangt af van de interpretatie en toepassing van de fabrikant. Een (betaalbare) televisie met minuscule leds als pixels lijkt nog ver weg, maar Samsung en LG lijken volgend jaar miniled wel te gaan gebruiken als achtergrondverlichting voor lcd tv's.

De lcd-markt staat een beetje stil, door de concurrentie van oled als premium beeldtechniek maar ook doordat 8K niet echt van de grond komt. Daarom zouden Samsung en LG een andere manier zoeken om lcd weer onder de aandacht te brengen. Hiervoor wordt de miniled-techniek uit de testlabs gehaald.

Miniled in dit geval betekent dat de achtergrondverlichting voorzien kan worden van nog kleinere leds, wat weer voordelen heeft voor nog nauwkeurigere dimming. Huidige lcd-tv’s maken gebruik van leds die ongeveer 300µm groot zijn en bij miniled kan dit teruggebracht worden tot 100-200µm. Het heeft echter niet alleen voordelen, want de productiekosten van een backlight met minileds liggen weer een stuk hoger. Toch zal de marketing hier een doorslag geven, want de term miniled is weer een mooie reden voor wat extra aandacht.

Samsung en LG zouden volgens berichtgeving van The Elec kiezen voor grote formaten. LG zou werken aan grote miniled lcd-tv’s met zowel de 4K-resolutie als de 8K-resolutie, terwijl Samsung zou komen met 55-inch tot 85-inch modellen. Overigens zijn Samsung en LG niet de eerste fabrikanten met miniled-tv’s. TCL heeft er eerder dit jaar al een op de markt gebracht die wij uitgebreid getest hebben? Of dit de doorbraak (weer) voor lcd is? Niet echt. Het is dan ook niet echt een revolutionaire techniek.

Die revolutionaire techniek wordt waarschijnlijk microled, al worden miniled en microled regelmatig door elkaar gehaald. Microled maakt gebruik van nog kleinere leds waarbij ze ook echt ingezet kunnen worden als pixels. Waarschijnlijk werken de grotere displayfabrikanten aan deze techniek, die in een later stadium zowel lcd als oled zal gaan vervangen. Tot die tijd moeten we het doen met oled vs lcd, en dus ook oled vs miniled lcd. Waarschijnlijk gaan de miniled-varianten van lcd-tv’s niet veel minder kosten dan een oled-televisie dus het is nog maar de vraag of consumenten voor de nieuwe vorm van achtergrondverlichting van lcd-tv’s gaan kiezen.

Wil je meer weten? Lees dan ons achtergrondartikel over miniled en microled.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (2)

Frans

Frans
05 november 2020 om 22:41

We gaan het zien voorlopig nog een oled

Inloggen
Gerard

Gerard
06 november 2020 om 10:02

De fabrikant met de uitdaging om de Oled TV`s van Panasonic te verbeteren krijgt een zware taak,
Het gaat niet alleen om het panel maar ook om de aansturing erachter.
Ik ben benieuwd, we zullen het meemaken.

Inloggen