Review: Sonos PLAY:1, PLAY:5, SUB en Playbar

29 november 2016 + 10 minuten 8 Reacties
sonos-play-set

In deze review kijken we uitgebreid naar vier producten van Sonos, die je als een set kunt gebruiken: PLAY:1, PLAY:5, SUB en Playbar. Je kunt de speakers in verschillende opstellingen gebruiken, voor bijvoorbeeld alleen de huiskamer of meerdere kamers in huis.

We hebben vier verschillende producten van Sonos getest: de Sonos PLAY:1, PLAY:5, SUB en Playbar. Van de PLAY:1 hebben we twee modellen gekregen, zodat we die in combinatie met de SUB en de Playbar hebben kunnen gebruiken. Daardoor hebben we een homecinemaset kunnen maken. De Sonos PLAY:5 heeft in de slaapkamer gestaan, wat bijvoorbeeld handig is wanneer je naar muziek luistert en geen moment wil missen van je favoriete nummers. Alle speakers kunnen worden aangestuurd met de Sonos-app voor Android en iOS.

Dit zijn de laagste prijzen op het moment van schrijven;

  • De Sonos PLAY:1 heeft een prijs van 189 euro.
  • De Sonos PLAY: 5 heeft een prijs van 549 euro.
  • De Sonos Playbar heeft een prijs van 674 euro.
  • De Sonos SUB heeft een prijs van 749 euro.

Sonos Play (set) – installatie

Voor alle speakers geldt dat ze eenvoudig aangesloten kunnen worden. We kunnen het aanraden dat je speaker voor speaker aansluit en instelt, zodat je ook precies kunt zien welke speaker de app gevonden heeft. Je kunt ook alles in één keer aansluiten en aanzetten, maar dan zul je dus even goed moeten opletten waar de app tijdens de installatie om vraagt. Wanneer je speaker voor speaker instelt, dan merk je dat het vrijwel moeiteloos zal gaan. Wij zijn begonnen met de PLAY:1 en hebben daarna de Playbar en de SUB aangesloten.

De Sonos-app zal alle speakers in het wifi-netwerk herkennen en direct goed instellen. Binnen die app kun je aangeven welke speakers je precies wil groeperen. Zo kun je ervoor kiezen de twee PLAY:1-modellen te koppelen, waardoor je een draadloze stereo-installatie realiseert. Maar je kunt die speakers ook groeperen met de Playbar en de SUB, en wel op twee verschillende manieren. Je kunt ze instellen als de speakers die achter je staan, waardoor je een surround sound kunt realiseren in huis. Maar dan zonder de extra kabels in huis.

Wil je de speakers anders instellen, dan kan dat ook. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je een speaker op de badkamer wil hebben staan of in de tuin — speel je muziek af, dan hoor je dus je favoriete nummers overal in huis, waar je zo’n speaker hebt staan. En het groeperen gaat heel simpel binnen de app (net zoals het ontkoppelen van de speakergroepen): je tikt binnen de app op de kamer naar keuze en geeft aan of je een set wil groeperen of niet. Heb je zo’n set gegroepeerd, maar wil je ze meer ontkoppelen, dan druk je op dezelfde knop binnen de app.

En datzelfde geldt voor de losse speaker die we erbij hebben gekregen, de PLAY:5. Die heeft een tijd in de slaapkamer gestaan, zodat we overal in huis naar de muziek hebben kunnen luisteren. De speaker is terug te vinden in hetzelfde scherm als de andere speakers en kan daar gegroepeerd of ontkoppeld worden. Heb je dat laatste gedaan, dan kun je via bluetooth, bijvoorbeeld, kiezen voor een andere muziekbron en daar muziek op afspelen die niet in de huiskamer wordt gedraaid. Qua installatie en basisgebruik kan het haast niet simpeler allemaal.

Sonos Play (set) – design en aansluitingen

Vooral de Playbar van Sonos is erg zwaar — veel zwaarder dan alle andere soundbars die we tot op heden hebben getest. Dat heeft geen effect op de geluidskwaliteit, maar daar later meer over. De Playbar past gemakkelijk onder een 37″-televisie (of groter) en is gelukkig niet heel hoog. Controleer wel even hoe hoog de ruimte tussen je meubel en het scherm is wanneer je de soundbar voor je tv wilt zetten. Het geheel is afgewerkt met stijlvol zwart en gemakkelijk grijs, waardoor de brede box onder menig televisie zal passen. Op de achterkant zitten de aansluitingen: eentje voor de optische kabel en twee openingen voor het aansluiten van internetkabels. Verder zijn er geen aansluitingen aanwezig: er zijn geen hdmi-aansluitingen bijvoorbeeld, wat voor veel mensen betekent dat ze de Playbar wellicht zullen overslaan – als los product. Wel is er nog een infraroodsensor aanwezig, die in combinatie met de afstandsbediening van je eigen televisie kunt gebruiken. De Sonos-speakers worden verder niet geleverd met een eigen afstandsbediening.

De SUB, de subwoofer die gekoppeld wordt aan de Playbar, is het meest elegante product van deze set. Hij is redelijk breed en groot en heeft een groot gat in het midden. Het is even wennen qua design, maar wanneer je de basweergave hoort, dan maakt je dat design niets meer uit. Ook de subwoofer heeft alleen een aansluiting voor een internetkabel, maar voor de rest voor helemaal niets. De PLAY:1-speakers zijn simpel doch stijlvol te noemen en hebben dezelfde zwart/grijze kleurencombinatie. De volumeknoppen zitten aan de bovenkant. Aan de achterkant zit nog wel een opening voor een internetkabel en een opening voor een schroefje, zodat je hem aan de muur kunt bevestigen.

Verder is er geen muteknop aanwezig, maar kun je de muziek wel pauzeren en weer afspelen. Datzelfde geldt voor de soundbar: ook die heeft volumeknoppen en een knop voor het pauzeren en afspelen.  Als laatste is er de PLAY:5 en ook het design van deze speaker is van hoog niveau. Het is wellicht de mooiste van de normale speakers uit deze zet. Hij is behoorlijk groot te noemen (de PLAY:1 past er wel twee keer in) en beschikt ook over die eerdergenoemde internetkabelaansluiting. De PLAY:5 beschikt alleen over een pauze- en afspeelknop.

Sonos Play (set) – gebruik

Het gebrek aan extra aansluitingen en andere mogelijkheden, betekent in dit geval dat de speakers ontzettend gemakkelijk in gebruik te nemen zijn. Zoals eerder vermeld in deze recensie zijn de speakers snel en eenvoudig aangesloten en kun je moeiteloos groepen maken en uit elkaar halen, allemaal door de app op je smartphone of tablet te gebruiken. Binnen de app kun de verschillende speakers ook tweaken en kun je instellen hoe diep de bas en hoe hoog de hogere tonen moeten zijn. Er zijn geen standaard instellingen (presets) beschikbaar.

Dat betekent dus dat je niet kunt kiezen voor de stand ‘film’ of ‘muziek’, maar altijd zelf, handmatig, iets moet instellen wanneer iets niet naar wens is. En dat ook moet terugzetten wanneer je na het kijken van een film nog even muziek wil luisteren. Je kunt er tevens voor kiezen de waarden van het geluid in het midden te laten staan, want dat klinkt ook gewoon goed — wat je ook aan het doen bent. Wat fijn is, is dat je je eigen afstandsbediening kunt gebruiken in combinatie met de Playbar. Ook dat zal de applicatie haarfijn met je doornemen en instellen.

Hoewel de Sonos-app qua design nog wat achterloopt op de concurrentie (het voelt wel heel minimaal aan), werkt de software wel goed. Je hebt dan ook alleen de app op je smartphone of tablet nodig om heel het systeem aan te sturen. Je hoeft hiervoor ook geen pc-programma te installeren. Binnen de app heb je toegang tot een groot aantal muziekstreamingdiensten, wat ontzettend fijn is. Ook de wat minder bekende diensten worden ondersteund; sowieso vind je Apple Music, Google Play Music, Spotify, Deezer en Groove Music erin terug.

Mocht je nou nog een speaker willen toevoegen aan het netwerk, nadat je alles al eens hebt ingesteld, dan is dat gelukkig geen probleem. Via de instellingen binnen de app kun je aangeven dat je nog een speaker wil toevoegen, waarna hetzelfde proces wordt geïnitieerd. Vervolgens kun je middels het eerder beschreven proces aangeven wat je precies wil doen met die nieuwe speaker en binnen vijf minuten na het uitpakken werkt alles al naar behoren. Sonos zet met het toevoegen van nieuwe speakers ook echt duidelijk in op het gemak.

iOS-bezitters hebben nog toegang tot Sonos TruePlay. Dat is een techniek waarmee de speakers goed kunnen worden getuned op basis van de locatie waarin ze in de kamer staan. Ook wordt er rekening gehouden met het formaat van die kamer en de meubels die erin te vinden zijn. TruePlay is momenteel alleen dus in de iOS-applicatie te vinden. Echter, wij hebben de set getest met een Nexus 5X, waardoor we dus de techniek niet hebben kunnen uitproberen. Het zou in elk geval het geluid naar het ‘volgenden niveau’ moeten brengen.

Sonos Play (set) – audiokwaliteit

Maar dat de nadruk wordt gelegd op gemak, betekent niet direct dat je hoeft in te leveren op audiokwaliteit. Nee, er is geen ondersteuning voor Ultra HD-signalen of high-res audio (geen 24bit-ondersteuning), maar de geluidsweergave is echt wel van hoge kwaliteit. Wanneer je de Playbar in combinatie met de SUB gebruikt, dan komt er al een dynamisch en vooral diep geluid uit de speakers. Kamerbreed stereogeluid is wat eruit komt — een geluid dat echt niet onderdoet voor andere soundbars van dezelfde prijs (maar voor ongeveer 700 euro mag je dat ook wel verwachten).

Koppel je daar nog de PLAY:1-speakers aan vast middels de app, dan gaat de geluidsbeleving er alleen maar op vooruit. Ook films kijken in surround sound klinkt (verrassend) goed. De soundbar is zelf meer dan goed in staat om onderscheid tussen de verschillende tonen te maken en kan ook stemgeluid prachtig onderscheiden van een lekkere beat of keihard metalalbum. Het basgeluid is indringend goed — zeker wanneer je veel dance of elektronische muziek beluistert. Het is de kwaliteit die je mag – nee, moet – verwachten van een dergelijke bar.

Wanneer je slechts één PLAY:1-speaker zal gebruiken, dan blijft er nog wat te wensen over. Maar dat is ook niet vreemd, want het is immers een kleine, compacte speaker. Je kunt de prestaties van deze speaker vergelijken met een redelijke bluetooth-speaker van bijvoorbeeld JBL. Er is wel een basgeluid aanwezig en ook de hoge tonen komen door, maar verwacht er gewoonweg niet teveel van. Er zijn weinig nuances hoorbaar. Maar wanneer je bijvoorbeeld in de tuin zit en deze speaker gebruikt, dan is dit meer dan prima om naar te luisteren.

Wanneer je echter een tweede PLAY:1 koppelt en in feite stereogeluid realiseert, dan klinkt het al stukken beter en heb je de Playbar waarschijnlijk niet eens nodig voor een optimale geluidservaring. Beide speakers werken goed samen en leveren mooie klanten af, waardoor de negatieve eigenschappen van slechts een enkele PLAY:1 een beetje gemaskeerd kunnen worden. Dat gezegd hebbende: gebruik je alleen de Playbar en de SUB, dan heb je de PLAY:1-speakers niet nodig om alles uit de geluidservaring op het gebied van muziek te halen.

Als losstaand product levert de PLAY:5 ook een indrukwekkend geluid af. Het geluid is diep en dynamisch en misstaat niet in een studenten- of werkkamer waar veel naar muziek geluisterd wordt. Je zou zelfs twee PLAY:5-speakers in combinatie met de Playbar en de SUB kunnen gebruiken, wat de beste geluidservaring zou moeten opleveren – helaas hebben wij maar één PLAY:5-speaker getest, maar we willen best geloven dat dit ook echt het geval is. De PLAY:5 kan veel meer genuanceerdere tonen – zowel hoog als laag – heel erg mooi weergeven.

Sonos Play (set) – conclusie

Sonos zet in op gemak en dat is merkbaar. Dat bedoelen we zowel positief als negatief. Het positieve aan dit audiosysteem is dat je niet in één klap veel geld hoeft uit te geven aan een duur (compleet) systeem, maar het Sonos-netwerk langzaam kunt uitbreiden met de speakers die je voor ogen hebt – of dat nu PLAY:1- of PLAY:5-modellen zijn. Ook kun je altijd andere Sonos-speakers toevoegen aan het netwerk, zodat je in andere kamers naar dezelfde muziek kunt luisteren. In de huiskamer kun je zelfs een surround sound-systeem opzetten met Sonos.

Het nadeel van deze set is dat er qua nieuwe aansluitingen en standaarden weinig te vinden is. Zo zijn er geen hdmi-aansluitingen te vinden op de Playbar, waardoor je dus geen Ultra HD-signaal door de soundbar kunt laten gaan, en is er geen ondersteuning voor high-res muziek. Ook heb je weinig opties met betrekking tot de geluidsweergave (je kunt niet kiezen voor verschillende modi, zoals ‘film’ of ‘muziek’) en zult dus alles handmatig moeten instellen. De Sonos-app is nog steeds wat karig qua design, maar biedt de gebruikers wel enorm veel opties aan met betrekking tot streamingdiensten.

Het grootste voordeel is gewoon het gemak. De speakers zijn zo aangesloten en zijn met een tap op het scherm van je smartphone te groeperen en uit elkaar te halen. Iedereen met de Sonos-app op zijn smartphone kan overigens je set aansturen, waardoor je samen een mooie rij kunt produceren van je favoriete muziek. Daarnaast helpt de app bij alle voorbereidingen en installaties, waardoor je nooit hoeft te twijfelen wat je nu precies moet doen. Tel daarbij op dat de geluidsweergave van hoog niveau is en je houdt een prachtige set over.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Dynamische en diepe geluidsproductie
  • Stijlvolle designs
  • Gemak dient de mens

Minpunten
  • Geen hdmi-aansluitingen

  • Niet geschikt voor 4K Ultra HD
  • Geen high-res audio

Reacties (8)