Review: Samsung QE55Q7F (Q7F-serie) QLED-tv

15 april 2017 + 10 minuten 14 Reacties
Samsung-55Q7F-review

In deze review kijken we naar de Samsung QE55Q7F, een 55-inch lcd led tv met quantom dots, de hoge 4K Ultra HD-resolutie, HDR-weergave en een strak design.

Onder de vlag QLED introduceert Samsung zijn nieuwe topmodellen. Gebaseerd op lcd-technologie en quantum dots zijn deze QLEDs de opvolgers van wat we vorig jaar nog SUHD noemden. Samsung claimt grote verbeteringen op vlak van kleurweergave, lichtopbrengst en kijkhoek. We zijn benieuwd hoe dat in onze test van de Samsung QE55Q7F (onderdeel van de Q7F-serie) naar voren zal komen.

Samsung QE55Q7F – specificaties

  • Wat: Ultra HD Edge LED-LCD-tv met lokale dimming (12×1 segmenten)
  • Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
  • Aansluitingen: One connect box: 4x HDMI (1xARC, 4x v2.0a), 1x optisch digitaal uit, 3x USB, 1x digitaal optisch audio uit, 3x antenne, netwerkaansluiting
  • Extra’s: HDR10+, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Tizen Smart Hub, USB/DLNA-mediaspeler, dual DVB-T/C/S2, CI+-slot, Smart Controller, stemcontrole, One Connect Box
  • Afmetingen: 1.225 x 788 x 304 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 21,2 kg (incl. voet)
  • Verbruik: 140 / 0,3 watt (Energielabel B)
  •  Modellen:
    • 75Q7F (75-inch): 5.999 euro
    • 65Q7F (65-inch): 3.999 euro
    • 55Q7F (55-inch): 2.899 euro
    • 49Q7F (49-inch): 2.499 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die Samsung in 2016 op de markt bracht, vind je in de 2017 Samsung  lcd led tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Samsung QE55Q7F – design

Het uitzicht laat er alvast weinig twijfel over bestaan, dit is een topmodel. Het ‘zero’-design heeft geen kader rond het scherm, enkel een licht zilverkleurige rand. Van opzij bekeken heeft het scherm een bijzonder slank profiel. De ‘Triad’-voet bestaat uit een grote matzilveren nek en twee lange, slanke poten.

Ook de rug is perfect afgewerkt, zij het dan in zwart plastic met streepmotief. Kortom, het design geeft een heel lichtvoetige indruk aan je televisie, gecombineerd met klasse en raffinement.

Aansluitingen

Wat het design pas echt af maakt zijn de aansluitingen. Alle QLED-modellen zijn uitgerust met een One Connect box waarop je alle aansluitingen vindt. Dat is op zich niet nieuw. Wel nieuw is de verbinding tussen de One Connect box en de televisie. Dat is een 1,8mm dunne optische, transparante kabel. Samsung levert een kabel van vijf meter mee, netjes opgerold, en compleet met vier hulpstukjes om zachte bochten te nemen.

De bedoeling? Samsung wil dat je je woonkamer herbekijkt en de tv plaatst waar je dat zelf wilt. De quasi-onzichtbare kabel maakt het mogelijk om de One Connect box (en de bronapparaten) een heel eind van de tv te plaatsen. Bovendien is ook aan de zijde van de tv aan de afwerking gedacht. Naast de optische kabel moet je uiteraard ook nog een stroomkabel voorzien, maar die lopen allebei netjes in de nek van de stand naar beneden, zodat je ze bijna perfect kunt verbergen. We vinden het een heel knap concept dat zeker navolging verdient.

Op de One Connect box vinden we vier HDMI-aansluitingen, drie maal USB en een optisch digitale uitgang. Er zijn geen oudere analoge aansluitingen beschikbaar, ook geen hoofdtelefoon-jack. De Q7F is wel uitgerust met Bluetooth, zodat je een draadloze hoofdtelefoon kunt aansluiten. Opgelet, de One Connect box vereist een aparte stroomaansluiting.

Samsung QE55Q7F – gebruiksgemak

De installatieprocedure van de QE55Q7F loodst je moeiteloos door de eerste stappen. Je selecteert land en taal, een netwerkverbinding en indien je gebruik maakt van de ingebouwde tuners laadt de tv de zenders in. Nieuw dit jaar: de tv probeert de aangesloten apparaten te herkennen. De tv herkende wel de aangesloten Blu-ray-speler, maar niet onze settopbox voor digitale tv.

In de menu’s voor instellingen merken we geen grote veranderingen. In de submenu’s voor beeld en geluid zitten de meeste instellingen nog een niveau dieper in de ‘expertinstellingen’. Zo hoef je als gewone gebruiker niet door een eindeloze reeks nietszeggende opties te ploeteren. Instellingen die je enkel kan aan- of uitzetten zijn nu voorzien van een grafische aan/uit indicator in de vorm van een radio-button.

Menu’s en Smart Hub lopen als een trein. Elke interactie gaat vlot en snel, precies zoals je dat mag hopen van een topmodel.

Afstandsbediening

De Smart controller past perfect bij deze stijlvolle Q7F-serie tv. Slank, compact, helemaal uitgevoerd in licht metaal en met een minimum aan toetsen. Hij voelt luxueus aan in de hand en is bijzonder gemakkelijk te bedienen. Dankzij een minimaal reliëf voel je duidelijk welke toets er onder je duim zit. Maak je geen zorgen over het kleine aantal toetsen, de synergie tussen de Smart Hub en Smart Controller is uitstekend en je bedient alles erg vlot.

Net als de voorgaande jaren kan je de Smart Controller gebruiken als universele remote voor je randapparaten. Aangezien de tv tijdens de installatie je bronnen probeert te herkennen zou je kunnen vermoeden dat dat automatisch gebeurt, maar dat is niet het geval. Open de Smart Hub, ga naar Bronnen (voorlaatste icoon links) en scroll in de mogelijkheden helemaal naar rechts, naar ‘Instellen universele Afstandsbediening’. Je doorloopt een erg eenvoudige installatieprocedure per aangesloten apparaat en klaar. Onze settopbox voor digitale tv en Blu-ray-speler konden we in een wip bedienen met de Smart Controller.

Samsung QE55Q7F – features

Smart tv-platform

We merken nauwelijks verandering in de Smart Hub die we op de Q7F-serie vinden. Die was sinds vorig jaar al een plezier om in te werken. Alle functies, bronnen en instellingen zijn makkelijk terug te vinden in de balk onderaan. Je kunt de volgorde van iconen aanpassen zodat je favoriete zaken vooraan staan.

Daarboven verschijnt een grotere balk die opties toont afhankelijk van je selectie onderaan. In Netflix krijg je bijvoorbeeld een aantal suggesties, kies je onderaan de bronnen dan zie je alle mogelijke bronnen.

Smart functies

De QE55Q7F is uitgerust met een dubbele tuner voor alle digitale tv mogelijkheden (ether, kabel en satelliet) maar geen dubbel CI+-slot. Dat betekent dat je kunt opnemen naar USB harde schijf en tegelijk kunt kijken naar een ander kanaal maar enkel als een van beide kanalen niet geëncrypteerd is. De mediaspeler leest zo goed als al onze testbestanden, zowel Full HD, Ultra HD als HDR, en gecodeerd in H.264, HEVC of VP9. Ook ondertitels zijn geen probleem. De audiospeler leest ook FLAC en ALAC.

De Smart remote is voorzien van een microfoon en daarmee kan je een heleboel commando’s geven of zoekopdrachten inspreken. Onze set leek echter in de war of we Nederlandse of Engelse commando’s wilden geven. In de instellingen hadden we wel degelijk Nederlands geselecteerd, maar de meeste commando’s reageerden enkel op een Engelse versie. Dat moet vermoedelijk recht gezet worden met een software update.

Samsung QE55Q7F – Beeldkwaliteit

Met QLED wil Samsung de strijd aangaan met OLED. De naam is een duidelijke marketing keuze. QLED staat voor een televisie die gebruik maakt van quantum dots. De Q-reeks van dit jaar zijn echter nog steeds lcd-panelen, met edge-led achtergrondverlichting en quantum dot-folie. Samsung liet weten dat het dit jaar een nieuw quantum dot materiaal gebruikt en dat er verbeteringen aan het lcd-paneel zijn gemaakt.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

De beste keuze start vanuit de film-modus.

Film Mode – Expertinstellingen Expertinstellingen
Achtergrondverlichting: 9 *
Helderheid: 0
Contrast: 95
Scherpte: 0
Kleur: 50
Tint: G50/R50
Clean Digital View: Uit/Aan
Auto Motion Plus: *
Lokaal Dimmen: Standaard
Contrastverbetering: Uit
HDR+-modus: Uit *
Kleurtint: Warm 2
Gamma: BT.1886 / 0
RGB-modus: Uit
Kleurruimte: Auto
  • De achtergrondverlichting staat in de Film-stand op 20. Dat levert een enorme helderheid, maar wie bij verduistering kijkt doet er goed aan dat wat in te perken tot 9 bijvoorbeeld. Een alternatief is gebruik maken van de lichtsensor, te vinden onder Algemeen, Eco-oplossing, Detectie van omgevingslicht.
  • Clean Digital View bevat alle ruisonderdrukkingstechnieken. Het is aan te raden dit te activeren als je dvd of ander laag kwalitatief beeld bekijkt.
  • Auto Motion Plus: dit is zoals steeds een kwestie van smaak. Auto is een goede all-round oplossing. Wie meer controle wilt, kiest voor Aangepast en zet Wazigheidsvermindering op 10 en trilvermindering ergens tussen 6 en 8. LED Clear Motion raden we af, de flikkering in het beeld is zichtbaar.
  • HDR+-modus kan je naar smaak activeren. Het lijkt ons wel dat je wat witdetail verliest.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

Het toestel levert uitstekende beeldverwerking. Het detecteert snel en betrouwbaar allerlei film- en videoframerates en zorgt voor prima deinterlacing, zodat je gespaard blijft van gekartelde randen. De ruisonderdrukking is goed, maar we betreuren dat die zo vereenvoudigd is. In het menu kan je ‘Clean Digital View’ enkel nog aan of uit zetten, en dat betreft dan zowel de onderdrukking van willekeurige als compressieruis. We hadden liever een instelbare sterkte gezien, dat maakt het mogelijk om een afgewogen keuze te maken. Het scherm levert prima upscaling van SD, HD en Full HD beeld.

De bewegingsscherpte lijkt ons een tikje minder goed dan vorig jaar, al zal het verschil bij normaal gebruik nauwelijks merkbaar zijn. Ook hier zijn de menu’s vereenvoudigd. Bij ‘Auto Motion Plus’ kies je voor Auto als je niet te veel gedoe wilt. Heb je een hekel aan de artefacten van motion interpolation, kies dan voor Aangepast en zet wazigheidsvermindering op 10 en trilvermindering tussen 6 en 8. Hoewel je met ‘Led Clear Motion’ extra detail ziet in snel bewegende beelden, raden we het gebruik af omdat je zichtbare flikkering in het scherm krijgt.

De QE55Q7F gebruikt een edge led achtergrondverlichting, en we vermoeden dat die onderverdeeld is in 12 verticale segmenten (ter vergelijking, de KS9000 vorig jaar had 8 segmenten). Net zoals vorig jaar zijn er steeds meerdere (we vermoeden drie of zelfs vijf) kolommen tegelijk actief, om duidelijke segmentgrenzen te voorkomen. Je kunt het lokaal dimmen niet meer deactiveren in het menu, maar dat deed je sowieso al beter niet. Het scherm heeft een bijzonder sterke zwartwaarde en dankzij de lokale dimming klimt dat nog verder. Met een uiteindelijk contrast van meer dan 14.000:1 als resultaat, een prachtprestatie. De dimming veroorzaakt slechts in zeer extreme gevallen zichtbare helderheidssprongen.

In onze Harry Potter testscène waarin Voldemort en zijn troepen Hogswarth naderen en de aanval inzetten in het holst van de nacht, veroorzaken de ondertitels een duidelijke heldere kolom over het scherm (effect geaccentueerd in de foto’s door overbelichting, maar in realiteit ook zichtbaar). In onze testscene uit Star Wars waar je alternerend de duisternis van de sterrenhemel en heldere planeten ziet, was het effect nauwelijks zichtbaar.

Het schermt toont perfect alle zwartdetail en heeft een goede uniforme verlichting zonder bleeding of clouding. De kalibratie is uitstekend, in de grijsschaal zijn enkel de helderste tinten een beetje te helder, maar dat zal niet storen. Kleurbereik en kleurweergave zijn top. Opvallend, in de Film mode zet de tv de achtergrondverlichting op 20 wat resulteert in een zeer helder scherm (meer dan 400 nits piek). Prima als je bij veel licht kijkt, maar wie ’s avonds geniet van zijn tv met de gordijnen dicht doet er goed aan de achtergrondverlichting op 9 te zetten of in de eco-instellingen de lichtsensor te activeren.

HDR

Samsung heeft altijd ingezet op maximale helderheid, een belangrijk onderdeel van HDR-weergave. De Q7F zou een maximum van 1500 nits moeten halen, een flinke stap vooruit vergeleken bij de 1000 nits van vorig jaar. In de praktijk valt ons dat toch wat tegen. We krijgen het scherm niet voorbij de 1.070 nits in de HDR film mode. In de Dynamisch filmmode halen we dan weer wel 1.750 nits maar geen enkele film minnende kijker zou die mode selecteren. Ook de helderheid op een volledig wit scherm is nauwelijks gestegen, we maten 512 nits (vorig jaar 495).

Samsung legt sterk de nadruk op kleurvolume, een nieuwe meetmethode die kleur meet bij verschillende helderheidsniveaus, maar voorlopig ondersteunt onze meetsoftware dit nog niet. We blijven dus bij onze klassieke metingen en die geven een duidelijke verbetering tegenover vorig jaar: we komen uit op 96% DCI-P3 en 72% Rec2020. De HDR-weergave is uitstekend, en het scherm volgt de PQ-curve uitstekend. Met die rijke kleuren, stevige contrasten en hoge helderheid mag je dan ook prachtbeelden verwachten.

Door HDR+ te activeren in de Expertinstellingen van de beeldmenu’s, geef je SDR-content een HDR-bewerking. Over het algemeen waren we tevreden over het resultaat, maar in scènes die veel zeer heldere tinten bevatten (witte wolken, schuimende golven) is het mogelijk dat je wat witdetail verliest.

Reflecties en kijkhoeken

Samsung claimt dankzij een nieuw lcd-paneel een kijkhoek die te vergelijken is met OLED. Dat moeten we helaas tegenspreken. Vooral in donkere scènes merk je nog steeds dat er heel wat contrast verloren gaat. In heldere scenes valt het effect minder sterk op.

We maken geen harde metingen van kijkhoeken, dus een finale uitspraak is erg moeilijk, al lijkt het ons wel dat de kijkhoek licht verbeterd is. Ook dit jaar zijn de topschermen (QLED) voorzien van een Moth Eye-filter dat reflecties bijzonder goed onder controle houdt.

Gaming

In de film beeldmodus van de Q7F-serie meten we een inputlag van 83,7 ms. Dat is uiteraard veel te veel voor een goede game ervaring. Met de game-mode actief zakt de lag naar 19,2 ms en dat is dan weer een topresultaat. Vergeet die mode dus zeker niet te activeren, je vindt hem in de instellingen, onder Algemeen, Beheer externe apparaten, Spelmodus. Vroeger stond die onder de beeldinstellingen, wat een pak logischer was.

Samsung QE55Q7F – Audiokwaliteit

De Samsung QE55Q7F perst behoorlijk wat volume uit zijn slanke chassis. In de geluidsinstelling experimenteer je best even met de ‘Geoptimaliseerd’ preset, die geeft iets meer punch aan de klank. De klankkwaliteit is meer dan behoorlijk, maar we aarzelen om ze echt ronduit goed te noemen. De eerste indrukken zijn goed genoeg om ons te verleiden het volume echt open te draaien. Maar dan hoor je dat de klank soms wat geforceerd is. Er is een sterke bas aanwezig en dialogen zijn klaar en duidelijk. Vergeleken bij de gemiddelde tv zijn we tevreden over het resultaat.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een AVFoundry HDMI Pattern Generator, een HDFury Integral voor HDR-patronen en de Spectracal Calman for Business software.

Samsung QE55Q7F – Conclusie

De naam QLED doet misschien allerlei nieuwigheden vermoeden en Samsung heeft ook wel degelijk dingen veranderd ten opzichte van vorig jaar. Maar die verbeteringen zijn op de QE55Q7F minder spectaculair dan verwacht. Vooral de kijkhoek lijkt ons maar in beperkte mate verbeterd. Het toestel gebruikt nog steeds een edge led achtergrondverlichting, met local dimming in kolommen en heel uitzonderlijk zie je die aan het werk.

Maar er zijn ook veel duidelijke verbeteringen. Zo is het contrast, juist dankzij die local dimming, erg indrukwekkend voor een edge led. De lichtopbrengst is uitstekend en het kleurbereik is aanzienlijk uitgebreid. Doe er nog eens uitstekende beeldverwerking bij en top calibratie, en je hebt een televisie die zich probleemloos in de kop van peloton nestelt. Alsof dat nog niet genoeg was, komt deze Samsung ook met een One Connect box en een lange quasi onzichtbare optische kabel om de tv met de aansluitingen te verbinden. Dat opent mogelijkheden voor installaties die anders een pak moeilijker, of onmogelijk, waren.

Wie een topmodel als de QE55Q7F in huis haalt, moet rekening houden met stevige prijzen. Onverwacht is de hoge prijs dus niet, maar we vinden hem wel iets te hoog.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Uitstekende zwartwaarde en contrast
  • Zeer hoge helderheid
  • Uitmuntende kleurweergave
  • One Connect & optische kabel

Minpunten
  • Soms zichtbare local dimming

  • Verbeterde, maar nog steeds matige kijkhoek
  • Prijs

Reacties (14)