Review: Samsung Galaxy S9 Plus – net iets meer dan een iteratieve update

11 april 2018 + 10 minuten 3 Reacties
samsung-galaxy-s9-foto-1

De Samsung Galaxy S9 Plus is het nieuwe vlaggenschip van het Zuid-Koreaanse bedrijf. Het model treedt in de voetsporen van het mooi ontworpen Galaxy S8-model en lijkt daardoor, op het eerste gezicht, weinig nieuws aan te kunnen bieden. We nemen de Galaxy S9 Plus goed onder de loep.

Wanneer je ieder jaar het nieuwste Samsung Galaxy S-model wil, dan moet je daarvoor diep in de buidel tasten. Het is altijd de vraag of de hoge prijs voor deze vlaggenschepen gerechtvaardigd is als je kijkt naar wat je ervoor terugkrijgt. Meestal is het zo dat de verbeteringen in de lijn der verwachting liggen en incrementeel zijn. Daar waar Samsung bij de Galaxy S6 voor het eerst echt goed naar het design van de smartphone keek, maakte het bedrijf bij de Galaxy S8 pas de grootste stap. En dit jaar zien we ogenschijnlijk dezelfde smartphone.

Samsung Galaxy S9 Plus – specificaties

Samsung Galaxy S9 Plus
Scherm 6,2-inch, 2.960 bij 1.440 pixels
Digitizer Nee
Processor Exynos 9810 Octa
RAM 6 GB
Opslaggeheugen 64 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 5.0
NFC Ja
Camera’s Twaalf megapixel achter, acht megapixel voor
Accu 3520 mAh Lithium Polymer

Specs

Een nieuwe smartphone vraagt om nieuwe, betere hardware. En gelukkig levert Samsung dit jaar wat dat betreft mooi werk af. Niet alleen krijgen we hier in Nederland de versie met de Samsung Exynos 9810-processor (een octacore-processor, vergelijkbaar met de Qualcomm Snapdragon 845), ook krijgen we toegang tot 6 GB aan werkgeheugen. Een ware toevoeging, aangezien we steeds meer van onze smartphones verwachten en (veelal goedkopere) concurrenten vaak kiezen voor 6 GB (of soms zelfs meer) aan werkgeheugen.

Samsung Galaxy S9 Plus – hardware en design

Als we kijken naar het design van de Samsung Galaxy S9 Plus, dan zijn er weinig veranderingen zichtbaar. Dat was ook wel te verwachten, aangezien Samsung vorig jaar het nieuwe ontwerp na maandenlang ontwikkelen introduceerde en het veel geld had gekost als het design weer op de schop was gegaan. Met het ontwerp van de Galaxy S9 zet Samsung wel een stapje verder dan voorheen in de missie de dikke randen aan de boven- en onderkant te verwijderen. De randen op de S9 Plus zijn iets kleiner in vergelijking met de S8 Plus.

Ook geen verrassing: Samsung kiest niet voor de notch, de inkeping aan de bovenkant van het scherm. Dat is waarom er nog sprake is van een rand aan de bovenkant. Wat ons betreft is dit een veel elegantere oplossing, ook al wordt een smartphone daardoor iets langer. Maar wat wil je met een groot scherm van 6,2-inch in een smal formaat: dan houd je nou eenmaal een langwerpig voorwerp over. Verder is de S9 Plus ook iets dikker en zwaarder dan z’n voorganger, waardoor die beter tegen een stootje kan – zonder dat je dit meteen opvalt.

De grootste – en meest opvallende – verandering aan het design, is de plaatsing van de vingerafdrukscanner. Samsung heeft veel kritiek gehad op het feit dat de vingerafdruklezer slecht bereikbaar was, omdat die naast de camera was geplaatst. Dit keer zit-ie onder die camera, waardoor je er dus beter bij zou moeten kunnen. Dat is althans het idee achter de verandering. Helaas heeft Samsung gekozen voor een kleinere vingerafdruklezer, waardoor je ook dit jaar ontzettend moet gaan wennen aan de positie op de achterkant.

Verder keren er allerlei elementen terug die we nog kennen van de Samsung Galaxy S8-modellen. Er zijn gebogen schermranden; het scherm loopt dus over de rand van het toestel door. Daardoor vallen de randen in elk geval aan de zijkant veel minder op. Daarnaast zijn er wederom drie knoppen, waarvan eentje is weggelegd voor Bixby. Juist, of je dat nou wil of niet. Samsung blijft de digitale assistent door je strot duwen. Verder beschikt het toestel over een IP68-certificaat en is de glazen achterkant een ware magneet voor lelijke vingerafdrukken.

Display

De Samsung Galaxy S9 beschikt dus over een riant scherm van 6,2-inch (6,0-inch wanneer je de gebogen hoekranden niet meerekent). Het is een langwerpige smartphone en dat betekent in dit geval dat je te maken hebt met een schermverhouding van 18.5:9. De resolutie bedraagt 2.960 bij 1.440 pixels. Dat allemaal levert ontzettend scherpe en zeer kleurrijke beelden op. Uiteraard beschikt het toestel over een amoled-scherm: daardoor heeft het toestel toegang tot een uitgebreid kleurenspectrum, en heeft zwart ook echt een zwarte kleur.

Kleurrijke foto’s, video’s, games en apps komen goed tot hun recht door de hoge contrastverhouding en levendige kleuren. Er zijn weinig smartphones die Samsung-toestellen kunnen evenaren op het gebied van schermtechnologie. Net zoals bij het vorige model merken we ook hier dat we soms de randen van het scherm onopgemerkt aanraken, waardoor andere handelingen niet (goed) worden geregistreerd. Dat is inherent aan dit design en daar hadden de Galaxy S8 en Galaxy Note 8 ook last van — maar dat maakt het niet minder irritant.

Connectiviteit

Zoals je mag verwachten van een moderne smartphone, is de Samsung Galaxy S9 van alle moderne gemakken voorzien. Zo kun je natuurlijk verbinding maken met allerlei wifi-netwerken en kun je draadloos apparaten koppelen middels bluetooth (versie 5.0, dus de meest recente variant). Verder beschikt het toestel eigenlijk alleen niet over een (mini-)hdmi-poort, maar wel over alle andere dingen, zoals een usb-type-c-aansluiting, een hoofdtelefoonaansluiting (als favoriet van de fans), een micro-sd-kaartsleuf en natuurlijk nfc-ondersteuning.

Speakers

Naast een hoofdtelefoonaansluiting zitten er ook twee speakers op de Samsung Galaxy S9 Plus. Eentje aan de onderkant, waar er normaal gesproken eentje hoort te zitten, en eentje aan de bovenkant van het scherm. Zodoende kan er stereogeluid worden gerealiseerd. Dit audiosysteem werkt ongeveer hetzelfde als op de nieuwe iPhones: het geluid komt daardoor meer op je af en wordt niet altijd weggemoffeld wanneer je je smartphone verkeerd vasthoudt. Het geproduceerde geluid klinkt overigens prima, maar zet hem liever niet te hard.

Daarnaast heeft Samsung nog iets aan het geluid toegevoegd. De Samsung Galaxy 9 Plus ondersteunt namelijk Dolby Atmos. Dat is geluidstechnologie die je doorgaans op homecinemasystemen, soundbars en speakers tegenkomt, maar dit keer zit het dus in je smartphone. Het vult een kamer met gemak met rijk geluid, maar op je smartphone voegt het echter weinig toe. Het verslechtert het geluid ook niet echt; het klinkt alleen wel wat kunstmatiger. Daarom kunnen we niet echt aanraden om veel van deze functie gebruik te maken.

Camera’s

Dit jaar heeft Samsung ervoor gekozen een ander verschil te implementeren tussen beide versies van de Galaxy S-smartphone. Zo zit er een dubbel camerasysteem op de Galaxy S9 Plus. Voor foto’s met weinig omgevingslicht schakelt het systeem over naar het f/1.5 diafragma. Als er meer licht beschikbaar is (honderd lux of meer), dan wordt er automatisch overgeschakeld op het diafragma met f/2.4. Ook is er nog een tweede camera aanwezig, bedoeld als telelens. Hierdoor kun je twee keer inzoomen zonder echte kwaliteitsverlies.

Beide camera’s beschikken over een optische beeldstabilisator, evenals autofocus, waardoor er dus veel werk uit handen wordt genomen. De frontcamera beschikt over over acht megapixel en een diafragma van f/1.7. De Samsung Galaxy S9 Plus is prima in staat foto’s met weinig licht te maken, aangezien er aanzienlijk weinig ruis aanwezig is. Foto’s zien er redelijk gedetailleerd uit en dat komt ook met name door de hdr-stand. Deze stand maakt foto’s niet onnatuurlijk: kleuren worden niet overdreven weergeven, zwartwaarden ook niet.

De reden dat er relatief weinig ruis aanwezig is op deze foto’s (tot dertig procent minder, terwijl er tot 28 procent meer licht is), heeft te maken met de manier waarop Samsung het camerasysteem heeft ontwikkeld. Er wordt gebruikgemaakt van het Dual Aperture-systeem, dat gebruik kan maken van de twee diafragma’s tegelijkertijd. Zo kan er tegelijkertijd meer licht worden opgevangen, terwijl het systeem ervoor zorgt dat foto’s niet overbelicht raken. Daardoor kun je nu veel meer zien op donkere foto’s en zien normale foto’s er fantastisch uit.

Het systeem werkt dus achter de schermen hard aan het zo mooi mogelijk maken van je foto’s, maar dat betekent niet dat het altijd goed gaat. Sommige foto’s kunnen nogal ‘geproduceerd’ ogen. Details kunnen nog wel eens wegvallen, gezichten kunnen te glad worden gestreken en soms kom je ook wat motion blur tegen — vooral in het donker. Gelukkig kun je zelf een hoop instellen, voorkomen en verbeteren via de Pro-modus, aangezien de automatisch modus voor deze problemen zorgt. Maar niet alles is helaas te voorkomen.

Ook is het mogelijk video’s in de 4k-resolutie te schieten, in zestig frames per seconde. Helaas kun je dan niet gebruikmaken van de optische beeldstabilisator en kunnen die video’s maar vijf minuten lang worden (dat is tenminste nog een begrijpelijke beperking). Pas vanaf 4K in 30fps (en daaronder) heb je wel toegang tot de optische beeldstabilisator. Daarnaast is het mogelijk video’s in 960fps te schieten en krijg je toegang tot een frame waar het effect automatisch wordt gestart. Een leuke feature, maar geen baanbrekende mogelijkheid.

Accuduur

Qua accu mag je soortgelijke prestaties verwachten als bij de Samsung Galaxy S8 Plus. Met 3.500 mAh aan boord kun je met gemak de dag volmaken en aan het einde van de dag zelfs nog energie over hebben. We hadden gehoopt dat de accu, nu die iets groter is, langer mee kon gaan, ook doordat er een andere processor aanwezig is. Maar Samsung zoekt, logischerwijs, de grenzen van de accu niet snel meer op door het debacle van de Galaxy Note 7. Dus moeten we het doen met maximaal anderhalve dag aan energie. Dat is meer dan prima.

Samsung Galaxy S9 Plus – software

Op het gebied van software weet je inmiddels wat je mag verwachten, zeker als je bekend bent met de Galaxy S8 of Galaxy Note 8. De Galaxy S-serie heeft niet dezelfde softwarefuncties voor het maken van notities, maar over het algemeen is de basis van het systeem, genaamd Samsung Experience, hetzelfde op de vlaggenschepen van het bedrijf. Onder die Samsung Experience treffen we Android 8.0 Oreo aan. Verwacht echter niet dat je binnen nu en een jaar Android P krijgt, want Samsung is nogal traag wat updates betreft.

De softwareschil van Samsung is nog altijd efficient en schoon te noemen. Mocht dit je eerste Samsung-toestel zijn, dan kan het zijn dat je even moet wennen aan de plek van bepaalde instellingen, maar voor je het weet ben je daar aan gewend. De opties binnen de instellingen van de smartphone zijn namelijk erom overzichtelijk ingedeeld en voor je het weet heb je precies die instelling te pakken waar je naar op zoek was. Zo niet, dan kun je er altijd nog voor kiezen gebruik te maken van de zoekbalk aan de bovenkant van de instellingen.

Uiteraard levert Samsung wel een groot aantal apps mee, dus je zult even wat tijd moeten investeren om die allemaal uit te zetten of te verwijderen, mits je ze niet gebruikt natuurlijk. Dat is vaak vervelend, maar we moeten ook zeggen dat die hoeveelheid apps in de afgelopen jaren al flink zijn afgenomen. Er is ondersteuning voor Google Assistant, evenals Google Daydream — dus dat is allemaal mooi meegenomen. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van Google Lens en wordt ARCore support later nog toegevoegd.

De camera aan de voorkant van het toestel is overigens in staat om het toestel te ontgrendelen middels een irisscan of gezichtsherkenning. Dat klinkt hartstikke leuk op papier en de eerste paar keer is het ook tof in de praktijk, maar je komt er al gauw achter dat het toch meer een gimmick dan een handige feature is. Met iets te veel of juist te weinig licht werkt de functie al niet meer en dan ben je overgeleverd aan oudere methoden, zoals een pincode of vingerafdrukscanner. Maar die vingerafdrukscanner zit nog steeds niet op niet een lekkere plek.

Daarnaast heeft Samsung een haptisch element aan de onderkant van het touchscreen toegevoegd. Dit is de thuisknop, omdat er aan de voorkant geen ruimte meer was voor een knop, zoals we die op oudere modellen tegenkwamen. Deze knop activeer je door even hard op de plek te drukken of door tweemaal te tappen, waarna het scherm aangaat. Dit kun je ook nog altijd doen met de aan-uitknop aan de zijkant. De haptische knop aan de voorkant werkt in elk geval goed en reageert vrijwel altijd prima op je input.

Samsung Galaxy S9 Plus – in gebruik

Zoals je tussen de regels door al hebt kunnen lezen, zijn er wat kleine irritatiepunten aanwezig. Dat zijn grotendeels dezelfde punten die we eerder al hadden bij de Galaxy S8 en Galaxy Note 8. Hoewel we het design van het toestel prijzen, heeft dat wel zo z’n keerzijde: soms activeer je namelijk met de palm van je hand iets aan de zijkant op het scherm, waardoor andere touchscreenaanrakingen niet worden geregistreerd. Daarnaast is het zo dat die vingerafdruklezer op een betere plek zit, maar nog steeds niet goed bereikbaar is.

En dan hebben we nog een allerminst nuttige toevoeging in de vorm van AR Emoji, Samsungs antwoord op Animoji. Met de AR Emoji is het mogelijk een 3d-poppetje te maken van jezelf, dat in staat is zo’n honderd uitdrukking te realiseren op het scherm. Je kunt er van alles mee, zoals gifjes en stickers maken en vervolgens naar je vrienden versturen (die niet dezelfde peperdure smartphone nodig hebben om de plaatjes te kunnen zien). Maar de setup kan soms al voor problemen zorgen, waardoor de functie snel z’n waarde verliest.

De stemassistent Bixby is ook weer terug en nu iets waardevoller dan voorheen. Niet als persoonlijke assistent, maar meer als hulpmiddel voor camerafuncties en augmentedrealitydiensten. Zo kan de dienst teksten vertalen en belangrijke punten in de buurt laten zien, nog voordat je een foto hebt gemaakt. Bovendien doet hij z’n best eten te herkennen om je te kunnen informeren over het aantal calorieën bijvoorbeeld, maar vaak genoeg is die niet in staat het correcte voedsel te herkennen. Al met al nog niet héél handig, die Bixby.

Prestaties

Met de nieuwste Samsung Exynos-processor en maar liefst 6 GB aan werkgeheugen aan boord, is het geen verrassing dat de Samsung Galaxy S9 Plus ontzettend goede prestaties levert. Er is geen moment dat het toestel moeite heeft met de acties die het moet ondernemen. Dat geldt ook voor de videogames. Er zijn grafisch zware 3d-spellen beschikbaar op Google Play en dit toestel speelt ze moeiteloos af. De interface werkt razendsnel, de apps worden moeiteloos opgestart en de telefoon doet gewoon wat je wil, op het moment dát je het wil.

Samsung Galaxy S9 Plus – conclusie

Wanneer je de Samsung Galaxy S9 Plus naast het model van vorig jaar legt, dan vallen een aantal dingen op. Qua design is er bar weinig veranderd, maar dat vinden we geen negatief punt. De Galaxy S-toestellen zijn mooi ontworpen, al vinden we het wel jammer dat er heel snel veel vingerafdrukken op dat dure toestel zitten. Daarnaast is het zo dat we hier te maken hebben met een iteratieve update — dat betekent dat er wat dingen zijn veranderd, maar dat je over het algemeen bijna dezelfde smartphone-ervaring als vorig jaar in huis haalt.

Dat geldt voor een aantal onderdelen (zoals het design, de interface en andere softwaremogelijkheden), maar minder voor de camera. Dat is een aspect waar Samsung veel vernieuwing in heeft gebracht, door onder meer in te zetten op augmented reality en kunstmatige intelligentie. Bovendien heeft Samsung geprobeerd enkele kritiekpunten aan te pakken van het vorige model, maar is niet alles helemaal goed uit de verf gekomen. Zo vinden we de plaats van de vingerafdrukscanner nog niet goed en zitten we wederom met die extra Bixby-knop.

Om over de terugkerende irritatiepunten nog maar te zwijgen. Maar dit zijn wel punten die inherent zijn aan het design; wil je dus een nieuwe Samsung vanwege dat mooie ontwerp, dan moet je die negatieve aspecten dus helaas voor lief nemen. De AR Emoji voegen verder weinig toe en kun je zien als een gimmick die vooral in het begin leuk zal zijn. Datzelfde geldt voor slow motion in 960fps, een functie die we op meerdere smartphones zien. Maar onderaan de streep is de Galaxy S9 Plus wel een fantastisch ogende en presterende smartphone.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Zelfde fantastische design
  • Eén van de best presterende smartphones
  • Veel nieuwe cameramogelijkheden

Minpunten
  • Veel dezelfde minpunten als Galaxy S8

  • AR Emoji voegen weinig toe
  • Vingerafdruklezer te klein

Reacties (3)