Het aanbod spelers voor fysieke media, schijfjes dus, slinkt zienderogen. Voor film- en muziekliefhebbers die een uitgebreide collectie schijven hebben is deze high-end Reavon speler dan ook een welkome verrassing. We testten deze universele speler; verdient hij een plaatsje in jouw thuisbioscoop?
Wat | Ultra HD Blu-ray-speler |
---|---|
Aansluitingen | 2x HDMI, 1x digitaal coaxiaal audio uit, 1x optisch digitaal audio uit, 7.1 cinch analoog audio uit, XLR balanced stereo audio uit, 1x netwerkaansluiting, 2x USB (1x 3.0), 1x RS-232c |
Schijfformaten | Ultra HD Blu-ray, 3D Blu-ray, BD-R/RE, DVD-Video, DVD+R/RW, DVD-R/RW, SACD, CD-Audio, CD-R/RW |
Extra's | HDR10, Dolby Vision, USB/DLNA-mediaspeler |
Afmetingen | 430 x 82 x 351 mm |
Gewicht | 6,8 kg |
Verbruik | 42 / 0,45 Watt |
Adviesprijs | 1.699 euro |
Reavon UBR-X200 - Design
De zwart geborstelde metalen behuizing van de Reavon speler gaat voor eenvoud. Rechte hoeken, strakke lijnen, geen franjes. Een stalen chassis, met bovendien een 3mm dikke stalen plaat aan de onderzijde zorgt voor een bijzonder robuuste speler.
Aan de voorzijde vinden we toetsen voor power, eject, play/pause, stop, next en previous. De toetsen klikken zuiver. Onder de schijflade heb je een duidelijk display. Dat kan je via de menu’s of met de afstandsbediening dimmen.
Reavon UBR-X200 - Aansluitingen
De achterzijde van de speler biedt een hele reeks aansluitingen, iets wat we nog maar zelden zien. Uiteraard krijg je twee HDMI-aansluitingen. Een voor beeld en geluid, en een voor uitsluitend geluid. Die laatste gebruik je in geval je AV-receiver geen HDR of 4K kan doorgeven. De main HDMI-uitgang sluit je dan rechtstreeks aan op je tv, de audio-uitgang op je AV-receiver.
Daarnaast vinden we een coaxiale en optische digitale audio-uitgang, een stereo cinch uitgang en een 7.1 analoge uitgang. Om het audiokarakter van de speler nog wat extra in de verf te zetten is er een gebalanceerde XLR-stereo uitgang.
De speler beschikt over een netwerkaansluiting, maar geen WiFi. Wie hem wil integreren in een domoticasysteem kan de RS-232c aansluiting gebruiken. Tot slot zijn er twee USB-aansluitingen, een vooraan en een USB 3.0-aansluiting achteraan voor media.
Reavon UBR-X200 - Gebruiksgemak
Bij de installatie van de speler kies je een paar basisinstellingen. Denk eraan om bij de resolutiekeuze even naar te beneden te scrollen zodat je ‘source direct’ kunt kiezen. Kies bij ‘TV screen’ 16:9 Normal (niet 16:9 Full, de speler rekt dan alle video uit om schermvullend te zijn).
Geen fancy Home-scherm, zo veel is zeker, maar de eenvoud maakt het dan wel handig. Vijf iconen onderaan het scherm is alles wat je nodig hebt: Schijf, Video, Muziek, Foto en Instellingen.
De menu’s navigeren vlot, het voordeel van een eenvoudige opbouw. Gaan we even kijken in de instellingen, dan blijkt al snel dat deze speler heel wat opties biedt. Bij de ‘resolutie’ instelling ontbreekt een scrollbalk, en je ziet dus niet alle opties. Aanvankelijk dachten we dat ‘Source Direct’ ontbrak, maar voor die optie scroll je dus even naar beneden. De menu’s geven ook geen uitleg over de instellingen, dus haal er de handleiding bij als je twijfelt. De meeste standaard keuzes zijn overigens ok.
De speler is erg stil met Blu-ray en DVD, maar kan luidruchtiger zijn als hij een Ultra HD Blu-ray schijf opstart. Zodra de film begint valt het geluid grotendeels weg en zal het je vermoedelijk niet meer storen.
Afstandsbediening
De afstandsbediening is al even indrukwekkend als de speler. Het is een, naar huidige normen, enorme balk met een overdaad aan toetsen. Maar, eerlijk is eerlijk, hij is echt wel handig. Zo zijn er toetsen beschikbaar om audio of ondertitels te kiezen. Je kan het display op de speler dimmen. De resolutie is aanpasbaar vanop de remote. Uiteraard is de remote verlicht, zoals dat hoort voor een toestel met thuisbioscoop ambities.
De Info-toets geeft je informatie over de huidige video en wanneer je hem lang ingedrukt houdt krijg je wat extra informatie, zoals HDR metadata. Allemaal erg handig als je even iets wil nakijken of snel aanpassen.
Reavon UBR-X200 - Functies
Laten we maar met de deur in huis vallen, wie een speler zoekt met streaming-apps zoals Netflix of YouTube, mag deze al vergeten. Hij heeft een netwerkaansluiting, maar die is er om bestanden vanop een DLNA of Windows-share af te spelen. Er is geen enkele smart tv-app aan boord.
De USDB/DLNA-mediaspeler heeft een erg spartaanse interface, en is dan ook niet echt geschikt om door een grote collectie muziek- of film bestanden te navigeren. De interface wil soms ook wel eens vastlopen, om onverklaarbare redenen. De speler ondersteunt zo goed als al onze testformaten. Twee uitzonderingen: Divx werd geweigerd (Xvid werkt wel), en al onze HDR-bestanden. Dat eerste is niet zo erg, Divx is al erg oud, maar de ontbrekende HDR-ondersteuning vonden we opmerkelijk. Gelukkig leverde Reavon ons een beta-software waarin dat opgelost is. En voor de X100 (het kleine broertje van deze speler) is die software al beschikbaar op de website.
Voor schijven kan de speler ook met zo goed als alle formaten overweg, van Ultra HD Blu-ray tot DVD, inclusief alle (her)schrijfbare varianten. Op audiovlak kan hij naast CD’s ook SACD aan (geen DVD Audio, maar dat nemen we hem niet kwalijk).Voor HDR is er ondersteuning voor HDR10 en Dolby Vision, maar niet voor HDR10+ of HLG. Dat HDR10+ ontbreekt is op zich geen drama, het formaat is minder verspreid dan Dolby Vision, maar voor een speler die wil claimen universeel te zijn is het wel een misser.
De speler kan alle Dolby Digital en DTS audioformaten (inclusief Dolby Atmos en DTS:X varianten) van schijf uitsturen als bitstream, omzetten naar PCM of reencoden naar standaard Dolby Digital of DTS (voor erg oude AV-receivers).
Reavon UBR-X200 - Beeldverwerking
Deze speler levert uitstekende beeldprestaties. Hij herkent bijzonder snel alle film- en videoframerates, en levert prima deinterlacing. Zo blijven trapjesvorming en moiré-effecten tot een absoluut minimum beperkt. De ruisonderdrukking levert prima werk met willekeurige ruis, en kan zelfs een redelijke hoeveelheid compressieruis wegwerken.
We prefereren in de ‘Display Settings’ de ‘Source Direct’ optie. De speler behoudt dan de resolutie en framerate van het bronmateriaal. Upscalen gebeurt dan op de tv die in zo goed als alle gevallen een betere resultaat zal geven. Dat gezegd zijnde, de Reavon levert zelf ook uitstekende upscaling resultaten.
De speler levert drie beeld-presets aan die je naar eigen goeddunken kan instellen met contrast, helderheid, tint en chroma. We raden altijd af om dat te doen, dergelijke instellingen doe je veel beter op de tv, maar het kan interessant zijn om dit alternatief te hebben. Je kan in deze presets ook kiezen voor een tv-type: OLED, LCD, Projector of reference. Ook hier raden we aan om de Reference stand te gebruiken. De LCD en Projector-instelling tillen de zwartdetails wat op, maar dat is op een goed ingestelde tv overbodig.
HDR
De Reavon ondersteunt Dolby Vision en HDR10, maar geen HLG of HDR10+. Dat is een misser voor wat een universele speler moet zijn. HDR10+ loopt wat contentaanbod betreft wel achter op Dolby Vision.
De beeldkwaliteit is prima. De speler geeft netjes alle metadata door, dat kan je eenvoudig nakijken in het info-menu (door de Info-toets lang ingedrukt te houden). Je leunt voor de tonemapping wel volledig op de prestaties van de tv (of projector), want daar kan je op de Reavon niet aan sleutelen. In de Beeld instellingen vind je wel een HDR-SDR aanpassing, maar die is enkel van belang als je tv of projector geen HDR ondersteunt. Een functie om de tonemapping aan te passen zoals je die op de Panasonic UB9000 vindt, ontbreekt. Vooral voor projectoren was dat wel handig geweest, die kunnen vaak wel wat hulp gebruiken op dat vlak. Gezien de erg forse prijs van de speler hadden we dat wel verwacht.
Reavon UBR-X200 - Geluidskwaliteit
Wat zijn de specifieke audio-geloofsbrieven van de UBR-X200? In tegenstelling tot bij de meeste Ultra Blu-ray-spelers is hier veel aandacht besteed aan het DAC-gedeelte én zijn er zevenkanaals analoge outputs voorzien. In een normaal scenario is de DAC in een speler niet zo relevant. De muziekstroom wordt immers digitaal via HDMI naar je AV-receiver gestuurd en downstream door de DAC’s in dat toestel omgezet naar een analoog signaal. Waarom dan die analoge meerkanaals-output? Het is een enorm nichescenario: het direct connecteren van een speler aan de nodige versterkers om die meerkanaals-muziek af te spelen, dus zonder interventie van een AV-receiver of processor. We beelden ons dan in dat het gaat om mensen die een high-end stereo-opstelling hebben, met aanvullend een extra versterker of twee voor wanneer ze naar hun 5.1 SACD’s of andere muziek in meerkanaalsformaten beluisteren.
Muziek afspelen via de interface kan relatief vlot. De interface is nu niet bliksemsnel als we bladeren door de muziek via MimimServer op een Synology, maar reageert in elk geval soepeler dan de menu’s van de Panasonic UB820/824 die we soms ook gebruiken. Als je iets als Roon of BluOS gewoon bent, oogt het wel heel Spartaans. Je kunt bijvoorbeeld niet de sampling- of bitrate van afspeelde bestanden oproepen. Albumhoezen verschijnen vaker niet dan wel. Over Roon gesproken: op de Oppo-spelers na is er geen enkele universele schijfjesspeler Roon Ready. De mensen van Reavon stellen dat ze dit wel gaan regelen voor de UBX-200. In Roon verschijnt de speler vooralsnog niet, ook niet als ongecertifieerd apparaat. Het zal dus niet voor binnenkort zijn.
Het doorlopen van onze audioformatentest bleek een hobbelig parcours. Af en toe selecteerden we een testbestand en bevroor de interface, even of zelfs permanent. De volgende keer werkte hetzelfde bestand perfect. Het gebeurde gelukkig niet al te vaak en hopelijk brengt een firmware-update een oplossing voor dit probleem. Ook lelijk is de Linux-foutmelding als je een bestand aanduidt in een formaat die de Reavon niet lust. Maar toegegeven, die pop-up hebben we niet vaak gezien, want de UBR-X200 pakt wél uit met een uitstekende ondersteuning van muziekformaten. Naast de klassieke lossy en lossless formaten (ALAC en FLAC, ook in hi-res), speelt het toestel probleemloos exoten af, zoals Ogg Vorbis, AIFF (incluis hi-res) en DSD (tot DSD 128, DSD256-testbestanden van 2L speelden niet). Wat werkte niet: WMA Lossless. Over obscuur gesproken. Wel heel positief: de Reavon UBR-X200 leest en verwerkt multikanaals PCM- en DSD-bestanden. En dat kom je maar weinig tegen. Toegegeven, bronmateriaal in die formaten zijn ook zeldzaam. Maar 5.1-FLAC’s kun je aanschaffen bij Qobuz, meerkanaals-DSD is zelfs waarin 2L native opneemt. Het prachtige ‘Magnificat’ van de Trondheim Solisten in 5.1 moet je eens gehoord hebben.
Als het gaat om fysieke media heeft de Reavon UBR-X200 geen enkel probleem met SACD’s, incluis schijven met meerkanaalsinhoud. Net voor fans van dat medium is die zevenkanaals analoge uitgangen aangedreven door een paar PCM1690 DAC-chips voorzien. Dat is trouwens niet zo’n nieuwe chip, niet dat dit op zich een probleem is. In de huidige situatie met grote tekorten zal het wellicht te uitdagend zijn om de nieuwste DAC-chips van ESS te bemachtigen – en zijn de chips van AKM figuurlijk meer waard dan goud.
In de settings van de Reavon vinden we de nodige opties om het afspelen van SACD’s mogelijk te maken, zoals de optie om te schakelen tussen stereo of 5.x. Je kunt ook die analoge outputs instellen voor de gewenste speakeropstelling. Ook onze ‘1615: Gabrieli in Venice’ van His Majestys Sagbutts & Cornetts Blu-ray Audio met Dolby Atmos speelt probleemloos af; het had ons enorm verbaasd als dit niet het geval was.
Wat is dan de conclusie als het gaat om audio? Deze Reavon heeft een aantal zaken die het interessant maken voor bepaalde nichescenario’s, zoals het afspelen van meerkanaals-SACD’s rechtstreeks naar eindtrappen toe. Het is ook een van de weinig opties als je meerkanaals-muziekbestanden wil afspelen, zoals je wel vindt bij een aantal klassieke labels. De ondersteuning voor meerkanaals-DSD is in het bijzonder bijna uniek. De trend qua meerkanaals-muziek wijst echter richting Dolby Atmos Music, en daar heb je momenteel enkel de optie Apple TV, NVIDIA Shield en app op je (nieuwe) tv. Het is moeilijk te zien hoe een ouderwets concept als een schijfjesspeler hier een rol kan betekenen, gewoonweg omdat die Dolby Atmos-muziek vooral via streamingdiensten wordt verdeeld. Blu-Rays met muziek spelen uiteraard wel perfect af. Maar daar heb je eigenlijk geen speciale speler voor nodig.
Het DA-conversiegedeelte is ondanks de oudere DAC-chips prima in orde, en de XLR-uitgangen zijn relatief uniek en interessant om de Reavon op te nemen in een betere audio-opstelling.
Review-apparatuur
Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Portrait Displays C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Portrait Displays Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Onze projectiescherm is een Projecta Tensioned Elpro Concept met HD Progressive 1.1 doek. Hier vind je meer info over onze meetapparatuur.
Reavon UBR-X200 – Conclusie
Of we dat nu willen of niet, fysieke media verliezen elk jaar wat terrein. Of dat een goede zaak is, is voer voor een discussie op een ander moment. De gevolgen zijn echter duidelijk: nieuwe Ultra HD Blu-ray-spelers zijn een zeldzaamheid geworden. Reavon probeert de leegte te vullen die ontstond door het verdwijnen van Oppo. De UBR-X200 heeft in elk geval het uiterlijk van een topspeler, en hij heeft ook heel wat goede eigenschappen. Maar we tekenden ook wat minpunten op. Zo is het een speler die het etiket ‘universele speler’ opeist, maar geen HDR10+ ondersteunt. En ondanks zijn high-end prijs, ontbreekt ingebouwde HDR-tonemapping, iets wat we van een high-end speler verwachten. Dat hij geen streamingfuncties biedt is jammer, maar dat hoort bij zijn die-hard imago als schijfspeler.
Anderzijds krijg je een knappe speler, die werkelijk al je schijven afspeelt (met uitzondering van DVD Audio). Hij doet dat ook behoorlijk snel, opstarten en een schijf lezen verloopt vlotter dan op een aantal concurrenten. Hij levert erg goede beeldkwaliteit, en dankzij de ‘Source Direct’ optie kan je alle upscale werk laten doen door je tv, ook al levert hij zelf ook uitstekende resultaten. De USB/DLNA/SMB-mediaspeler is een redelijke, zij het erg spartaanse aanvulling. Voor grote collecties zijn er betere oplossingen. De dubbele HDMI-uitgang is handig voor mensen met een oudere AV-receiver. En voor de audiofielen is hij uitgerust met een volledig aanbod analoge uitgangen.
Wat moet dat kosten? Iets te veel vinden we. Voor die prijs willen we een speler zonder minpunten. Je kan natuurlijk ook uitkijken naar de UBR-X100, dat is een versie zonder de analoge uitgangen, die afklopt op 799 euro. Maar toch is ook dan de concurrentie nog erg scherp. De Panasonic DP-UB824 kost rond de 500 euro, biedt wel HDR10+ en tonemapping, maar moet het dan weer zonder Source Direct uitgang stellen.
Beoordeling
Reavon UBR-X200
- Uitstekende beeldkwaliteit
- Goede ondersteuning muzieksurroundformaten
- Dubbele HDMI-uitgang
- Ruim aanbod analoge audio-uitgangen
- Prima bouwkwaliteit
- (bijna-)Universele speler
- Geen HDR10+
- Geen streamingfuncties
- Geen tonemapping opties
- Spartaanse USB/DLNA-omgeving
- Prijs
Beoordeling Reavon UBR-X200
Of we dat nu willen of niet, fysieke media verliezen elk jaar wat terrein. Of dat een goede zaak is, is voer voor een discussie op een ander moment. De gevolgen zijn echter duidelijk: nieuwe Ultra HD Blu-ray-spelers zijn een zeldzaamheid geworden. Reavon probeert de leegte te vullen die ontstond door het verdwijnen van Oppo. De UBR-X200 heeft in elk geval het uiterlijk van een topspeler, en hij heeft ook heel wat goede eigenschappen. Maar we tekenden ook wat minpunten op. Zo is het een speler die het etiket ‘universele speler’ opeist, maar geen HDR10+ ondersteunt. En ondanks zijn high-end prijs, ontbreekt ingebouwde HDR-tonemapping, iets wat we van een high-end speler verwachten. Dat hij geen streamingfuncties biedt is jammer, maar dat hoort bij zijn die-hard imago als schijfspeler.
Anderzijds krijg je een knappe speler, die werkelijk al je schijven afspeelt (met uitzondering van DVD Audio). Hij doet dat ook behoorlijk snel, opstarten en een schijf lezen verloopt vlotter dan op een aantal concurrenten. Hij levert erg goede beeldkwaliteit, en dankzij de ‘Source Direct’ optie kan je alle upscale werk laten doen door je tv, ook al levert hij zelf ook uitstekende resultaten. De USB/DLNA/SMB-mediaspeler is een redelijke, zij het erg spartaanse aanvulling. Voor grote collecties zijn er betere oplossingen. De dubbele HDMI-uitgang is handig voor mensen met een oudere AV-receiver. En voor de audiofielen is hij uitgerust met een volledig aanbod analoge uitgangen.
Wat moet dat kosten? Iets te veel vinden we. Voor die prijs willen we een speler zonder minpunten. Je kan natuurlijk ook uitkijken naar de UBR-X100, dat is een versie zonder de analoge uitgangen, die afklopt op 799 euro. Maar toch is ook dan de concurrentie nog erg scherp. De Panasonic DP-UB824 kost rond de 500 euro, biedt wel HDR10+ en tonemapping, maar moet het dan weer zonder Source Direct uitgang stellen.
Reacties (2)