Wat is het verschil tussen Bitstream en PCM audio?

15 december 2012 1 Minuut 14 Reacties
Yamaha-BD-A1020

Er zijn tegenwoordig zoveel instellingsmogelijkheden op zowel spelers als receivers en home cinema systemen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar, sommige instellingen zijn wel van groot belang. Als je een Blu-ray speler hebt dan heb je vast de opties Bitstream en PCM wel eens voorbij zien komen. Maar, waar dienen deze opties voor en wat is het verschil?

Als je jouw Blu-ray speler via HDMI aangesloten hebt op een receiver of home cinema set dan zijn er twee opties voor de doorgave van audio beschikbaar; Bitstream en (L)PCM. Qua audiokwaliteit zit er in principe weinig verschil in als je de speler via HDMI aansluit maar er is wel een verschil in de manier waarop de audio doorgestuurd wordt.

Blu-ray audio – PCM

Als je de speler instelt op PCM audioweergave dan zorgt de speler er zelf voor dat de (HD) audioformaten die op de Blu-ray disc staan (bijvoorbeeld DTS-HD en Dolby TrueHD) gedecodeerd worden. De audio wordt vervolgens ongecomprimeerd doorgestuurd naar je home cinema set of receiver. Deze set of receiver hoeft vervolgens zelf geen signalen meer te decoderen waardoor de audio direct naar de (versterker en) speakers gestuurd kan worden. Op het display van je set of receiver zie je dan het PCM logo branden. Deze optie wordt voornamelijk gebruikt wanneer de receiver geen ondersteuning biedt voor het decoderen van (HD) audioformaten. De speler vangt het dan op zodat de receiver de audio alleen hoeft weer te geven.

Blu-ray audio – Bistream

Wanneer je de Bistream optie selecteert negeert de speler de decoder mogelijkheden voor audio en wordt het signaal ongecodeerd doorgestuurd naar de receiver of home cinema set. De set of receiver zorgt er vervolgens met eigen decoders voor dat het signaal omgezet naar een bruikbaar signaal voor de versterker en speakers. Op het display van je receiver of set zie je dan het log van het betreffende audioformaat verschijnen (Dolby, DTS, etc.). Deze optie kan altijd gebruikt worden wanneer je de receiver of set ondersteuning biedt voor het decoderen van de audioformaten die je weer wilt geven. Het is overigens altijd mogelijk te schakelen tussen PCM en Bitstream.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (9)

Murk Rondaan

Murk Rondaan
10 augustus 2013 om 12:11

Bij stereoversterker en hdmi aansluiting tv pcm aan? Ik heb een Panasonic bleu rayspeler met 7.1 enz

Inloggen


10 augustus 2013 om 13:18

Maakt in principe weinig uit aangezien je stereoversterker toch niet met surround om kan gaan. Je kunt vaak bij een film ook stereo kiezen en dan zou je het naar wat ik weet ook bitstream kunnen doen als de versterker over een decoder beschikt. Maar, PCM is dus ook mogelijk.

Inloggen
Justin

Justin
05 mei 2015 om 17:12

Ik hoop dat iemand dit berichtje nog krijgt te lezen aangezien dit topic al wat ouder is.
Ik heb een pioneer VSX-921. Hij staat nu zo ingesteld dat hij de Bluray audio mixes ziet.. Ik zie dan op het schermpje: DTS-HD Master of Dolby True HD. Is het slimmer om hem in te stellen op PCM? Of moet ik hem zo laten staan? Want als ik het goed begrijp is PCM beter?

Verder kwam ik erachter dat mijn PCM geluid een stuk zachter is dan de DTS-HD / DD/ Dolby True etc. etc. Wat zou dat kunnen zjn?

Inloggen


05 mei 2015 om 17:14

Nee hoor, PCM is niet beter dan bitstream. Het is maar net welke decoder/converter het beste werk verricht maar in jouw geval zou ik het werk door de receiver laten verrichten. Gewoon bitstream dus.

Inloggen
WvdW

WvdW
18 januari 2016 om 22:48

Ik heb de set van Harman Kardon, BDS 330. Een aantal blurays, 2014 en jonger, worden niet afgespeeld. Nieuwste firmware staat er al op.
1. Kan dit liggen aan bijvoorbeeld de audio settings?

Een simpele samsung bluray speler van 60 euro speelt de films wél af. Die is rechtstreeks op de tv aangesloten. Tv gaat via arc naar de harman kardon.
2. Welke instelling zet ik dan op de harman kardon en samsung bluray om goed gelijk te krijgen?

Inloggen
WvdW

WvdW
21 januari 2016 om 21:17

(N)iemand?

Inloggen
J.J.van.Kleef

J.J.van.Kleef
08 mei 2017 om 21:57

Kan je een sound bar aan sluiten op de kastjes van de KPN interactieve
tv.

Inloggen
J.J.van.Kleef

J.J.van.Kleef
08 mei 2017 om 21:58

Kan je een sound bar aan sluiten op de kastjes van de KPN interactieve tv.
Hartelijk dank.

Inloggen
Lisa

Lisa
13 december 2018 om 19:57

Hoe zet je PCM uit?

Inloggen
A. Hoorman

A. Hoorman
14 december 2019 om 11:53

beste,
Ik heb een receiver van Pioneer type VSX 934 en Blu ray speler BDP 180. Nu heb ik het volgende probleem: DTS van een DVD schijf wordt niet altijd goed afgespeeld. Het gaat om muziek DVD’s
Bij diverse zit er een hapering in het geluid, en bij een groot aantal is DTS net gewoon Dolby digital. Weet iemand wat het kan zijn?
Alvast bedankt.

Inloggen
Ollie Dolbe

Ollie Dolbe
13 januari 2020 om 20:19

beste meneer Hoorman,, ik zag nog geen reactie hier staan,, keek naar de datum en zie is nog best recent ,,zeg er iets over l oordeel bepaal zelf….

Heb 2 tips vermoed dat het spoor niet goed afgesteld staat op de audio-language,, is logisch om center speaker continu te horen (doe test); en let op soundeffects,, minimale codering.

Tip 2 heeft verwante eigenschappen met tip 1 ; namelijk weet ik niet of je met je Pioneer originele DVD’s aan het afspelen bent ( of komen ze uit het laatje van uw PC ?) ,,danwel als tip probeer dual layer en zowiezo full codec bij single layer 4,35 ) ,, Vind het zelf ook mooi om muziek DVD’s te draaien ( heb allang niet meer gedaan) ,, ga binnenkort weer keertje doen ,,, leve de bieb het laatje genieten) dit waren mijn tips (doe er je voordeel mee) 🙂 😉 😀 prettige dag verders en succes ermee ,, groeten van At mostly (a.k.a. Ollie Dolbe) ..

Inloggen
A. Hoorman

A. Hoorman
14 januari 2020 om 23:06

Hartelijk dank voor de reactie op mijn vraag Ollie Dolbe. Ik begrijp alleen niet precies wat er bedoeld wordt dat het spoor niet goed afgesteld staat op de audio-language? Alle speakers zijn goed afgesteld en doen hun werk. Ik kan ook weinig vinden om iets beter af te stellen dan wat er in de handleiding staat. Het zijn originele DVD’s
Misschien kom ik er binnenkort wel achter.
Vr. Gr. A. Hoorman

Inloggen
Menno

Menno
20 januari 2020 om 14:07

Ik heb net een nieuwe versterker met atmos , de ps4 herkend atmos niet en ziet het als 7.1 in pcm mode. Dus die moet in bitstream staan .
Ik heb tot nu toe 2 bluray aquaman en tarzan( the legend of)
Waar de franse taal wel atmos wordt herkend door mijn versteker maar niet de engelse versie ,”input unknow “ melding en matige/slechte kwaliteit geluidweergave
( versterker Onkyo tx-nr686)
Alles is geupdate en het geen disc fout , wat kan het probleem zijn?
Als het de hdmi kabel zou zijn zou de franse versie het ook niet moeten doen.

Inloggen
Edwin

Edwin
25 augustus 2021 om 14:50

Je moet gewoon je ps4 in de tv hdmi aansluiten en dan je ps4 ook optisch aansluiten dan even je optische bron opzoeken op je Onkyo daarna kun je genieten van al je gecodeerde dolby.s instellingen

Inloggen