Review: Panasonic DP-UB9000 Ultra HD Blu-ray-speler

13 september 2018 + 10 minuten 4 Reacties
Panasonic-DP-UB9004

De nieuwste high-end speler van Panasonic is een indrukwekkende verschijning die zowel voor videofielen als audiofielen heel wat te bieden heeft. Van ruime HDR-ondersteuning en remastering tot Hi-res audio en gebalanceerde stereo uitgangen. De DP-UB9000 is een echt uithangbord voor de technologische kennis van Panasonic.

Let op; de DP-UB9000 is het Belgische model. De specificaties zijn gelijk aan die van de DP-UB9004, het Nederlandse model.

Panasonic DP-UB9000 – specificaties

  • Wat: Ultra HD Blu-ray-speler
  • Aansluitingen: 2x HDMI, 1x digitaal coaxiaal audio uit, 1x digitaal optisch audio uit, 1x
  • netwerkaansluiting, 2x USB, 7.1 analoog uit (stereo cinch), stereo uit (XLR)
  • Schijfformaten: Ultra HD Blu-ray, 3D Blu-ray, BD-R/RE, DVD-Video, DVD+R/RW, DVD-R/RW, CD-Audio, CD-R/RW
  • Extra’s: HDR10, HDR10+, Dolby Vision, WiFi (802.11n/ac) ingebouwd, USB/DLNA-mediaspeler, Miracast, Internettoepassingen, HDR optimiser, specifiek audio-ontwerp
  • Afmetingen: 430 x 81 x 300 mm
  • Gewicht: 7,8 kg
  • Verbruik: 40 / 0,4 Watt
  • Adviesprijs: 1.299 euro (België)

Panasonic DP-UB9000 – design

Kwaliteit reflecteert zich niet alleen in een uitzonderlijk lange lijst specificaties, maar in het geval van deze speler ook in een robust design. En dan doen we de Panasonic eigenlijk nog oneer aan. Hij heeft het uitzicht en gewicht (7,8 kg!) van een rechthoekig blok basalt. Jammer dat je hem niet op zijn zij kunt plaatsen, het zou een mooi tribuut zijn aan 2001: A Space Odyssey.

Aansluitingen

Aan de achterzijde vind je een enorme reeks aansluitingen. Op de eerste plaats zijn dat twee HDMI-aansluitingen, een standaard keuze voor heel wat Ultra HD Blu-ray-spelers. Het laat toe om de audio via een aparte HDMI-kabel naar je audio-installatie te leiden, in het geval die niet in staat is om Ultra HD HDR video-signalen door te geven aan je televisie. De andere HDMI-aansluiting voert dan enkel het beeld rechtstreeks naar je televisie.

Daarnaast heb je een optisch en coaxiale digitale audio-uitgang, een 7.1 analoge audio-uitgang, en voor de absolute audiofielen ook een gebalanceerde stereo-uitgang met XLR-connectoren. Een tweede USB-aansluiting, netwerkaansluiting en draadloos netwerk maken de lijst volledig. De SD-slot die we nog vonden op de oudere UB900 is verdwenen.

Panasonic DP-UB9000 – gebruiksgemak

De gebruiksinterface is dezelfde als op de DMP-UB900, het vroegere topmodel, en is dus erg eenvoudig, maar handig. Grote iconen leiden je naar muziek, foto, of film, je netwerkbronnen, of internettoepassingen.

De interface navigeert in de meeste gevallen voldoende snel. Wie bij het installeren door de menu’s wandelt, loopt onvermijdelijk verloren in de enorme hoeveelheid instellingen die deze Panasonic biedt. Gelukkig zijn de meeste benamingen erg vanzelfsprekend en heeft Panasonic voor de meeste een ‘auto’ instelling voorzien.

In de HDMI-instellingen zitten de meest technische details in het Advanced menu. De belangrijkste daar is het ‘HDR Display Type’. Die moet je correct instellen al naargelang je televisie, we komen daar in de sectie beeldkwaliteit op terug.

Afstandsbediening

De afstandsbediening lijkt erg op die van de Panasonic televisies, maar is uitgevoerd in glossy zwart. De layout is prima, met grote en duidelijke afspeeltoetsen en onderaan een reeks nuttige toetsen om beeld en geluid aan te passen. De remote is verlicht.

Met playback info kom je informatie te weten over de HDR-eigenschappen van de film, handig voor de HDR-optimiser (waarover verder mee). HDR setting laat je diezelfde HDR-optimiser aanpassen.

Panasonic DP-UB9000 – features

Ook de DP-UB9000 maakt (net zoals zijn voorganger) om onduidelijke redenen nog steeds gebruik van de oudere Netcast omgeving, en niet van My Home Screen 3.0 dat Panasonic op zijn tv’s biedt. Er is een breed aanbod apps, waaronder Netflix en Amazon Prime. YouTube ontbreekt volledig, en in Netflix kan je geen HDR-content streamen (dat lukte wel in Amazon). Mogelijk komen die zaken nog via een software update, maar het is alvast een vreemd gemis voor een top-end speler.

De speler slikt zowat alle andere schijfformaten zoals, Ultra  HD Blu-ray, 3D Blu-ray, dvd en cd, maar geen SACD of DVD Audio schijven. Alle typische audioformaten die een schijf kan bevatten, van Dolby Digital en DTS tot de lossless versies Dolby True HD en DTS HD MA, kan je bitstreamen of gedecodeerd (PCM) naar buiten sturen. Dolby Atmos en DTS-X zijn ondersteund als je de speler in Bitstream zet (en je audioapparatuur ze kan weergeven uiteraard).

De mediaspeler via usb ondersteunt zowat alle belangrijke audioformaten, zoals FLAC, ALAC en zelfs DSD (het formaat van SACD-schijven). Ook voor video is de speler redelijk uitgebreid, maar niet echt volledig te noemen. Zo was de weergave van ondertitels in sommige bestanden ronduit lelijk, en speelde hij geen DTS-ES (wel reguliere DTS). Ultra HD HDR was dan weer geen probleem.

Panasonic DP-UB9000 – Beeldkwaliteit

De DP-UB9000 erft alle kwaliteiten van de UB900, waaronder het speciaal multi-tap-filter voor chroma-processing dat het inkomende 4:2:0 of 4:2:2 formaat met uitzonderlijke precisie omzet naar 4:4:4, waardoor je zelfs in zeer fijne detail geen kleurdetail verliest.

De speler is uitgerust met de tweede generatie HCX-processor. Hij levert uitstekende deinterlacing, en detecteert alle gangbare film- en videoframerates. Bovendien is hij uitgerust met ruisonderdrukking, scherpteregeling, en helderheid/contrast/gamma-instellingen zodat je uitgebreid aan het beeld kunt sleutelen. Over het algemeen laten we dat liever aan de televisie, maar het is goed om de opties te hebben. Je kan drie sets instellingen configureren, zodat je snel tussen beeldmodes kunt schakelen, en bijvoorbeeld dvd een ander behandeling kunt geven dan Blu-ray.

HDR

Deze Panasonic is een uiterst capabele HDR-speler. Hij ondersteunt niet enkel HDR10 en HLG, maar ook HDR10+ én Dolby Vision. Vooral dat laatste is opmerkelijk, vermits Panasonic voor zijn televisies voluit voor HDR10+ kiest. Wie een universele HDR-speler zoekt, is aan het juiste adres (althans voor schijven).

Het belangrijkste pluspunt van deze speler is de HDR-optimizer. Wat doet die exact? Wanneer een schijf gemastered is met een maximale helderheid van bijvoorbeeld 2.000 nits, dan moet de televisie deze content ‘tonemappen’ omdat hij niet het volledige helderheidsbereik kan tonen, bijvoorbeeld als zijn maximale helderheid maar 500 nits is. In onderstaand voorbeeld zie je hoe een televisie met max 500 nits helderheid het inkomende signaal tonemapped naar 1.000 nits, maar alles daarboven clipt.

Hoe de televisie die tonemapping doet, weet je nooit helemaal. En Panasonic claimt dat ze het beter kunnen. In essentie neemt de speler de tonemapping stap van de televisie over, en levert de content zo aan dat de televisie er nog erg weinig (of niets) mee moet doen.

 

Om dat proces correct te starten moet je in de instellingen je type display kiezen, waarmee je in essentie vertelt wat de maximale helderheid van je display is. De mogelijkheden zijn OLED (1.000 nits), Projector (700 nits), Super High Luminance LCD (1.500 nits), Middle or High Luminance LCD (1.000 nits) en Basic Luminance LCD (500 nits).

Vervolgens hou je de HDR-settings toets lang ingedrukt om de HDR-optimiser te activeren. Panasonic biedt zelfs binnen de optimiser nog de mogelijkheid om het beeld verder aan te passen (zwart of witdetail benadrukken of de tonecurve aanpassen), maar dat raden we af tenzij je een expert bent. Het resultaat van de HDR-optimiser is duidelijk, witdetail wordt beter getoond.  In onderstaand testbeeld tonen we een grijsschaal die tot 10.000 nits gaat. Zonder optimiser (eerste foto) wordt alles geclipped boven 89%. Met de Optimiser geactiveerd was alles tot 96% zichtbaar.

 

De HDR Optimiser haalt bovendien een deel van de kleurintensiteit terug die op veel displays in de meer heldere tinten verloren gaat.

Kortom, de speler haalt absoluut het onderste uit de kan als het over HDR gaat. Zeker voor minder high-end televisies is de HDR-optimiser een knappe feature, die een goede weergave van alle kleur en witdetail garandeert. Deze feature is bovendien ook beschikbaar op de goedkopere modellen DMP-UB820 én de DMP-UB420.

Panasonic DP-UB9000 – Audio

Zoals in het verleden ook het geval was, positioneert Panasonic zijn hoogste Blu-ray model als een ultieme oplossing op vlak van geluid. De speler is vooral op gebied van aansluitingen bijzonder goed uitgerust, maar is niet zo universeel als gehoopt. SACD’s en DVD Audio-schijven zijn weliswaar zeldzame media, we verwachten wel dat de mogelijkheid om ze af te spelen aanwezig is op een high-end model. Of in de praktijk echt veel muziekliefhebbers naar deze schijven luisteren, is natuurlijk een andere vraag. Wel kun je DSD-bestanden – die afgeleid zijn van SACD – via streaming of USB beluisteren, met dank aan de gebruikte AKM AK4493EQ DAC. Dit is een DA-convertor die veel audiofielen op prijs stellen, omdat de Velvet Sound-architectuur een inzichtrijke maar toch niet te klinische conversie aflevert.

Niet verbazend is de analoge stereo-output van de DP-UB9000 van hoge kwaliteit, zowel bij het beluisteren van muziek-cd’s als bij het streamen van muziek over het netwerk. Voor onze test werkten we met een ongebalanceerde verbinding met een Devialet Expert Pro 220, maar bij andere high-end versterker kun je ook kiezen voor een gebalanceerde aansluiting via XLR.

We verwachten dat een speler uit deze prijsklasse met vlag en wimpel door onze formatentest vaart – en dat is ook zo. De Panasonic DP-UB9000 blijkt zelfs in staat onze multikanaal-bestanden zowel in FLAC als DSD af te spelen, en dat kunnen maar echt heel weinig apparaten. Surround-WAV’s zijn niet ondersteund, maar die zijn ook bijzonder obscuur. Bij het afspelen van surroundbestanden duikt wel de vraag op: hoe stuur ik de audio naar buiten? Dat kan bij de DP-UB9000 via HDMI naar een AV-receiver of via de analoge 7.1-outputs.

Deze outputs zijn net een uithangbord van de DP-UB9000, maar we vinden het wel moeilijk om een realistisch scenario te bedenken waar je ze zal gebruiken. Ja, de Panasonic-speler heeft interessante features op audiovlak die hem bruikbaarder maken als vervanger voor een surroundprocessor, zoals individuele levelafregeling per speaker. In dit scenario sluit je de speler analoog aan op een surround eindversterker. Maar uiteindelijk biedt hij enkel 7.1-output aan, wat anno 2018 voor een serieuze thuiscinemaliefhebber te weinig is. Wie nu investeert in een thuisbioscoop, wil iets aanvangen met hoogtekanalen. Als je Atmos-content afspeelt, zal die trouwens gedownmixt worden als je werkt via de 7.1-uitgangen – wat logisch is, tenzij je uiteraard de HDMI-uitgang gebruikt, maar dan maak je geen gebruik van de uitstekende DAC in deze speler.

Voor een muziekliefhebber vinden we de interface sloom en soms onlogisch. Het klinkt wel prima, maar je moet wel geduldig zijn bij het zoeken en selecteren van muziek. Panasonic biedt ook een heel aantal digitale audiofilters (waaronder tube-simulaties) die je naar eigen smaak kunt inschakelen. Zelf vonden we dat de filters niet hoefden, de standaardweergave zit al helemaal goed.

Panasonic DP-UB9000 – Conclusie

De DP-UB9000 is een top-end speler, maar hij heeft nog ruimte voor verbetering. Ten eerste levert hij niet alle belangrijke streaming services (of geen HDR content zoals momenteel voor Netflix). Daarnaast kan hij ook als (video) mediaspeler nog wat verbetering kan gebruiken. Wie deze dus als enige bron op zijn projector wenst aan te sluiten, moet voor sommige zaken nog steeds een alternatief achter de hand houden. Als audiospeler heeft hij een aantal unieke mogelijkheden maar moet je erg goed nakijken of je daar gebruik van zal maken in jouw specifieke opstelling. Dat punt wordt des te belangrijker als je ook naar de prijs kijkt.

Als schijfspeler levert hij uitzonderlijk goede prestaties, met dank aan de HCX processor, High Precision Chroma upsampling én de HDR Optimiser. Vooral die laatste is een echt pluspunt om alle kleur- en witdetail uit je HDR-beelden te behouden. Bovendien ondersteunt hij Dolby Vision en HDR10+ zodat je werkelijk een universele HDR-speler in huis haalt. De uitstekende analoge audiokwaliteit en de mogelijkheid om multikanaal DSD, FLAC en ALAC te spelen zijn unieke pluspunten aan de audiozijde, en geven hem een duidelijke audiofiele signatuur. In de juiste opstelling levert deze speler fantastisch beeld en geluid.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Uitstekende analoge audio-uitgangen
  • Dolby Vision én HDR10+
  • Beeldkwaliteit en HDR-optimiser
  • Dubbele HDMI-uitgang

Minpunten
  • Geen Netflix HDR, geen YouTube

  • Mediaspeler kan beter
  • Prijs

Reacties (4)