Philips heeft eind vorig jaar zijn eerste tv met AmbiLux, oftewel Ambilight 2.0, gelanceerd. De eerste modellen worden deze week geleverd en wij mochten vorige week uitgebreid met de nieuwe tv spelen. AmbiLux is dit jaar alleen te vinden op de 65-inch Philips 65PUS8901, met een prijskaartje van 4.999 euro.
Deze review is wat korter dan je van ons gewend bent en we focussen met name op AmbiLux en de beeldkwaliteit. De reden hiervoor is dat we de tv relatief kort hebben kunnen gebruiken en alleen op het hoofdkantoor van TP Vision in Amsterdam.
Philips PUS8901 – specificaties
Het unieke aan de Philips 8901-serie is de nieuwe Ambilight-techniek, genaamd AmbiLux. Deze techniek werd in 2014 al uitgebreid gedemonstreerd en we waren er zeer van onder de indruk. Omdat iedereen er zo van onder de indruk was heeft Philips besloten in 2015/2016 meteen één serie ermee uit te rusten.
AmbiLux bestaat uit twee onderdelen; het standaard Ambilight met led’s rondom het scherm maar daarnaast zijn er negen projectors achterin de tv gebouwd die het beeld (of een indruk daarvan) projecteren op de muur. Ongeveer een meter aan de bovenzijde, linkerzijde en rechterzijde wordt een indrukwekkende projectie met kleuren en details getoond, gebaseerd op het beeld dat op tv verschijnt.
De ultradunne rand zorgt ervoor dat de Ambilight-projectie naadloos aansluit op het 4K Ultra HD-beeld. Het scherm komt dus met de Ultra HD-resolutie, edge lit led-verlichting en HDR-ondersteuning. Ook is Android TV aan boord, vergezeld door een quadcore-processor, 16GB aan opslaggeheugen, WiFi en een nieuwe afstandsbediening. De tv is verder voorzien van een slank frame en vlakke draadvoet, vervaardigd uit hoogwaardige materialen.
Specificaties Philips 65PUS8901
- 4K Ultra HD
- Edge LED
- 65-inch
- Perfect Pixel Ultra HD
- 2000 PPI (Picture Performance Index)
- HDR Plus
- Ultra Resolution upscaling
- Perfect Natural Motion
- 30 Watt speakers
- Android 5.1 Lollipop (Android TV)
- Quadcore-processor
- 16GB opslaggeheugen
- WiFi
- Afstandsbediening met toetsenbord
- Driezijdig Ambilight Projection (AmbiLux)
- Vier HDMI 2.0-poorten (1x HDCP 2.2)
- Drie usb-poorten (1x usb 3.0)
- Twin Tuner
Een overzicht van alle specificaties, features en prijzen vind je in de 2016 Philips lcd led tv line-up.
Review-apparatuur
Voor deze review hebben we andere apparatuur dan normaal gebruikt. We hadden een UHD-speler van Philips met diverse demonstratiefilms tot onze beschikking, plus toegang tot onder meer Netflix.
Philips PUS8901 – design
Qua design slaat TP Vision dit jaar de plank helemaal raak, wat ons betreft althans. De nieuwe modellen zijn voorzien van een minimalistisch en strak design. De 65PUS8901 komt met een zeer dunne zwarte lijst rondom het scherm, een witte achterzijde, een zilveren frame rondom de tv en zilverkleurige aluminium voeten die de tv laten zweven voor de muur.
Het slanke frame werkt in het voordeel van de AmbiLux-techniek, waarover later meer. De algehele afwerking is hoogwaardig, aansluitingen zijn netjes weggewerkt en door het minimalistische design zal dit model in weinig woonkamer misstaan.
Qua aansluitingen zien we het CI-slot, twee hdmi-poorten en twee usb-poorten naar de zijkant wijzen. Achterop zijn de overige hdmi- en usb-poorten te vinden, welke in een inkeping geplaatst zijn en naar beneden wijzen. Wanneer je de tv aan de muur hangt is het goed om te weten dat de scart- en component-aansluitingen niet veel ruimte voor kabels bieden.
De afstandsbediening die Philips met dit model levert heeft een kleine make-over gehad. Hij lijkt iets groter en zwaarder geworden te zijn, wat positief is aangezien de accessoire nu prima in de hand ligt. De knoppen hebben wat meer ruimte gekregen, met name ook op het toetsenbord dat zich aan de achterzijde bevindt. Philips gaat niet mee in de trend van steeds kleinere afstandsbedieningen met touchvlakken, al bevindt zich wel een klein touchvlak aan de voorzijde waarop je kunt swipen. Dit swipen is eerder irritant dan handig. Het vlak is veel te gevoelig en aangezien hier ook de ‘normale’ knoppen in verwerkt zitten swipe je al snel onbedoeld door de instellingen van de tv heen. Afgezien van dit puntje is de afstandsbediening eindelijk weer eens een lekker aanvoelende forse accessoire waarmee je de tv comfortabel en snel kunt bedienen. Op de voorzijde zijn overigens weer snelkoppelingen voor Netflix, Android TV en Ambilight aanwezig.
Philips PUS8901 – gebruiksgemak
Wat betreft het gebruiksgemak kunnen we stellen dat TP Vision de algemene menu’s en de snelle instellingen bij het voor het eerst aanzetten van de tv prima voor elkaar heeft. De 65PUS8901 is snel en eenvoudig in te stellen, met je WiFi-netwerk te koppelen en vervolgens te gebruiken. Er is inmiddels zelfs een optie voor het snel afstellen van de beeldweergave, erg handig wanneer je er niet veel verstand van hebt maar toch met de instellingen wilt spelen voor een zo optimaal mogelijke weergave.
TP Vision heeft ook de algemene instellingenmenu’s een make-over gegeven. Ze ogen dit jaar iets rustiger en overzichtelijker maar de functionaliteit blijft hetzelfde. Alle functies zijn dit keer logisch geordend en snel toegankelijk, en erg fijn vinden we de (simpele) uitleg bij belangrijkste instellingen waardoor je als beginnende gebruiker ook direct weet wat een instelling aan je beeld of geluid verandert.
Het belangrijkste onderdeel wat het gebruiksgemak betreft is wellicht het smart tv-platform, Android TV. Zonder al in detail te treden over dit platform kan gezegd worden dat deze interface eigenlijk in alles zichtbaar is. Vanuit het Android homescreen kun je overal terecht, van apps tot instellingen. Het overzicht is prima, met voldoende structuur om direct te zien waar je moet zijn. Het is even wennen maar na een paar keer bladeren door de interface zie je waar alles voor dient. De software is nog hetzelfde als vorig jaar (Android 6.0 Marshmallow staat er nog niet op) maar het lijkt erop dat alles een stuk stabieler en sneller loopt. Die paar uur dat we met Android TV gewerkt hebben is maar één app gecrasht en konden we vlot door alle apps, opties en menu’s bladeren. Dit is een belangrijke verbetering ten opzichte van vorig jaar.
Philips PUS8901 – features
Smart tv-platform (Android TV)
Android TV is inmiddels een bekend platform voor smart tv’s maar het platform heeft sinds de introductie te maken met nogal wat problemen. Gebruikers (waaronder ook wij) klagen vaak over de trage werken, de vele bugs en ook het mindere gebruiksgemak. Maar, TP Vision en Google beloven daar verandering in te brengen, iets dat met Android 5.1 Lollipop al zichtbaar zou moeten zijn. Deze versie is een minimale update van Android 5.0 maar moet in ieder geval de gebruikservaring verbeteren. Gelukkig is dit voor zover wij ervaren hebben ook het geval. Zoals hierboven aangegeven reageert het platform sneller op input, gaat het bladeren door de opties en apps lekker vlot en zijn we nauwelijks problemen tegengekomen. Het wachten is nu op Android 6.0, een belangrijke update die later dit jaar moet verschijnen.
De Android TV’s, waaronder ook de 65PUS8901, bieden een homescreen/launcher met zogenaamde ‘shelves’ die snel toegang bieden tot content. Er zijn shelves voor video-aanraders, een Philips TV-sectie met aanraders van Philips, apps, games en instellingen. De gehele interface van de tv is in de stijl van Android vormgegeven, van fonts tot aan icons. Natuurlijk zijn de bekende Android TV-functies als Google Voice en Cast ook aanwezig waardoor je middels spraak naar content kunt zoeken en media vanaf je tablet of smartphone naar je tv kunt casten (streamen). De apps waarin deze media zich bevinden moeten hier wel ondersteuning voor bieden. De stijl van de interface is typisch Android en biedt een overzichtelijke weergave van interessante content, veelgebruikte apps en handige toepassingen. Helaas is de weergave van deze content volledig bepaald door Google, Philips en je eigen gebruik van de tv. Je kunt dus zelf geen shelves wisselen of apps verder naar voren schuiven. Een app die vaker gebruikt wordt, is prominenter aanwezig. Android TV is alles bij elkaar genomen een prima platform dat veel mensen al kennen en bovendien is de Play Store gevuld met een grote hoeveelheid apps waardoor er voor ieder wat wils is. Alle bekende en belangrijke apps worden al voor je geïnstalleerd, waaronder ook YouTube, Netflix en NPO Gemist. De tv heeft overigens 16GB aan intern opslaggeheugen voor apps en media.
Wil je meer weten over het Android TV-platform dan kun je terecht in ons artikel over wat Android TV precies is.
Smart functies
De Philips 65PUS8901 is een echte smart tv en daarbij horen natuurlijk diverse slimme functies. Zo kun je eenvoudig media delen (tonen) binnen je thuisnetwerk dankzij WiFi en DLNA, kun je media afspelen middels de ingebouwde mediaspeler en kun je met WiFi Smart Screen een tv-zender doorsturen naar je smartphone of tablet wanneer je de CI+-module gebruikt. Ook is Bluetooth aanwezig, bijvoorbeeld voor het koppelen van een draadloze speaker, en kun je opnamen op een usb-harddisk plaatsen.
Philips PUS8901 – beeldkwaliteit
Eén van de belangrijkste onderdelen is natuurlijk de beeldkwaliteit. TP Vision heeft de Philips 65PUS8901 uitgerust met diverse premium technieken en features, waaronder een 4K Ultra HD-paneel met edge lit led-verlichting, HDR-ondersteuning, een 2000 PPI (Picture Performance Index), Perfect Pixel Ultra HD en Ultra Resolution Upscaling. 3D-weergave is dit jaar niet meer aanwezig.
Belangrijkste instellingen
Voordat we met een tv aan de slag gaan kijken we altijd naar de belangrijkste instellingen waarmee je, snel en eenvoudig, een betere beeldkwaliteit kunt verwezenlijken. Philips heeft een aantal presets voor je klaarstaan waarmee je de beeldkwaliteit kunt beïnvloeden. Vanuit de doos zijn de isf-modi de beste modi om direct mee van start te gaan. Hiermee krijg je voor de meeste content de diepste zwartwaarden en de meest natuurlijke kleurweergave.
Tv’s worden tegenwoordig voorzien van een groot aantal technieken, opties en features waarmee de beeldkwaliteit beïnvloed kan worden. Het wordt dus voor jou als consument steeds lastiger om de beste beeldweergave te vinden maar je kunt wel één uitgangspunt gebruiken. Het is namelijk de bedoeling dat het beeld zo natuurlijk en schoon mogelijk weergegeven wordt, zonder dat de tv hiermee aan het werk moet. In de meeste gevallen schakelen we veel van de features die de beeldkwaliteit beïnvloeden dan ook uit of zetten we ze op minimaal.
We hebben zoveel mogelijk beeldverwerkingstechnieken uitgeschakeld of geminimaliseerd. Zo moet bijvoorbeeld Natural Motion ervoor zorgen dat snelle beelden vloeiend lopen maar introduceert deze optie tegelijkertijd artefacten en krijg je snel het homevideo-effect waardoor filmbeelden niet meer natuurlijk overkomen. We kiezen hier voor ‘Minimum’. Het dynamisch contrast staat op minimaal, net als de ruisreductie en mpeg artefact-reductie. Onder het kopje Scherpte hebben we de Ultra Resolution voor lage resolutie content ingeschakeld en voor hoge resolutie content (4K-content) uitgeschakeld. Bij het kopje Kleur staat de kleurverbetering uit omdat deze kleuren te verzadigd weergeeft en de kleurtemperatuur op warm. De lichtsensor schakelen we zoals altijd uit en de bijgevorderde instellingen nemen we ‘Optimaal beeld’ als Contrastmodus. Clear LCD is een optie die aan of uit kan, afhankelijk van hoe je het ervaar. Wanneer je het inschakelt gaan snelle bewegingen vloeiender maar moet het backlight iets hoger afgesteld worden om voor de lagere helderheid te compenseren. Zet je Clear LCD aan dan kun je ook wat flikkeringen ervaren als je hiervoor gevoelig bent.
Let wel; Het afstellen of kalibreren van je tv is afhankelijk van je eigen voorkeuren en ook de ruimte waarin de tv staat. Wil je je tv professioneel kalibreren of zelf aan de slag? Neem dan onze tips artikelen in de home cinema informatiegids door.
Algemeen
Allereerst kijken we altijd naar de algemene eigenschappen van het beeld, onder meer door egale kleuren weer te geven en donkere scenes met lichte objecten te tonen. Hiermee zien we de uniformiteit van het scherm, de mogelijke problemen met backlight-bleeding en halo-effectenn rondom objecten. De Philips 65PUS8901 stelt echter niet teleur op deze vlakken. Links en rechts zien we een iets donkere weergave, met name wanneer je schuin op het scherm kijkt, maar voor de rest is er qua uniformiteit weinig negatiefs op te merken. Ook lichte objecten op een donkere achtergrond worden zonder noemenswaardige clouding- of halo-effecten weergeven, wat betekent dat je geen lichtvlekken rondom deze objecten tegenkomt.
Zwart is diep en egaal over het gehele scherm, niet zo diep als de topmodellen van bijvoorbeeld Samsung of Panasonic maar overtuigend genoeg, zeker in een donkere omgeving. Hetzelfde geldt voor het contrast; dit ligt op boven gemiddeld niveau. Met het dynamisch contrast volledig ingeschakeld verschijnen er meer details in donkere en lichte delen van het scherm maar zwart wordt grijzig en dat willen we juist niet bereiken. Het is aan te raden om Optimaal beeld als Contrastmodus te kiezen.
HD-content
We hebben diverse media tot onze beschikking gehad voor het testen van de beeldkwaliteit, waaronder ook HD-materiaal, onder meer via streamingdiensten. Op dit vlak weet de Philips 65PUS8901 bijzonder goed te presteren. HD-content wordt zonder artefacten of ruis opgeschaald naar de hoge 4K-resolutie en de content komt haarscherp over. De kleurweergave ligt op boven gemiddeld niveau maar hier laat de tv wat liggen als we kijken naar rode tinten en huidtinten. Gezichten kunnen al snel wat roze overkomen. Wel spatten de kleuren van het scherm, wat zorgt voor een dynamisch en levendig plaatje. Snelle bewegingen worden nog altijd niet perfect opgevangen, iets dat we bij eerdere Philips tv’s ook al zagen. Zet je Natural Motion vol open dan gaat het een stuk vloeiender maar deze optie voegt in onze optie toch een te opvallende homevideo-look toe aan het beeld.
4K-content
De Philips 65PUS8901 is een 4K Ultra HD met een formaat van 65-inch en dus uitermate geschikt om 4K-content weer te geven. Dit doet het model dan ook zeer goed. Native 4K-materiaal spat van het scherm door de subtiele details die meer dynamiek in het beeld brengen. Afhankelijk van de grootte van je tv en de kijkafstand wordt je door de hogere resolutie dieper in een film of serie getrokken en krijg je details te zien die voorheen in de achtergrond verdwenen of simpelweg te klein waren. Gecombineerd met het goede contrast zorgt de hoge resolutie voor een levendig en overtuigend plaatje. Content via een 4K-mediaspeler is het meest indrukwekkend want via diensten als Netflix wordt het toch al snel duidelijk dat er een compressie opligt.
Reflecties en kijkhoeken
Helaas was het wat lastig testen wat betreft de reflecties van de 65PUS8901, maar op het eerste gezicht lijkt de tv over een prima coating te beschikken waardoor reflecties niet erg opvallen. Een lamp of raam achterin de kamer zal de kijkervaring dus nauwelijks verstoren. Mocht je de tv direct naast een raam zetten dan kan direct invallend daglicht wel voor een mindere ervaring zorgen. De kijkhoeken zijn van gemiddeld niveau. Ga je wat verder uit het midden zitten dan neemt het contrast iets af, net als de helderheid. De plekken waar de led-verlichting verstopt zit worden daarbij iets duidelijker. Maar, klagen hierover doen we niet want vanuit de normale kijkhoeken is nog prima van het beeld te genieten.
Philips PUS8901 – AmbiLux
Het wellicht meest opvallende onderdeel van deze tv is AmbiLux, ook wel Ambilight 2.0 genoemd. AmbiLux is een nieuwe techniek waarbij in plaats van led’s rondom het scherm de achterzijde van de tv is voorzien van negen kleine pico-projectoren die het beeld dat op de tv verschijnt (deels) op de muur erachter projecteren. Hierbij gaat het niet om kleine en scherpe details maar om kleuren, contrasten, effecten en sferen. Het doel is om de kijkervaring te vergroten door je het gevoel te geven alsof (bijna) de hele wand je beeld is.
Zoals je wellicht eerder in onze hands-on hebt kunnen lezen zijn wij onder de indruk van AmbiLux. Het is een grote volgende stap in de Ambilight-techniek en voegt daadwerkelijk iets toe aan de ervaring. Het beeld van je tv wordt gevoelsmatig groter door de projectie op de wand erachter, maar hier duiken ook meteen de eerste nadelen op. Je hebt namelijk wel een (liefst witte) achterwand nodig die zowel links en rechts als boven de tv een tot anderhalve meter de ruimte biedt voor de projectie. Hoe mee ruimte, hoe beter en hoe indrukwekkender de ervaring. Ook is AmbiLux door de projectie een stuk realistischer en ‘scherper’ dan Ambilight waardoor je objecten in de projectie kunt zien. Dit zorgt ervoor dat de projectie soms juist afleidt van het beeld.
Er zijn echter verschillende AmbiLux modi op de tv te vinden waardoor je het naar eigen smaak in kunt zetten. Zo is Extreem de meest realistische en opvallende optie aangezien de projectie de actie nagenoeg letterlijk op je wand toont. De Relax-modus geeft iets minder scherpe beelden en komt rustiger over. Je kunt ook kiezen voor bepaalde effecten, waaronder de Dome-modus die een soort fish-eye weergave biedt, en de Cube-modus die een soort kubus-weergave met grote pixels biedt. Het ligt maar net aan de content die je kijkt en wat je smaak is. Wij hebben ervaren dat Extreem bij actiefilms prima werkt en niet snel afleidt, maar bij ‘rustige’ series of tv-programma’s is de Relax-modus een stuk fijner. Er is overigens ook een speciale modus waarbij de projectie reageert op muziek, en belangrijk om te weten is dat de techniek de zwarte balken onder en boven in beeld negeert, en je dus geen zwarte projectie boven je tv krijgt.
AmbiLux is echt even wennen en in eerste instantie zal de projectie je sowieso veel afleiden. Maar, eenmaal gewend vergroot het gevoelsmatig het scherm van je tv en trekt het je meer in de actie. We hebben de modi met effecten nauwelijks gebruikt en zien de Relax-modus als de meest voor de hand liggende modus voor de gemiddelde gebruiker. Let wel dat AmbiLux het beste werkt wanneer je kamer donker is. Bij vol daglicht valt de projectie al snel weg en verlies je dus de toegevoegde waarde.
Philips PUS8901 – audiokwaliteit
Aan de achterzijde van de Philips 65PUS8901 zien we twee relatief forse speakers terug, voor een flatscreen tv althans. Deze speakers wijzen naar achteren, waar we eigenlijk nooit echt fan van zijn, maar bieden een boven gemiddeld goede audioweergave. Er zit voor het normale tv kijken voldoende laag in het geluid en zelfs op hoog volume oversturen de speakers niet snel. Muziek luisteren of een film kijken zouden we alsnog met een extern luidsprekersysteem doen maar voor een flatscreen tv waarop je een serie, een tv-programma of een soap kijkt presteert de 65PUS8901 meer dan voldoende.
Philips PUS8901 – conclusie
Alles bij elkaar genomen hebben we maar weinig negatiefs te melden over de Philips 65PUS8901. Het touchvlak van de afstandsbediening is irritant bij navigatie door menu’s maar kan volgens TP Vision wel uitgezet worden (wij hebben het niet gevonden), het opvangen van snelle bewegingen gaat nog altijd niet helemaal soepel en AmbiLux is een techniek die aardig wat ruimte nodig heeft. Afgezien van deze punten biedt de 65PUS8901 een indrukwekkend plaatje, met een prima contrast, diep zwart en een haarscherpe weergave. Android TV is gelukkig weer wat stabieler en sneller, en qua design laat TP Vision zien bij de top te horen. AmbiLux is echter de blikvanger van dit model en wij zijn er fan van. Als je de ruimte hebt en je de tijd wilt nemen om er aan te wennen dan voegt het daadwerkelijk iets aan de filmervaring toe. Het vergroot je beeld met fraaie effecten, iets dat samen met het 65-inch scherm voor een mooie bioscoopervaring zorgt. Maar, dit model kost je wel 4.999 euro en dat is een behoorlijk bedrag. Is AmbiLux niets voor jou? Dan zijn er voor wat minder geld modellen te vinden die net zo goed presteren.
Beoordeling
- Prima contrast en kleurweergave
- Strak en fraai design
- Android TV is uitgebreid en gebruiksvriendelijk
Touchvlak op afstandsbediening is irritant
- AmbiLux heeft veel ruimte nodig
- Opvangen bewegingen is nog niet perfect
Reacties (0)