De Panasonic E5 serie is de meest uitgebreide serie wanneer je kijkt naar de normale ‘2D’ modellen. Wanneer je een stapje hoger gaat kom je terecht bij de high-end WT50, DT50 en ET50 LCD TV series met actief 3D en ook kun je nog gaan voor de ET5 LCD TV serie met passief 3D. Een stap lager kom je terecht bij de Panasonic U5 en X5 series waarbij zowel de beeldkwaliteit als het aantal features en functies minder zijn.
Panasonic E5 – specificaties
De Panasonic U5 serie beschikt over een IPS LED panel met een frame rate van 150Hz. De hogere ET5 serie beschikt over 300Hz en de ET50 serie beschikt zelfs over een 800Hz techniek. In vergelijking met de hogere modellen is het Smart TV platform van Panasonic minder uitgebreid. Je krijgt gewoon nog toegang tot Viera Connect maar hebt bijvoorbeeld geen beschikking over de web browser. In onderstaande tabel vind je een vergelijking van de drie belangrijkste 2D LCD TV series van Panasonic.
Panasonic E5 | Panasonic U5 | Panasonic X5 |
|
|
|
Verder krijg je toegang tot het internet via een ethernet-aansluiting of middels een optionele Wifi adapter. Wanneer je aangesloten bent op je thuisnetwerk is het mogelijk content vanaf je PC naar de TV te streamen middels DLNA.
Een compleet overzicht van de 2012 Panasonic LCD TV line-up vind je in dit artikel.
Een overzicht van de 3D LCD TV series vind je in dit artikel.
Panasonic E5 – design
Qua design is de E5 serie niet heel bijzonder. De TV is niet zo dun als de topmodellen, beschikt over een redelijk dik frame rondom het display en heeft een simpele voet. Maar, voor de gemiddelde huiskamer zal dat absoluut geen probleem zijn. Rondom de TV heeft Panasonic nog een transparante plastic rand aangebracht die de TV wat meer elegantie meegeeft. Ook de afstandsbediening is, zoals we van Panasonic gewend zijn, ouderwets maar zeker overzichtelijk.
Panasonic E5 – features
Qua features is de Panasonic E5 serie niet erg rijkelijk uitgerust. Toch krijg je nog steeds toegang tot de Smart TV portal van Panasonic, Viera Connect, wat ook gelijk een van de belangrijkste functies is. Wat je hier mist is de ingebouwde web browser maar om heel eerlijk te zijn is dat geen groot gemis. Op hogere modellen werkt deze browser namelijk maar matig en daarbij lijkt het mij geen feature die je dagelijks gebruikt.
Het Viera Connect platform van Panasonic heb ik al meerdere malen besproken en het oordeel blijft vooralsnog hetzelfde. Panasonic zal echt beter haar best moeten doen dit platform wat meer vorm te geven, zowel qua interface als qua invulling van content. De content is minimaal, zeker als je kijkt naar wat er voor de Nederlander beschikbaar is, en het uiterlijk loopt mijlen ver achter op dat van bijvoorbeeld Samsung en LG. Er zitten leuke applicaties tussen maar met wat meer inspanning zou dit een veel completer platform kunnen worden. Wel een leuke functie is het bijwerken of bekijken van je Facebook en Twitter updates tijdens het TV kijken.
De E5 serie beschikt over twee USB aansluitingen. Hier kun je een USB stick op aansluiten om media af te spelen maar je kunt ze ook gebruiken om een Skype camera of een Wifi dongle op aan te sluiten. Op deze manier kun je videogesprekken voeren via de TV en draadloos verbinding maken met het internet. Eenmaal verbonden met het internet is het eenvoudig om een DLNA gecertificeerde PC of laptop op te zoeken binnen je thuisnetwerk en snel bestanden richting de TV te streamen. De TV ondersteunt onder meer MP3, M4A, FLAC, JPEG, AVI, AVC HD, MKV, MOV, MP4, MPEG, WMV en WMV HD bestanden.
Panasonic E5 – gebruiksgemak
De afstandsbediening is zoals gezegd weinig veranderd ten opzichte van voorgaande jaren en deze biedt dan ook een gebruiksvriendelijke lay-out met grote knoppen. Kijkend naar de menu’s van de E5 serie is er ook weinig veranderd. Panasonic heeft absoluut een duidelijke menu structuur waar je niet snel in verdwaald zult raken maar het is naar mijn idee wel tijd voor een wat aantrekkelijkere interface. Het komt allemaal wat oubollig over. Over het algemeen gaat de bediening zeer soepel en intuïtief, ook binnen het Viera Connect platform.
Panasonic E5 – beeldkwaliteit
De E5 serie beschikt dan wel niet over de high-end beeldtechnieken die we terugvinden in de hogere series maar dat betekent niet dat de beeldkwaliteit teleur zal stellen. De modellen zijn nog steeds uitgerust met een aantal interessante technieken die de kwaliteit kunnen verhogen, zoals Brilliant Contrast, Clear Panel en Vivid Colour Creation. Qua geavanceerde instellingen is er op de E5 serie weinig te vinden maar de doelgroep voor deze modellen zal daar niet wakker van liggen. Het gaat natuurlijk om het feit of de TV vanuit de winkel, met wellicht één of twee aanpassingen, een goede kwaliteit biedt.
Deze laatste vraag kan vrij simpel beantwoord worden. De E5 LCD TV serie brengt namelijk een verbazingwekkend goede beeldkwaliteit. Nee, het is geen Panasonic WT50 serie of een Samsung ES8000 serie maar daar betaal je ook niet voor. Wanneer je de juiste modus kiest (Cinema is aan te raden) krijg je een beeld dat contrastrijk, levendig en dynamisch is. SD materiaal wordt redelijk overtuigend weergegeven, met hier en daar wat ruis, maar HD (Blu-ray) materiaal is voor dit budget om van te smullen. Het beeld zit vol details, kleuren zijn natuurlijk en realistisch, en zwartwaarden zijn behoorlijk diep. Het contrast, de nauwkeurigheid en de diepe zwartwaarden maken van dit model een ultieme budget TV. Wel kun je rondom lichte objecten in donkere scenes wat halo-ing (lichte waas) tegenkomen. Dit zie je soms ook bij de randen van het display terug.
Wil je gaan voor de optimale beeldkwaliteit dan raad ik wel aan de CATS modus uit te zetten. Het beeld lijkt in deze modus te flikkeren waardoor het kijken onrustig wordt.
Panasonic E5 – audiokwaliteit
Qua audioweergave is de E5 serie matig uitgerust. Je kunt de V-Audio surround functie gebruiken om het geluid een boost te geven maar er mist teveel laag, teveel dynamiek en teveel breedte in het geluid. Mocht je geen budget hebben voor een compleet home cinema systeem dan kan een setje luidsprekers dit geluid zeker al een stuk verbeteren.
Panasonic E5 – conclusie
De Panasonic E5 serie is een absolute topper qua beeldkwaliteit wanneer we kijken naar de TV’s voor de kleinere budgetten. Het 37 inch model heeft een adviesprijs van 589 euro en daarvoor krijg je een absoluut overtuigend plaatje. Dit plaatje is niet perfect maar biedt meer dan menig alternatief die je voor deze prijs kunt aanschaffen. Daarbij krijg je toegang tot verschillende Smart functies en beschikken de modellen over diverse aansluitingsmogelijkheden. Kortom, een complete TV met een zeer goede beeldkwaliteit.
Beoordeling
- Goede SD en HD beeldkwaliteit
- Aantrekkelijke prijs
- Veel features, functies een aansluitingen
Verouderde interface
- halo-ing effect rondom objecten
- Matige audioweergave
Reacties (4)