Review: Panasonic TX-55HX940 (HX940-serie) lcd led tv

15 juli 2020 + 10 minuten 1 Reacties
Panasonic-TX55HX940-lifestyle

Het topsegment wordt bij Panasonic volledig ingenomen door OLED-modellen. De TX-55HX940 is hun beste LCD-model. Met dezelfde processor als de OLED-modellen, local dimming  Dolby Vision en HDR10+ lijkt hij in elk geval prima uitgerust. Hoe doet hij het in onze testen?

Let op; deze review is van het Belgische model. In Nederland heet dit model de TX-55HX940.

Panasonic TX-55HX940 – specificaties

  • Wat: Ultra HD LCD-tv (Edge LED met local dimming 8×1 zones)
  • Schermformaat: 55 inch (138 cm), vlak
  • Aansluitingen: 4x HDMI (4x v2.0, ARC, ALLM), 1x component video, 1x composiet video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 3x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon (of subwoofer), 3x antenne, Bluetooth
  • Extra’s: HDR10, HDR10+, Dolby Vision, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, My Home Screen 5.0, USB/DLNA-mediaspeler, dual DVB-T2/C/S2, dual CI+-slot, HCX Pro processor
  • Afmetingen: 1.231 x772 x 272 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 19,0 kg (incl. voet)
  • Verbruik: 85 / 0,3 watt (Energielabel A+)
  • Adviesprijs: 1.199 euro

Een compleet overzicht van alle Panasonic LCD-modellen met hun specificaties vind je in de 2020 Panasonic lcd led line-up. Alle andere line-ups voor 2020 vind je hier.

Panasonic TX-55HX940 – Design

Een slank profiel, een onopvallend zwart geborsteld kader, en twee kleine voeten. Deze Panasonic HX940 springt vooral in het oog door zijn eenvoudige maar mooie en goede afwerking.

De rug kreeg een ruwe textuur mee zoals een cameragrip, het geeft hem net dat beetje luxe-uitstraling. De voetjes zijn bijzonder klein, en kunnen op twee verschillende plaatsen gemonteerd worden. Zo kan je kiezen voor een brede of smalle voetafdruk.

Je schuift de voeten overigens gewoon in het toestel tot ze vast klikken, schroeven komen er niet aan te pas. Wat ons echter opviel is dat de voeten behoorlijk wat speling hebben als ze op hun plaats zitten. En alhoewel de tv stevig genoeg staat, geeft dat toch een wat goedkope indruk als je hem aanraakt en de hele constructie beweegt. Aan de achterzijde van beide voeten is een plastic kabelgootje met cover voorzien.

Panasonic TX-55HX940 – Aansluitingen

We vinden vier HDMI-aansluitingen (twee aan de zijkant, twee aan de achterkant). Het zijn allemaal HDMI 2.0-aansluitingen die klaar zijn voor de beste Ultra HD HDR signalen. Naast ARC bieden ze enkel ALLM (Auto Low Latency Mode).

Verder zijn er drie USB-aansluitingen, een component video-ingang met stereo cinch, en een optisch digitale uitgang. De hoofdtelefoonaansluiting kan ook gebruikt worden om een subwoofer op de tv aan te sluiten. Een draadloze hoofdtelefoon kan je aansluiten via Bluetooth. Tot slot zijn er bedraad en draadloos netwerk en drie antenne-aansluitingen. Houd er rekening mee dat een deel van de aansluitingen naar achter wijzen en dus lastig kunnen zijn voor wandmontage.

Panasonic TX-55HX940 – Gebruiksgemak en smart tv

De installatie van de TX-55HX940 is erg eenvoudig en wijst zichzelf uit. My Home Screen, de smart tv-omgeving van Panasonic zit ondertussen ook al aan versie 5.0. Wat is er veranderd ten opzichte van vorig jaar?

Het startscherm werd verder vereenvoudigd. Je ziet nog steeds een aantal tegels onderaan het scherm, maar er zijn geen verschillende rijen tegels meer die je kunt bereiken met de pijltjestoetsen, alles zit nu op één rij. In de plaats daarvan tonen sommige tegels (zoals Netflix of YouTube) nu een tweede balk erboven zodra je de tegel selecteert. Daarin verschijnen dan aanbevelingen. Die aanpak kennen we al van bij Samsung en LG, het is vermoedelijk geen toeval dat alle fabrikanten dezelfde richting uitgaan.

Door naar onder te klikken op een icoon kan je de volgorde aanpassen of een icoon verwijderen. Iconen toevoegen doe je door ze te ‘pinnen’ via de optie-toets wanneer de app of input geselecteerd is. Panasonic heeft wel de handige categorieën Apparaten Apps en Live TV bewaard, daar kan je alles terugvinden dat niet op het Home scherm gepind staat. Er is nu ook een icoon bijgevoegd om vanuit het Home scherm naar de instellingen te gaan, maar het lijkt ons veel eenvoudiger om daarvoor gewoon de toets op de afstandsbediening te gebruiken. My Home Screen werkt erg vlot, en intuïtief.

Het menu met instellingen is enorm lang, en dat blijft iets waarvan we denken dat een betere organisatie het overzichtelijker zou maken. Wie nu op zoek moet gaan naar een of andere instelling loopt wel eens verloren.

Afstandsbediening

Panasonic heeft zijn remote al enkele jaren niet meer gewijzigd. Het is een stevige, vrij grote afstandsbediening met grote en duidelijk gelabelde toetsen die goed in de hand ligt.

Twee handige tips zijn de ‘My App’ toets en de ‘Picture’ toets. My App staat links onderaan, je kunt die knop zelf toewijzen aan een app naar keuze in de app-store, bijvoorbeeld YouTube. De ‘Picture’ toets staat links bovenaan naast de on/off toets. Via deze toets kan je snel van beeldmode wisselen. Bovendien kan je via de menu’s (Menu, Beeld, Instellingen Knop ‘Picture’) configureren welke beeldmodes in de lijst verschijnen.

Functies

De HX940-serie beschikt over een dubbele tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en een dubbele CI+-slot. Je kunt dus tv kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen.  YouTube en Netflix kan je naar de tv casten. De ingebouwde mediaspeler weigert al onze Dolby Vision samples en speelt geen DTS-soundtracks af. Verder is hij echter erg volledig zowel op videovlak (met ondertitels) als op audiovlak. De audiospeler leest helaas wel enkel tag-informatie uit mp3-bestanden.

Panasonic TX-55HX940 – Beeldverwerking

De HX940-reeks is het enige LCD-model van Panasonic dat ook de HCX Pro beeldprocessor kreeg. Die levert uitstekende prestaties op de OLED-modellen, en die resultaten mag je dan ook op dit model verwachten. Prima deinterlacing maakt gekartelde randen erg uitzonderlijk, belangrijk voor live tv die vaak in 1080i uitgezonden wordt. Willekeurige ruis werkt hij zeer goed weg, en compressieruis (blokvorming) kan je ook tegengaan, al moet je de MPEG ruisonderdrukking dan wel op ‘Midden’ zetten. Aangezien de minimum-stand voor beide instellingen erg licht effect heeft, raden we aan die zeker geactiveerd te laten. De processor kan lichte kleurbanden goed verbergen, ook dat valt onder de MPEG ruisonderdrukking. Omdat het beeld erg zacht lijkt, trokken we de scherpte op naar maximaal 50, en activeren we ‘Resolutie remasteren’ in de ‘Midden’ stand. Zo krijg je wat extra detail, en zeer goede upscaling resultaten.

De HX940 is het enige LCD-model met een 100Hz-paneel. De bewegingsscherpte is vrij goed, maar zeker niet uitzonderlijk. Laat Intelligent Frame Creation op Minimum staan zodat maximaal detail in snel bewegende beelden gegarandeerd is. Met ‘Scherpe Bewegingen’ win je nog een heel klein beetje extra, maar het kost je wat helderheid en toont hier en daar een dubbele contour rond een bewegend voorwerp. We verkiezen daarom de ‘Uit’ stand.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.

Beeld Beeld Beeld
Beeldmodus: True Cinema

Achtergrondverlichting: 20-80*
Kontrast: 90
Helderheid: 0
Kleur: 50
Tint: 0
Scherpte: 30-50
Warmte Kleur: Warm2
Levendige Kleuren: Uit
Kleur Remasteren: Uit
Adaptieve Backlight controle: Midden

Omgevings Sensor: Uit/Aan
Ruis Reductie: Min
MPEG remasteren: Min
Resolutie Remasteren: Midden
Dynamisch Bereik remasteren: Uit
Intelligent Frame Creation: Minimum
Scherpe bewegingen: Uit
Contrastregeling: Uit/Auto
Gamma: 2,4Beeldinstellingen
Beeldverhouding: 16:9 Beeldscan: Uit

Panasonic TX-55HX940 – Beeldkwaliteit

Deze HX940-serie LCD-tv maakt gebruik van een IPS-paneel en een edge led achtergrondverlichting met local dimming.

De achtergrondverlichting is onderverdeeld in 8 kolommen, Panasonic stuurt ze erg voorzichtig aan en vermijdt zo dat je overduidelijke segmentgrenzen ziet. Natuurlijk beperkt dat ook de impact op het contrast, maar vermits een oplichtende kolom in een donker beeld extreem storend zou zijn, is dit de juiste aanpak. Het IPS-paneel heeft een zeer matig ANSI-contrast van 675:1, dat door de local dimming nauwelijks beïnvloedt wordt (680:1). In ons ander testpatroon halen we met local dimming ongeveer 1280:1. Extreem diepe zwartwaardes zitten er dus niet in, en dat merk je. Donkere beelden ogen relatief flets. Er gaat ook wat zwartdetail verloren. Na wat experimenteren met de Adaptieve Backlight Controle lijkt de Midden en zelfs de Max instelling iets beter te presteren bij donker beeldmateriaal, met meer contrast en zwartdetail. Dat was perfect zichtbaar op de Harry Potter en Gravity-testscène. Zelfs ondertitels verstoren het beeld nauwelijks.

Het scherm heeft een prima uniformiteit en toont in de ‘True Cinema’ beeldmode erg mooie beelden. De achtergrondverlichting staat wel erg laag, we raden aan om die naar 60-80 te trekken en eventueel de lichtsensor te activeren. De kalibratie is bijzonder goed, de grijsschaal is perfect neutraal. De gammawaarde is 2,4 voor film bij verduistering, je kan dat eventueel naar 2,2 brengen in de instellingen. De kleurweergave is zeer natuurgetrouw, enkel sommige roodtinten zijn iets te sterk, en dat kan je soms ook zien in huidstinten. Zonder referentie zal dat echter niet opvallen. In heldere kleurrijke beelden laat deze Panasonic zich van zijn beste kant zien.

Panasonic TX-55HX940 – HDR

Panasonic besloot vorig jaar om alle belangrijke HDR-standaarden te ondersteunen, een beslissing die we erg toejuichen. Ook de HX940-serie ondersteunt dus HDR10, HLG, HD10+ én Dolby Vision.

Maar de basisprestaties zijn dan weer relatief bescheiden. De piekluminantie op een 10% venster komt uit op 410 nits, dat is onder  de grens van 500 nits die we vooropstellen voor duidelijke HDR-impact. Op een volledig wit veld halen we hetzelfde maximum. Door de local dimming kunnen kleine heldere details bovendien wel flink aan helderheid inboeten.

Ook het kleurbereik scoort nipt onvoldoende. We mikken op 90% DCI-P3 maar de Panasonic haalt 85% DCI-P3 en 62% Rec.2020. De kleurkalibratie is dan wel weer uitstekend, zodat het kleurbereik optimaal ingezet wordt.

De Panasonic HX940 toont iets meer witdetail dan noodzakelijk. Geeft de metadata een 1000 nits maximum aan, dan nog is witdetail tot ruim 1600 nits zichtbaar. De tonemapping maakt het beeld daardoor ook minder helder dan mogelijk is. Die aanpak zagen we vorig jaar ook al op de GX800. HDR-beelden die gemastered zijn tot een maximum van 4.000 nits of hoger zijn altijd iets te flets en minder kleurrijk dan verwacht. Dolby Vision heeft hier een duidelijke meerwaarde omdat het veel beter de rijke kleuren en witdetail bewaart. We raden daarom in HDR10 aan om de ‘Dynamisch HDR Effect’ instelling te activeren. Die creëert een dynamische tonemapping in real-time. Het effect is echter minder uitgesproken dan we vorig jaar zagen. De heldere delen van beeld winnen licht, en kleurweergave is iets beter. Maar waar we vorig jaar die impact nog vrij duidelijk zagen is hij dit jaar veel minder uitgesproken.

Panasonic TX-55HX940 – Gaming, Reflecties en kijkhoeken

Het IPS-paneel heeft een goede kijkhoek, zeker voor kleuren. Voor contrast is de kijkhoek iets beperkter maar nog steeds prima. Het scherm heeft een beetje last van reflecties, die het soms vrij breed uitspreid op het scherm. In de True Cinema beeldmode is de input-lag 122,1ms, dat is erg veel. In game mode zakt die naar 15ms, een zeer goed resultaat zelfs voor veeleisende gamers.

Panasonic TX-55HX940 – Geluidskwaliteit

Deze Panasonic TX-55HX940 zit bovenaan in de middenklasse, en daarom hadden we toch op degelijk geluid gehoopt. In de specificaties vinden we ondersteuning voor DolbyAtmos, maar slechts een zeer bescheiden 2x 10W systeem. Na onze luistertesten is de conclusie duidelijk. Goede prestaties voor dialogen, heel matig voor muziek en film. Dat is dan vooral te wijten aan het bescheiden volume. Zodra je iets te veel van het systeem vraagt, grijpt de tv in en beperkt hij de dynamiek van bepaalde frequenties, vermoedelijk om hoorbare vervorming te voorkomen. Die aanpak zien (horen) we wel meer, maar op dit model mag je het volume echt niet te hoog zetten. Vreemd genoeg is er ook geen ‘Film’ preset. Je kunt de ‘Gebruiker’ preset hiervoor gebruiken, activeer ‘bass-boost’, en zet ‘Surround’ op ‘Cinema Surround’.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Meer info over onze meetapparatuur vind je hier.

Panasonic TX-55HX940 – Conclusie

We zien de TX-55HX940 als een prima kandidaat voor wie op zoek is naar een goede tv voor het hele gezin. Het IPS-paneel levert een degelijke kijkhoek, maar matig contrast, dus diepzwart mag niet op je verlanglijst staan. De HCX Pro processor compenseert die tekortkoming wel wat. Hij zet de beperkte local dimming slim in om contrast te verbeteren. In heldere beelden is deze Panasonic op zijn best. De accurate kleuren zorgen dan voor natuurlijke en aantrekkelijke beelden, en in veel gevallen is de HDR weergave erg knap, ondanks de nogal nipte piekhelderheid en kleurbereik. Dolby Vision en HDR10+ zijn in dat opzicht ook nog eens sterke troeven. De eerder matige audioprestaties kan je opvangen met een externe subwoofer of kies ineens voor een goede soundbar. Het vernieuwde My Home Screen 5 zorgt voor een verbeterd gebruiksgemak dankzij een eenvoudigere en vlotte interface.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Zeer goede beeldverwerking
  • Dolby Vision en HDR10+
  • Goede HDR-weergave, ondanks beperkingen
  • My Home Screen 5

Minpunten
  • Geluidskwaliteit

  • Helderheid en kleurbereik nipt voor HDR
  • Bescheiden zwartwaarde

Reacties (1)