Review: Panasonic TX-55CR730E (CR730E-serie) lcd led tv

30 juli 2015 + 10 minuten 0 Reacties
Panasonic-CR730E-review-feature-1

In deze review kijken we naar de Panasonic TX-55CR730E lcd led tv met de hoge 4K Ultra HD-resolutie, Firefox OS-software en een gebogen scherm.

We hebben dit jaar al diverse nieuwe tv’s van Panasonic aan een review onderworpen maar al deze modellen waren voorzien van een traditioneel plat paneel. We zien steeds meer fabrikanten die op gebogen tv’s inzetten en ook Panasonic heeft een aantal modellen in de 2015 line-up. In deze review kijken we naar de CS730E-serie, bestaande uit twee tv’s met een gebogen scherm.

Panasonic CR730E – specificaties

De Panasonic CR730E-serie is qua specificaties grotendeels te vergelijken met de CX700E-serie die we eerder aan een review onderworpen hebben. Het belangrijkste verschil zit hem in het ontbreken van Bluetooth en 3D-weergave op de CR730E-serie. Daarnaast is het natuurlijk meteen duidelijk dat de CR730E-modellen over een gebogen scherm beschikken en ligt de BMR met 1000Hz iets hoger. De CR730E-serie komt net als de CX700E-serie met een va-paneel.

Panasonic rust de tv’s in deze serie uit met onder meer een va lcd-display dat voorzien is van edge lit led-achtergrondverlichting, de hoge 4K Ultra HD-resolutie, het nieuwe Firefox OS smart tv-platform, ingebouwd WiFi met DLNA en Miracast ondersteuning, een quadcore-processor, de HEVC- en VP9-decoders voor 4K-materiaal van het internet en natuurlijk toegang tot diverse streamingdiensten, waaronder Netflix.

Advertentie

De Panasonic CR730E-serie bestaat uit twee modellen; de 55-inch TX-55CR730E met een verkoopprijs van 2.399 euro en de 65-inch TX-65CR730E met een adviesprijs van 3.399 euro. In deze review kijken we naar het 55-inch model maar de conclusies gelden ook voor de andere modellen in deze serie. Een overzicht van alle modellen, inclusief specificaties en prijzen, vind je in de Panasonic 2015 lcd led tv line-up.

Review-apparatuur

Voor deze review maken we gebruik van onder meer de Marantz UD7007 Blu-ray speler, de Marantz SR7009 receiver, de B&W CM S2-serie luidsprekers en een PlayStation 3 gameconsole. Ook hebben we Netflix gebruikt voor streaming video, zowel HD als 4K.

Panasonic CR730E – design

Niet alleen wat betreft de specificaties komt de CR730E-serie overeen met de CX700E-serie. De tv’s zijn een direct afgeleide van de flatscreen-modellen en dat is ook aan het design te zien. De TX-55CR730E is voorzien van een slanke lijst met een geborstelde zilverkleurige afwerking, iets dat de tv chique laat ogen. Onderop de tv zien we een zwarte lijst terug waarin zich onder meer de status led’s en de infraroodontvanger bevinden. Net als alle andere modellen in de line-up is het design vrij simpel gehouden, zonder toeters en bellen. Dit zien we ook terug in de voet.

De voet van de CR730E-serie bestaat eigenlijk uit twee kleine metalen voetjes met een zilverkleurige afwerking. Deze worden aan beide zijden van de tv gemonteerd en zorgen ervoor dat het toestel stevig op zijn plek staat. Draaien zonder de voet mee te bewegen hoort hierdoor echter niet tot de mogelijkheden. De voetjes zijn vrij klein en zorgen voor een redelijk smalle basis.

Als we kijken naar de aansluitingsmogelijkheden dan zien we exact hetzelfde terug als op CX700E-modellen. De TX-55CR730E is voorzien van een usb 3.0-poort, twee usb 2.0-poorten en een HDMI (ARC)-poort aan de zijkant. Naar onder, vanuit de achterzijde, wijzen onder meer twee extra HDMI-poorten en de ethernetpoort. Verder is de tv voorzien van een SCART- en component-aansluiting die naar achteren, richting de muur, wijzen. Helaas is ook dit model voorzien van een nogal korte stekker, dus houd daar rekening mee.

Aangezien de CR730E-modellen een afgeleide van de CX700E-modellen zijn wordt er helaas maar één afstandsbediening meegeleverd. Panasonic heeft ervoor gekozen de Touch Remote niet mee te leveren en dus moet je het doen met de standaard afstandsbediening die eigenlijk al jaren hetzelfde is gebleven. Deze plastic accessoire functioneert echter prima, ligt goed in de hand en biedt snel toegang tot de belangrijkste functies. Wel nieuw is de speciale Netflix-knop waarmee je vanzelfsprekend direct de Netflix-app kunt openen. Mocht je liever je smartphone gebruiken kun je aan de slag met de Panasonic Remote-app, waarover je hieronder meer leest.

Panasonic CR730E – gebruiksgemak

Hoewel Panasonic het smart tv-platform dit jaar compleet vernieuwd heeft, en daarvoor de samenwerking met Mozilla is aangegaan, is het algemene menu weinig veranderd de laatste jaren. Panasonic kiest wederom voor een vrij eenvoudige en overzichtelijke menustructuur met (bijna overal) een korte uitleg per functie. De menu’s zijn snel te bedienen en erin verdwalen zul je niet gauw.

Ook dit jaar krijg je bij het voor het eerst aanzetten van de tv een aantal basisinstellingen voorgeschoteld zodat je direct aan de slag kunt. Zo kun je de zenders installeren en de tv verbinden met je WiFi-netwerk. Het is geen fancy of uitgebreide set-up maar het zorgt er wel voor dat je direct je zenders kunt bekijken en toegang hebt tot apps en diensten. Een suggestie die we ook vorig jaar al gaven is dat het mooi zou zijn als Panasonic wat meer mogelijkheden zou bieden om de audio en het beeld in deze set-up naar eigen wens af te stellen zodat je naderhand niet door de menu’s hoeft te bladeren.

Zodra je de eerste instellingen doorlopen hebt kom je in het homescreen van het Firefox smart tv-platform terecht. Hier krijg je eerst middels een aantal fraai vormgegeven vensters informatie over het gebruik en de mogelijkheden van het platform. Het is even wennen maar na een paar keer bladeren door de interface zie je waar alles voor dient.

Natuurlijk kijken we ook altijd naar de snelheid van de software waarover de tv beschikt. Wat dit betreft is er weinig aan te merken op de CR730E-serie. De tv reageert snel op input, het bladeren door menu’s gaat lekker vlot en ook applicaties openen snel genoeg binnen het Firefox OS-platform. Helaas is het niet mogelijk snel tussen apps te schakelen (multitasking), een beperking waar Mozilla en Panasonic bewust voor gekozen hebben.

Advertentie

Remote app

De Panasonic TV Remote 2-applicatie hebben we inmiddels al vaak behandeld en het mag duidelijk zijn dat we daar voornamelijk enthousiast over zijn. De applicatie, geschikt voor nagenoeg alle smartphones en tablets, maakt het mogelijk de tv te bedienen met je mobiele apparaat, biedt de mogelijkheid media naar je tv te ‘gooien’ en geeft toegang tot de apps die op je tv geïnstalleerd staan.

Zo is het mogelijk om ‘paneel bediening’ te kiezen en de tv te bedienen middels een touchpad, zoals we kennen van de Touch Pad afstandsbediening die helaas niet meegeleverd wordt. Deze bediening loopt soms wat stroef en wordt bovendien niet overal binnen de software ondersteund. Daarnaast kun je kiezen voor virtuele knoppen van de normale afstandsbediening knoppen en een toetsenbord. Dit toetsenbord is ideaal voor het invoeren van teksten want met de afstandsbedieningen kom je hier nauwelijks uit. Het enige dat aan dit toetsenbord schort is eigenlijk dat je teksten eerst toont op je smartphone of tablet en dan naar het betreffende venster op je tv moet sturen.

Verder is de app voorzien van Swipe & Share waarmee je kinderlijk eenvoudig foto’s, video’s of muziek van je smartphone of tablet naar je tv kunt ‘gooien’. Vervolgens worden ze op het grote scherm weergegeven. Helaas werkt deze functie voor foto’s en video’s momenteel niet op iOS-devices, wat toch eigenlijk snel opgelost zou moeten worden. Je kunt daarnaast de browser in de app openen en zodra je iets gevonden hebt de betreffende pagina ook weer naar de tv gooien. Dit is iets anders dan op tv browsen en bijvoorbeeld het toetsenbord gebruiken. Het is niet alleen anders maar ook een stuk gebruiksvriendelijker.

Via de Remote-applicatie krijg je verder een overzicht van de geïnstalleerde applicaties zodat je deze direct vanaf je mobiele apparaat op kunt starten. Daarnaast is TV Anywhere aanwezig. Hiermee kun je op een usb-schijf opgenomen materiaal of live tv-programma’s (alleen wanneer niet gecodeerd/beveiligd) op afstand, bijvoorbeeld buitenshuis, bekijken. Voor Deze functie is wel een Panasonic Cloud-account vereist, wat overigens gratis is, en de tv moet in de ‘waakstand’ staan. Ook ben je gebonden aan de content die op tv verschijnt want dit model komt maar met één tuner. De interface van TV Anywhere, wat weer niet direct binnen de Remote-app valt, is wat ouderwets, in het engels en niet echt gebruiksvriendelijk maar de functie werkt wel naar behoren. Handig voor wanneer je even niet thuis bent en iets in wilt plannen of een op usb-stick opgenomen programma buiten de deur wilt bekijken. Overigens ondersteunen de CR730E-modellen ook TV Streaming, waarmee de content die op tv verschijnt naar een andere tv in huis (een Panasonic Viera tv) gestreamd kan worden. Helaas zijn de CR730E-modellen alleen ‘clients’ waardoor ze het signaal alleen kunnen ontvangen.

Panasonic CR730E – features

Smart tv-platform (Firefox OS)

Nu we een paar tv’s van Panasonic getest hebben en dus aardig wat ervaring met Firefox OS hebben mogen we zeggen dat we er fan van geworden zijn. Niet zozeer om de uitgebreide mogelijkheden maar vooral om het strakke design, de eenvoud en het gebruiksgemak. Firefox OS biedt eenvoudige en snelle toegang tot interessante apps, laat je direct alle aangesloten apparaten zien en biedt ook nog wat leuke opties om de interface te personaliseren.

Op de afstandsbediening zit een Home-knop die je direct naar het beginscherm van Firefox OS brengt. Hier zie je drie iconen voor Live TV, Apps en Apparaten. Je kunt je favoriete apps, tv-zenders, inputs en games aan deze drie iconen toevoegen waardoor je een gepersonaliseerd beginscherm krijgt. Het homescreen is simpel en overzichtelijk, iets dat we graag zien op een tv.

Wat de iconen doen spreekt een beetje voor zich; met Live TV kom je bij de live tv-zenders terecht (waarvan je een specifieke zender bijvoorbeeld ook op het homescreen kunt ‘pinnen’), via apps kom je in het overzicht van geïnstalleerde apps en via Apparaten kom je bij de inputs en draadloos gekoppelde apparaten. Opvallend is dat de elektronische tv-gids nog steeds in de ‘oude’ stijl aanwezig is en dus totaal niet binnen Firefox OS past.

Firefox OS ziet er dus strak uit en werkt meer dan prima, maar het aanbod van apps laat nog altijd te wensen over. Panasonic heeft wat dit betreft nog nooit voorop gelopen maar de bedoeling is dat hier met Firefox OS verandering in komt. Gelukkig heb je wel toegang tot de meest populaire apps en diensten, waaronder Netflix, NPO Gemist, YouTube, Pathé Thuis en Deezer.

Firefox web browser

De browser is vanzelfsprekend van Firefox en dat zou in principe veel goeds moeten betekenen. Echter, de bediening laat gewoon te wensen over, net als de wat trage laadtijden. Met de afstandsbediening is er geen beginnen aan en daarom is de TV Remote-app voor het gebruik van de browser eigenlijk een vereiste. Het laden van websites gaat daarbij een stuk trager dan op je smartphone, laptop of tablet dus er zijn niet veel redenen om deze browser vaak te openen.

Smart functies

Natuurlijk zijn bovenstaande functies niet de enige die we op een smart tv van dit kaliber terugzien. Panasonic maakt het namelijk ook mogelijk content van andere apparaten in het thuisnetwerk weer te geven dankzij DLNA en het beeld van je smartphone of tablet kan gespiegeld worden dankzij Miracast. De mediaspeler biedt ondersteuning voor een groot aantal bestandsformaten, waaronder AVCHD, AVI, MKV, WMV, MP4, M4v, VOB, MP3, AAC, WMA Pro, FLAC, Apple Lossless, WAV, JPEG en MPO. Ook is HEVC-ondersteuning voor het afspelen van 4K-content aanwezig. Apart en opvallend is dat er geen ondersteuning voor DTS aanwezig is.

Panasonic CR730E – beeldkwaliteit

Zoals gezegd komt de Panasonic TX-55CR730E qua specificaties veel overeen met de CX700E-serie, afgezien van de hogere (1000) BMR. De tv is voorzien van een Bright Panel Plus voor een hoge helderheid, de Briliant Contrast-techniek en de hoge 4K Ultra HD-resolutie. Maar, wat heeft het gebogen scherm nog voor invloed op de beeldkwaliteit?

Advertentie

Belangrijkste instellingen

Wat betreft de beeldinstellingen lopen we altijd even door de belangrijkste opties, om het meest optimale uit de tv te halen zonder deze direct professioneel te moeten kalibreren. De opties die we bij de CR730E-serie gebruiken komen grotendeels overeen met die op de CX700E-serie.

Panasonic heeft een aantal presets voor je klaarstaan waarmee je de beeldkwaliteit kunt beïnvloeden. Vanuit de doos is True Cinema de beste modus. Hiermee krijg je voor de meeste content de diepste zwartwaarden en de meest natuurlijke kleurweergave. Wanneer True Cinema gekozen is kun je het beste Warm2 voor de kleurweergave kiezen, opties als Levendige Kleuren en Omgevings sensor uitzetten, en de ruisreductie en MPEG-remaster op minimaal zetten. Veel van deze opties introduceren meer negatieve effecten dan dat ze problemen verhelpen of het beeld veel natuurlijker maken, zeker wanneer het bronmateriaal gewoon goed is (digitale tv of Blu-ray). Adaptive Backlight hebben we wel aangezet maar op ‘minimaal’. Dit verbetert de zwartwaarden in donkere omgevingen maar kan ook zo nu en dan een ‘blooming’ effect geven waardoor een kolom van het scherm lichter is dan de rest. Intelligent Frame Creation (IFC) is een optie om beelden vloeiender te laten verlopen. Je kunt deze optie uitzetten bij goede kwaliteit content maar wij geven de voorkeur aan ‘minimaal’. Deze optie laat beelden iets soepeler lopen maar introduceert bij een hogere instelling een homevideo-effect wat de realistische en natuurlijke weergave niet ten goede komt. Diegenen die nog dieper in de instellingen willen duiken kunnen aan de slag met het gamma, de witbalans en het kleurbeheer.

Let wel; Het afstellen of kalibreren van je tv is afhankelijk van je eigen voorkeuren en ook de ruimte waarin de tv staat. Wil je je tv professioneel kalibreren of zelf aan de slag? Neem dan  onze tips artikelen in de home cinema informatiegids door.

Algemeen

We kijken altijd eerst naar de algemene beeldeigenschappen van een scherm, waaronder de uniformiteit. Hoe egaal is het scherm wanneer bijvoorbeeld een wit of zwart oppervlak getoond wordt? Op dit gebied stelt de TX-55CR730E zeker niet teleur. De tv weet een vrijwel egaal, schoon en uniform plaatje weer te geven, zonder dat de achtergrondverlichting duidelijk zichtbaar is of er lichte of donkere vlekken te zien zijn. Ook wanneer we een donkere scène met lichte objecten uit een film opzetten lijkt de tv hier weinig moeite mee te hebben. Er zijn geen noemenswaardige halo-effecten zichtbaar, afgezien van een hele lichte waas rondom fel lichte objecten. De zwartwaarden zijn goed te noemen maar niet zo indrukwekkend als op de CX700E-serie. Op dit vlak blijft de CR730E-serie iets achter, zeker wanneer je niet precies in het midden van de tv zit. Ook de grijstinten in bijvoorbeeld schaduwen op het scherm zijn niet zo indrukwekkend goed als op de CX700E serie maar nog steeds van acceptabel niveau. Waar dit verschil precies inzit is ons niet duidelijk geworden; het paneel is afgezien van het dat het gebogen is immers hetzelfde.

SD-content

Met lage resolutie SD-content heeft de TX-55CR730E opvallend weinig problemen. De tv weet een bijzonder strak en schoon plaatje voor te schotelen, zeker wanneer je de opties voor ruis en mpeg-artifacten gebruikt waar ze voor bedoeld zijn. Ten opzichte van de CX700E-serie worden snelle bewegingen iets soepeler en strakker opgevangen maar voor SD-content raden we wel aan de IFC-optie te activeren. Ook presteert de tv prima wat betreft het upscalen van materiaal, naar de 4K-resolutie van het paneel. Echt indrukwekkend scherp wordt het niet, het blijft immers pixels er bij verzinnen, maar er worden in ieder geval geen nadelige bij-effecten geïntroduceerd waardoor je een schoon plaatje te zien krijgt.

HD-content

Wanneer we naar HD-content kijken dan kunnen de opties voor IFC en ruis- en mpeg-reductie uitgeschakeld worden, zeker met een Blu-ray film. De tv houdt zich zonder deze opties prima staande en laat de content zien zoals deze al in hoge kwaliteit op het schijfje staat. De tv presteert op dit vlak bijzonder goed, met een indrukwekkend scherpe weergave, voldoende subtiele details en een groot bereik van natuurlijke kleuren. Het contrast laat iets te wensen over, met name wat betreft het diepe zwart en in donkere delen van het scherm maar aan de andere kant spatten kleuren wel van het scherm zonder verzadigd over te komen. Daarbij wordt ook bij HD-content zeer goed omgegaan met snel bewegende beelden of een snelle camerabeweging. Van stotter-effecten of het uitsmeren van details is nauwelijks sprake. Er is totaal geen sprake van ruis of artefacten, waardoor je een schoon, dynamisch en natuurlijk plaatje krijgt.

4K-content

Met een Ultra HD tv kun je natuurlijk niet anders dan zoveel mogelijk 4K Ultra HD-content bekijken. Helaas is het aanbod nog niet bijzonder groot maar met onder meer YouTube en Netflix kun je al toegang krijgen tot wat interessant materiaal. Maar, hoe presteert dit model met 4K-content?

We hebben vooralsnog te maken met streamingcontent wanneer we naar 4K-materiaal willen kijken, aangezien 4K Blu-ray discs nog even op zich laten wachten. Dit introduceert één negatief bij-effect, dat van de compressie en daardoor artefacten en in mindere mate ruis. De kwaliteit van het bronmateriaal is dus niet optimaal maar daar moeten we mee leven. Afgezien van dat levert de CR730E-serie een indrukwekkend beeld af, maar haarscherpe details, een nagenoeg perfecte verwerking van snel bewegende beelden, natuurlijke kleuren en een dynamische weergave. Ook hier moeten we weer zeggen dat het contrast iets te wensen overlaat in vergelijking met de CX700E-serie, maar wederom is het acceptabel/goed wanneer we vanuit het midden naar de tv kijken. Afhankelijk van de grootte van je tv en de kijkafstand wordt je door de hogere resolutie dieper in een film of serie getrokken en krijg je details te zien die voorheen in de achtergrond verdwenen of simpelweg te klein waren.

Gaming

De Panasonic TX-55CR730E beschikt over een speciale game-modus waarmee diverse beeldverwerkingstechnieken uitgeschakeld worden om je een snelle reactietijd te geven. Wat dit betreft is de CR730E-serie geen topper, meer een middenklasser. De input lag, de vertraging tussen een actie op je controller en de actie op het scherm, bedraagt namelijk 42ms. Een prima resultaat voor de casual gamer maar minder interessant voor de die-hard gamer.

Reflecties en kijkhoeken

Hoewel we bij de CX700E-serie maar weinig te klagen hadden onder dit kopje is dit bij de CR730E-modellen toch wat anders. Waar het precies aan ligt is ons niet duidelijk maar de helderheid lijkt ten eerste wat achter te blijven. De tv heeft meer moeite dan zijn flatscreen-broertje, om tegen binnenvallend licht op te boksen. Maar, dat is niet het enige. Door de kromming in het scherm vallen reflecties veel sneller, te snel zelfs, op, vooral wanneer je uit het midden gaat zitten. En een tv wordt nu eenmaal vaak door meerdere personen gebruikt. Alleen vanuit het exacte midden vallen de reflecties niet (echt) op, een nadeel dat we al eerder bij gebogen schermen zagen. De kromming zorgt daarbij voor een ander nadeel; de kijkhoeken zijn niet indrukwekkend goed. Ga zo’n 30 graden uit het midden zitten en de helderheid valt weg, het contrast gaat snel achteruit en er verschijnt een lichte waas over het scherm. We mogen dus wel zeggen dat de TX-55CR730E geen ideale tv is voor een avondje film met het hele gezin.

Panasonic CR730E – audiokwaliteit

De conclusie over de audioweergave kunnen we eigenlijk direct overnemen uit de review van de CX700E-serie. Afgezien van de kromming in het scherm is er op dit vlak niks veranderd. Panasonic maakt gebruik van twee full-range speakers met een totaalvermogen van 20 Watt die naar achteren, richting de muur wijzen. De speakers kunnen qua volume redelijk ver opengedraaid worden maar te snel treed er vervorming op en krijgt het geluid een schelle weergave. Ook klinkt het geluid wat blikkerig en komen dialogen dof over doordat de audio niet rechtstreeks richting de gebruiker gaat. Van een stereobeeld is nauwelijks sprake en alleen voor ‘simpele’ tv-programma’s biedt de tv voldoende kwaliteit om alles goed te kunnen volgen. We raden echter, zoals vaker, aan om een extern audiosysteem bij dit model te gebruiken.

Panasonic CR730E – conclusie

Het blijft een lastig vraagstuk; waarom zou je een tv met een gebogen scherm kopen? Wij zijn, afgezien van de esthetische argumenten, niet overtuigd van het nut van een gebogen scherm en zien ook de toepassing niet direct terug. Wanneer je vaak alleen voor de tv zit heeft het zijn charme, en het ziet er wellicht op sommige tv-meubels leuk uit. Het nadeel is echter dat reflecties een grotere negatieve rol spelen en ook de kijkhoeken verre van optimaal te noemen zijn. Combineer dit met een ietwat lagere helderheid en het wordt een tv voor een beperkte doelgroep.

Die beperkte doelgroep krijgt echter geen slechte tv wanneer ze tot aankoop overgaat. Dit model weet op veel aspecten van de beeldkwaliteit een zeer goede indruk achter te laten, afgezien van een iets tegenvallend contrast. De TX-55CR730E biedt een prima kleurweergave, verzorgt haarscherpe subtiele details en levert een dynamisch en overtuigend plaatje af. Dit wordt vergezeld door het zeer gebruiksvriendelijke Firefox OS smart tv-platform, een simpel maar fraai design en een goede app voor je smartphone of tablet. Het app-aanbod laat wat te wensen over en de audiokwaliteit is niet erg goed, maar de belangrijkste apps zijn aanwezig en een extern audiosysteem mag tegenwoordig eigenlijk niet meer ontbreken. Alles bij elkaar genomen hebben we te maken met een prima televisie die met name door zijn vorm een aantal belangrijke minpunten kent en daardoor geschikt is voor een kleinere doelgroep.

Is een gebogen scherm geen must voor jou? Dan zijn er voor 2.399 euro voldoende (zeer) goede alternatieven met een flatscreen te vinden.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Firefox OS is snel en gebruiksvriendelijk
  • Goede beeldkwaliteit
  • Gebruiksvriendelijke Remote-app

Minpunten
  • Aanbod van apps is niet groot

  • Audiokwaliteit valt tegen
  • Matige kijkhoeken en gevoelig voor reflecties


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)