De Nokia Streaming Box is een betaalbare mediaspeler die, onder licentie, door het Oostenrijkse bedrijf StreamView wordt geproduceerd. Mediaspelers hebben over het algemeen een moeilijke positie in de markt waar ook smart tv’s actief op zijn. Kunnen ze wel wat toevoegen wanneer ze zijn voorzien van hetzelfde besturingssysteem als op je televisie? Dat antwoord op die vraag is volmondig ja. Dat hebben bijvoorbeeld Xiaomi en Nvidia al laten zien. Nu is het dus aan de beurt van de Streaming Box 8000. Hoe bevalt dit apparaat onder de tv?
De Nokia Streaming Box 8000 is een mediaspeler met Android TV, die een prijskaartje heeft van 109 euro. De afstandsbediening wordt meegeleverd.
Specificaties en design
Daar waar vooral Nvidia opmerkelijke dingen doet met het design van zijn mediaspelers, zien we dat StreamView het vooral simpel houdt voor de Nokia Streaming Box 8000. Het is een plat, vierkant doosje geworden. Onderop zit een rubberen rand, zodat die niet van een kast, plank of bureau glijdt. De matte afwerking wordt aangevuld met de glimmende zijkanten, die helaas stof en vingerafdrukken kunnen aantrekken. Aan de voorkant zit overigens ook een klein led-lampje, die gelukkig tijdens het kijken niet storend is (wanneer je hem in het zicht plaatst).
Onder de motorkap zit een Amlogic S905X3-processor. Die beschikt over vier kernen en de grafische processor ARM Mali-G31 MP2. Verder heeft de Streaming Box 8000 slechts 2 GB aan werkgeheugen aan boord, evenals 8 GB aan interne opslagruimte. In beide gevallen is dat niet heel veel, waardoor de mediaspeler aanvankelijk een beetje beperkt lijkt. In het licht van de prijs (van 109 euro) is het wel te verklaren. Echter, tijdens het gebruik van de mediaspeler merk je vrij weinig van het gebrek aan extra werk- en opslaggeheugen.
Achterop zitten een aantal poorten. Zo is er een ethernetpoort, voor bekabeld internet. Ook is er een hdmi-poort, maar onduidelijk is of dit hdmi 2.0 of 2.1 is. Daarnaast is er een usb-a-poort, waar je bijvoorbeeld externe opslagmedia op kunt aansluiten voor het afspelen van content. Bovendien is er een optische audio- en een gewone audiopoort en krijg je toegang tot een usb-c-poort. Tot slot is er bluetooth 4.2 en krijg je toegang tot wifi 5 (voorheen 802.11ac). Je kunt die usb-poorten overigens ook gebruiken voor het opladen van andere apparaten.
De meegeleverde afstandsbediening
De meegeleverde afstandsbediening is lang en slank en heeft lekker veel knoppen. De remote is afgesteld op de Android TV-ervaring en heeft knoppen voor verschillende videostreamingdiensten en de Google Assistent. Zo kun je met een druk op de knop YouTube, Amazon Prime Video, Netflix en Google Play bezoeken. Ook is er een knop voor directe toegang tot instellingen, het thuismenu en meer. Daarnaast is het goed om te weten dat de afstandsbediening lekker in de hand ligt, dankzij het doorlopende gedeelte aan de onderkant.
Wanneer je de remote vasthoudt, dan ligt je wijsvinger namelijk op een rustige plek. Zo kun je met je duim heel fijn bij de navigatietoetsen en de OK-toets, waardoor je aangenaam door content bladert. Verder is het fijn dat de toetsen achtergrondverlichting hebben, waardoor je in het donker niet moeilijk hoeft te doen wanneer je een knop niet kunt vinden. Tot slot maakt de afstandsbediening verbinding via bluetooth, waardoor je de Nokia Streaming Box 8000, na de initiële installatie, geheel uit het zicht kunt plaatsen. Dat heeft geen effect op het gebruik.
Verder is het opvallend dat de afstandsbediening een volumeregelaar heeft. Het komt niet vaak voor dat een mediaspeler zijn eigen volumebediening heeft. Meestal schakelt het systeem dan meteen over op de standaardbediening, maar nu heb je dus meer opties tot je beschikking. De reikwijdte is niet heel breed, dus verwacht er niet teveel van. Gelukkig kun je de Streaming Box 8000 gebruiken met je eigen afstandsbediening (van de tv bijvoorbeeld), vanwege de ondersteuning voor hdmi-cec. Maak daar dus vooral gebruik van.
Mogelijkheden en Android TV
De Nokia Streaming Box 8000 heeft Android TV 10 aan boord. Het is jammer dat het niet Android TV 11 is, de software-upgrade die sinds september 2020 beschikbaar is. Heel veel mis je nou ook weer niet aan die upgrade, omdat die voornamelijk bedoeld is voor gamers. Zo wordt er ondersteuning aangeboden voor allerlei gamecontrollers. Achter de schermen heeft Google verder voor extra stabiliteit en snelheid gezorgd en die loop je nu wel mis. Mocht je geen apparaten hebben voor een directe vergelijking, dan mis je echter niets aan de software.
Want Android TV is Android TV, ongeacht het apparaat waar je dat systeem op gebruikt (los van het onlangs gelanceerde Google TV dan). Dat betekent dat je toegang hebt tot ingebouwde Chromecast-functies. Zo kun je heel gemakkelijk audio en video casten vanaf apparaten die op hetzelfde netwerk zitten. Helaas kun je het apparaat niet opnemen in een multiroom speakernetwerk, maar dat geldt voor alle mediaspelers en televisies die draaien op Googles tv-platform. De Google Assistent kan wel te hulp schieten, ook via het bekende commando.
Hoewel het mogelijk is een externe usb-schijf of -stick aan te sluiten op de Nokia Streaming Box 8000, is het ook zo dat je tegen het probleem kunt aanlopen dat sommige apps de externe hardware niet herkennen als opslagmedium. Je bent als het ware overgeleverd aan de grillen van zo’n appmaker. Ga er dus niet vanuit dat elke app met het externe geheugen werkt. En dan is het toch vervelend dat de mediaspeler zo weinig ruimte aanbiedt. Van de 8 GB aan interne opslagruimte, is met 3,5 GB nog niet eens de helft echt beschikbaar.
Met bluetooth 4.2 aan boord is het niet zo dat de mediaspeler kan genieten van het verlengde bereik van bluetooth 5.0 of hoger. Maar wanneer je de Streaming Box 8000 simpelweg in een slaap- of woonkamer plaatst, dan is de kans groot dat je aan een bereik van maximaal tien meter genoeg hebt. Koppel je bijvoorbeeld draadloze oortjes of een koptelefoon, dan moet je er rekening mee houden dat het signaal kan wegvallen wanneer je te ver doorloopt. Voor simpele gamecontrollers is dat een minder groot probleem; je zit immers op de bank.
Beeldkwaliteit en prestaties
De mediaspeler biedt ondersteuning aan voor content tot aan 4K. Ook is er support voor content in high dynamic range (hdr) en het audioformaat Dolby Atmos. Echter, de Nokia Streaming Box 8000 biedt geen Dolby Vision aan. Mocht je daar naar uitkijken en volop willen genieten van de content op Disney+ en Netflix, dan kom je toch echt van een koude kermis thuis. Je kunt natuurlijk prima naar die content kijken zonder Dolby Vision, want de videostreamingdienst stuurt dan simpelweg het signaal niet naar de mediaspeler.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Nvidia Shield-modellen, presenteert de Nokia Streaming Box 8000 alle content in hdr. Ook de content die geen hdr ondersteunt en de content die in andere formaten, zoals het eerdergenoemde Dolby Vision, gepresenteerd worden. Dat resulteert in beelden die veelal een mooie, egale kleur hebben. Gezichten van mensen ogen een stuk natuurlijker, maar dit gaat wel ten koste van de helderheid. Ook is het zo dat door die standaard beeldverwerking, we artefacten en gestotter tegenkomen in sommige scènes.
En dat valt eigenlijk meteen op. Ten eerste is de helderheid dus lager, waardoor je waarschijnlijk met de instellingen van je tv moet stoeien. (Voor deze review maken we gebruik van dezelfde instellingen als bij de reviews van de Nvidia Shield, PlayStation 5 en Xbox Series X.) Het gestotter valt op wanneer er lijnen in beeld voorbijkomen en dat is toch wat storend. De artefacten van de beeldverwerking zie je verder terug in gezichten van mensen. Die hdr-stand kan dus iets toevoegen; de vraag is of je door de negatieve aspecten kunt heen kijken.
Nokia Streaming Box 8000 - conclusie
Voor een eerste mediaspeler onder de Nokia-naam haal je met de Nokia Streaming Box 8000 geen verkeerd product in huis. Met een prijs van 109 euro positioneert fabrikant StreamView zich onder Nvidia en net boven het betere aanbod van Xiaomi. De mediaspeler heeft een aantal toffe eigenschappen – zoals het kunnen aansluiten van externe schijven en accessoires – en ook wat zaken die minder goed gaan. Denk dan aan de standaard hdr-modus die voor problemen zorgt. Merk je dergelijke problemen niet op, dan kun je je hier geen buil aan vallen.
Beoordeling
Nokia Streaming Box 8000
- Ruimte voor externe schijven en accessoires
- Meegeleverde, uitgebreide afstandsbediening
- Draait stabiel
- Hdr-stand zorgt voor artefacten
- Weinig werk- en opslaggeheugen
- Geen Dolby Vision
Beoordeling Nokia Streaming Box 8000
Voor een eerste mediaspeler onder de Nokia-naam haal je met de Nokia Streaming Box 8000 geen verkeerd product in huis. Met een prijs van 109 euro positioneert fabrikant StreamView zich onder Nvidia en net boven het betere aanbod van Xiaomi. De mediaspeler heeft een aantal toffe eigenschappen - zoals het kunnen aansluiten van externe schijven en accessoires - en ook wat zaken die minder goed gaan. Denk dan aan de standaard hdr-modus die voor problemen zorgt. Merk je dergelijke problemen niet op, dan kun je je hier geen buil aan vallen.
Reacties (10)