Review: KPN TV+ Soundbox – compact soundbaralternatief?

04 mei 2025 + 10 minuten 0 Reacties
kpn-tv+-soundbar-review-1

Met de KPN TV+ Soundbox combineert de telecomaanbieder een mediaspeler met live tv en een soundbar. Drie dingen voor de prijs van één. De doelgroep voor het apparaat is wellicht wat beperkt, en dan nog kun je daar kanttekeningen bij plaatsen.

Naast de reguliere TV+-speler heeft KPN nu ook een alternatief: de KPN TV+ Soundbox. Daar waar het eerste model slechts een interface aanbiedt voor live tv en / of streamingdiensten, gaat het tweede apparaatje een stap verder. Allebei de spelers bieden 4k- en hdr-beeldkwaliteit (waaronder Dolby Atmos) en hebben zowel Google Cast als Assistent ingebouwd. De eerste box kost je niets extra per maand, terwijl de Soundbox maandelijks nog eens 6 euro op je rekening gooit. Dan betaal je dus niet 12,50 maar 18,50 euro per maand.

Het grote verschil tussen de gewone en de uitgebreide versie is het feit dat de KPN TV+ Soundbox ingebouwde speakers heeft. In de compacte doos zit een 2.1-systeem dat afgesteld is door Bang & Olfusen. Als we de lijst met specificaties nog even compleet maken, dan zien we onder meer een enkele hdmi-poort, 4 GB aan werkgeheugen en 16 GB aan interne opslagruimte. Dat moet genoeg ruimte zijn voor de meeste apps die je wil installeren via Google Play. Naast Dolby Atmos en Vision kun je ook genieten van hdr-formaten HDR10, HDR10+ en HLG.

Soundbar of Soundbox?

Het idee achter de KPN TV+ Soundbox is dat je zonder gedoe een complete media- en geluidsbox in huis haalt. Met een enkele kabel krijg je toegang tot live tv, streamingdiensten en een “beter” geluid dan standaard aanwezig is op een tv. KPN zet het systeem in de markt voor mensen die technisch niet zo bedreven zijn of geen zin hebben om allerlei ingewikkelde systemen te installeren. Kabels of draadloos – dat maakt dan niet uit. Het concept is in elk geval duidelijk, maar de praktijkervaring laat een aantal belangrijke kanttekeningen zien.

Nu is het evident dat niet iedereen op eenzelfde manier met technologie omgaat of over hetzelfde kennisniveau beschikt. En dan is het goed om te zien dat er bedrijven zijn die veel voor weinig willen aanbieden en dat in een zo simpel als mogelijk pakket. Maar of je nu een losse soundbar of mediaspeler met ingebouwde speaker aansluit, daar zit weinig verschil in. Het kost wellicht een hdmi-poort minder als je zowel een losse speler als bar hebt, maar dat is eigenlijk één van de weinige échte dingen die je ermee wint als je de Soundbox huurt.

Hoe klinkt het geluid?

Aangezien het grootste verschil tussen de KPN TV+-box en Soundbox die speaker is, speelt de geluidservaring de grootste rol in de beleving van media op dit product. We moeten erkennen dat het geluid iets beter klinkt dan de paar jaar oude Philips-tv, maar daar is ook alles mee gezegd. Onze ervaring is dat de audio nog best blikkig en beperkt klinkt. En het maakt voor het gevoel ook weinig uit welke audiostand je activeert. Music doet weinig goeds voor je muziek, aangezien de bas naar achteren verdwijnt en de dynamiek helemaal verdwenen is. Dit klinkt onprettig.

Ondanks het feit dat je de KPN TV+ Soundbox ook als losse (slimme) speaker kunt gebruiken, raden we dat niet aan. Drukke actiefilms vinden we daarnaast eveneens ongeschikt. Daar is het systeem gewoonweg te beperkt en te compact voor. Dat heeft alles te maken met het formaat en ontwerp. We zijn van mening dat KPN beter een iets groter model had kunnen uitbrengen, en wellicht dan ook nog langwerpig. Zo heb je iets meer het idee van een soundbar en krijgt audio meer ruimte om de kamer op een prettige manier te vullen. Dit is het namelijk net niet.

Ben je iemand die veel naar het nieuws of praatprogramma’s kijkt, dan kan dit wel een aanvulling zijn. Want de Soundbox versterkt het geluid op een degelijke manier, waardoor je alles goed kunt verstaan en volgen. Stemmen zijn echter ontdaan van warmte en diepte, waardoor er misschien toch her en der wat nuance verloren gaat. Nogmaals: ten opzichte van standaard tv-geluid is dit een kleine verbetering, maar de Soundbox komt niet in de buurt van een (compacte) soundbar. Voor gebruik in de woonkamer kunnen we het apparaat dan ook niet aanbevelen.

Van Dolby Atmos hoef je daarnaast ook niet veel te verwachten. Daar heb je toch echt een breder of groter apparaat voor nodig. Je hoort het geluid wel verspringen, maar het klinkt heel afgemeten en scherp. Wat de ervaring verder in de weg staat is het feit dat de Soundbox altijd terugschakelt naar de Voice-geluidsoptie. Je moet dan handmatig, via het hoofdmenu, de instellingen aanpassen naar iets als Movie om wat meer diepgang te horen (als je dat al hoort). Aangezien je dit elke keer moet doen, levert dat best een vervelende taak op.

Draait op Android TV

Daar komt bij dat de KPN TV+ Soundbox in z’n geheel best beperkt is. Je kunt bijvoorbeeld niet het geluid van een ander aangesloten apparaat via de speaker laten verlopen. Denk dan aan je tv of een console. De box kan alleen maar zenden en geen signalen verwerken. Nu kan ook niet elke soundbar dat, maar toch achten we dat als een cruciaal onderdeel. Je gebruikt de KPN TV+ Soundbox alleen voor live tv en streamingdiensten. Standaard installeert KPN er een aantal vooraf; mocht je een dienst missen, dan download je die heel snel vanuit Google Play.

Dat is een groot voordeel van de KPN TV+ Soundbox. Omdat het systeem op Android TV (versie 12) draait, heb je toegang tot alle apps in de Play Store en kun je gemakkelijk content streamen via ingebouwde Google Cast. Mits je natuurlijk apparaten en apps hebt die daarmee kunnen omgaan. Als je een iPhone hebt, dan zul je merken dat de Soundbox minder aansluit bij je wensen. De mediaspeler ondersteunt namelijk geen AirPlay 2. Mocht je als gebruiker van Apple-producten dus content willen streamen, dan ben je grotendeels op de Apple TV aangewezen.

Bovenop Android TV zit een eigen softwareschil van KPN, die onder meer live tv, sport en meer toevoegt. Hoewel de software relatief snel reageert op je input, blijft er ook hier nog wat te wensen over. Omdat KPN op de achtergrond constant de live feeds ververst, moet je soms even wachten totdat de box reageert op wat je doet. Daar merk je alleen wat van als je in het hoofdmenu iets gedaan probeert te krijgen. Dan lijkt het alsof het beeld wat stottert. Na een seconde trekt het zichzelf wel recht, maar het geeft helaas geen goede indruk.

De afstandsbediening

Met de afstandsbediening hebben we weinig problemen. De langwerpige accessoire ligt lekker in de hand en heeft redelijk wat knoppen en snelkoppelingen. Denk dan aan Netflix, Disney+ of apps. Op de foto kun je zien wat er allemaal nog meer op zit; het aanbod is met een thuis-, zoek-, opname- en gidsknop verder vrij simpel. Wat we echter missen is een button waarmee we sneller beeld- en geluidsopties kunnen aanpassen. Zoals gezegd moeten we een audiopre-set nu via het hoofdmenu regelen. Dat handmatige proces wekt behoorlijk op de zenuwen.

Want je moet uit de app gaan zodat je de instellingen kunt bereiken. Soms sluit de KPN TV+ Soundbox de app in kwestie dan af en anders wordt de audio stopgezet, waardoor je niet precies hoort wat het verschil is. Soms wel, soms niet; het werkt nog niet optimaal. Daar komt bij dat sommige apps opeens kunnen stoppen met audio afspelen. Dan moet je via het Android-menu (dat weer een ander menu is dan dat van KPN) de app afsluiten en via het thuisscherm opnieuw opstarten. Een extra audioknop voor het wisselen kan een hoop gedoe wegnemen.

We zijn ons ervan bewust dat andere mediaspelers, zoals de Google TV Streamer, veel minder knoppen heeft. En ook daar ontbreekt het aan een audioknop. Het verschil is echter dat die box afhankelijk is van een extern audioapparaat. De Sony-soundbar die hier standaard staat heeft zijn eigen remote en opties, waardoor we minder gedoe ervaren. Tot slot: je kunt ook je smarthome bedienen vanaf de KPN TV+ Soundbox. Dan moet je al wel gebruikmaken van Google Home en genoegen nemen met de aflatende Google Assistent-prestaties.

KPN TV+ Soundbox huren?

Onderaan de streep begrijpen we niet zo goed voor wie de KPN TV+ Soundbox precies is. Hoewel de box wel degelijk het tv-geluid versterkt en iets sneller werkt dan de oude box, hebben we teveel kanttekeningen en kritiek om het systeem nu aan iemand aan te beleven. Voor een gemiddelde woonkamer lijkt ons dit in elk geval geen goede optie en doe je er goed aan te investeren in een losse mediaspeler (of gebruik te maken van de ingebouwde media-opties van de tv) en soundbar. Wellicht ben je dan ook nog goedkoper uit op de langere termijn.

De KPN TV+ Soundbox kost namelijk 6 euro per maand extra. Dat is 72 euro per jaar dat je kwijt bent aan een leenapparaat. Het is niet van jou én je zit vast aan KPN voor zowel je live tv, streamingdiensten én geluid. Voor 300 tot 400 euro kun je tegenwoordig al fijne soundbars kopen, inclusief een goedwerkende subwoofer voor de belangrijke subtiliteit van de basweergave. Daar komen dan nog de kosten voor een eventuele mediaspeler bij bovenop, maar je bent dan wel een stuk flexibeler in wat je doet én je bent eigenaar van alle producten.

De beeldkwaliteit is overigens – niet geheel onbelangrijk – wat je gewend bent. Dat hadden we nog niet benoemd, maar is even scherp als altijd. Helemaal wanneer je de box verbindt met een ethernetkabel. Nogmaals: we kunnen het concept van zo’n speler waarderen, maar de uitwerking laat echt veel te veel te wensen over. Was het systeem meer open en klonk de audio nou beter, dan was het wellicht een ander verhaal. Maar voor nu doe je er goed aan te investeren in losse hardware – geloof ons, dat is in dit geval het sparen meer dan waard.

5.0
kpn-tv+-soundbar-review-3

Beoordeling
KPN TV+ Soundbox

Pluspunten
  • Alles-in-één-box
  • Scherpe beeldkwaliteit
  • Gemakkelijke installatie
  • Ethernetpoort, wifi en bluetooth
  • Android TV en Google Play
Minpunten
  • Kost 6 euro per maand extra
  • Ingebouwde speaker klinkt schel en blikkig
  • Google Assistent niet meer de beste smarthomehulp
  • Missende knoppen op afstandsbediening
  • Software laat te wensen over
  • Laat audio van andere apparaten niet door
  • Minder geschikt voor Apple-gebruikers

Beoordeling KPN TV+ Soundbox

Onderaan de streep begrijpen we niet zo goed voor wie de KPN TV+ Soundbox precies is. Hoewel de box wel degelijk het tv-geluid versterkt en iets sneller werkt dan de oude box, hebben we teveel kanttekeningen en kritiek om het systeem nu aan iemand aan te beleven. Voor een gemiddelde woonkamer lijkt ons dit in elk geval geen goede optie en doe je er goed aan te investeren in een losse mediaspeler (of gebruik te maken van de ingebouwde media-opties van de tv) en soundbar. Wellicht ben je dan ook nog goedkoper uit op de langere termijn.

De KPN TV+ Soundbox kost namelijk 6 euro per maand extra. Dat is 72 euro per jaar dat je kwijt bent aan een leenapparaat. Het is niet van jou én je zit vast aan KPN voor zowel je live tv, streamingdiensten én geluid. Voor 300 tot 400 euro kun je tegenwoordig al fijne soundbars kopen, inclusief een goedwerkende subwoofer voor de belangrijke subtiliteit van de basweergave. Daar komen dan nog de kosten voor een eventuele mediaspeler bij bovenop, maar je bent dan wel een stuk flexibeler in wat je doet én je bent eigenaar van alle producten.

De beeldkwaliteit is overigens – niet geheel onbelangrijk – wat je gewend bent. Dat hadden we nog niet benoemd, maar is even scherp als altijd. Helemaal wanneer je de box verbindt met een ethernetkabel. Nogmaals: we kunnen het concept van zo’n speler waarderen, maar de uitwerking laat echt veel te veel te wensen over. Was het systeem meer open en klonk de audio nou beter, dan was het wellicht een ander verhaal. Maar voor nu doe je er goed aan te investeren in losse hardware – geloof ons, dat is in dit geval het sparen meer dan waard.

Reacties (0)