Review: Epson EH-TW7400 Ultra HD LCD-projector

13 februari 2019 + 10 minuten 1 Reacties
Epson-tw7400_toestel2

We testen de Epson EH-TW7400, een home theatre projector met Ultra HD-resolutie, 2.400 ANSI lumen en HDR-ondersteuning.

In het najaar van 2018 vernieuwde Epson zijn drie beste Home Theater projectoren. De EH-TW7400 is het basismodel van de drie. Maar basis betekent in dit geval nog steeds een projector die Ultra HD en HDR ondersteunt en die erg goed uitgerust is. Redenen genoeg om hem te testen.

Epson EH-TW7400 – specificaties

  • Wat: Full HD 3LCD-projector met 4K-beeldverbetering
  • Opstelling: 1.920 x 1.080 native, 3.840 x 2.160 met pixelshift, lichtopbrengst 2.400 ANSI lumen, dynamisch contrast 200.000:1, projectieverhouding 1,35 – 2,84 (100 inch diagonaal tussen 3,0 en 6,3 m), geluidsniveau 31/20 dB (standaard, ecomode)
  • Aansluitingen: 2x HDMI (2x v2.0a, 1x HDCP2.2), 1x VGA, 1x USB (power), 1x USB (WLAN adapter), 1x 12V trigger, 1x netwerk, 1x rs-232c
  • Levensduur lamp: 3.500 / 5.000 uur
  • Extra’s: HDR10
  • Afmetingen: 520 x 193 x 450 mm
  • Gewicht: 11,2 kg
  • Verbruik: 355 / 271 / 0,2 watt
  • Adviesprijs: 1.999 euro

Epson EH-TW7400 – design

Aan het design lijkt het ons dat Epson weinig veranderd heeft ten opzichte van de EH-TW7300. Dat betekent een grote projector die overduidelijk bedoeld is voor een vaste opstelling. Dit model neem je absoluut niet mee naar vrienden of familie.

De witte projector heeft een gesatineerd, bijna parelmoer afwerking en dat geeft hem erg veel stijl. Indrukwekkend, ja dat is hij ook. De grote lens en koelingsroosters vooraan geven hem zelfs een tikje sportwagen uiterlijk. Rechts vooraan vind je de bedieningstoetsen onder een luikje.

Aansluitingen

De aansluitingen staan allemaal achteraan. Ze staan bovendien enkel centimeter verzonken in de projector, zodat je niet al te veel extra plaats moet voorzien voor de connectoren. Je kunt hem niet met zijn rug tegen de muur plaatsen, maar enkele centimeters ruimte volstaan om de bekabeling weg te leiden.

De projector is uitgerust met twee HDMI 2.0 aansluitingen, maar enkel HDMI1 is voorzien van HDCP2.2. Een Ultra HD bron zal je dus zo goed als altijd op HDMI1 moeten aansluiten. Belangrijker is echter dat beide HDMI-aansluitingen niet de volledige 18Gbps bandbreedte leveren, net zoals op de vorige modellen. Dat is een aandachtspunt als je Ultra HD bronnen aansluit. Bij 24fps kan je enkel RGB of YCbCr 4:4:4 chroma subsampling aanleveren als je de bitdiepte beperkt tot 8 bit. Wil je 10 bit aanleveren (bvb voor HDR), dan moet je terugschakelen naar YCbCr 4:2:2 chroma subsampling. Ultra HD bronnen die meer dan 24 fps leveren kan je zelfs enkel aansluiten in YCbCr 4:2:0 met 8 bit bitdiepte. Die beperking is vooral lastig voor gamers, die niet in 4K HDR kunnen gamen. In veel gevallen zet je de HDMI-uitgang van de bron best in ‘auto’ mode om problemen te vermijden.

Voor beeld is er verder enkel een VGA-aansluiting. De andere aansluitingen zijn allemaal voor automatisering: RS-232C, een 12V-trigger, en een netwerkpoort. De USB-aansluiting wordt gebruikt voor een optionele WiFi module, niet als medialezer.  Er is ook een aparte voedingsaansluiting voorzien die je kan gebruiken voor optische HDMI-kabels. Tot slot levert Epson een HDMI kabelklem mee, waarmee je zware HDMI kabels aan de projector bevestigt. Zo vermijd je dat ze stress op de aansluiting zetten of er uit vallen.

Epson EH-TW7400 – Plaatsing en gebruiksgemak

De Epson zal in heel veel kamers een plaatsje vinden, dankzij zijn installatiefeatures. De belangrijkste zijn de ruime horizontale en verticale lensshift waardoor de projector niet perfect centraal voor het beeld hoeft te staan. Je kunt net zo goed kiezen voor installatie op een salontafel als montage op een schap. Hou er wel rekening mee dat je de uitersten van de lensshift niet samen kunt gebruiken. Heb je bijvoorbeeld verticaal bijna het maximum nodig, dan is de horizontale shift erg beperkt en omgekeerd. De lens heeft een ietwat lange projectieverhouding, je hebt minstens drie meter afstand nodig voor een 100 inch beeld. Dankzij de 2,1x zoomlens kan je datzelfde 100 inch beeld ook vanop 6,3 meter projecteren.

Zowel de focus, zoom als lensshift is gemotoriseerd, wat een precieze instelling mogelijk maakt terwijl je vlak bij het scherm staat. Je kunt bovendien tot tien verschillende configuraties opslaan in het interne geheugen en met een druk op de knop activeren. Erg handig als je bijvoorbeeld met een 21:9 scherm werkt en verschillende beeldverhoudingen op de volledige schermhoogte wenst te zien.

De EH-TW7400 biedt drie verschillende lamp-modes (te vinden onder ‘beeld, stroomverbruik), namelijk hoog, midden en laag. In de twee laagste standen is er enkel het typisch ventilatorgeruis dat je zelden of nooit zal storen, maar in de hoogste stand kan het mogelijk hinderlijk zijn.

Menu’s

De Epson menu’s zijn zeer uitgebreid, maar goed gestructureerd en vlot te navigeren. Hou de handleiding bij de hand voor een woordje uitleg bij de vele instellingen.

Alle nodige instellingen voor een uitgebreide kalibratie zijn aanwezig. Maar de interessantste instellingen voor de consument zitten in de ‘beeldverbetering’ functies. Daar vind je ‘4K verbetering’ die het pixelshiften activeert (standaard aan, en dat mag ook zo blijven). Daarnaast kan je er vijf presets definiëren die je met  de ‘Image Enh.’ toets van de remote oproept. Zo kan je zelf combinaties bepalen van ruisvermindering, MPEG ruisonderdrukking, Super-resolutie en detailverbetering.

Afstandsbediening

De remote is erg groot, is verlicht, en heeft heel wat toetsen waarmee je bepaalde beeldfuncties rechtstreeks verandert, zonder door de menu’s te moeten. Bovendien beschikt hij over een blok afspeeltoetsen die dankzij HDMI-CEC bruikbaar zijn voor heel wat spelers.  Een ‘user’ button waaraan je zelf een functie kunt toekennen via het menu maakt hem nog handiger.

Ondanks zijn grootte ligt hij goed in de hand, en de knoppen zijn erg gemakkelijk in te drukken.

Epson EH-TW7400 – features

Om Ultra HD 4K beelden te tonen gebruikt de Epson een pixelshift technologie (onder de naam 4K beeldverbetering). Die technologie duiden we in ons algemeen projector-artikel hier. Het Full HD-beeld wordt heel snel een halve pixel diagonaal verschoven en terug, en gecombineerd met de nodige beeldverwerking leidt dat tot een bijna Ultra HD-niveau van detail.

De projector kan overweg met HDR10, niet met HLG of formaten met dynamische metadata. Je kunt twee verschillende HDMI-bronnen tegelijk bekijken dankzij de Picture in Picture functie. De Epson ondersteunt tot slot ook actieve 3D, brillen dien je afzonderlijk aan te kopen.

Met behulp van de LAN-aansluiting of een optionele draadloze dongle en de Epson iProjection software kan je beenden van computer of een smartphone naar de projector sturen.

Epson EH-TW7400 – Beeldverwerking

De testen voor beeldverwerking geven een iets verbeterd resultaat ten opzichte van de vorige modellen. Deinterlacing en detectie van minder courante film- en videoframerates blijft weliswaar problematisch, zodat je nog steeds best 720p, 1080p of 2160p bronnen aanlevert. De ruisonderdrukking geeft erg mooie resultaten, ook voor harde compressieruis (grote blokvorming) en is bovendien erg fijn in te stellen.

Echt volledig 4K detail mag je niet verwachten van een pixelshifter, en het lijkt ons dat het resultaat van de Epson heel lichtjes moet onderdoen ten opzichte van de DLP-concurrenten. In praktijk zal het verschil (gezien kijkafstand en bewegende beelden) niet merkbaar zijn. Je krijgt dus een detailniveau dat ergens tussen Full HD en Ultra HD zit, maar wel mooi alle pixelgrenzen verbergt. Met de ‘Beeldverbetering’ instellingen kan je het beeld aanscherpen. In onderstaande foto zie je het effect wanneer met alle verbetering uit, preset 3 en preset 5. Zoals je ziet zijn te hoge instellingen te vermijden omdat ze een overdreven effect creëren.

De EH-TW7400 beschikt over motion interpolation, maar die werkt enkel op 1080p24 beelden. Wie zijn speler dus instelt op 4K-resolutie kan geen motion interpolation gebruiken, dat is jammer. De motion interpolation werkt goed, en we vonden de laagste en middelste stand een prima keuze, die niet te veel artefacten veroorzaakt.

Epson EH-TW7400 – Beeldprestaties

Op papier komt de Epson met een lichtsterkte van 2.400 lumen. In de dynamische beeldmode en de lamp in de hoogste stand krijg je zelfs 2.460 lumen. Dat beeld is uiteraard veel te groen, maar het belooft veel goeds voor de gekalibreerde instellingen. De Natuurlijk beeldpreset levert de beste resultaten met 1.713 / 1.344 / 1.125 lumen, afhankelijk van de lampmode (standaard 100%, medium ~75%, eco ~65%). Zelfs in de laagste lampmode is dat nog genoeg voor een 110 inch beeld, zelfs bij wat omgevingslicht.

De Cinema en Digital Cinema modes schuiven een filter voor de lamp om het kleurbereik te vergroten, maar dat kost je uiteraard licht. De Digital Cinema mode haalt maximaal 728 lumen, en valt naar 507 lumen in de laagste lampmode. Dat is nog goed voor 100 inch, maar dan wel bij verduistering, en nog beter is het scherm beperken tot 80-90 inch. Op het nut van het groter kleurbereik komen we terug wanneer we het over HDR hebben.

Ook op vlak van contrast levert deze projector goede resultaten. Het native contrast is ongeveer 1.450:1 in alle beeldmodes. Dat is op zich al redelijk goed, voor betere resultaten moet je al aankloppen bij substantieel duurdere modellen. Dankzij de dynamische iris kan het contrast nog oplopen tot ongeveer 30.000:1 al is dat op testbeelden en zal je in het in realiteit met minder moeten stellen. In de normal mode duurt de volledige overgang tot 80 seconden, in de ‘fast’ mode is dat eerder 20 seconden. De iris doet zijn werk in stilte, en veroorzaakt geen snel wisselende helderheidssprongen, dus is er geen nadeel om ze geactiveerd te houden.

Voor SDR-beelden kies je best de Natuurlijk beeldpreset. Die is erg goed gekalibreerd. De grijsschaal is een tikje te koel (zeer vage blauwe tint), maar afgezien daarvan zijn de resultaten uitstekend. De kleurweergave is zelfs indrukwekkend goed. Deze instelling is prima voor omgevingslicht en voor verduistering, al kan je in dat laatste geval de gamma eventueel nog een stap laten zakken voor iets plastischer beeld.

HDR

De Cinema en Digital Cinema beeldpresets maken gebruik van een bijkomend filter voor de lamp om het kleurbereik te vergroten. Dat is uiteraard enkel nuttig voor HDR-beelden, maar het resultaat is indrukwekkend. De projector haalt op deze manier een kleurbereik van 96% DCI-P3, wat de beste televisieprestaties evenaart. Het resultaat is vooral zichtbaar in extreme rode en groene tinten. Maar helaas is de prijs die je betaalt een flinke daling van de helderheid. En laat dat nu net ook belangrijk zijn voor HDR. Aangezien je in de ‘Natuurlijk’ beeldmode voor HDR-beelden nog steeds een ruime 80% van DCI-P3 kleurbereik krijgt maar wel dubbel zo veel licht, is het dus zeker een optie om voor die mode te kiezen.

De kalibratie voor HDR10 is redelijk, maar voor een goed resultaat moet je wel in de menu’s duiken. Onder ‘Signaal, Geavanceerd, Dynamisch bereik’ vind je vier verschillende HDR modi. Die modi geven je de keuze tussen een helder/donker beeld met minder/meer witdetail. Zo verbergt modus 1 en 2 alle detail boven de 500-650 nits, maar geeft wel het helderste beeld. Mode 3 verbergt alles boven 1.000 nits en mode 4 alles boven de 4.000 nits. Helaas merk je bij Mode 3 al dat het beeld aanzienlijk minder helder is, en dat beïnvloedt de HDR-ervaring natuurlijk niet ten goede. HDR-mode 2 is daarom een degelijk compromis, in de Auto stand lijkt de Epson die ook steeds te kiezen.

Kortom, deze projector kan overtuigen met HDR, maar daarvoor moet je echt wel bij verduistering kijken. Daarnaast blijft het ook een afweging of je meer kleur of meer licht wilt, maar we raden over het algemeen aan om toch voor meer licht te kiezen (Natuurlijk beeldpreset). Een meer fijnmazige instelling van de HDR-curve zouden we ook op prijs stellen.

Gaming

Met een lag van 28,5 ms is deze projector een uitstekende keuze voor gaming.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex.

Epson EH-TW7400 – Conclusie

De grootste tekortkoming van deze Epson projector zijn de limited bandwidth HDMI-aansluitingen. Gamers kunnen daardoor geen 4K HDR games spelen, voor wie enkel film kijkt is die beperking minder belangrijk. Wie graag motion interpolation gebruikt moet weten dat dat enkel kan bij 1080p24 bronnen, wat lastig is als je bijvoorbeeld een UHD Blu-ray-speler als bron gebruikt die alle upscaling doet. Daarnaast levert hij voor HDR een enorm kleurbereik, maar enkel ten koste van veel licht. Hier moet je dus een keuze maken.

Ondanks die beperkingen is dit een uitstekende projector. Hij heeft een erg hoge lichtopbrengst, en een uitstekende kalibratie. De beelden zijn kleurrijk en natuurlijk, en dankzij het goede contrast dat nog verbetert dankzij de dynamische iris, hebben ze echt flink wat punch. In HDR is de opgave iets moeilijker, maar slaagt hij er nog steeds in om een mooi resultaat te leveren. De pixelshifting technologie levert voldoende detail om het verschil te zien met Full HD. De prijs is goed, vooral gezien het ruime installatiegemak. Wie op zoek is naar een home theater projector voor een redelijke prijs mag deze zeker op de short list zetten.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Lichtopbrengst
  • Contrast/Zwartdetail
  • Kleurweergave
  • Goed Ultra HD-detail
  • Installatiegemak

Minpunten
  • HDMI-aansluitingen bieden geen volledige bandbreedte

  • Motion interpolation enkel bij 1080p24
  • Compromis nodig voor HDR: kleur of licht

Reacties (1)